«Εργοτέλης, το δικό μου παιδί»

«Εργοτέλης, το δικό μου παιδί»

«Για μένα ο Εργοτέλης είναι ένα “παιδί”», είπε ο Νίκος Καραγεωργίου αναφορικά με την ομάδα του, τον Εργοτέλη.

«Τον πήρα στα χέρια μου μόλις γεννήθηκε, τον μεγαλώσαμε και τώρα τον πάμε στο σχολείο. Και το παιδί όταν το γεννάς δεν καταλαβαίνεις πόσο το αγαπάς, αλλά όταν το ζεις το πονάς. Δένεσαι μαζί του» λέει χαρακτηριστικά.

Ο έμπειρος τεχνικός της κρητικής ομάδας παραχώρησε μία… χορταστική συνέντευξη στην εφημερίδα «Goal», μιλώντας για τον Εργοτέλη, την πορεία του, τον κόσμο της ομάδας, την διοίκηση και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα θέματα.

Και τώρα μέχρι πού μπορεί να τον οδηγήσετε;«Είμαστε μόλις πέντε χρονών ομάδα, τι θέλετε να λέμε ότι μπορούμε να πάρουμε το πρωτάθλημα; Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι να εξασφαλίζουμε άνετα την παραμονή».

Αυτός είναι ο στόχος του Εργοτέλη τη νέα σεζόν;«Ο πρώτος στόχος, γιατί αν ο Εργοτέλης υποβιβαστεί όλο το οικονομικό βάρος θα πέσει στον πρόεδρο, μιας και είναι ο μοναδικός χρηματοδότης. Αν ξεκαθαρίσουμε την παραμονή, θα κοιτάξουμε πιο μακριά, αλλά δεν μπορώ να προκαθορίσω μέχρι πού».

Κάποια συμμετοχή στα πλέι οφ θα ήταν δηλαδή άπιαστο όνειρο;«Άσχετα αν το καταφέρουμε, θα ήμουν εκτός πραγματικότητας αν έλεγα από τώρα πως μπορούμε να το πετύχουμε. Πίστευε κανείς ότι η Λάρισα θα υποβιβαζόταν; Κι όμως. Εμείς δεν έχουμε ούτε δυναμική κόσμου ούτε επηρεάζουμε τα κέντρα αποφάσεων. Ποντάρουμε μόνο στην καλή προετοιμασία μας».

Φέτος υπήρξε κάποια στιγμή που να πιστέψατε ότι θα κάνατε την υπέρβαση;«Ναι, το παιχνίδι που χάσαμε από την ΑΕΚ στο Παγκρήτιο ήταν οριακό. Εκείνες τις ημέρες όλα ήταν υπέρ μας, αφού η ΑΕΚ αντιμετώπιζε πολλά αγωνιστικά προβλήματα, αλλά έβρεξε. Το γήπεδο έγινε βούρκος και μας περιόρισε την τεχνική μας. Αν κερδίζαμε, θα ήμασταν στα πλέι οφ, αφού ακολουθούσε ένα βατό πρόγραμμα».

Στη θέση του Ατρόμητου στον τελικό του Κυπέλλου δεν θα θέλατε να βρεθείτε;«Τον Ατρόμητο δεν τον συγκαταλέγω στην κατηγορία του Εργοτέλη, γιατί έχει μεγαλύτερο μπάτζετ. Εμείς συνειδητά αποκλειόμαστε από το Κύπελλο. Δεν μπορούσαμε να έχουμε δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Προέχει ο μαραθώνιος του πρωταθλήματος και πάντα διαφυλάσσαμε τους παίχτες μας γι' αυτόν. Βέβαια, θα το ήθελα να είμαστε στη θέση του Ατρόμητου, αλλά θα έρθει η ώρα που θα το πετύχουμε».

Πολλοί αναγνωρίζουν σε εσάς ότι δεν παίζετε άμυνα…«Μα πώς να στηριχτείς στην άμυνά σ' ένα τόσο μεγάλο γήπεδο όπως το Παγκρήτιο; Στο Παγκρήτιο, αν δεν παίξεις δεν κερδίζεις. Πέρα απ' αυτό όμως, μ' αρέσει το ποδόσφαιρο και όχι το αντιποδόσφαιρο».

Υπάρχει κάποιο στοιχείο στο παιχνίδι σας που σας λείπει;«Η αντεπίθεση. Μας έλειψε ο γρήγορος επιθετικός που θα μας βγάλει κόντρα επιθέσεις. Ο Τσεσνάουσκις όταν έφυγε δεν αντικαταστάθηκε και αυτό μας στοίχισε. Κάναμε λάθος που υπογράψαμε μόνο ένα χρόνο συμβόλαιο μαζί του».

Λήγουν όμως και αρκετά συμβόλαια. Πώς δεν μεριμνήσατε νωρίτερα γι' αυτά;«Από τη στιγμή που δεν είχα ανανεώσει, δεν μπορούσα να κάνω καμία επίσημη συζήτηση με τους παίκτες».

Γιατί αργήσατε τόσο πολύ να ανανεώσατε;

«Γιατί νομίζω πως οι δύο πλευρές το θεωρούσαμε αυτονόητο ότι θα συνεχίζαμε».
Υπάρχουν υπέρογκα συμβόλαια που «πονοκεφαλιάζουν» τον Εργοτέλη;«Ευτυχώς δεν είναι πολλά. Είναι του Βερπακόφσκις, στον οποίο κάναμε πρόταση με πολύ μικρότερες αποδοχές, του Ολίσε και του Λεάλ».

Σ' εσάς έγινε μείωση αποδοχών;

«Και βέβαια. Από μένα ξεκίνησε η διαδικασία μείωσης του μπάτζετ».

«Καίει» του τερματοφύλακα

«Ας προβλέπαμε πριν τελειώσει το συμβόλαιό του. Όμως, σας είπα και νωρίτερα, ο Εργοτέλης έχει διαφορετική φιλοσοφία. Εμείς είμαστε χαρούμενοι όταν οι μεγάλες ομάδες κοιτάζουν τους παίκτες μας. Ακόμη και αν ο σύλλογος δεν πάρει χρήματα, αισθανόμαστε δικαιωμένοι για τη δουλειά μας. Θέλουμε να συμβαίνει αυτό, γιατί έτσι υπάρχει κίνητρο για περισσότερη δουλειά και στην ακαδημία μας» υποστηρίζει ο Νίκος Καραγεωργίου.

Το φαβορί των αποβολών

«Δεν μπορώ να πω τίποτα σχετικά. Βέβαια, αν ήμουν προπονητής του ΠΑΟ, του Ολυμπιακού ή της ΑΕΚ μπορεί να τη γλίτωνα. Τώρα όμως όχι» λέει ο τεχνικός του Εργοτέλη, που φέτος ο διαιτητής τον έχει στείλει στην εξέδρα τουλάχιστον τρεις φορές. Για την τελευταία μάλιστα υποστηρίζει: «Στο ματς με την ΑΕΚ ο γενικός αρχηγός μας, ο Μανώλης Λαμπράκης, ανταλλάσσει κουβέντες με τον Βασίλη Δημητριάδη για το fair play. Γυρίζω και λέω ''τι κάνατε, ρε;''. Εκεί έρχεται και ο Χιμένεθ. Κάτι λέω εγώ στα ελληνικά, κάτι άλλο αυτός στα ισπανικά. Ο ένας δεν καταλαβαίνει τον άλλον. Όμως, ο διαιτητής εμένα απέβαλε. Μετά το ματς πήγα στα αποδυτήρια και του είπα ''σωστά με αποβάλατε, αλλά γιατί όχι και τον Χιμένεθ;'' και τι μου απαντάει ο διαιτητής: ''Δεν είδα τον Χιμένεθ να διαμαρτύρεται''. Γι' αυτό σας λέω, δεν μπορώ να πω ότι δεν θα αποβληθώ και του χρόνου».

«Είμαι θύμα της προκατάληψης που υπάρχει»

Οι προπονητές αλλάζουν σαν τα «πουκάμισα» στη Super League, όχι όμως στον Εργοτέλη. «Eπειτα από δώδεκα χρόνια το άγχος μου είναι λιγότερο. Τώρα έχω δείξει ποιος είμαι, δεν ασχολούμαι με τις λεπτομέρειες, αλλά με την ουσία της δουλειάς» τονίζει.Θα έλεγε κανείς πως επαναπαύεστε στη θαλπωρή μιας μικρής ομάδας;«Δεν έμεινα από ανάγκη, αλλά από φιλοδοξία να συνεχίσουμε να χτίζουμε κάτι μοναδικά ωραίο. Εχω περάσει από πάγκο μεγάλης ομάδας, τον ΠΑΟΚ. Αν μου δοθεί αυτή η δυνατότητα ξανά, είμαι έτοιμος να το κάνω».

Δεν υπήρξε κάποια πρόταση όλα αυτά τα χρόνια;«Οχι, δεν με προσέγγισε κανείς».

Γιατί πιστεύετε ότι συνέβη αυτό;«Δεν το ξέρω».

Πιστεύετε πως είσαστε «θύμα» της προκατάληψης που υπάρχει για τους Ελληνες προπονητές;«Α! Αυτό βέβαια. Αλλά γι' αυτό ευθύνεται και ο Τύπος. Με τις εντυπώσεις που δημιουργεί ωθεί προς μία κατεύθυνση τους παράγοντες. Οι Ελληνες προπονητές, όμως, έχουν κάνει τεράστια πρόοδο. Ενώ οι ξένοι, στην πλειοψηφία τους, έρχονται για να πάρουν χρήματα και να φύγουν. Οι παράγοντες όμως το αντιλαμβάνονται όταν καλούνται να πληρώσουν τις αποζημιώσεις».

Εσείς διαθέτετε την πείρα, ωστόσο φροντίζετε να ανανεώνετε τις γνώσεις σας;«Κάθε καλοκαίρι συμμετέχω στα σεμινάρια της UEFA, ενώ κάνω και ταξίδια στο εξωτερικό. Δεν μου αρέσει όμως να επισκέπτομαι ομάδες για να δω τη δουλειά ενός προπονητή. Μ' αρέσουν πιο πολύ τα σεμινάρια γιατί σε αυτά μαθαίνεις τη φιλοσοφία μιας άλλης χώρας».

Κάνοντας την αυτοκριτική σας, τι μειονεκτήματα θα βρίσκατε σε εσάς;«Τον αυθορμητισμό μου. Αυτό που βλέπω, το λέω. Θεωρώ πως είμαι πετυχημένος, αφού υλοποίησα όλα αυτά τα χρόνια τους στόχους των ομάδων που εργάστηκα. Ποτέ όμως δεν έφτασα σε ακραίες καταστάσεις με παίκτες». 
«Φοβόμαστε ακόμη και να μιλήσουμε»

Το ελληνικό ποδόσφαιρο συνταράχθηκε από το σκάνδαλο με τις κασέτες και οι καταγγελίες για στημένα ματς δεν θα μπορούσαν να μη στεναχωρήσουν και τον Νίκο Καραγεωργίου.

«Στενοχωριέμαι γιατί υπάρχουν άνθρωποι που κοιτάζουν μόνο το πώς θα επωφεληθούν από το ποδόσφαιρο μηδενίζοντας τα πάντα. Αξίες, κανονισμούς… Και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει γι' αυτό αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος της τιμωρίας. Εδώ και στη συνέντευξη Τύπου πρέπει να μετράς τα λόγια σου. Αν και νομίζω πως είμαι σε επαναστατική ομάδα. Δεν διαμαρτυρόμαστε, δεν βγάζουμε ανακοινώσεις…». 
«Θέλουμε τον ΟΦΗ στη Super League»

Παρά τη σταθερή του παρουσία στα μεγάλα σαλόνια τα τελευταία χρόνια, ο Εργοτέλης δεν έχει καταφέρει να κερδίσει τη μάχη της εξέδρας, όμως ο Νίκος Καραγεωργίου το δικαιολογεί: «Είναι φυσιολογικό να μην είναι γεμάτο το γήπεδο. Επί δεκαετίες στην Κρήτη μεσουρανούσε ο ΟΦΗ. Ο Εργοτέλης τώρα δημιουργεί φιλάθλους».

Και αν ανέβει πάλι ο ΟΦΗ στη Super League;«Το εύχομαι να συμβεί. Ολα ήταν διαφορετικά, καλύτερα για μας. Υπήρχε πάθος, μας κρατούσε σε εγρήγορση, όλοι περίμεναν τα δύο ντέρμπι. Δεν είναι καλό για μας που ο ΟΦΗ είναι στη Football League».

Η επαρχία έχει «φωνή»«Μ' αρέσει να εργάζομαι σε ομάδες της επαρχίας. Ολη η κοινωνία μας έχει δομηθεί γύρω από την Αθήνα, άντε και τη Θεσσαλονίκη. Την υπόλοιπη Ελλάδα είναι σαν να μην την υπολογίζει κανείς. Μου αρέσει που δηλώνουμε ''παρών'' μέσα από το ποδόσφαιρο. Κάθε νίκη μας είναι μια... νίκη στο κατεστημένο».



Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time
Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/04) - Πού θα δείτε ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, Super League, Euroleague
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/04) - Πού θα δείτε ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, Super League, Euroleague
Παναθηναϊκός AKTOR: Να το κάνει όπως το 2009
Παναθηναϊκός AKTOR: Να το κάνει όπως το 2009
Κερδίστε 2 εισιτήρια για το Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Game 2
Κερδίστε 2 εισιτήρια για το Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Game 2
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved