«Όλα τα παιχνίδια είναι καθοριστικής σημασίας»

«Όλα τα παιχνίδια είναι καθοριστικής σημασίας»

Την πρώτη του συνέντευξη Τύπου, ως τεχνικός της ΑΕΛ έδωσε σήμερα ο Νίκος Κωστένογλου.

Ευδιάθετος αλλά και καταιγιστικός παρουσιάστηκε ο Νίκος Κωστένογλου στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, όντας προπονητής της ΑΕΛ. Κατά την διάρκεια της σημερινής του ομιλίας ο τεχνικός των «βυσσινί» στάθηκε στη δυνατότητα που έχει η ομάδα να παραμείνει στην κατηγορία, στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να βελτιωθούν αλλά και στους λόγους που τον έφεραν στην Λάρισα.

Αρχικά, ο Νίκος Κωστένογλου δήλωσε πως: «Είναι πολύ σημαντικό ότι μετά από πολλά αρνητικά δημοσιεύματα καταφέραμε να κερδίσουμε ένα σημαντικό ματς. Ήταν σημαντικό για τους παίκτες μας και για όλο το τμήμα, αλλά και για τον κόσμο μας, που για μένα είναι ο πρωταρχικός παράγοντας που θα ωθήσει την ομάδα να επανέλθει στη θέση που της αξίζει. Συγχρόνως όμως θα πρέπει να έχουμε - και αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά από τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα των ποδοσφαιριστών - συναίσθηση της κατάστασης που βρισκόμαστε, αλλά έχουμε και πίστη και κοιτάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον μας. Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά σε αυτό η προθυμία, η σοβαρότητα, η πειθαρχία και φυσικά η υπευθυνότητα που βλέπω και από την πλευρά του ποδοσφαιρικού τμήματος, αλλά και από την πλευρά της διοίκησης. Έχοντας καθημερινή επικοινωνία με τον πρόεδρο μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ολημερίς και ολονυχτίς έχει μία σκέψη στο μυαλό του, πως θα βρει λύση στα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Όσον αφορά το παιχνίδι που έχουμε μπροστά μας, με την Κέρκυρα, εμείς δεν θα πρέπει να ξεχωρίζουμε αντιπάλους, όλα τα παιχνίδια για μας είναι καθοριστικής σημασίας. Απλά κάποια ματς αποκτούν μία ιδιαιτερότητα, μιας και θα παίξουμε με κάποιους αντιπάλους που έχουν αντίστοιχο κίνητρο με μας και εκεί οι βαθμοί είναι πάρα πολύ σημαντικοί».

Στην συνέχεια απάντησε και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Τι ακριβώς  συμβαίνει με τον Φαμπιάν Κανόμπιο;

«Είναι ένας πολύ ικανός ποδοσφαιριστής που μπορεί να μας βοηθήσει στη δύσκολη συνέχεια που έχουμε. Πέρα από το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και αυτή, θεωρώ ότι μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ιστορικό του και αυτή τη στιγμή δεν είναι έτοιμος για να μας βοηθήσει άμεσα ή τουλάχιστον να ξεκινήσει το παιχνίδι. Καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και θεωρώ ότι κόντρα στον Ηρακλή έδωσε τα μέγιστα. Έχουμε όμως πρόβλημα σε αυτό, βρισκόμαστε στο μέσο της περιόδου και αν ακολουθήσουμε μία άλλη θεραπευτική αγωγή θα πρέπει να τον χάσουμε για όλη την περίοδο, οπότε προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση για να τον έχουμε σε όλο το υπόλοιπο διάστημα μαζί μας. Είμαι λοιπόν σε δύσκολη θέση να του δώσω περισσότερα λεπτά συμμετοχής».

Ο στόχος  της ομάδας στο αυριανό παιχνίδι;
«Ανεξάρτητα με το ποια ομάδα παίζουμε πάντα θα πρέπει να μπαίνουμε στο γήπεδο με την σκέψη να κερδίσουμε. Αλλά, αν εξαρχής ο τρόπος παιχνιδιού μας στοχεύει
στο πως θα κερδίσουμε από το πρώτο λεπτό και επειδή η ομάδα αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα, νομίζω ότι οποιοδήποτε παιχνίδι θα εξελιχθεί καταστροφικό για μας. Θα πρέπει πολύ συγκεντρωμένα και πειθαρχημένα ανάλογα με την εξέλιξη του παιχνιδιού να προχωράμε βήμα, βήμα».

Η ΑΕΛ είναι εμφανές ότι χρειάζεται μεταγραφική ενίσχυση. Οι μέχρι τώρα προσθήκες έχουν την ποιότητα για να σας κάνει να αισιοδοξείτε;

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα θέματα με τις μεταγραφές. Πρώτον, υπάρχει η διάθεση του προέδρου για ενίσχυση. Είναι πολύ δύσκολο στην παρούσα φάση να έρθουν παίκτες από τη Λατινή Αμερική, γιατί εκεί έχουν τελειώσει τα πρωταθλήματα. Δεύτερον, υπάρχουν παίκτες που τους έχουμε κάνει προτάσεις και δεν τις έχουν δεχτεί, ή μας έχουν προταθεί παίκτες που εμείς δεν θέλουμε να έρθουν στην ομάδα μας, γιατί είμαστε επιφυλακτικοί, άρα έχουμε πιο περιορισμένες επιλογές. Η πρώτη μας σκέψη είναι να έρθουν παίκτες που θα βοηθήσουν άμεσα, αλλά ακόμη δεν το έχουμε πετύχει αυτό, έστω και αν έχουμε πραγματοποιήσει κάποιες μεταγραφικές μας κινήσεις. Θέλουμε να βρούμε παίκτες που να γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα, μιας και ο χρόνος προσαρμογής θα είναι μικρός και μας είναι απαραίτητος. Αν πάντως υπάρξει κάποια ιδιαίτερη περίπτωση σίγουρα θα προσπαθήσουμε να φέρουμε τον συγκεκριμένο παίκτη. Αποκτήσαμε δύο παίκτες και γνωρίζουμε ότι ο Μελίσσης από τον επόμενο μήνα θα μπορέσει να μας βοηθήσει, αλλά θα πρέπει να έχουμε δεύτερες λύσεις στη διάρκεια του πρωταθλήματος. Μπορεί να έχουμε μόλις δώδεκα αγωνιστικές ακόμη, αλλά θα δείτε ότι η επιλογή ενός ακόμη παίκτη θα μας είναι καταλυτική, μιας και μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν τιμωρίες και ίσως τραυματισμοί. Ο Αμπουμπακαρί είναι πιο έτοιμος και σίγουρα χρειαζόμασταν παίκτη σε αυτή τη θέση. Πήραμε την απόφαση να τους αποκτήσουμε, θεωρώντας ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή ήταν οι καλύτερες δυνατές λύσεις. Δεν σταματάμε όμως εδώ. Θέλουμε να γίνουν άλλες τρεις μεταγραφές, αλλά δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά ποιες θα είναι αυτές οι επιλογές».

Σε ποιες θέσεις θα είναι οι επόμενες κινήσεις;

«Κεντροεπιθετικές. Χρειαζόμαστε παίκτες στα άκρα, έναν ακόμη κεντρικό επιθετικό και  ίσως πάρουμε και έναν παίκτη ακόμη  στον άξονα, μιας και οι λύσεις δεν  είναι ακόμη έτοιμες, μιας και έχουμε και εσωτερικά προβλήματα».
-Μετά το παιχνίδι με τον Ηρακλή τι έχει αλλάξει στο αγωνιστικό τμήμα;
«Στο ποδόσφαιρο επικρατεί ένας απαράβατος νόμος, τα αποτελέσματα και οι νίκες αλλάζουν την ψυχολογία και φέρνουν την ηρεμία στην ομάδα. Εμείς ευτυχήσαμε να κάνουμε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα μία νίκη, αλλά δεν είναι εύκολο να αλλάξει άρδην η εικόνα της ομάδας, αλλά ακόμη και κόντρα στον Ηρακλή είχαμε προβλήματα κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης. Το γνώριζα και το γνωρίζω και προσπαθώ καθημερινά να βελτιώσω το υλικό μου. Η νίκη μας δίνει τη δυνατότητα να «χτίσουμε» την πίστη των παικτών μας. Έχουμε έμπειρους και πολύ καλούς ποδοσφαιριστές που ήθελαν αυτή τη νίκη, για να μπορέσουν να ανέβουν. Σίγουρα δεν αποδίδουν αυτό που μπορούν, ορισμένοι ταλαιπωρούνται και από τραυματισμούς, οπότε καταλαβαίνετε ότι η απόδοσή τους δεν μπορεί να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό τους. Προσπαθούμε να το αλλάξουμε μέσα από τις προσωπικές επαφές με τους παίκτες, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο σε αυτό. Προσπαθώ λοιπόν να αλλάξω και τη δομή της προπόνησης αναφορικά με τις επιβαρύνσεις και την τακτική, στην οποία δίνω ιδιαίτερα βαρύτητα στη δική μας ομάδα. Θα το διαπιστώσετε σε βάθος χρόνου πρώτα στα εντός έδρας ματς. Θεωρώ ότι τον επόμενο μήνα και με την βοήθεια των αποτελεσμάτων θα αλλάξει η εικόνα της ομάδας. Δεν πρέπει όμως να μπαίνουμε στον αγωνιστικό χώρο δίνοντας αποκλειστικά και μόνο βαρύτητα στα αμυντικά μας καθήκοντα. Η ΑΕΛ δεν έχει αυτή την ιδιοσυγκρασία. Το ξέρω ότι το επιθετικό παιχνίδι ταιριάζει στη φιλοσοφία της ομάδας και είναι αυτό που της έχει επιτρέψει να αφήσει το στίγμα της στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Ποιο ήταν  το κίνητρό σας για να έρθετε  στην ΑΕΛ που βρισκόταν στην  τελευταία θέση του βαθμολογικού  πίνακα;

«Γενικότερα βρισκόμουν αρκετούς μήνες εκτός ποδοσφαίρου  και αυτό έγινε γιατί αν και είχα προτάσεις ήμουν επιλεκτικός που θα συνεχίσω την καριέρα μου, γιατί δεν σκέφτομαι προσωρινά. Ο πρωταρχικός λόγος ήταν η δυναμική αυτής της ομάδας και η ιστορία της, είναι μία ομάδα που έχει αφήσει τη δική της σφραγίδα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Υπάρχει κόσμος που βρίσκεται κοντά στην ομάδα και θέλει να την παροτρύνει, αλλά συγχρόνως υπάρχει και ένας πρόεδρος που ταιριάζει και με τη δική μου ιδιοσυγκρασία και φιλοσοφία. Η ομάδα είναι οργανωμένη, υπάρχουν εγκαταστάσεις, έχει το δικό της νέο γήπεδο, έχει λοιπόν όλες τις προδιαγραφές για να βρίσκεται μέσα στην πεντάδα του ελληνικού πρωταθλήματος. Δυστυχώς διάφορες καταστάσεις οδήγησαν την ομάδα σε μία δύσκολη θέση. Στη ζωή φυσικά και δεν μπορείς να τα βρίσκεις όλα στρωμένα με ροδοπέταλα, είναι δύσβατος ο δρόμος, αλλά μέσα από αυτό το μονοπάτι είμαι βέβαιος ότι θα έρθουν οι επιτυχίες. Έτσι «χτίζεις» χαρακτήρα και μπορεί να διαμορφώσεις μία ομάδα που θα βάλει νέες βάσεις και θα μπορέσουμε να δούμε μία ΑΕΛ διαφορετική τα επόμενα χρόνια».

Ο Μελίσσης  είναι δική σας επιλογή; Ποιο  το σκεπτικό της απόκτησής  του;

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε  ότι δεν είναι ο έκτος κεντρικός μας αμυντικός. Ο Λεονάρντο δεν έχει παίξει στην ομάδα. Ταυλαρίδης, Νταμπίζας και Κολοβέτσιος είναι οι παίκτες που έχουν παίξει και σε ελάχιστα ματς ο Ταλ. Γνωρίζουμε ότι αποκτώντας τον Μελίσση αυτός δεν είναι έτοιμος να μας βοηθήσει την επόμενη εβδομάδα, στην απόφασή μας συνετέλεσε ότι ο παίκτης ήταν στην ΑΕΛ και πιστεύω ότι πρόσφερε. Δεν υπάρχουν πέντε έτοιμοι κεντρικοί αμυντικοί, κατά κόρον οι δύο και ο Κολοβέτσιος έχουν παίξει φέτος, άρα χρειαζόμαστε έναν ακόμη κεντρικό αμυντικό, αλλά παράλληλα θέλουμε μία ακόμη εναλλακτική λύση για δεξιά ή στη χειρότερη περίπτωση για αριστερά όταν ένα παιχνίδι πρέπει να το «κλειδώσουμε». Έχω επίγνωση των δυνατοτήτων αλλά και των ικανοτήτων του παίκτη».

Έγινε αρκετή  συζήτηση για τη φυσική κατάσταση των παικτών. Εσείς τι εικόνα έχετε επί του συγκεκριμένου θέματος;

«Θα μου επιτρέψετε να μην εκφραστώ δημόσια, μιας και  το θεωρώ αντιδεοντολογικό, ανεξάρτητα αν αυτό τον άνθρωπο δεν έτυχε  να τον γνωρίσω. Από τη στιγμή που  ανέλαβα μία ευθύνη και ήρθα στην ΑΕΛ, την γνώριζα και ήξερα τι συνέβαινε στην ομάδα. Θεωρώ ότι είναι ανήθικο να εκφράσω οτιδήποτε αρνητικό έχω δει από τη στιγμή που ήρθα στην ομάδα».

Με τα προβλήματα  που αντιμετωπίζει η ομάδα  στα χαφ, πως σκοπεύετε να  την παρατάξετε στην Κέρκυρα;

«Δεν μπορώ  να πω δημόσια τις σκέψεις μου, για το πώς θα αγωνιστούμε στη  Κέρκυρα. Γενικότερα όμως η σκέψη  μου είναι ότι δεν θα πρέπει να αλλάζουμε από παιχνίδι σε παιχνίδι την δομή και την οργάνωση είτε της αμυντικής, είτε της επιθετικής μας τακτικής. Υπάρχουν φυσικά κάποιες ιδιαιτερότητες ανάλογα με τον αντίπαλο που δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες. Ότι επιλέξαμε να παίξουμε με ένα αμυντικό χαφ το κάναμε γιατί δεν είχαμε και άλλες λύσεις μιας και χρησιμοποιήσαμε παίκτες που ήταν υγιείς και μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στα συγκεκριμένα καθήκοντά τους. Θα προσπαθήσω πάντως να δώσω νέα σταθερή και νέα δομή στην οργάνωση της ομάδας. Δεν θέλω να έχω τρομακτικές αλλαγές από παιχνίδι σε παιχνίδι γιατί υπάρχει ψυχική ταλαιπωρία και φανταστείτε και εμείς να δίνουμε άλλες εντολές συνεχώς και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αφομοιώσουν ούτε τα απλά. Πηγαίνω με έναν τρόπο απλό και κατανοητό, τουλάχιστον για να έχουμε μία εικόνα σταθερής ομάδας».

Γιατί να  αποκτηθεί ένας ποδοσφαιριστής  που να κινείται σε όλο το  πλάτος της αμυντικής γραμμής και δεν αποκτάται ένας καθαρόαιμος δεξιός οπισθοφύλακας;

«Ενδέχεται να κάνουμε μία ακόμη μεταγραφή  σε μία ακόμη θέση, εκτός των  κεντροεπιθετικών. Απλά δεν θέλω να εξωτερικεύω κάτι όταν δεν υπάρχει  κάτι χειροπιαστό».

Πως θα καλύψετε  το χαμένο έδαφος από την έλλειψη καλής προετοιμασίας;

«Πραγματικά αντιμετωπίζουμε  πολλά προβλήματα στο θέμα της  οργάνωσης και της σωστής συγκρότησης  της ομάδας. Με το που τελειώνει  μία προπόνηση η πρώτη μου  σκέψη είναι ποιο θα είναι το πρόγραμμα  της επόμενης ημέρας. Εδώ η κατάσταση διαφοροποιείται και θα πρέπει εγώ να προσαρμόσω τη σκέψη μου στην ομάδα και όχι η ομάδα να προσαρμοστεί σε μένα. Βρίσκομαι σε μία πολύ δύσκολη θέση, αλλά δεν σκέφτομαι αρνητικά, έχω περάσει αντίστοιχες δύσκολες καταστάσεις, έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό του και πιστεύω ότι με την βοήθεια των συνεργατών μου θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να έχουμε τις λιγότερες απώλειες - κινδυνεύουμε από μυϊκούς τραυματισμούς - και καθημερινά ελέγχω την επιβάρυνση. Πρέπει να είμαι ευέλικτος, δεν θα πρέπει να αποφασίζω και να διατάζω, αλλά να έχω μία ελαστικότητα στις αποφάσεις μου ανάλογα με αυτό που βλέπω κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Είναι δύσκολο και το γνωρίζω, αλλά θα το προσπαθήσουμε και θα το καταφέρουμε».

Υπάρχει συγκεκριμένο  μπάτζετ για τη μεταγραφική περίοδο, συνολικό και ανά θέση;

«Τα οικονομικά θέματα τα διαχειρίζεται προσωπικά  ο πρόεδρος. Τα τελευταία χρόνια ξέρω ότι έχουν γίνει πάρα πολλές μεταγραφές και ο πρόεδρος έχει δώσει  πολλά χρήματα και αυτή τη στιγμή έχει ξεφύγει τελείως από το μπάτζετ και πιστεύω ότι αν ήταν άλλος πρόεδρος δεν θα έκανε καμία μεταγραφή και θα έλεγε «όπου μας πάει το κύμα». Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Θεωρώ ότι πρόεδρος θα βρίσκεται εδώ για πολλά χρόνια και επίσης πιστεύω ότι έχει φέρει την αναγέννηση σε αυτή την ομάδα. Υπογραμμίζω ότι άλλος πρόεδρος δεν θα έκανε καμία μεταγραφή. Κινδυνεύουμε εμείς με τις επιλογές που κάνουμε γιατί και οι καιροί είναι δύσκολοι αλλά και το χρονικό σημείο επίσης είναι δύσκολο, ξεπερνάει αυτή την κατάσταση και ξέρουμε ότι θα έχουμε και την κριτική μας».

Ποιος αναλαμβάνει  τις ευθύνες των μεταγραφών;

«Αν αυτή τη στιγμή σταθούμε στο ποιος θα πάρει την  ευθύνη της αποτυχίας των μεταγραφών ή τις «δάφνες» της επιτυχίας, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Υπάρχει  μία αμφίδρομη σχέση και από κοινού αποφασίζουμε για μία μεταγραφή. Η ευθύνη λοιπόν είναι από κοινού.»

Υπάρχει πιθανότητα  οι μεταγραφικοί σας στόχοι  να είναι παίκτες που έχετε  συνεργαστεί στο παρελθόν;

«Όχι δεν μπορώ  να κάτι τέτοιο. Αν βρίσκομαι εδώ και φοβάμαι να αναλάβω ευθύνες να ξέρετε ότι δεν θα πρέπει να είμαι ικανός να καθίσω σε αυτήν την καρέκλα. Δεν θέλω να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου».

Παίζουν ρόλο εξωαγωνιστικοί παράγοντες στην  βαθμολογική κατάσταση των ομάδων;

«Η πορεία ορισμένων  ομάδων καθορίζεται και από εξωγενείς παράγοντες. Εγώ στις προπονήσεις ασχολούμαι μόνο με το ποδοσφαιρικό κομμάτι και πως θα βελτιώσουμε την εικόνα μας. Η ΑΕΛ σε πολλά παιχνίδια αδικήθηκε από την διαιτησία και πιστεύω ότι η ομάδα μας θα έπρεπε να είχε τουλάχιστον μερικούς βαθμούς ακόμη. Εγώ όμως έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική διαιτησία και πιστεύω ότι η ΑΕΛ θα αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα στα επόμενα παιχνίδια. Εμείς θέλουμε να υπάρχει αντικειμενικότητα».

Εκτός των  Αμπουχατζίρα και Μακίνουα, υπάρχει  κάποιος άλλος παίκτης που θα αποδεσμευτεί;

«Προς το παρών  δεν υπάρχει κάποια τέτοια απόφαση. Για να αποδεσμευτεί ένας παίκτης  θα πρέπει να βρούμε νέους ποδοσφαιριστές. Τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοιες  περιπτώσεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε  είναι να επικεντρωθούμε στους παίκτες που έχουμε και όχι σε αυτούς που πρόκειται να έρθουν. Αυτούς πρέπει να στηρίξουμε».

Λάρισα: Αναστασία Ψύρρα



ΑΕΚ: Ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο Ιστορίας | Τα ωράρια λειτουργίας κι οι τιμές των εισιτηρίων
ΑΕΚ: Ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο Ιστορίας | Τα ωράρια λειτουργίας κι οι τιμές των εισιτηρίων
Πόλο: Διπλή πρόκριση για τον Υδραϊκό
Πόλο: Διπλή πρόκριση για τον Υδραϊκό
Ρέντη: Διάλογος-σοκ ανήλικων συλληφθέντων - Καμαρώνει που τον περιμένουν στις φυλακές Αυλώνα!
Ρέντη: Διάλογος-σοκ ανήλικων συλληφθέντων - Καμαρώνει που τον περιμένουν στις φυλακές Αυλώνα!
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved