Ritiro a la greca: To τελευταίο χαρτί του Στραματσόνι!

Ritiro a la greca: To τελευταίο χαρτί του Στραματσόνι!

Η ιταλική λογική της «απομόνωσης», τα αμφιλεγόμενα αποτελέσματά της και τι συνέβη όταν την εφάρμοσε ξανά ο Στραματσόνι

Το βράδυ της Κυριακής, όταν ο Αντρέα Στραματσόνι ανακοίνωσε πως η αποστολή του Παναθηναϊκού θα «μαντρωθεί» σε ξενοδοχείο, οι ρεπόρτερ των «πρασίνων» κοιτούσαν αποσβολωμένοι και έκπληκτοι ο ένας τον άλλον: «Τι καινούριο φρούτο είναι αυτό;», θα μπορούσαν να λένε μέσα τους. Ιταλικό «φρούτο» θα απαντήσουμε εμείς και μάλιστα… πικρό, για τους παίκτες που ακούνε «ξενοδοχείο» και «απομόνωση» και σηκώνουν 39 πυρετό.

Και όμως αυτή η πρακτική που είναι ξένη και παράταιρη με τα ελληνικά δεδομένα, στην Ιταλία είναι κάτι το πολύ συνηθισμένο. Το έκανε πέρυσι κοτζάμ Γιουβέντους, όταν μετά την ήττα από τη Σασσουόλο στα τέλη Οκτώβρη, έμενε δέκα βαθμούς πίσω από την κορυφή και η κατάσταση έδειχνε μη αναστρέψιμη.

Τι είναι το ritiro

Οι Ιταλοί μάλιστα έχουν και συγκεκριμένη λέξη για να περιγράφουν το «μάντρωμα» αυτό: ritiro (απόσυρση) τη λένε και όλοι οι παίκτες… κλαίνε. Το ritiro, έχει τιμωρητικό συνήθως χαρακτήρα αλλά χρησιμοποιείται ως έκφραση και για την καλοκαιρινή προετοιμασία.

Μπορεί να έχει τρεις εκφάνσεις: α) απόσυρση στο προπονητικό κέντρο της ομάδας β) μετάβαση σε άλλη πόλη και διεξαγωγή μίνι προετοιμασίας ενόψει ενός κρίσιμου αγώνα, προκειμένου η ομάδα να δουλέψει απερίσπαστη μακριά από δημοσιογράφους και οπαδούς. γ) μετά την προπόνηση της ημέρας οι παίκτες δεν επιστρέφουν στα σπίτια τους αλλά καταλύουν σε ξενοδοχείο, εντός πόλης.

Τα αποτελέσματα συνήθως αυτής της πρακτικής μπορεί να είναι άμεσα, με την ομάδα να κερδίζει το επόμενο παιχνίδι, να βρίσκει ψυχολογία, ωστόσο σε βάθος χρόνου δεν προσφέρουν κάτι το χειροπιαστό.

Σκοπός του ritiro είναι, θεωρητικά, να έρθουν πιο κοντά οι παίκτες μεταξύ τους, να μιλήσουν, να αναλύσουν τα κακώς κείμενα των πρόσφατων αρνητικών εμφανίσεων, group therapy και ξεχωριστές ομιλίες των παικτών με τον προπονητή και το τεχνικό τιμ, προκειμένου η ομάδα να βγει από τη δύσκολη θέση, να παρουσιάσει καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο.

Όταν το εφάρμοσε στην Ουντίνεζε

Επιστρέφοντας στον Αντρέα Στραματσιόνι, το είχε ξανακάνει όταν βρισκόταν στον πάγκο της Ουντινέζε, στη σεζόν 2014-15. Οι «φριουλάνι» βρίσκονταν στο μέσο της βαθμολογίας, προέρχονταν από αήττητο σερί τεσσάρων αγώνων (μία νίκη και τρεις ισοπαλίες), αλλά στις 8 Απριλίου του 2015 χάνουν σε εξ’ αναβολής παιχνίδι από την ουραγό και διαλυμένη στην ουσία Πάρμα, που είχε χρεοκοπήσει μεσούσης της σεζόν με δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα.

Ο τεχνικός διευθυντής Αντόνιο Τζιαρέτα ανακοινώνει κατόπιν το «ritiro» επ’ αόριστον και η Ουντινέζε κλείνεται για τις προσεχείς ημέρες στο προπονητικό κέντρο του Μπρουσέσκι, στο Ούντινε. Ξεκινά το group therapy λοιπόν αλλά το αποτέλεσμα είναι ίδιο και… χειρότερο. Στις 12 Απριλίου υποδέχεται την Παλέρμο στο «Φριούλι» και οι Σικελοί περνούν νικητές με το άνετο 3-1.

Αυτό το ματς φέρεται να είναι και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις του Αντρέα Στραματσόνι με τη διοίκηση της ομάδας και έφερε στο τέλος της σεζόν και την απόλυσή του. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Στραματσόνι ανέφερε στους δημοσιογράφους πως το ritiro θα λάβει τέλος και η ομάδα θα επιστρέψει στην κανονικότητά της, αλλά ο ισχυρός άνδρας του συλλόγου Τζαμπάολο Πότσο τον διαψεύδει, ανακοινώνοντας πως η απομόνωση θα συνεχιστεί, αλλά με άλλη μορφή!

Έτσι την επόμενη μέρα άπαντες μπαίνουν στο πούλμαν της ομάδας και αναχωρούν για την Γκορίτσια, μια πόλη κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία, όπου και απομονώθηκαν και προπονήθηκαν ενόψει του αγώνα με την Κιέβο στη Βερόνα. Η Ουντινέζε αποσπά το 1-1 και το ritiro λαμβάνει τέλος, στις 25 Απριλίου οι «ζέβρες» κερδίζουν την Μίλαν με 2-1, στην καλύτερη εμφάνιση της σεζόν. Όμως κατόπιν, στα έξι παιχνίδια μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος η Ουντινέζε κερδίζει μόνο ένα και κλείνει τη σεζόν με τέσσερις σερί ήττες και στη 16η θέση. Τη χειρότερη θέση από τη σεζόν 1994-95, όταν και είχε επιστρέψει από τη Serie B.

Όλα αυτά λοιπόν που στα ελληνικά αυτιά «ακούγονται» πρωτοφανή, για τους Ιταλούς είναι συνηθισμένα, περιμένουμε πλέον να δούμε αν θα έχουν άμεση επίδραση και στον Παναθηναϊκό και θα τον βοηθήσουν να βγει από τη δύσκολη θέση. Ritiro a la maniera greca λοιπόν!



Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική λόγω Ολυμπιακής Φλόγας
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική λόγω Ολυμπιακής Φλόγας
Τι ισχύει με τις νέες ταυτότητες
Τι ισχύει με τις νέες ταυτότητες
Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved