«Το χειροκρότημα αντάμειψε τις θυσίες»

«Το χειροκρότημα αντάμειψε τις θυσίες»

Μετά την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση ο Αντώνης Νικοπολίδης μίλησε εφ’ όλης της ύλης για την πλούσια καριέρα του.

Με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «NovaΣΠΟΡ FM 94.6» ο πρώην, πλέον, πορτιέρο του Ολυμπιακού, αναφέρθηκε στην πορεία του από την αρχή της καριέρας του, στην παρουσία του σε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και Εθνική Ελλάδας, αλλά και στην αντιμετώπισή του από τους Έλληνες φιλάθλους.

«Δεν με φοβίζει το αύριο. Το χειροκρότημα και η αγάπη του κόσμου μου δείχνει ότι, ξέχωρα τις εμφανίσεις και τις φανέλες, εκτιμά και σέβεται την αξία και τον άνθρωπο Αντώνη. Μέσα στο διάστημα της καριέρας μου, με τα λάθη που έχω κάνει και με το κάτι παραπάνω που έχω πει, προσπάθησα να είμαι δίκαιος με όλους» τόνισε αρχικά ο Νικοπολίδης.

Στη συνέχεια επεσήμανε: «Η καριέρα μου δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Πήγα από 18 χρονών από μια μικρή ομάδα σε μια μεγάλη για να κάνω καριέρα. Ο Παναθηναϊκός είναι σχολείο για μένα. Εκεί μεγάλωσα. Όταν πήρα την απόφαση να πάω στον Ολυμπιακό ήξερα τι συμβαίνει. Με βοήθησε πολύ η οικογένειά μου. Το πρόβλημά μου ήταν το πως να κερδίσω τον κόσμο του Ολυμπιακού. Βέβαια, τόσα χρόνια ποτέ δεν είχα πει κάτι άσχημο για αυτούς, ποτέ δεν ειρωνεύτηκα. Ο μόνος μου στόχος ήταν να κερδίσω τον κόσμο του Ολυμπιακού. Υπήρχαν δύο τρόπου. Να πουλήσω ψευτολαϊκισμό, που ήταν ο εύκολος ή να τον κερδίσω».

Ερωτηθείς για την απόφασή του να αποσυρθεί απάντησε: «Είχα πει στον κύριο Κόκκαλη ότι θα σταματήσω πέρσι, αλλά με έπεισε να μείνω. Μου είχε προτείνει, μάλιστα δύο ρόλους στην ομάδα για να παραμείνω από άλλο πόστο. Και από τον κύριο Μαρινάκη μου ζητήθηκε να μείνω, ώστε να βοηθήσω σε αυτό το μεταβατικό στάδιο. Έμεινα γιατί έβλεπα και τη δυναμική της νέας ομάδας, άρχισε να στρώνει και με την έλευση του κυρίου Βαλβέρδε και τελικά δικαιώθηκα, αν και δεν αγωνίστηκα πολύ φέτος».

Όσο για την επόμενη μέρα στη θέση του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού τόνισε: «Ο τερματοφύλακας που πρέπει να είναι στον Ολυμπιακό, πρέπει να γνωρίζει το ποδόσφαιρο αυτό καθ’ αυτό, να ξέρει να πασάρει και να κάνει παιχνίδι. Μας ταιριάζει πιο πολύ η ισπανική αγορά. Ο Καμενί σίγουρα θα βοηθήσει αν έρθει. Εγώ θα έλεγα ότι και ο Οτσόα έχει μια προοπτική. Ο Μόγια, ο αναπληρωματικός της Βαλένθια θα είναι μια καλή εναλλακτική, αλλά πιστεύω ότι και ο Ούρκο Πάρντο πρέπει να μείνει στην ομάδα. Θα προτιμούσα μία δυάδα με Ούρκο και Σηφάκη στην ομάδα και ο προπονητής να διαλέξει όποιον προτιμά».

Για μια από τις δύσκολες στιγμές στη καριέρα του ο Νικοπολίδης επεσήμανε: «Δύσκολη στιγμή για μένα ήταν το πρώτο μου ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ήταν δύσκολο για μένα να έχω απέναντί μου παιδιά που ήμασταν τόσα χρόνια μαζί. Μέσα στο γήπεδο υπερισχύει το συναίσθημα του αθλητή. Πρέπει να κερδίσεις».

Στην ερώτηση για τους ποιους τερματοφύλακες ξεχωρίζει απάντησε: «Ήμουν πάντα θαυμαστής του Νίκου Σαργκάνη. Ήθελα να του μοιάσω. Ήταν κίνητρο για μένα. Στην πορεία ήταν ο Φαν ντερ Σάαρ και τα τελευταία χρόνια είναι ο Κασίγιας. Γεμίζει με την παρουσία του την εστία».

Σχετικά με τα πρώτα του βήματα ως τερματοφύλακας αλλά και τα σχέδιά του σχετικά με την προπονητική ανέφερε: «Τυχαία μπήκα στη θέση του τερματοφύλακα. Πήγα καλά, αλλά μου άρεσε κιόλας. Έτυχε να ξέρω, να μου αρέσει αλλά και να έχω το ταλέντο. Πρέπει, ωστόσο, να γίνεται μια επιλογή, από τη στιγμή που υπάρχουν ακαδημίες. Ευελπιστώ να γίνω προπονητής. Όχι τερματοφυλάκων, κανονικός. Θα ακολουθήσω τη διαδρομή από τα χαμηλά προς τα ψηλά. Οι τερματοφύλακες στα τέλη του '90 με το σήμερα έχουν τεράστια διαφορά. Σήμερα ξέρουν ποδόσφαιρο. Θα δοκιμάσω να μάθω όλα αυτά που πρέπει. Κανένας δεν έχει συμβόλαιο με την επιτυχία».

Μιλώντας για την Εθνική ομάδα και τη συμβολή του Ότο Ρεχάγκελ στις επιτυχίες της επεσήμανε: «Πάνω στον Ότο Ρεχάγκελ στηρίχθηκε η επιτυχία της Εθνικής. Δημιούργησε μια ομάδα στην οποία ξέραμε ότι δεν υπήρχαν αδικίες παρά μόνο προσωπικές επιλογές. Ήμασταν ενωμένοι για ένα σκοπό στο EURO 2004. Μετά την Πορτογαλία, ίσως αλλάξαμε λίγο, αλλά πάντα ο Γερμανός προσπαθούσε να μας συγκρατήσει και μας μιλούσε σαν ψυχολόγος για κρατάει τις ισορροπίες».

Από τις δηλώσεις του Αντώνη Νικοπολίδη δεν θα μπορούσε να λείψει και η αναφορά στον Γιόζεφ Βάντσικ για τον οποίο τόνισε: «Ο Βάντσικ ήταν ένα πραγματικό βουνό. Ποτέ δεν είπα γιατί παίζει αυτός κι όχι εγώ. Ήταν ένας οδηγός για μένα που προσπαθούσα να τον φτάσω. Γι' αυτό πρέπει να έχεις έναν μεγάλο γκολκίπερ και έναν νέο, για να μάθει».

Μιλώντας για τους παίκτες που συμμετείχαν με την Εθνική στο EURO της Πορτογαλίας και για το τι μπορούν να προσφέρουν δήλωσε: «Τα παιδιά που έχουν ζήσει το 2004 πρέπει να μείνουν στον χώρο του ποδοσφαίρου. Να βοηθήσουν από όποιο κομμάτι μπορούν. Να έχουμε την αρμονία που είχαμε σαν συμπαίκτες. Το να κάνεις βήματα μπροστά είναι εύκολο. Αλλά πρέπει να περάσουμε μια διαφορετική προσέγγιση του ποδοσφαίρου».

Όσο για το θέμα με τη θέση του κηπουρού στο Δήμο Κηφισιάς τόνισε: «Κάθε αθλητής που έχει επιτυχία έχει δικαίωμα να μπει στο δημόσιο. Πολλοί αθλητές το έχουν κάνει αυτό. Το «σκυλομετάνιωσα» για όλο αυτό το σούσουρο που έγινε. Δεν έχω δεχθεί τη θέση. Για εμένα ήταν λάθος και το έχω παραδεχθεί. Δυστυχώς τάραξα και τους άλλους συμπαίκτες μου. Έκανα λάθος. Πιο πολύ τον κόσμο τον πείραξε το κηπουρός. Δεν είμαι επιστήμονας. Τεχνικό λύκειο έχω βγάλει, δεν κρύβω τίποτα. Για εμένα έχει λήξει. Εάν νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν να με πειράξουν λέγοντάς με έτσι κάνουν λάθος. Έχω ακούσει και έχω περάσει χειρότερα».

Επίσης, μίλησε και για τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, μετά από τηλεφωνική παρέμβαση του δεύτερου, επισημαίνοντας: «Ο Τζόλε με βοήθησε περισσότερο από όλους να μπω στο τι σημαίνει Ολυμπιακός. Να καταλάβω πως κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό αλλά και το πόσο μεγάλη θα είναι η πίεση. Με έβαλε πολύ γρήγορα στο κλίμα. Με βοήθησε να ξεπεράσω κάθε άγχος που είχα. Σιγά-σιγά απελευθερώθηκα μετά από τις συζητήσεις που είχαμε».

Από τις δηλώσεις του Νικοπολίδη δεν έλειψε και η αναφορά για τα γεγονότα στο ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο γήπεδο της Ριζούπολης: «Τι διαφορετικό συνέβη από αυτό που συμβαίνει γενικότερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Όλοι κάνουν λάθη. Θεωρώ απαράδεκτο να έχουν 10-20 φουσκωτούς κάθε ομάδα στα γήπεδα. Να υπάρχουν μπράβοι στα αποδυτήρια. Όλες οι ομάδες έχουν τα άσχημα σημεία. Δεν είναι κάτι νέο. Συνέβη και έχει συμβεί και πάλι. Έχουμε και εμείς ευθύνη. Τα τελευταία χρόνια οι ποδοσφαιριστές έγιναν πιο χαμηλών τόνων. Αφήστε να τσακωθούμε εμείς στο γήπεδο. Αν τσακωθώ με τον Κατσουράνη και με τον Καραγκούνη, θα πιούμε καφέ μετά. Θα τα βρούμε».

Επίσης, αφού παρενέβη και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς τηλεφωνικά, ο Νικοπολίδης μιλώντας για τον έμπειρο τεχνικό υπογράμμισε: «Ήμουν τυχερός που συνεργάστηκα με τον κύριο Μπάγεβιτς. Δεν θα ξεχάσω όταν επέστρεφα στο γήπεδο της Λεωφόρου για το πρώτο παιχνίδι κατά του Παναθηναϊκού που μου είπε: «Μην κοιτάξεις μην αντιμιλήσεις και παίξε για σένα». Το ακολούθησα ευλαβικά. Τον ευχαριστώ Ακολούθησα τη συμβουλή του».

Όσο για την αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό δήλωσε: «Ήθελα να μείνω στον Παναθηναϊκό άσχετα αν κάποιοι λένε ότι είχα συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό. Ήταν πεπρωμένο, μοίρα να ενδιαφερθεί ο Ολυμπιακός και να πάω. Δεν το ήξερα. Ίσως κι αυτοί περίμεναν ότι δεν θα μπορούσα να πείσω τον κόσμο του Ολυμπιακού. Ο κύριος Κόκκαλης όμως αποφάσισε να κάνει αυτή την κίνηση. Κι εγώ νομίζω πως τον δικαίωσα. Την μεγάλη μου καριέρα την έκανα στον Ολυμπιακό».

Ερωτηθείς για το χειροκρότημα των οπαδών του Ολυμπιακού στο τελευταίο του παιχνίδι απάντησε: «Είναι το «αντίο». Είναι το χειροκρότημα του κόσμου που εκτίμησε τι προσέφερα στον Ολυμπιακό. Οι θυσίες, οι ενέσεις που έκανα για να παίξω και όλα τα άλλα, αυτό το χειροκρότημα τα αντάμειψε».

Για την απομάκρυνσή του από τον ΠΑΟ:«Ήθελα να μείνω στον ΠΑΟ άσχετα αν κάποιοι λένε ότι είχα συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό. Ήταν πεπρωμένο. Μοίρα να ενδιαφερθεί ο Ολυμπιακός και να πάω. Δεν το ήξερα. Ίσως κι αυτοί περίμεναν ότι δεν θα μπορούσα να πείσω τον κόσμο του Ολυμπιακού. Ο κ. Κόκκαλης όμως αποφάσισε να κάνει αυτή την κίνηση. Κι εγώ νομίζω πως τον δικαίωσα. Την μεγάλη μου καριέρα την έκανα στον Ολυμπιακό».

Όσον αφορά τον τελικό Κυπέλλου:«Η ΑΕΚ μπορεί λόγω ονόματος να φαντάζει το φαβορί αλλά ο Δώνης γνωρίζει καλά το θεσμό. Το παιχνίδι θα είναι αμφίρροπο».

Ο Άγγελος Κορωνιός, ο οποίος έχει παντρευτεί την αδελφή της γυναίκας του Αντώνη Νικοπολίδη είπε: «Ανεξάρτητα που έχω συγγένεια με τον Αντώνη, που χαίρομαι που τον απέκτησα ως συγγενή και φίλο, μπορώ να πω πως είναι παράδειγμα προς μίμηση. Δεν το λέω επειδή έχουμε συγγένεια αλλά γιατί απέδειξε ότι μπορεί να πετύχει πολλά πράγματα. Αυτά που έκανε είναι πολλά και μεγάλα».

Σχετικά, για το αν σκέφτεται να γράψει βιβλίο: «Υπάρχει σκέψη. Δεν υπήρχε πολύ χρόνος όμως. Προσπαθώ να κάνω μια επιλογή για τον άνθρωπο που θα το γράψει. Θέλω να είναι ένα ξεχωριστό βιβλίο. Με μηνύματα για μικρά παιδιά. Όχι βιογραφικό».

Για τις σημαντικές στιγμές με ΠΑΟ και Ολυμπιακό: «Οι προκριματικοί με τη Χάιντουκ. Κλήθηκα να καλύψω το κενό του Γιόζεφ. Η πρόκρισή μας ήταν κάτι το εκπληκτικό. Ήμουν πολύ χαρούμενος. Σίγουρος η χρονιά του 2001-2 που περάσαμε δύο γύρους στο Τσάμπιονς Λιγκ ήταν πολύ σημαντική. Εκείνη η σεζόν, ήταν κάτι το μαγικό, ήταν χρονιά ευρωπαϊκής καταξίωσης.

Για τον Ολυμπιακό, οι δύο είσοδοι που είχαμε στο Τσάμπιονς Λιγκ, το διπλό με την Βέρντερ και το παιχνίδι με τη Λάτσιο ήταν μοναδικές. Εκείνη τη χρονιά με τον Τάκη Λεμονή καταφέραμε να σπάσουμε μια κακοδαιμονία. Αλλά η περσινή σεζόν με τον αποκλεισμό από το Europa League μας χάλασε. Χάλασε και όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο…»

Ο αντίπαλος που τρόμαξε: «Με τον βραζιλιάνο, Ρονάλντο τρόμαξα. Ήταν τρομερός. Αλλά έχω μεγάλο σεβασμό στο Ραούλ. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι πρώτος σκόρερ στο Τσάμπιονς Λιγκ».

Τον ποδοσφαιριστή που εμπνεύστηκε: «Ο Κριστόφ Βαζέχα. Δεν έχω δει άλλον τέτοιο ποδοσφαιριστή. Περιμέναμε να μπει μέσα. Ο Χρήστος έκανε προπόνηση με τον ίδιο ρυθμό που έπαιζε σε παιχνίδια. Όταν μάθεις να κάνεις προπόνηση με την ίδια ένταση και τον ίδιο ζήλο».

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, μίλησε και αυτός για τον Αντώνη Νικοπολίδη:«Σαν συμπαίκτη, θυμάμαι πως οταν τον γνώρισα ήταν παράδειγμα. Ό,τι καλύτερο μπορεί να έχει ένας νεαρός παίκτης στην αρχή της καριέρας του».

Νικοπολίδης:«Όταν έπιασα το πέναλτι, χάρηκα και στεναχωρήθηκα. Χάρηκα για την ομάδα μου. Στεναχωρήθηκα, όμως, γιατί φαντάστηκα τι θα ακολουθήσει. Τι θα πουν αυτοί οι στενόμυαλοι, με αποτέλεσμα να φύγει κι αυτός από τον ΠΑΟ. Ήταν αδικία αυτό που έγινε.

Είναι δύσκολο για έναν ποδοσφαιριστή να γίνει και προπονητής. Αλλά με την ηρεμία και τα προσόντα που έχει μπορεί».



Από Μάρτη καλοκαίρι - Θερμή εισβολή απ' την Κυριακή!
Από Μάρτη καλοκαίρι - Θερμή εισβολή απ' την Κυριακή!
Φυλακή "κόλαση" για τον Κουίνσι Πρόμες
Φυλακή "κόλαση" για τον Κουίνσι Πρόμες
Παναθηναϊκός AKTOR: Πάρτι στην Μπολόνια, μοίρασε μπράβο ο Δ. Γιαννακόπουλος!
Παναθηναϊκός AKTOR: Πάρτι στην Μπολόνια, μοίρασε μπράβο ο Δ. Γιαννακόπουλος!
Euroleague: «Αγκαλιά» με τη δεύτερη θέση ο Παναθηναϊκός AKTOR – Βαθμολογία, highlights
Euroleague: «Αγκαλιά» με τη δεύτερη θέση ο Παναθηναϊκός AKTOR – Βαθμολογία, highlights
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved