Μεγάλες Έχθρες: ΠΑΟΚ vs Άρης (photos + videos)

Μεγάλες Έχθρες: ΠΑΟΚ vs Άρης (photos + videos)

Tο Οnsports επιστρέφει με τη στήλη «Μεγάλες Έχθρες», δίνοντας έμφαση αυτή τη φορά στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, την κόντρα ΠΑΟΚ-Άρης.

Η πρώτη κόντρα χρονολογείται από τα χρόνια του ξεριζωμού, όταν στη συμπρωτεύσουσα ιδρύθηκε η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης που αποτέλεσε προάγγελo του ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚΘ και ο Άρης είχαν για βασικά χρώματα το κίτρινο και το μαύρο λόγω του Βυζαντίου, με αμφότερους να φιλονικούν για το ποιος αξίζει να φορά τα συγκεκριμένα χρώματα. Τα «αίματα» μεταξύ των δύο ομάδων άναψαν για τα καλά καθώς τέσσερις Κωνσταντινουπολίτες ποδοσφαιριστές του Άρη (Βεντουρέλης, Αρμάσης, Πάγκαλος, Μαλτέζος) άλλαξαν στρατόπεδο και πήγαν στην ΑΕΚΘ.

Στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων το έπαθλο ήταν... τα χρώματα της φανέλας (!) με τον Άρη να επικρατεί με 5-2. Το παιχνίδι ωστόσο επισκιάστηκε από την επίθεση με δολοφονικές προθέσεις ενός φίλου της ΑΕΚΘ προς τον παίκτη του Άρη, Αλέξανδρο Ζησινόπουλο, όπως κατήγγειλαν μετά τον αγώνα άνθρωποι των «κιτρίνων».

Η κόντρα μεταξύ των δύο ομάδων είχε μόλις γεννηθεί, ωστόσο σταδιακά θα έπαιρνε και κοινωνικές διαστάσεις. Κι αυτό γιατί ο ΠΑΟΚ (που ιδρύθηκε το 1926) στηριζόταν στους πρόσφυγες, που προσπαθούσαν να κάνουν μια νέα αρχή ενώ ο Άρης είχε βάση του την περιοχή της Αγίας Τριάδας, και προσέλκυε περισσότερο τους αστούς.

Τα πρώτα επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων έγιναν το 1927 όταν σε ένα φιλικό παιχνίδι των δύο ομάδων, οι φίλαθλοι εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο με αποτέλεσμα το παιχνίδι να μην ολοκληρωθεί ποτέ. Παρά τον αναβρασμό μεταξύ των δύο στρατοπέδων, επήλθε συμφιλίωση που κράτησε για πολλά χρόνια με τις δύο ομάδες να δημιουργούν μάλιστα και μικτή ομάδα την οποία κατέβασαν εναντίον της ΑΕΚ το 1930. Όλα αυτά μέχρι τον Απρίλη του 1955.

Ήταν εκείνο καλοκαίρι που η «σημαία» του Άρη, Κώστας Βελλιάδης έπαιρνε μεταγραφή για τον ΠΑΟΚ, με αποτέλεσμα η πόλη να χωριστεί σε δύο στρατόπεδα και έκτοτε το μίσος συνέχεια μεγαλώνει...

Οι μεγαλύτερες νίκες του ΠΑΟΚ
1974–75, Τούμπα, ΠΑΟΚ – Άρης 5–0
1994–95, Κλ. Βικελίδης, Άρης – ΠΑΟΚ 0–4
1960–61, Τούμπα, ΠΑΟΚ – Άρης 3–0
2009–10, Τούμπα, ΠΑΟΚ – Άρης 4–1
2012–13, Τούμπα, ΠΑΟΚ – Άρης 4–1

Οι μεγαλύτερες νίκες του Άρη
1965–66, Κλ. Βικελίδης, Άρης – ΠΑΟΚ 5–1
2000–01, Κλ. Βικελίδης, Άρης – ΠΑΟΚ 4–0
1984–85, Κλ. Βικελίδης, Άρης – ΠΑΟΚ 3–0
1998–99, Τούμπα, ΠΑΟΚ – Άρης 1–4

 

Δείτε παρακάτω αγώνες (και όχι μόνο) των δύο ομάδων που δεν έλειψαν οι συμπλοκές των οπαδών:

 

 

 

 



Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved