Πως θα βγει από την κρίση

Πως θα βγει από την κρίση

Το Onsports παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο ο Παναθηναϊκός θα καταφέρει να βγει από το οικονομικό και διοικητικό αδιέξοδο.

Ο Παναθηναϊκός διανύει μια από τις πλέον κρίσιμες σεζόν της νεότερης ιστορίας του, τα προβλήματα που έχουν προκύψει στα υψηλότερα κλιμάκια της ΠΑΕ έχουν φέρει ανησυχία στις τάξεις των φιλάθλων και είναι κοινό μυστικό ότι οι λιγότεροι αισιόδοξοι φοβούνται ακόμα και την… χρεωκοπία του «τριφυλλιού».

Στην παρούσα φάση, τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. Όπως έχουν πει και οι μέτοχοι και οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» το ποδοσφαιρικό τμήμα το τελευταίο διάστημα, η φετινή σεζόν θα τελειώσει και τα χρήματα που υπάρχουν στα ταμεία της ΠΑΕ θα είναι αρκετά για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του Παναθηναϊκού. Από εκεί και μετά όμως;

Το καλοκαίρι του 2011 είναι ένα από τα πιο δύσκολα για τους «πράσινους» και οι κινήσεις που απαιτούνται είναι τόσο δύσκολες όσο και… αντιεμπορικές. Σίγουρα οι περικοπές, οι πωλήσεις ενδεχομένως πρωτοκλασάτων παικτών και η μη πραγματοποίηση μεταγραφών… αεροδρομίου, δε θα ικανοποιήσουν τους φιλάθλους, αλλά θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του Παναθηναϊκού στο άμεσο μέλλον.

Πιο σίγουρος δρόμος, το πρωτάθλημα

Τα μονοπάτια που πρέπει να ακολουθήσει ο Παναθηναϊκός για να μην βρεθεί μπροστά σε ένα οικονομικό αδιέξοδο, είναι συγκεκριμένα. Το πιο σίγουρο και ασφαλές από όλα, είναι να καταφέρουν οι «πράσινοι» να πάρουν για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν το πρωτάθλημα. Σε αυτή την περίπτωση στα ταμεία της ΠΑΕ θα μπουν 20 «ζεστά» εκατ. ευρώ και θα λυθούν πολλά από τα προβλήματα που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται.

Ο Παναθηναϊκός θα πάρει αυτά τα χρήματα λόγω της εισόδου στους ομίλους του Champions League κάτι που θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει ακόμα κι αν τερματίσει τελικά δεύτερος, όμως οι κληρώσεις πλέον για τους μη πρωταθλητές, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια να αισιοδοξεί κανείς για αυτό.

«Μαχαίρι» στα μεγάλα έξοδα

Ο δρόμος που πιθανότατα να ακολουθήσει το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός, θα είναι αυτός των μεγάλων περικοπών. Τα υψηλά συμβόλαια ποδοσφαιριστών, οι πωλήσεις παικτών που λογίζονται ως πρωτοκλασάτοι και γενικά η «σφιχτή» οικονομική πολιτική από πλευράς της «πράσινης» ΠΑΕ δείχνει αυτή τη στιγμή μονόδρομος. Για παράδειγμα, αν ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι δεν ανανεώσει, που δε θα το κάνει όπως φαίνεται, το συμβόλαιο του Ζιλμπέρτο Σίλβα εξοικονομεί 2,5 εκατ. ευρώ χωρίς την εφορία, που πλέον έχει αυξηθεί και δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στο «τριφύλλι» αλλά και σε άλλες ΠΑΕ.

Το να πουληθούν όμως τέτοιου βεληνεκούς παίκτες και παράλληλα να αποκτηθούν μόνο νεαροί και εξελίξιμοι ποδοσφαιριστές, που δείχνει να είναι το πλάνο για το «πράσινο» μέλλον, σίγουρα δε θα βοηθήσει στο να παραμείνει ο Παναθηναϊκός ανταγωνιστικός και να συνεχίσει να κάνει πρωταθλητισμό με αξιώσεις όπως τα τελευταία δύο χρόνια, παρά τις δυσκολίες της φετινής σεζόν. Οικονομικά πάντως οι «πράσινοι» θα είναι πολύ πιο ισορροπημένοι και «ήσυχοι» όμως αυτό θα έχει κόστος σε αγωνιστικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο… «μουρμούρας» από τον κόσμο.

Εξαίρεση ο Σισέ…

Στην «πράσινη» ΠΑΕ έχουν αποφασίσει πάντως να συζητήσουν από το καλοκαίρι και μετά κάθε πρόταση σοβαρή για κάθε παίκτη που ανήκει στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, στέλνοντας ουσιαστικά το μήνυμα ότι όλοι είναι προς πώληση. Μοναδική εξαίρεση, ο Τζιμπρίλ Σισέ. Ο Γάλλος έχει γίνει φύση και θέση ηγέτης της ομάδας και δύσκολα θα πάρει κάποιος την ευθύνη για την παραχώρησή του.

Για να φύγει από τον Παναθηναϊκό ο Σισέ θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις. Πρώτα από όλα, θα πρέπει να ικανοποιηθεί οικονομικά η διοίκηση των «πρασίνων» κι αυτό θα γίνει μόνο αν η πρόταση που έχει στα χέρια της είναι μεγαλύτερη από το ποσό που δόθηκε για την μεταγραφή του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος. Στη συνέχεια, θα πρέπει να θέλει κι ο Σισέ να πάει στην ομάδα που θα έχει καταθέσει την προσφορά. Πρόσφατο παράδειγμα; Η άρνησή του να συζητήσει καν με την Γαλατάσαραϊ που έκανε πρόταση στον Παναθηναϊκό αλλά απορρίφθηκε. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλη η ουσία είναι ότι δεν θέλει κανείς να… χρεωθεί μια πιθανή πώληση του Τζιμπρίλ Σισέ, αναλογιζόμενοι όλοι τις συνέπειες και τον αντίκτυπο στον κόσμο.

Εκμετάλλευση του brand name

Τα διοικητικά προβλήματα και όσα αναφέρονται κατά καιρούς για την οικονομική κατάσταση των «πρασίνων» δεν έχουν ωστόσο επηρεάσει την εμπορική ικανότητα που έχει το όνομα της ομάδας από μόνο του. Στον Παναθηναϊκό γνωρίζουν ότι «πουλάει» ακόμα πολύ καλά το brand name του «τριφυλλιού» και της ομάδας και πρέπει να το εκμεταλλευτούν όσο το δυνατό καλύτερα εμπορικά. Για το λόγο αυτό, έχει γίνει προσπάθεια να βρεθούν και νέοι χορηγοί, εκτός από τους ήδη υπάρχοντες.

Βέβαια, η εποχή που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη και η προσπάθεια των ιθυνόντων για νέους χορηγούς είναι κάτι σαν… «ειδική αποστολή». Πλέον με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά γενικότερα, αλλά και με την πτώση του ελληνικού ποδοσφαίρου σαν προϊόν, κανείς δε θα βάλει έτσι εύκολα λεφτά σε μια ΠΑΕ. Το θετικό για τον Παναθηναϊκό σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι και το καλοκαίρι του 2010 κατάφερε να διατηρήσει στο ακέραιο τις χορηγίες του, σε μια εποχή που η περισσότερες ομάδες δεν το κατάφεραν. Έτσι, μπορεί να αισιοδοξεί ότι κάτι θα καταφέρει να εξασφαλίσει και από αυτόν τον τομέα.

Στο χέρι των μετόχων…

Το μεγάλο ερώτημα και αυτό που ουσιαστικά μπορεί να δώσει τη λύση από μόνο του, είναι το τι θα κάνουν οι μέτοχοι. Αν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου γίνει και τι ποσό θα είναι αυτό που θα μπει στα ταμεία της «πράσινης» ΠΑΕ. Μέχρι τώρα, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και την… «τρικυμία» ανάμεσα στους μετόχους, κανείς δε ξέρει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα από την πλευρά των ισχυρών οικονομικά ανθρώπων που απαρτίζουν την μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Για την ώρα το σενάριο που φαίνεται να υπερισχύει, είναι να αυξηθεί το μετοχικό κεφάλαιο του Παναθηναϊκού κατά 10 εκατ. ευρώ. Τα πράγματα σε αυτή την περίπτωση θα είναι αρκετά δύσκολα αφού θα πρέπει να γίνουν και περικοπές σε πολλούς άλλους τομείς και πρώτα-πρώτα σε συμβόλαια και μεταγραφές, σε συνδυασμό με πωλήσεις που θα φέρουν έσοδα όπως προαναφέραμε. Υπάρχει όμως και η περίπτωση να αποφασίσουν οι μέτοχοι να είναι μεγαλύτερο το ποσό που θα βάλουν στην αύξηση.

Ποιοι όμως έχουν τη διάθεση, μετά από όλα όσα έγιναν στα δύο χρόνια της πολυμετοχικότητας, πόσα χρήματα θα μπορούν να διαθέσουν, και αν τελικά θα το κάνουν, δεν μπορεί κανείς να το γνωρίζει παρά οι ίδιοι οι μέτοχοι της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Αν αυτό συμβεί και η τελική έκβαση της υπόθεσης της ΑΜΚ, θα ξεκαθαρίσει προς τον Μάιο του 2011, όταν θα γίνει πιθανότατα και η επόμενη Γενική Συνέλευση των «πρασίνων».

Τι να περιμένει ο κόσμος

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, ο κόσμος δεν πρέπει να περιμένει πλέον μεταγραφές τύπου Σισέ, Ζιλμπέρτο και Λέτο. Οι εποχές είναι πολύ δύσκολες και στον Παναθηναϊκό τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα. Το ότι θα «σφίξει το ζωνάρι» στην «πράσινη» ΠΑΕ είναι δεδομένο και θα πρέπει όλοι να περιμένουν μικρότερο μπάτζετ για μεταγραφές, νεαρούς και εξελίξιμους ποδοσφαιριστές να έρχονται στην Παιανία και κάποια από τα «βαριά» ονόματα – αυτό μεταφράζεται κυρίως σε συμβόλαια – να αποχωρούν.

Αυτό δε σημαίνει πως ο Παναθηναϊκός χρεοκοπεί. Το σενάριο αυτό δεν υπάρχει, καθώς με τις παραπάνω κινήσεις ή και κάποιες ακόμα πιο «σφιχτές» σε οικονομικό επίπεδο, πρόβλημα βιωσιμότητας δε θα υπάρξει. Θα υπάρξει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας ωστόσο και αυτό είναι που επίσης φοβίζει τον κόσμο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, κυριαρχεί πάντα και η φήμη ότι όλο αυτό το «κουβάρι» στα διοικητικά των «πρασίνων» θα ξετυλιχθεί και θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση κάποιου από τους μετόχους που θα αγοράσει το ποσοστό που χαρίζει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, βάζοντας αρκετά χρήματα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και συντηρώντας τον Παναθηναϊκό σε ανταγωνιστικό επίπεδο.



Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time
Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time
Οι 10 διάσημοι παίκτες τυχερών παιχνιδιών που κατέληξαν στη φυλακή!
Οι 10 διάσημοι παίκτες τυχερών παιχνιδιών που κατέληξαν στη φυλακή!
Ολυμπιακός: Τρίτη ελληνική ομάδα σε ημιτελικά Ευρώπης μετά τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ
Ολυμπιακός: Τρίτη ελληνική ομάδα σε ημιτελικά Ευρώπης μετά τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός AKTOR-Περιστέρι, Ολυμπιακός-Ναντ και Τσιτσιπά
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός AKTOR-Περιστέρι, Ολυμπιακός-Ναντ και Τσιτσιπά
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved