Τέσσερα.. εισιτήρια περιμένουν

Τέσσερα.. εισιτήρια περιμένουν

Τα παιχνίδια στο Βόλο και στην Τούμπα διαμόρφωσαν την τελική κατάταξη στην ειδική βαθμολογία των πλέι οφ για την έξοδο στην Ευρώπη.

Ο Παναθηναϊκός που τερμάτισε δεύτερος στο πρωτάθλημα, ξεκινάει τη διαδικασία με 3 βαθμούς, η ΑΕΚ έχει ένα βαθμό, ενώ ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός Βόλου θα ξεκινήσουν χωρίς βαθμό.

Η κλήρωση για το πρόγραμμα θα γίνει μετά το Πάσχα, πιθανότατα στις 29 Απριλίου. Οι θέσεις που θα καταλάβουν οι ομάδες παίζουν σημαντικό ρόλο. Θυμίζουμε ότι η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη σε αυτό το «μίνι» πρωτάθλημα που θα αρχίσει την Κυριακή 8 Μαΐου θα εξασφαλίσει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ οι υπόλοιπες διεκδικούν τις θέσεις για το Γιουρόπα Λιγκ.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που η ΑΕΚ κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας στον τελικό με τον Ατρόμητο, και οι τέσσερις ομάδες που συμμετέχουν στα πλέι οφ εξασφαλίζουν ευρωπαϊκή συμμετοχή, εκτός αν η «Ένωση» βγει πρώτη στα πλέι οφ (προκριματικό γύρο Τσάμπιονς Λιγκ), οπότε η ομάδα του Περιστερίου, ως φιναλίστ, κερδίζει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Διαφορετικά, αν δηλαδή κυπελλούχοι στεφθούν οι Περιστεριώτες, ο Ατρόμητος θα είναι αυτός που θα πάρει το «καλό» εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ (θα αρχίσει τα ματς μέσα Αυγούστου), ενώ η ομάδα που θα καταλάβει την τελευταία θέση στη βαθμολογία των πλέι οφ, θα μείνει με την... χαρά της συμμετοχής.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή και με περισσότερες λεπτομέρειες για το τι μέλλει γενέσθαι…

Σύμφωνα με το νέο τρόπο διεξαγωγής των πλέι οφ, είναι μάλλον απίθανο να υπάρξουν αδιάφορες ομάδες στην τετράδα που θα συμμετάσχουν. Για παράδειγμα, ακόμα κι αν πριν από την έναρξή τους η ΑΕΚ γνωρίζει ότι έχει εξασφαλίσει μέσω Κυπέλλου ευρωπαϊκό εισιτήριο (για τον τελευταίο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ που ονομάζεται πλέον, πλέι οφ), θα έχει την ευκαιρία μέσω πλέι οφ να διεκδικήσει την πρώτη θέση και άρα το δεύτερο ελληνικό εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Έτσι θα ανέβει διοργάνωση (Τσάμπιονς Λιγκ έστω και στον προκριματικό), ενώ στη συνέχεια οι από κάτω θέσεις θα οδηγούν σε διαφορετικό προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ. Ο δεύτερος θα ξεκινήσει στα μέσα και τέλη Αυγούστου, ο τρίτος στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου και ο τέταρτος στα μέσα του καλοκαιριού σαν να παίζει... Ιντερτότο!

Ακόμα όμως κι αν μία ομάδα σαν τον Ολυμπιακό Βόλου θεωρεί ότι δεν λέει τίποτα το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ, με δεδομένο ότι είναι πολύ δύσκολη η διαδικασία των δύο προκριματικών μέχρι τους ομίλους για τη δεύτερη ελληνική ομάδα (σε αντίθεση με τον πρωταθλητή), η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Σε όποιο προκριματικό του πρώην ΟΥΕΦΑ αποκλειστούν το καλοκαίρι, αποχαιρετούν την Ευρώπη. Αν όμως αποκλειστούν στον πρώτο προκριματικό τους στο Τσάμπιονς Λιγκ (τέλη Ιουλίου - αρχές Αυγούστου), συνεχίζουν στον τελευταίο προκριματικό του ΟΥΕΦΑ πριν από τους ομίλους. Και αν αποκλειστούν στο δεύτερο προκριματικό τους στο Τσάμπιονς Λιγκ, προκρίνονται απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Aπό την άλλη, μπορεί τα πλέι οφ να ανατρέψουν τα δεδομένα για το ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω Κυπέλλου. Ένα παράδειγμα: στην περίπτωση που ο ΑΕΚ κατακτήσει το κύπελλο, θα γνωρίζει ότι είναι αυτόματα στον τελευταίο προκριματικό του ΟΥΕΦΑ. Αν στη συνέχεια στα πλέι οφ καταταγεί πρώτη, τότε πάει στον προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ και το Κύπελλο Ελλάδας δεν θα βγάζει ομάδα στην Ευρώπη, αλλά και τα τρία εισιτήρια θα δοθούν από το πρωτάθλημα. Από την άλλη, όμως αν κατακτήσει και την πρώτη θέση στα πλέι οφ, τότε εκ των υστέρων θα βγάζει ως φιναλίστ στο ΟΥΕΦΑ τον χαμένο του τελικού...

Τέλος να θυμίσουμε τα κριτήρια ισοβαθμίας στην κατάταξη των πλέι οφ. Αρχικά μετρούν τα μεταξύ τους αποτελέσματα στους αγώνες πλέι οφ, στη συνέχεια η διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια στα πλέι οφ και τέλος η κατάταξη στην τελική βαθμολογία της κανονικής περιόδου.



Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο λόγος που κοιμάται 5 με 6 φορές τη μέρα
Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο λόγος που κοιμάται 5 με 6 φορές τη μέρα
EuroLeague: Ανακοίνωση για τις δηλώσεις του Εργκίν Αταμάν περί διαιτησίας
EuroLeague: Ανακοίνωση για τις δηλώσεις του Εργκίν Αταμάν περί διαιτησίας
Super League: Ο Γερμανός Σρέντερ ορίστηκε στο ΠΑΟΚ - ΑΕΚ | Οι διαιτητές της αγωνιστικής
Super League: Ο Γερμανός Σρέντερ ορίστηκε στο ΠΑΟΚ - ΑΕΚ | Οι διαιτητές της αγωνιστικής
Μαρία Σάκκαρη: Πρόκριση στη Μαδρίτη με κυριαρχική εμφάνιση
Μαρία Σάκκαρη: Πρόκριση στη Μαδρίτη με κυριαρχική εμφάνιση
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved