Τροχανάς: «Κακός λογιστής ο Ντέμης»

Τροχανάς: «Κακός λογιστής ο Ντέμης»

«Το συμπέρασμα του διαχειριστικού ελέγχου της ΑΕΚ είναι πως ο Ντέμης Νικολαϊδης δεν ήταν καλός λογιστής», είπε ο Μιχάλης Τροχανάς.

Σε συνέντευξή του στον Sentra FM 103,3 ο κ. Τροχανάς αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι συγκρίσεις πρέπει να γίνονται μόνο με διοικήσεις ομοειδών επιχειρήσεων και αν συμβεί αυτό τότε η τετραετία του Ντέμη Νικολαϊδη δεν μπορεί να κριθεί αποτυχημένη.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι ως πρόεδρος έκανε σημαντικά λάθη, με πιο σπουδαία πως δεν ζήτησε ο ίδιος διαχειριστικό έλεγχο στο τέλος του 2008 και στράφηκε ποινικά εναντίον συνδέσμων φιλάθλων της ΑΕΚ.

Στην εισαγωγή που ζήτησε ο ίδιος να κάνει τόνισε: «Δεν πήραμε τον Νικολαϊδη για λογιστή. Τον πήραμε για ένα λαμπερό αστέρι της ΑΕΚ όπως πραγματικά ήταν. Όπως αστέρια ήταν και ο Τσάρτας που κακώς δεν βρίσκεται στην ΠΑΕ να προσφέρει τις υπηρεσίες του, όπως και ο Σαβέβσκι που όμως δεν έχει ηγετικές ικανότητες, όπως και ο θεός, δεν χρειάζεται να σας πω ποιον εννοώ (σ.σ. τον Θωμά Μαύρο).

Και συνέχισε: «Εχουμε μια κακή συνήθεια στην ΑΕΚ. Κάθε φορά που είμαστε σε κρίση και τώρα είμαστε σε καραμπινάτη κρίση σε όλους τους τομείς, εκείνο που κάνουμε, είναι να σπάζουμε σε μικρά κομμάτια, προκειμένου να βρούμε άκρη. Αυτό μας κάνει να ασχολούμαστε και στις μικρότερες κλίμακες προσπαθώντας να βρούμε ένα νόημα που δεν βρίσκεται. Ο έλεχγος είχε κύριο στόχο την αξιολόγηση της διοίκησης Νικολαϊδη της τετραετίας. Οι συγκρίσεις δεν γίνονται έτσι για τις διοικήσεις. Οι αξιολογήσεις γίνονται μόνο συγκριτικά με τη διοίκηση ομοειδών επιχειρήσεων . Μια τέτοια σύγκριση είναι ευχερέστατη και θα στην πω με δύο λόγια. Αν συγκρίνω την τετραετία της ΑΕΚ με την διετία του Παναθηναϊκού. Στον Παναθηναϊκό ξοδεύτηκαν 65 εκ. ευρώ τον Ιούνιο του 2008 και 18 μόλις πρόσφατα. Το αποτέλεσμα; Εβαλαν αγγελίες για να βρουν υπηρεσιακή διοίκηση και λένε τα …κάλαντα για να συγκεντρώσουν χρήματα. Εκεί δηλαδή είχαμε 85 εκ. χρηματοδότηση από μετόχους (όχι εισροή) σε 3 σεζόν και με αυτά τα δεδομένα θα φτάσουν το καλοκαίρι με μηδέν διαθέσιμα και θα χρειαστεί να μπουν το λιγότερο άλλα 15. Η τετραετία του Ντέμη είχε 25 εκ. ευρώ χρηματοδότηση από μετόχους, συν υποχρεώσεις από το άρθρο 44. Δηλαδή καθαρά γύρω στα 18,5 εκ. ευρώ. Αποτελέσματα; Στον Παναθηναϊκό είχαμε ένα πρωτάθλημα. Στην ΑΕΚ του Ντέμη είχαμε επίσης ένα πρωτάθλημα και ξέρεις ότι το πήραμε. Δεν φταίει ο Ντέμης για το ιώτα και την κεραία».

Στη συνέχεια ο κ. Τροχανάς αναφέρθηκε στα λάθη της διοίκησης Νικολαϊδη, που τόνισε πως δεν ήταν αποκλειστικά δικά του, αφού μαζί του βρίσκονταν και οι Κανελλόπουλος και Κούλης.

«Τρία πάρα πολύ σοβαρά λάθη έκανε ο Νικολαϊδης που όμως δεν ήταν μόνος του. Ηταν μαζί του και οι Κανελλόπουλος και Κούλης. Στο τέλος του 2008 δήλωσαν ότι δεν έχουν μέλλον στην ΑΕΚ. Επρεπε να ζητήσουν οι ίδιοι εξονυχιστικό έλεγχο από τις αρχές. Το ζήτησα εγώ με φαξ προς 3 συναρμόδια υπουργεία. Επρεπε να το ζητούσαν οι ίδιοι αφού έπρεπε να γνωρίζουν τι  θα ακολουθήσει. Οφειλαν να προστατεύσουν τον εαυτό τους αλλά κυρίως την ΑΕΚ. Αυτό ήταν το πρώτο  λάθος. Το δεύτερο ήταν πως στράφηκε ποινικά κατά μελών συνδέσμων φιλάθλων της ΑΕΚ. Αυτό είναι απαράδεκτο. Και τρίτον μίλησε απρεπώς για κάποιους μετόχους».

Τόνισε παράλληλα πως αν πρέπει να αξιολογήσει την πορεία της ΑΕΚ μέσα στα τελευταία χρόνια, τότε η τετραετία του Ντέμη Νικολαϊδη είναι η δεύτερη καλύτερη μετά την χρυσή της εποχή.

«Μετά την χρυσή δεκαετία της ΑΕΚ που είχαμε 13 ποδοσφαιρικές διακρίσεις, η τετραετία του Ντέμη, ήταν η δεύτερη καλύτερη τετραετία της ομάδας. Αυτή η τετραετία αξιοποιήθηκε περισσότερο απ’ ό,τι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί . Είναι αυταπόδεικτο γεγονός και δεν συζητείται. Μίλησα με αριθμούς κάνοντας σύγκριση με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Εξάλλου, τι παρέλαβε ο Ντέμης; Το αχούρι των Θρακομακεδόνων; Οι άλλοι έχουν την Παιανία».

Ο κ. Τροχανάς παραδέχτηκε ότι υπήρξε κακή διαχείριση από τον Ντέμη Νικολαϊδη αλλά τόνισε πως θα πρέπει να ερευνηθεί αν αυτή υπήρξε σκόπιμα.

«Από μόνη της η κακή διαχείριση συνιστά ποινικό αδίκημα. Αλλά πρέπει να αποδείξει κανείς ότι υπάρχει δολιότητα. Ο Ντέμης έκανε λάθη αλλά δεν είχε σκοπιμότητα. Και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης και εν συνεχεία ο Σωκράτης Κόκκαλης άσκησαν το «αγροτικό» τους και έκαναν στη διάρκειά του πολλά λάθη. Ηταν δυνατόν να τα αποφύγει ο Ντέμης»;

Για την παρουσία του προσωπικού του λογιστή στο ζήτημα τόνισε: «Δεν σχετίζεται πλέον αφού έκανε δήλωση, μιλάμε για την BDO τα στοιχεία τα γνώριζε ότι υπάρχουν σε αυτόν τον λογιστή, θα μπορούσε να απαιτήσει από την ΠΑΕ να φέρουμε αυτά τα βιβλία. Αν δεν τα έδωσε, δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει»...

Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία είναι επιτακτική η ανάγκη απαντήσεων αλλά όχι πως κρύβουν τίποτα. Συνάδελφός σας έκανε όλη την κριτική βασισμένος στο ότι χάθηκαν τα βιβλία, προφανώς δεν πρόλαβε. Η BDO δεν έχει το δικαίωμα να ζητάει από τρίτους στοιχεία, αν ήμουν θα έλεγα απαιτούμε από σένα διοίκηση της ΑΕΚ να μας βρεις τον λογιστή και τα αρχεία, επομένως αυτό είναι που δεν στέκει. Δεν άσκησε όση πίεση χρειαζόταν η BDO, γιατί βρέθηκαν μετά τα βιβλία. Δεν ξέρω ποιος παίζει τις... κουμπάρες αλλά δεν τις παίζει ο Ντέμης.

Για το εάν προκαλεί επέμβαση του ΣΔΟΕ για τα 5 εκατ. ευρώ χωρίς παραστατικά είπε: Αν υπάρχουν δοσοληψίες χωρίς παραστατικά, θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη εκεί ο ΣΔΟΕ, αλλά υπάρχουν;



Πολωνία: Ενισχύει με στρατό τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Πολωνία: Ενισχύει με στρατό τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved