Ο ΠΑΟΚ θέλει… τον Πορτογάλο του (photos)

Ο ΠΑΟΚ θέλει… τον Πορτογάλο του (photos)

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα από την ιβηρική που θέλουν Πορτογάλους προπονητές να πλησιάζουν στον πάγκο του ΠΑΟΚ και το Onsports απαριθμεί όλους όσους έχουν… έρθει κοντά στην Τούμπα μετά την εποχή Σάντος.

Ο Φερνάντο Σάντος έχει γράψει τη δική του ιστορία στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Όχι μόνο γιατί κατάφερε να παρουσιάσει έργο και να έχει μια αξιοπρεπέστατη ομάδα, αναλογικά με τις συνθήκες που υπήρχαν στους Θεσσαλονικείς στο διάστημα που έμεινε αυτός στην Τούμπα, αλλά και γιατί είναι ο μοναδικός Πορτογάλος που έκατσε ποτέ στον πάγκο του «δικεφάλου του Βορρά». Από τον Σεπτέμβριο του 2007 ως τον Ιούνιο του 2010, ο Σάντος ήταν ο προπονητής του ΠΑΟΚ κι έμεινε στους Θεσσαλονικείς για 2 χρόνια, 9 μήνες και 27 ημέρες, έχοντας ρεκόρ 58 νικών, 23 ισοπαλιών και 31 ηττών στα 112 παιχνίδια που κοουτσάρισε την ομάδα.

Αυτές οι 1031 ημέρες του Σάντος στον ΠΑΟΚ, παρότι η ομάδα δεν είχε την οικονομική δυνατότητα του παρόντος, ήταν από τις καλύτερες για τον «δικέφαλο του Βορρά». Μάλιστα, ο Πορτογάλος είναι ο δεύτερος μακροβιότερος στον «ασπρόμαυρο» πάγκο μετά τον μυθικό Λες Σάνον που είχε μείνει στους Θεσσαλονικείς για 1276 ημέρες, από τον Ιανουάριο του 1971 ως τον Ιούνιο του 1974 κατακτώντας και τίτλους. Ίσως για αυτό, από όταν έφυγε ο Σάντος κάθε φορά υπάρχουν σενάρια για συμπατριώτες του που… προαλείφονται για τον πάγκο της ομάδας…

Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι είναι αυτοί που έχουν βρεθεί κοντά στο να γίνουν προπονητές του ΠΑΟΚ και προέρχονται από την Πορτογαλία.

Σέρτζιο Κονσεϊσάο

644127

Ο πρώτος που ήρθε στο… μυαλό όλων στον ΠΑΟΚ, ήταν ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο. Ο Πορτογάλος υπήρξε ποδοσφαιριστής του «δικεφάλου του Βορρά» από τον Ιανουάριο του 2008 ως το τέλος της καριέρας του και στη συνέχεια έγινε τεχνικός διευθυντής της ομάδας. Ως το τέλος της σεζόν 2009/2010 όταν και αποχώρησε ο Σάντος. Η λύση του 40χρονου Πορτογάλου, εκτός από εκείνη την εποχή όπου προτίμησε να γίνει βοηθός προπονητή στη Σταντάρ Λιέγης, έχει έρθει αρκετές φορές στο προσκήνιο αλλά δεν έχει προχωρήσει ποτέ ως το τέλος. Ο Κονσεϊσάο από την πλευρά του, προχώρησε αρκετά και αφού κάθισε στον πάγκο των Ολιανένσε και Κοΐμπρα, τώρα έχει τις τύχες της Μπράγκα στα χέρια του και τα πηγαίνει αρκετά καλά…

Ντομίνγκος Πασιένσια

882549

Ο ΠΑΟΚ εν τέλει μετά τον Σάντος προχώρησε σε άλλες λύσεις που δεν τελεσφόρησαν. Οι Θεσσαλονικείς άλλαξαν αρκετούς προπονητές και κάποια στιγμή βρέθηκαν κοντά σε έναν Πορτογάλο, εκ νέου. Αυτός ήταν ο Ντομίνγκος Πασιένσια. Ο άλλοτε άσος της Πόρτο που είχε ήδη αρχίσει να χτίζει ένα καλό προφίλ στην Μπράγκα. Τελικά, παρότι οι δυο πλευρές έφτασαν μια... ανάσα απο τη συμφωνία, το πλάνο δεν προχώρησε. Ο ΠΑΟΚ στηρίχθηκε σε Μπόλονι, Δώνη και πέρσι στον Στέφενς, ενώ ο Ντομίνγκος έκατσε στον πάγκο των Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Ντεπορτίβο Λα Κουρούνια και Καϊσέρισπορ, πριν επιστρέψει φέτος στην πατρίδα του για λογαριασμό της Σετούμπαλ.

Πάουλο Σόουζα

paulosousa

Μετά τη… λαίλαπα Στέφενς, ο ΠΑΟΚ εμπιστεύθηκε τον Άγγελο Αναστασιάδη. Το ξεκίνημα καλό, το φινάλε τραγικό με τον Γεωργιάδη να καλείται ξανά – ως συνήθως κάθε χρόνο – να αναλάβει για το τέλος της χρονιάς. Συνεπώς, οι Θεσσαλονικείς μπήκαν ξανά σε αναζήτηση προπονητή και η αγορά της Πορτογαλίας δεν θα μπορούσε να μην… εμφανιστεί. Το πρώτο φετινό σενάριο, αφορούσε στον Πάουλο Σόουζα. Τον διάσημο σταρ του παρελθόντος που αγωνίστηκε στην Ελλάδα με τον Παναθηναϊκό και κάνει αρκετά καλή καριέρα στην προπονητική πλέον. Ο 44χρονος σήμερα Σόουζα, άρχισε την προπονητική στην Κ16 της Πορτογαλίας, τη συνέχισε όμως στη Βρετανία και αυτό ήταν... μεγάλο σχολείο για τον ίδιο. Πέρασε από τον πάγκο της ΚΠΡ, της Σουόνσι και της Λέστερ, πριν αποδεχθεί την πρόταση της Βιντεότον από την Ουγγαρία. Εκεί έμεινε μια διετία και το 2013 πήγε στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, όπου συνεργάστηκε με τον νυν πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιάκωβο Αγγελίδη. Φέτος ανέλαβε τις τύχες της Βασιλείας και έκανε εξαιρετική πορεία στην Ευρώπη.

Ρουί Βιτόρια

rui

Ο... τελευταίος των Πορτογάλων που ακούστηκε για τον πάγκο του ΠΑΟΚ, είναι ο 45χρονος τεχνικός από την Αλβέρκα. Ο Ρουί Βιτόρια δεν... συνδέεται, όπως οι προηγούμενοι, με κάποιον τρόπο με τους Θεσσαλονικείς. Όσο γαι την καριέρα του ως προπονητής, αυτή επί της ουσίας άρχισε από το 2004 όταν ανέλαβε τα τμήματα υποδομής της Μπενφίκα. Ακολούθησε μια τετραετία στην άσημη Φατίμα πριν αναλάβει το 2010 την Πάσος Φερέιρα, για μία μόνο σεζόν. Το 2011 πήγε στην Βιτόρια Γκιμαράες όπου είναι ακόμα. Οι Πορτογάλοι, προφανώς, βλέποντας το... ψάξιμο που υπάρχει στον ΠΑΟΚ με την πατρίδα τους, τον συνέδεσαν με τους Θεσσαλονικείς και αυτόν!



ΝΒΑ: Οι Λέικερς απέλυσαν τον προπονητή Ντάρβιν Χαμ
ΝΒΑ: Οι Λέικερς απέλυσαν τον προπονητή Ντάρβιν Χαμ
Προπονητής κατηγορείται για σεξουλική κακοποίηση έξι ανηλίκων – Σοκάρουν οι ενέργειές του
Προπονητής κατηγορείται για σεξουλική κακοποίηση έξι ανηλίκων – Σοκάρουν οι ενέργειές του
Παραμένει και τη σεζόν 2024/25 στη Νεπτούνας ο Βόβορας
Παραμένει και τη σεζόν 2024/25 στη Νεπτούνας ο Βόβορας
Θρήνος στο NBA: Πέθανε στα 33 του ο Ντάριους Μόρις
Θρήνος στο NBA: Πέθανε στα 33 του ο Ντάριους Μόρις
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved