Κοντονής: «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη»

Κοντονής: «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη»

Αποφασισμένος εμφανίζεται ο Σταύρος Κοντονής σε συνέντευξή που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», καθώς υποστήριξε ότι κυβέρνηση θα πράξει όσα είχε εξαγγείλει για την εκκαθάριση του ελληνικού ποδοσφαίρου.  

Ο Σταύρος Κοντονής υπογράμμισε μάλιστα, πως αν τελικά δεν βρεθεί χρυσή τομή συνεργασίας τότε το υπουργείο δεν θα έχει πρόβλημα να συγκρουστεί με τα ποδοσφαιρικά συμφέροντα

Για το σκεπτικό των μέχρι τώρα κινήσεων:

«Η κατάσταση πριν από 10 μέρες είχε φτάσει στο "μη παρέκει". Αυτά που είχαν συμβεί στα γήπεδα και στις συνεδριάσεις δεν άφηναν περιθώριο στην Πολιτεία να επιτρέψει τη διεξαγωγή αγώνων, διότι όταν ορισμένοι οπαδοί που λειτουργούν με ακραίο τρόπο, βλέπουν τους προέδρους να συμπλέκονται στις συνεδριάσεις των οργάνων, αντιλαμβάνεστε πως θα προσλάβουν τέτοια γεγονότα και τι θα μπορούσε να συμβεί στα γήπεδα από συγκρούσεις, από αντιπαραθέσεις και από αγριότητες. Έχουμε φτάσει σε σημείο να καταγράφουμε αγριότητες ακραίου επιπέδου. Αυτή η απόφαση ήταν μια απόφαση που ήθελε να προστατέψει το κοινωνικό σύνολο, τους εργαζόμενους (παίκτες, γιατροί) και σε τελική ανάλυση τους ίδιους τους φιλάθλους που κινδύνευαν να βρεθούν σε κανένα νοσοκομείο ή κανένα νεκροτομείο. Αυτό ήταν το σκεπτικό μας. Να αποφευχθούν τα χειρότερα». Για το αν είναι έντιμοι συνομιλητές οι παράγοντες και αν θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει τη "γάγγραινα" του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Ανοίγετε μια μεγάλη συζήτηση. Θα τα καταφέρουμε... Από τη θεσμική θέση που είμαι δεν μπορώ να κάνω δίκη προθέσεων. Αυτά όμως πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά. Χθες είχα μια συνάντηση με τους δύο μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου, τους προέδρους του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και σήμερα θα έχω μια συνάντηση με τους εκπροσώπους των διοργανωτριών αρχών, της Α' εθνικής και της Β' εθνικής, όπως και της ΕΠΟ. Θα τεθούν επί τάπητος τι έχουν κάνει μέχρι τώρα και τι προτίθεται να κάνουν άμεσα. Και υπάρχουν θέματα τα οποία σε ένα διάστημα 20 ημερών να έχουν υλοποιηθεί. Υπάρχει μια κατεύθυνση αυτή την ώρα που έχει βοηθήσει πολλούς -και το λέω πολύ κομψά το "έχει βοηθήσει"- να αναλογιστούν τι έχουν πράξει αυτό τον καιρό. Μέχρι σήμερα το μόνο που έκαναν ήταν να μεταθέτουν τις ευθύνες. Πρέπει να δουν οι ίδιοι τι έχουν πράξει».

 Για το γεγονός ότι οι παράγοντες χρησιμοποιούν τις ομάδες για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα:

«Εμείς έχουμε πάρει εντολή να εκκαθαρίσουμε αυτή την παθογένεια πολλών ετών που υπάρχει στο χώρο του ποδοσφαίρου και ειδικότερα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και αυτό θα το κάνουμε, είτε σε ένα πνεύμα συναίνεσης όλων των εμπλεκόμενων σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε και σας το λέω θα το κάνουμε, είτε υπό καθεστώς συγκρούσεων. Αυτή την ώρα φαίνεται ότι πολλοί αντιλήφθηκαν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να χαριστεί και δεν πρόκειται να κλείσει τα μάτια ή να λέμε ότι δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι. Αυτά τέλος. Έχω την εντύπωση ότι και η τελευταία συνεδρίαση της Super League άρχισε έστω και με αυτόν τον τρόπο τον ατελή να αντιλαμβάνεται ότι εδώ υπάρχει πρόβλημα και ότι πρέπει να προβεί σε κάποιες ενέργειες. Εγώ θα έλεγα αν μπορέσουμε να δώσουμε λύση, χωρίς να έρθουμε σε απόλυτη σύγκρουση με τους εμπλεκόμενους θα είναι προς όφελος του αθλητισμού και όλων. Αν όμως δεν αντιληφθούν ότι αυτά που λέει η κυβέρνηση θα τα πράξει μέχρι κεραίας, τότε θα έρθουμε σε αντιπαράθεση όχι μόνο με τους εγχώριους, αλλά και με τους διεθνείς φορείς. Υπάρχει ένα ζήτημα που θα πρέπει να διευκρινιστεί τη Δευτέρα που θα έχω συνάντηση με τον κύριο Πλατινί και με τους εκπροσώπους της FIFA. Είναι ώριμο πλέον στην ελληνική κοινωνία ότι ο Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να ανέχεται να υφίσταται νησίδες στην ελληνική έννομη τάξη οι οποίες δεν ελέγχονται από τo κράτος και λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Αυτά θα τεθούν γιατί κατά καιρούς οι διεθνείς ομοσπονδίες αλλά και η ΕΠΟ, κάθε φορά που η Πολιτεία προσπαθεί να νομοθετήσει, θέτουν με περίεργο τρόπο το θέμα του αυτοδιοίκητου. Το αυτοδιοίκητο έχει και όρια, δεν μπορούν να το χρησιμοποιούν κάθε φορά που η Πολιτεία προσπαθεί να βελτιώσει το ποδόσφαιρο, θίγοντας καταστάσεις προς όφελός τους. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να επιβληθεί ο νόμος ακριβώς όπως είναι ή όπως θα το διαμορφώσουμε και ο εκδημοκρατισμός και η διαφάνεια στο ποδόσφαιρο. Αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα και είμαστε αποφασισμένοι».  Για τις διαφωνίες των μεγαλοπαραγόντων στις προθέσεις της κυβέρνησης: «Έχουμε την εκφρασμένη βούληση της κυβέρνησης να θέσει τομές στον αθλητισμό σε συγκεκριμένα επίπεδα και σε συγκεκριμένους τομείς. Από την άλλη έχουμε παράγοντες είτε των ΠΑΕ είτε των διοργανωτριών αρχών να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση, αυτά που λέει η κυβέρνηση να μην γίνουν. Αυτό αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται. Το ζητούμενο για αυτούς είναι ότι αυτά που έχει πει η κυβέρνηση, θα τα ολοκληρώσει είτε τους αρέσει είτε δεν τους αρέσει. Είτε συμπράξουν -που θα είναι καλό να συμπράξουν μαζί μας- είτε δεν συμπράξουν. Αν θέλουν να πάμε σε μια κατάσταση συγκρουσιακή, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Το κράτος κοιτάει την κοινωνία, την ελληνική νεολαία και όχι επιχειρηματικά συμφέροντα ομίλων».

Για το αν θα αρχίσει το πρωτάθλημα: «Όλα είναι στη σκέψη μας. Ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει. Και το λέω αυτό για από ποικίλες πηγές έχει διαρρεύσει ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να γίνει το πρωτάθλημα κανονικά σαν να μην έχει συμβεί τίποτα τις τελευταίες δεκαπέντε  μέρες. Αυτή η κίνηση που θέλει να προκαταλάβει την κρίση της κυβέρνησης. Εγώ απλά τους λέω ότι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Να αναμένουν τις κυβερνητικές αποφάσεις οι οποίες θα προκύψουν μετά και από ενημέρωση του πρωθυπουργού».  Για το ότι κλήθηκαν στο χθεσινό ραντεβού μόνο οι πρόεδροι των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού κι όχι άλλων ομάδων: «Είχα πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες και με πολλούς προέδρους ΠΑΕ. Τις τελευταίες μέρες είδα να οξύνεται μια κατάσταση ανάμεσα στους δύο προέδρους που έπαιρνε και προσωπικά χαρακτηριστικά. Για σας και για μένα μπορεί να το ερμηνεύουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, για τα νέα παιδιά όμως που έχουν εμπλακεί στον φαύλο κύκλο του τυφλού οπαδισμού, μπορεί να τον αντιλαμβάνονται διαφορετικά. Ήθελα να είναι μήνυμα και προς την κοινωνία ότι είναι τουλάχιστον άδικο, κάποιοι να πετροβολούνται στα γήπεδα και να προβαίνουν σε ακραίες πράξεις αγριότητας και απανθρωπισμού, όταν οι δύο πρόεδροι των ομάδων μπορούν να καθίσουν να συνομιλήσουν. Σε ένα μεγάλο βαθμό λύθηκαν εντάσεις και καταστάσεις που δηλητηρίαζαν τις σχέσεις των δύο αυτών μεγάλων ομάδων και συμφωνήσαμε μάλιστα σε κάποια πράγματα. Επομένως θέλω να αντιληφθούν οι πάντες και κυρίως τα νέα παιδιά ότι η αγάπη με τις ομάδες τους να ταυτίζεται με τους ιδιοκτήτες και τους προέδρους τους». Για τους οπαδούς που λειτουργούν ως μηχανισμοί των ΠΑΕ: «Ένα μέρος του τυφλού οπαδισμού και της βίας έχει πλέον αυτονομηθεί και λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Δεν λέω ότι δεν συμβαίνει στο 70% , υπάρχει όμως ένα κομμάτι που λειτουργεί για ιδίων όφελος».

Για τις προθέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων:  «Μπορεί να ξεκίνησαν προσπάθειες στο παρελθόν, αλλά έμειναν στα χαρτιά. Η πολιτική βούληση των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν να μην ακουμπούν αυτή την "καυτή πατάτα". Είναι αδιανόητο για μένα που είμαι δικηγόρος και για κάθε πολίτη, να βλέπει ότι υπάρχει νομοθεσία η οποία δεν εφαρμόζεται και δεν εξειδικεύεται με προεδρικά διατάγματα τα οποία είναι ανάγκη να εκδοθούν μετά την ψήφιση του νόμου. Αυτό σημαίνει ότι ψηφίζαμε νόμους που έμεναν στα συρτάρια κι αν αυτό δεν είναι διαπλοκή, τότε έχουν χάσει οι λέξεις την αξία τους». Για τις κατευθύνσεις που έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας: «Θα πρέπει να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο αυστηρό το οποίο θα σέβονται οι πάντες. Δεν θα εφαρμόζεται κατά περίπτωση, διότι έχουμε τέτοιες καταστάσεις. Η δράση της Πολιτείας θα είναι συνεχής χωρίς να υπολογίζει θέματα αυτοδιοίκητου, διότι όταν έχουμε προσβολή της δημόσιας τάξης και διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης, δεν είναι θέματα που μπορούν να λύσουν οι ΠΑΕ. Ας μην πάμε μακριά σε χώρες που έχουν λύσει τέτοια προβλήματα εδώ και καιρό, αλλά ας δούμε πώς λειτουργεί η αθλητική δικαιοσύνη στο μπάσκετ. Έχουμε και παραδείγματα και δυνατότητα να κάνουμε βήματα προς τα μπρος. Έχουμε την ευκαιρία να το ολοκληρώσουμε με γρήγορους τρόπους. Να συμφωνήσουμε στα βασικά. Αν υπάρχουν διαφωνίες έχουμε όλο το χρόνο να τις λύσουμε, αλλά δεν γίνεται να ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα και να μην έχουν εφαρμογή οι νόμοι όπως το ηλεκτρονικό εισιτήριο».

 Για το αν πρέπει να υπάρχει Αστυνομία στα γήπεδα: «Η Αστυνομία εισπράττει ένα ποσοστό για την παρουσία της στα γήπεδα. Το θέμα είναι αν πρέπει να απασχολούνται οι άνδρες της Αστυνομίας σε αυτές τις δραστηριότητες. Συμφωνώ ότι ο έλεγχος μέσα στον αγωνιστικό χώρο πρέπει να είναι ευθύνη των ΠΑΕ. Ο νόμος αναφέρει όμως ότι η ευταξία εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων είναι ευθύνη της ελληνικής Αστυνομίας. Πρέπει να πάμε σε τροποποίηση του νόμου, εφόσον καταλήξουμε ότι οι Ανώνυμες Εταιρείες μπορούν να διεκπεραιώσουν το καθήκον, με σωστό και κοινωνικά ορθό τρόπο».



Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved