«Η ΑΕΚ έχει εξαιρετικό υλικό»

«Η ΑΕΚ έχει εξαιρετικό υλικό»

Οι ακαδημίες της ΑΕΚ μπορούν σε 1-2 χρόνια να τροφοδοτήσουν την πρώτη ομάδα σύμφωνα με τον Χριστόφορο Κόλα.

Ο τεχνικός διευθυντής των τμημάτων υποδομής της ΑΕΚ, Χριστόφορος Κόλα, επισκέφτηκε το Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ, μιλώντας στους σπουδαστές για τη δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες αλλά και για τις «αδυναμίες» των ελληνικών συλλόγων στον συγκεκριμένο τομέα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Για τη φιλοσοφία των ακαδημιών: «Τέσσερις είναι οι άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφεται δουλειά σε ένα νέο παίκτη: 1) τεχνική κατάρτιση, 2) φυσική κατάσταση, 3) τακτική αντίληψη, 4) προσωπικότητα. Το τελευταίο από αυτά είναι και το δυσκολότερο για να επέμβει ένας προπονητής. Διότι, το ζητούμενο δεν είναι να «φτιάξεις», όπως λέγεται, έναν ποδοσφαιριστή. Το ζητούμενο είναι να μην τον «κάψεις», να του δώσεις τα ερεθίσματα ώστε να μείνει στο ποδόσφαιρο, αλλά και συγκεντρωμένος σε αυτό».

Για το πόσο επηρεάζει η οικονομική κατάσταση τη δουλειά των τμημάτων υποδομής: «Το χαμηλό μπάτζετ που ενδεχομένως να έχει η ομάδα δεν αυξάνει την πίεση στις ακαδημίες. Δουλειά δική μας είναι να αναλύουμε ψύχραιμα τα δεδομένα και να κρίνουμε αν και πόσοι παίκτες -ανεξαρτήτως της κατάστασης στην πρώτη ομάδα- μπορούν να προωθηθούν εκεί».

Για την αποτελεσματικότητα των ακαδημιών: «Μέτρο και κριτήριο για το αν κάνω καλά τη δουλειά μου δεν είναι (ή δεν πρέπει να είναι) το αν υπάρχουν νεαροί παίκτες που ανέβηκαν στην πρώτη ομάδα. Αυτό εξαρτάται και από μια σειρά άλλων παραγόντων: Από την πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος, από τα «κότσια» του εκάστοτε προπονητή να τους εμπιστευτεί, αλλά και από τα περιθώρια που του αφήνει να το κάνει η τεράστια πίεση που ενδεχομένως υπάρχει από την πορεία και τα αποτελέσματα της ομάδας. Δουλειά δική μας είναι το σωστό «χτίσιμο» νέων παικτών».

Για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές που έχουν φύγει στο εξωτερικό: «Περιπτώσεις όπως του Παπασταθόπουλου που παίζει στη Μίλαν ή του Παπαδόπουλου που έπαιξε βασικός με τη Σάλκε στο Champions League είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Στην Ισπανία ένας νέος παίκτης χρειάζεται να περάσει από τρεις βαθμίδες ομάδων μέχρι να φτάσει στην πρώτη. Στην Ελλάδα ασχολούμαστε με την εξαίρεση -με τους ελάχιστους παίκτες που έχουν τα προσόντα για το τεράστιο άλμα- και όχι τους πολλούς περισσότερους που θα μπορούσαν να στελεχώνουν τις ομάδες».

Για το τι φταίει και δεν λειτουργούν σωστά οι ακαδημίες στην Ελλάδα: «Όσο δεν υπάρχει δομή Β’ ομάδας, θα χάνονται νέοι παίκτες στην Ελλάδα. Είναι η «μεγάλη» ομάδα και αμέσως μετά είναι εκείνη των Νέων -μέχρι 18 ετών. Υπάρχει ένα κενό στις ηλικίες 18-21, που αν το καλύψουμε, θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Κι αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς, αν σκεφτεί ότι είναι πολύ δύσκολο για έναν παίκτη αυτής της ηλικίας -που βγαίνει από την Ακαδημία και δίνεται δανεικός σε μια μικρότερη ομάδα- να σταθεί σε κατηγορίες όπως η Β’, Γ’ και Δ’ Εθνική. Διότι, αν -ως ακαδημία- εσύ δουλεύεις ένα παίκτη με ένα συγκεκριμένο επιθετικό στιλ ποδοσφαίρου, για παράδειγμα, αυτό έρχεται αμέσως σε αντίθεση με την «αγορά» που τον διαθέτεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται πολλοί νέοι παίκτες».

Για τη σημασία του σκάουτινγκ: «Ο μόνος εναλλακτικός τρόπος για να αναδείξεις νέους παίκτες -εκτός του να τους βγάλεις από την ακαδημία - είναι το σκάουτινγκ. Στην ΑΕΚ υπάρχει ένας άνθρωπος που εργάζεται υποδειγματικά πάνω σε αυτόν τον τομέα, ο Τόνι Σαβέφσκι. Ο Τόνι ξεκινάει τη δουλειά 8 το πρωί της Δευτέρας και τελειώνει 8 το βράδυ της Κυριακής -αφού έχει δώσει το «παρών» ενδιάμεσα σε γήπεδα όλης της Ελλάδας».

Για το αν μπορούν οι ακαδημίες της ΑΕΚ να τροφοδοτήσουν την πρώτη ομάδα: «Προς το παρόν η ομάδα μας δεν μπορεί να το κάνει. Η ΑΕΚ έχει εξαιρετικό υλικό στις ηλικίες των 15-16 ετών και σε 1-2 χρόνια θα μπορεί ίσως να περιμένει πολλά από αυτούς. Η ακαδημία δεν είναι «βρύση» να την ανοίξεις και να… τρέξει παίκτες. Εδώ η Μπαρτσελόνα -που είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη δουλειά στις υποδομές- από περίπου 80 νέους που διατηρεί στις τέσσερις «μικρές» ομάδες της, περίπου ένας τον χρόνο ανεβαίνει στους «μεγάλους». Αν το σκεφτεί αναλογικά κανείς, καταλαβαίνει…».



Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved