Το μαύρο κουτί της πτώσης...

Το μαύρο κουτί της πτώσης...

Αστέρας Τρίπολης, Λάρισα και Πανσερραϊκός αποχαιρέτησαν τη Super League και το Onsports αναλύει τα αίτια του υποβιβασμού των τριών ομάδων στη Football League.

Αναζητώντας το… «μαύρο κουτί» ενός «ναυαγίου», καθώς μια χρονιά που σε οδηγεί στον υποβιβασμό μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί, μπορεί κανείς να βρει πολλές αιτίες και κυρίως να… ρίξει αλλού τις ευθύνες. Ωστόσο για τις τρεις ομάδες που φέτος αποχαιρέτησαν τη Super League τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Τα προβλήματα και τα λάθη τους ήταν εμφανή από νωρίς στη σεζόν, όταν έγιναν προσπάθειες όμως να διορθωθούν ήταν αργά.

Λάθη επί λαθών στις Σέρρες

Για τον Πανσερραϊκό, η… κακή μέρα φάνηκε από το πρωί. Τα «λιοντάρια» αν και ξεκίνησαν με καλές εμφανίσεις το πρωτάθλημα, γρήγορα φανέρωσαν αμυντικές αδυναμίες αλλά και προβλήματα συνοχής που τους κόστισαν βαθμούς και… ηρεμία.

Πέρα από τα προβλήματα που φανερώθηκαν μετά το μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού, όπου έγιναν αρκετές προσθήκες αλλά θέσεις που έπρεπε δεν καλύφθηκαν στο ρόστερ, στον Πανσερραϊκό υπήρξε αναταραχή και στο εσωτερικό της ομάδας. Οι απομακρύνσεις προπονητών, η «φαγωμάρα» του κόσμου με τη διοίκηση αλλά και με τους παίκτες, δεν άφησε στα «λιοντάρια» περιθώριο να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο, παρά το καλό φινάλε που έκαναν με θετικά αποτελέσματα και καλό ποδόσφαιρο. Αυτό ίσως να είναι και το μόνο ενθαρρυντικό σημάδι από τη φετινή σεζόν στις Σέρρες.

Δεν είχε «λάμψη» ο Αστέρας

Ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα του Αστέρα Τρίπολης τη φετινή σεζόν, ήταν το ότι αποδυναμώθηκε αρκετά σε σχέση με τις άλλες χρονιές που όχι μόνο εξασφάλιζε άνετα την παραμονή του αλλά έκανε και αξιοπρόσεκτες εμφανίσεις στη Super League.

Το καλοκαίρι έφυγαν από την Τρίπολη παίκτες εγνωσμένης αξίας που είχαν προσφέρει πολλά στον Αστέρα, όμως ουδέποτε αντικαταστάθηκαν. Οι Οράσιο Καρντόζο, Ντάνιελ Τσέζαρεκ, Νίκος Λαζαρίδης κ.ά. άφησαν κενές θέσεις στο ρόστερ των Αρκάδων που είχαν κι ένα ακόμα πρόβλημα να αντιμετωπίσουν.

Αυτό ήταν το ότι η έδρα τους δεν τους βοήθησε σε καμία περίπτωση να πάρουν σημαντικούς βαθμούς και να αποκτήσουν προβάδισμα για την παραμονή. Είναι ενδεικτικό ότι ο Αστέρας εκτός έδρας συγκέντρωσε 17 βαθμούς, ίδιους με τον ΠΑΟΚ που παίζει play off για παράδειγμα, οι μόλις 11 βαθμοί στην Τρίπολη όμως με μόλις 2 νίκες, τον «καταδίκασαν».

Έμεινε το «στολίδι»

Ίσως η πιο απρόσμενη περίπτωση υποβιβασμού, ήταν αυτή της Λάρισας. Μέχρι και το παιχνίδι της Κυριακής (10/04) με την ΑΕΚ, όλοι πίστευαν ότι κάτι θα γίνει και οι «βυσσινί» θα τα καταφέρουν τελικά. Ωστόσο αγωνιστικά, ήταν εμφανές ότι οι Θεσσαλοί δεν μπορούσαν.

Σίγουρα η ΑΕΛ έχει δικαίωμα να φωνάζει για κάποια κρίσιμα διαιτητικά λάθη, ωστόσο δε φταίνε μόνο αυτά για τον υποβιβασμό της. Πέρα από το μεγάλο έργο και την περηφάνια που προσφέρει το νεόκτιστο «AEL FC Arena», έφερε και τον αποπροσανατολισμό. Άπαντες ασχολήθηκαν πολύ περισσότερο με το θέμα του γηπέδου, παρά με το αγωνιστικό κομμάτι κι αυτό η Λάρισα το πλήρωσε ακριβά.

Οι επιλογές στον καλοκαιρινό σχεδιασμό δεν βγήκαν, με ηχηρές μεταγραφές όπως αυτές των Τζέρεμι και Κανόμπιο να έχουν μηδενική προσφορά, αλλά και με μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό της ομάδας και στις σχέσεις του κόσμου με τη διοίκηση, οι «βυσσινί» από το δεύτερο μισό του πρωταθλήματος είχαν γίνει φαβορί για υποβιβασμό, αν και πάλεψαν ως το φινάλε για να αλλάξουν τη μοίρα τους και να μην την αποδεχθούν.

Τι θα κάνουν του χρόνου;

Με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, σε όλη τη χώρα θεωρούνται δεδομένες οι περικοπές και στις τρεις ομάδες. Σε Τρίπολη, Σέρρες και Λάρισα σίγουρα ο στόχος θα είναι η άμεση επιστροφή στην Super League, ωστόσο θα πρέπει πρώτα να φανεί το ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνουν οι ομάδες και με τι οικονομική άνεση θα σχεδιάσουν τη νέα σεζόν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι για τον Αστέρα και την ΑΕΛ τα πράγματα θα είναι… ασυνήθιστα, αφού επιστρέφουν μετά από αρκετά χρόνια στην Football League, ενώ ο Πανσερραϊκός έχει το… «know how» και καλείται να επαναλάβει ότι και την περσινή σεζόν, κερδίζοντας την άνοδο αμέσως μετά τον υποβιβασμό του.



Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός AKTOR-Περιστέρι, Ολυμπιακός-Ναντ και Τσιτσιπά
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός AKTOR-Περιστέρι, Ολυμπιακός-Ναντ και Τσιτσιπά
Παναθηναϊκός AKTOR - Περιστέρι: Γιορτάζει με τον κόσμο του στο ΟΑΚΑ πριν τη μάχη των playoffs
Παναθηναϊκός AKTOR - Περιστέρι: Γιορτάζει με τον κόσμο του στο ΟΑΚΑ πριν τη μάχη των playoffs
Ολυμπιακός: «Ερυθρόλευκο» το αεροδρόμιο για την υποδοχή των παικτών που «άλωσαν» την Πόλη (vids)
Ολυμπιακός: «Ερυθρόλευκο» το αεροδρόμιο για την υποδοχή των παικτών που «άλωσαν» την Πόλη (vids)
Βαθμολογία UEFA: Δύσκολη η 15η θέση - Μόνο μαθηματικές ελπίδες
Βαθμολογία UEFA: Δύσκολη η 15η θέση - Μόνο μαθηματικές ελπίδες
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved