Κοσίτσκι: «Για να μεγαλώσεις, πρέπει να έχεις στόχους»

Κοσίτσκι: «Για να μεγαλώσεις, πρέπει να έχεις στόχους»

Δικαίωμα στο όνειρο της πρόκρισης έχει ο Αστέρας Τρίπολης, που προς το παρών είναι πρώτος στον όμιλό του στο Europa League, όπως τόνισε ο Τόμας Κοσίτσκι.

Ο Σλοβάκος τερματοφύλακας μίλησε στην εφημερίδα «Goal» για τους στόχους της ομάδας σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ τόνισε πως η ομάδα ψάχνει τα όριά της. Ο ίδιος πριν έρθει στην Τρίπολη δεν ήξερε πολλά πράγματα για τον Αστέρα, ωστόσο είναι απόλυτα ευχαριστημένος από τα όσα συνάντησε και θέλει να αποτελέσει μέρος της ιστορίας του.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κοσίτσκι:

- Η Τότεναμ είναι η επόμενη ευρωπαϊκή πρόκληση του Αστέρα. Νιώθεις ότι είναι ένα παιχνίδι που η ομάδα το αντιμετωπίζει ως μια ποδοσφαιρική απόλαυση ή τα βαθμολογικά κίνητρα είναι μεγαλύτερα;

«Οπως είναι τα πράγματα, από τη στιγμή που είμαστε πρώτοι στον όμιλο, θα προσπαθήσουμε πια για το βήμα παραπάνω. Σίγουρα πάμε για να απολαύσουμε τη στιγμή, αλλά όπως έχουν έρθει τα πράγματα το πιο σημαντικό για εμάς είναι ένα πάρουμε τα αποτελέσματα που πρέπει για την πρόκριση. Είναι ένα παιχνίδι σε ένα ωραίο γήπεδο, θα είναι διασκέδαση για εμάς, αλλά έχουμε μπροστά μας έναν δυνατό αντίπαλο. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι θα υποφέρουμε κιόλας. Πρέπει να παίξουμε τον αγώνα της ζωής μας. Η Τότεναμ είναι δυνατή ομάδα, αλλά είναι και ο Αστέρας δυνατός. Δεν θα πάμε για να κάνουμε εκδρομή».

- Είστε μια ομάδα που σε κάθε παιχνίδι η αγωνιστική σας φιλοσοφία είναι να παίζετε για τη νίκη. Στο Λονδίνο ποιος είναι ο στόχος;

«Αν ξεκινήσουμε με την προϋπόθεση να μη χάσουμε, θα χάσουμε σίγουρα. Πάμε με την προϋπόθεση της νίκης. Αυτό θα κάνουμε. Το ίδιο έγινε και με την Μπεσίκτας εκτός έδρας. Κάναμε τις δικές μας ευκαιρίες, είχαμε τη φιλοσοφία νίκης. Αν και όλοι έλεγαν ότι θα χάσουμε, εμείς τα καταφέραμε. Ηταν και το πρώτο μου ευρωπαϊκό παιχνίδι εκείνο...».

- Είναι αυτό με την Τότεναμ παιχνίδι καριέρας για εσένα;

«Πιστεύω ότι όλα τα παιχνίδια είναι σημαντικά για την καριέρα ενός ποδοσφαιριστή. Σημαντικός ήταν η πρώτος μου αγώνας στην πρώτη κατηγορία της Σλοβακίας. Μετά ο πρώτος μου αγώνας στην Ιταλία. Μετά με την εθνική Σλοβακίας. Μετά το ματς με την Μπεσίκτας. Εμένα με ενδιαφέρει να παίζω καλά και να βοηθάω την ομάδα. Ο αγώνας με την Τότεναμ, λοιπόν, είναι σημαντικός κυρίως στη διεκδίκηση της πρόκρισης. Ακόμη δεν ξέρουμε πόσους βαθμούς θα χρειαστούμε για να τα καταφέρουμε».

- Η πρόκριση φαίνεται να έχει πλέον «σφηνωθεί» στο μυαλό σας…

«Αυτή τη στιγμή ξέρουμε ότι είμαστε πρώτοι. Απομένουν τέσσερις αγώνες και μπορεί τα πράγματα να αλλάξουν. Αλλά από τη στιγμή που είμαστε πρώτοι, έχουμε δικαίωμα να πιστεύουμε στην πρόκριση. Δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια. Προχωράμε βήμα βήμα. Με τη Μάιντς μετά το 1-0 πολλοί πίστευαν ότι θα αποκλειστούμε. Αλλά ο Αστέρας το ήθελε πάρα πολύ. Το ίδιο θέλει και τώρα. Εμείς θα κάνουμε το μέγιστο δυνατό, θέλουμε την πρόκριση. Να σπάσουμε το ταβάνι μας, είναι μια έκφραση που γνωρίζω ότι τη λέτε οι Ελληνες. Για την ακρίβεια, ο Αστέρας ψάχνει τα όριά του. Για να μεγαλώσεις πρέπει να έχεις στόχους».

- Οταν ερχόσουν στον Αστέρα, περίμενες ότι θα έπαιζες σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης;

«Η αλήθεια είναι ότι όταν μου είπαν για τον Αστέρα, δεν γνώριζα τίποτα. Εψαξα στο ίντερνετ, ρώτησα πολλά πράγματα και έμαθα πολλά πράγματα. Μίλησα με τον Κατίδη και τον Ποτουρίδη με τους οποίους ήμασταν μαζί στη Νοβάρα και μου είπαν πολύ καλά πράγματα για τον σύλλογο. Πως πρόκειται για μια εταιρεία πολύ σοβαρή και για μία ομάδα πολύ καλή. Ασφαλώς είδα ότι ο Αστέρας αγωνιζόταν στα προκριματικά του Europa League και ήλπιζα ότι θα μπορούσαμε να πάμε καλά. Είμαστε όλοι ευχαριστημένοι με την πρόκριση, είναι καλό για τον σύλλογο, αλλά και για εμάς τους ποδοσφαιριστές».

- Από τη διοίκηση του Αστέρα σού είχαν πει για τους στόχους της ομάδας;

«Όταν μίλησα με τη διοίκηση, μου είπαν ότι στόχος της ομάδας είναι να πηγαίνει κάθε χρόνο και καλύτερα. Είναι φανερό ότι ο Αστέρας είναι μια ομάδα που έχει ξάστερες ιδέες και υψηλούς στόχους. Με ικανοποιεί πολύ που αποτελώ μέρος αυτού του φιλόδοξου πρότζεκτ, πάντα να πηγαίνει ο Αστέρας πιο ψηλά. Οι αγωνιστικοί στόχοι, λοιπόν, είναι να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα στο Europa League, το καταφέρνουμε και προχωράμε. Οσο για το πρωτάθλημα, θέλουμε να είμαστε στις πρώτες θέσεις, ώστε να αγωνιστούμε και του χρόνου στην Ευρώπη».

- Στο Κύπελλο; Γνωρίζεις ότι είσαι σε μια ομάδα που πριν από δύο χρόνια είχε παίξει στον τελικό;

«Το ξέρω. Και έχω καταλάβει ότι υπάρχει πολύς θυμός γι' αυτό που έγινε εκεί. Εχω δει το βίντεο του αγώνα, γνωρίζω λοιπόν. Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε το Κύπελλο στην Τρίπολη».

- Για τον Αστέρα δεν γνώριζες, για το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Ήξερα τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό. Τις ευρωπαϊκές ομάδες, αυτό ήξερα για το ελληνικό πρωτάθλημα. Αλλά αυτούς τους μήνες που είμαι εδώ βλέπω πώς δουλεύει ο Αστέρας και είναι σίγουρο πως πρόκειται για μια από τις πιο σοβαρές ομάδες της Ελλάδας».

- Είσαι ο τρίτος τερματοφύλακας που χρησιμοποιεί φέτος ο Αστέρας σε επίσημο παιχνίδι. Πώς βίωσες αυτόν τον ανταγωνισμό για τη θέση;

«Η μεταγραφή έκλεισε πολύ γρήγορα. Κανείς δεν μου είπε ότι θα είμαι ο βασικός τερματοφύλακας. Ο Αστέρας διαθέτει καλούς τερματοφύλακες και βέβαια αυτός ο ανταγωνισμός για τη θέση κάνει καλό σε όλους. Οταν ήρθα στον Αστέρα, ήμουν ανέτοιμος, μετά είχα και τραυματισμό. Πλέον αισθάνομαι καλά και προσπαθώ να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη που μου δείχνει ο προπονητής μου».

- Προπονητής τερματοφυλάκων είναι ο Τζέρι Ούγκεν. Εσένα σε λένε Τόμας. Τομ και Τζέρι, δηλαδή;

«Ναι, μόνο που στο κόμικ ο Τομ κυνηγάει τον Τζέρι. Τώρα ο Τζέρι με κυνηγάει. Είμαστε πολύ καλά μαζί του, μου αρέσει ο τρόπος που δουλεύει. Ο Τζέρι με βοήθησε πάρα πολύ όταν αντιμετώπισα πρόβλημα στο γόνατο, να το ξεπεράσω πιο γρήγορα απ' όσο είχε προβλεφτεί. Η σχέση μας είναι άριστη, όπως και η σχέση με τους άλλους τερματοφύλακες του Αστέρα, που είναι πολύ καλοί».

- Σε έχουν ενημερώσει για την παράδοση που έχει ο Αστέρας στους τερματοφύλακες;

«Ναι, το ξέρω, μου το έχουν πει. Ελπίζω να τη συνεχίσω. Είμαι έτοιμος να κάνω το καλύτερο για τον Αστέρα. Προχωράω βήμα βήμα και με χαμηλούς τόνους».

- Φαντάζομαι ότι η εθνική Σλοβακίας είναι στόχος σου…

«Ασφαλώς. Με την Εθνική Ανδρών έχω παίξει μόνο σε ένα παιχνίδι. Στις μικρές Εθνικές έχω πάνω από 60 συμμετοχές. Ημουν και άτυχος, διότι τον Σεπτέμβριο με είχαν καλέσει, αλλά είχα τον τραυματισμό στο γόνατο. Τώρα ήμουν στην προεπιλογή, αλλά όχι στην τελική αποστολή. Δικαίως διότι δεν είχα παίξει πολλά παιχνίδια. Ελπίζω να κάνω πολλούς αγώνες με τον Αστέρα για να κληθώ και να καταφέρουμε να πάρουμε την πρόκριση στο Euro 2016».

- Η Εθνική Ελλάδας ήταν στον ίδιο όμιλο με τη Σλοβακία στα προηγούμενα προκριματικά για το Μουντιάλ. Αρα τη γνωρίζεις. Πώς εξηγείς το κακό ξεκίνημά της σε αυτή τη διοργάνωση;

«Δεν ξέρω, δεν μπορώ να απαντήσω. Εμείς, η εθνική Σλοβακίας, ξεκινούσαμε με Ουκρανία και Ισπανία. Περιμέναμε μηδέν βαθμούς και τώρα έχουμε εννέα. Στο ποδόσφαιρο γίνονται τα πάντα. Αν το πιστεύεις, το καταφέρνεις. Αυτό που πρέπει να κάνει και η Εθνική Ελλάδας. Αλλά το γνωρίζει καλύτερα από όλους μας με όσα έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν ακόμη εφτά παιχνίδια στον όμιλο, 21 βαθμοί. Δεν μπορείς να πεις ότι έχεις αποκλειστεί. Ούτε εμείς έχουμε περάσει».

- Πώς αποφάσισες να γίνεις τερματοφύλακας;

«Θυμάναι την πρώτη προπόνηση που έκανα, ήμουν έξι χρόνων. Ημασταν είκοσι παιδάκια στο κέντρο γηπέδου και ο προπονητής ρωτούσε τον καθένα πού θέλει να παίξει. Οι πιο πολλοί είπαν επιθετικοί, λιγότεροι μέσοι, ακόμη πιο λίγοι αμυντικοί. Κανείς δεν είχε πει τερματοφύλακας. Εμεινα τελευταίος εγώ, με ρώτησε και αφού δεν είχε πει κανείς άλλος, είπα τερματοφύλακας. Από τότε αγωνιζόμουν πάντα σε αυτή τη θέση και δεν το μετάνιωσα ποτέ».

- Είχες κάποιο πρότυπο;

«Τον Ιταλό, τον Τόλντο. Οταν πήγα στην Ιταλία, παίζαμε κάποια στιγμή με την Κατάνια στο «Μεάτσα» κόντρα στην Ιντερ. Ούτε εγώ ήμουν βασικός ούτε ο Τόλντο. Πήγα, λοιπόν, στον πάγκο της Ιντερ και του ζήτησα να αλλάξουμε φανέλες, γιατί είναι το είδωλό μου. Δεν ξέρω τι έκανε εκείνος με τη δική μου, αλλά εγώ τη δική του την έχω».

- Εχεις οικογένεια;

«Μια κόρη που είναι 4,5 χρόνων και μια ωραία σύζυγο. Το σημαντικό για εμένα είναι ότι έχω την οικογένειά μου εδώ μαζί μου και μπορώ να είμαι πιο ήρεμος και ευτυχισμένος».

- Μπορείς να κάνεις μια σύγκριση της ζωής στην Ιταλία με αυτήν στην Ελλάδα;

«Έμεινα τέσσερα χρόνια στη Σικελία και δύο στον Βορρά, στη Νοβάρα. Η νότια Ιταλία μοιάζει πολύ με την Ελλάδα. Ο κόσμος ζει το σήμερα, αυτό έχω αντιληφθεί και για την Ελλάδα το διάστημα που είμαι εδώ».



Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Το ξεχωριστό μήνυμα της Εθνικής ομάδας
Το ξεχωριστό μήνυμα της Εθνικής ομάδας
Κύπελλο βόλεϊ ανδρών: Απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων για το Final 4
Κύπελλο βόλεϊ ανδρών: Απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων για το Final 4
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved