Παναθηναϊκός: Άμυνα, η «Αχίλλειος πτέρνα»

Παναθηναϊκός: Άμυνα, η «Αχίλλειος πτέρνα»

Η απουσία του Μάρκους Μπέργκ, είναι αναμφισβήτητα, σημαντική και ο Παναθηναϊκός χάνει ένα σημαντικό ποσοστό, από την δυναμική του. Εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι η αμυντική λειτουργία της ομάδας.

Ίσως είναι η Αχίλλειος πτέρνα του φετινού Παναθηναϊκού. Οι πράσινοι σε οκτώ επίσημα παιχνίδια έχουν δεχθεί εννέα γκολ. Η άμυνα έχει νικηθεί στα οκτώ από τα εννέα επίσημα παιχνίδια.

Τα «πράσινα» αποτελέσματα

Ελλάδα
Λεβαδειακός –Παναθηναϊκός 1-1
Παναθηναϊκός-Πανιώνιος 2-1
Καλλονή-Παναθηναϊκός 1-0

Ευρώπη
Σταντάρ Λιέγης –Παναθηναϊκός 0-0
Παναθηναϊκός –Σταντάρ Λιέγης 1-2
Μίντιλαντ-Παναθηναϊκός 1-2
Παναθηναϊκός-Μίντιλαντ 4-1
Παναθηναϊκός-Ντιναμό Μόσχας 1-2

Η αμυντική λειτουργία της ομάδας φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή είναι ένα πρόβλημα που προσπαθεί, να λύσει ο Γιάννης Αναστασίου. Οι αριθμοί μπορεί να μην λένε πάντα την αλήθεια, όμως στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, το αποδεικνύουν. Μόλις σε ένα παιχνίδι, η άμυνα κράτησε το μηδέν, στην λευκή ισοπαλία, με την Μίντιλαντ. Σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια, οι πράσινοι μάζεψαν την μπάλα από τα δίχτυα τους, είτε κέρδισαν, είτε έχασαν, είτε ήρθαν ισόπαλοι.

Ποιο είναι όμως το σημαντικότερο πρόβλημα, ποιος είναι ο υπεύθυνος αυτής της κατάστασης; Οι περισσότεροι θα λέγαμε ίσως με αφέλεια, ο τερματοφύλακας και στην περίπτωση μας, είναι ο Κοτσόλης. Ο Στέφανος Κοτσόλης, δεν είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Ελλάδα. Όμως δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος. Δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Μην ξεχνάμε ότι με τερματοφύλακα τον Κοτσόλη, κατακτήθηκε το κύπελλο. Τα περισσότερα γκολ έχουν προέρθει από παιδαριώδη συνεχόμενα λάθη.

Όταν θα χαθεί η μπάλα έξω από την αντίπαλη περιοχή, θεωρητικά υπάρχουν τα περιθώρια, το λάθος να διορθωθεί. Αυτό συμβαίνει σε μια ομάδα με σωστή αμυντική λειτουργία. Όταν όμως τα λάθη, διαδέχονται το ένα το άλλο, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και δεν αφορά μονό τον κεντρικό αμυντικό ή τον τερματοφύλακα. Είναι συνολικό το λάθος και ο τρόπος που αμύνεται μια ομάδα. Για παράδειγμα, στο δεύτερο γκολ των Ρώσων, η μπάλα, έφθασε με εξαιρετική ευκολία στην περιοχή του Κοτσόλη.

Ο Αναστασίου τα γνωρίζει, το έχει παραδεχτεί και πιστεύει ότι με περισσότερη δουλειά και προσοχή, θα αλλάξει η εικόνα της ομάδας. Μια καλή ομάδα, χτίζεται από την άμυνα. Όταν δεν λειτουργεί σωστά, είναι μοιραίο να μην λειτουργεί σωστά όλη η ομάδα. Το άσχημο της υπόθεσης, είναι περνάνε οι μέρες και δεν φαίνεται βελτίωση σε αυτό το τομέα. Η κακή αμυντική λειτουργία, επαναλαμβάνεται, είτε αντίπαλος είναι η Καλλονή, είτε και η Ντιναμό Μόσχας.

Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω, θα δούμε ότι και πέρυσι ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε τα ίδια προβλήματα. Πέρυσι, στο «στόχαστρό» ήταν ο ΣΙντεφελντ. Λίγο έλειψε να αποχωρήσει από την ομάδα. Για κάποιες αγωνιστικές είχε μείνει εκτός των βασικών επιλογών. Συζητούσε με ομάδες του εξωτερικού. Στην πορεία όμως ανέβασε απόδοση, πήρε την φανέλα βασικού και αποτέλεσε μια από τις σημαντικές μονάδες, για την πετυχημένη περυσινή χρονιά.

Με τα ως τώρα δεδομένα, αν επιχειρήσουμε να κάνουμε συγκρίσεις, στην φετινή και περυσινή σαιζόν δούμε ότι δεν αποκτήθηκε τερματοφύλακας, ανάλογης αξίας του Καπίνο. Ήρθε ο Στιλ, αλλά δεν φαίνεται ότι μπορεί να ανταποκριθεί και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Θα είναι καλύτερα να τον δούμε να αγωνίζεται σε επίσημα παιχνίδια και να τον κρίνουμε αντικειμενικά και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Πρόβλημα υπάρχει και στην δεξιά πλευρά της άμυνας. Ούτε ο Μπούρμπος, ούτε ο Τριανταφυλλόπουλος, βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Κανείς από τους δύο, δεν είναι Νάνο, ούτε στην αμυντική λειτουργία, αλλά ούτε στην επίθεση.

Επίσης στην ομάδα, δεν υπάρχει Αμπεντ. Η απουσία, είναι εμφανής. Στην θέση του αποκτήθηκε ο Μπούι. Είναι νωρίς να κριθεί, αλλά δύσκολα, θα αναπληρώσει το κενό του Αλγερινού.

Περιθώρια, για βελτίωση σαφέστατα και υπάρχουν. Η ομάδα, απολαμβάνει την υποστήριξη, της εξέδρας. Είναι ΑΓΑΘΟ για μια ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό, να έχει στο πλευρό την εξέδρα.



Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved