«Θα δούμε αν θα μείνω»

«Θα δούμε αν θα μείνω»

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε με συνέντευξή του στον ισπανικό Τύπο δεν θέλησε να απαντήσει στο αν θα βρίσκεται στον Ολυμπιακό και την νέα σεζόν.

Ο Βάσκος τεχνικός απέφυγε να απαντήσει σχετικά με το μέλλον του στον Ολυμπιακό σε συνέντευξη του στην AS λέγοντας πως σύντομα θα διαπραγματευτεί με την διοίκηση των Πειραιωτών για την ανανέωση του συμβολαίου του το οποίο είναι για 1+1 χρόνο!

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ερνέστο Βαλβέρδε στην AS:

Κατακτήσατε μαθηματικά το πρωτάθλημα έχοντας διαφορά δέκα βαθμών από το δεύτερο τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος. Φαίνεται πως ήταν εύκολο…

«Δεν ήταν εύκολο. Και στην πρώτη μου θητεία είχαμε κατακτήσει τον τίτλο τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος. Τότε μας είχαν ευνοήσει δύο συνεχή στραβοπατήματα του Παναθηναϊκού».

Πώς χτίστηκε η ομάδα σας;

«Αποδείχτηκε πιο εύκολο από ό,τι πριν από δύο χρόνια να προσαρμοστεί η ομάδα σε αυτά που ήθελα, γιατί ήξερα πολλούς παίκτες, αρκετούς από τους Έλληνες, αλλά επίσης τον Φουστέρ, τον Μοϊσές, τον Ριέρα και τον Ιμπαγάσα. Επίσης έχουμε και κάποιους βετεράνους που ήταν πολύ καλοί, όπως ο Μέλμπεργκ και ο Μοντέστο».

Πώς είναι η συνεργασία με τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς;

«Ήταν παίκτης μου πριν από δύο χρόνια. Δεν είναι τόσο αθλητικός διευθυντής, όσο τεχνικός γραμματέας που προτείνει κάποια πράγματα. Εγώ έχω ελευθερία να επιλέγω ό,τι θέλω. Εγώ ακούγονται συνέχεια μεγάλα ονόματα για μεταγραφές. Στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο εγώ δεν ήθελα να αποκτήσουμε κανέναν παίκτη και αυτό εξέπληξε πολλούς. Προτιμούσα να κρατήσουμε τον κορμό και να μη διαταράξουμε την ισορροπία της ομάδας».

Πώς επηρεάζει η κρίση το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα;

«Είναι εμφανής, αλλά εδώ όλες οι ομάδες ανήκουν σε επιχειρηματίες, οπότε όλα εξαρτώνται από το άτομο που έχει την ιδιοκτησία».

Γιατί υπάρχει τέτοια ένταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Το κλίμα είναι ‘καυτό’. Στην Ισπανία όλο και κάποιος λέει πως δεν παρακολουθεί ποδόσφαιρο. Εδώ όχι όμως, όλοι υποστηρίζουν κάποια ομάδα».

Υπάρχει επιθετικότητα;

«Υπάρχει πολλή πίεση σε ορισμένα παιχνίδια, ειδικά στα ντέρμπι. Είναι πολύ σημαντικά για τον κόσμο. Αν κερδίσεις τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ έχει μεγάλη σημασία για αυτούς, αν και στην πραγματικότητα το πρωτάθλημα κερδίζεται σε άλλα παιχνίδια. Υπάρχει επιθετικότητα, κάποιες φορές βία, και δεν είναι όμορφο».

Έχετε κινδυνεύσει ποτέ;

«Πριν δύο χρόνια στο γήπεδο του ΠΑΟΚ είχαμε περάσει άσχημες καταστάσεις. Τους είχαμε αποκλείσει στο Κύπελλο και στο τέλος κάποιοι εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο. Είναι από τα πράγματα που δεν τα καταλαβαίνεις. Και δεν κάνουν καλό στο ελληνικό ποδόσφαιρο, γιατί βγάζουν μία κακή εικόνα προς τα έξω».

Πηγαίνετε στο γήπεδο με ασφάλεια;

«Όχι, δεν χρειάζεται παρά μόνο σε λίγα παιχνίδια»

Πώς σας συμπεριφέρονται οι οπαδοί;

«Ευτυχώς έχουμε καλή αντιμετώπιση. Ο κόσμος είναι ευγενικός και με σέβεται πολύ. Είχα έρθει τη Δευτέρα και την Παρασκευή παίζαμε με τη Ρόμα. Κερδίσαμε με 5-1 και ο κόσμος φώναζε το όνομά μου. Και αυτό συμβαίνει συχνά».

Χρησιμοποιείτε κάποιον μεταφραστή;

«Ναι, κάποιος άνθρωπος μεταφράζει από τα ισπανικά στα ελληνικά, αλλά σχεδόν όλοι μιλούν αγγλικά. Έχουμε έναν Γάλλο, έναν Βέλγο, έναν Μαροκινό, έναν Αλγερινό, έναν Δανό, έναν Σουηδό, έναν Ούγγρο. Καταφέρνουμε να συνεννοηθούμε. Δεν είναι το βασικό μας πρόβλημα εδώ».

Και ποιο είναι;

«Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα και είσαι υποχρεωμένος να κερδίζεις συνέχεια. Όταν χάνεις, υπάρχει δυσαρέσκεια, έστω και για λίγο. Ζεις υπό διαρκή πίεση».

Πώς είναι ο Τύπος;

«Υπάρχει μεγάλη πίεση από τα ΜΜΕ. Για παράδειγμα αυτή η συνέντευξη θα δημοσιευτεί σε όλες τις αθλητικές εφημερίδες. Όμως εγώ ζω μέσα σε έναν προστατευτικό κλοιό. Η ομάδα με προστατεύει και παράλληλα υπάρχει το πρόβλημα με τη γλώσσα, καθώς είναι δύσκολο να διαβάσεις ή να μιλήσεις ελληνικά».

Πότε αποφασίσατε να γίνετε προπονητής;

«Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ όταν αγωνιζόμουν. Όταν παίζεις κάποια πράγματα σε κουράζουν, αλλά όταν πλησιάζεις προς το τέλος της καριέρας σου, ασχολείσαι περισσότερο με πράγματα όπως συστήματα και η μεθοδολογία της προπόνησης».

Βλέπει κάποιος το παιχνίδι διαφορετικά σαν προπονητής όταν έχει παίξει;

«Υπάρχουν σπουδαίοι προπονητές, όπως ο Μουρίνιο και ο Μπενίτεθ, που δεν έπαιξαν ποδόσφαιρο. Δεν το θεωρώ απαραίτητο, αλλά σου δίνει πολλά στοιχεία».

Ποιοι προπονητές ήταν το σημείο αναφοράς για σένα;

«Είχα πολύ καλούς προπονητές: τον Ιρουρέτα, τον Κρόιφ, τον Κλεμέντε, τον Χάινκες. Από τακτικής άποψης προτιμώ τον Ιρουρέτα και τον Κλεμέντε, ειδικά τον τελευταίο. Ο Κρόιφ άλλαξε εντελώς το προπονητικό σύστημα της Μπαρτσελόνα».

Οι ομάδες σας τι σύστημα παίζουν;

«Δεν έχω εμμονή με ένα σύστημα. Κάθε προπονητής θέλει η ομάδα του να κυριαρχεί στο παιχνίδι και αυτό είναι που αρέσει και σε μένα».

Να έχει την κατοχή της μπάλα;

«Κάτι παραπάνω από αυτό. Να δημιουργεί κινδύνους για τον αντίπαλο, αλλά και να προσέχει την άμυνα. Εγώ βασίζω τα πάντα στην ταχύτητα και το ρυθμό του αγώνα, με ή χωρίς την μπάλα. Μία από τις μεγαλύτερες αρετές της Μπαρτσελόνα είναι η αμυντική της λειτουργία. Και αυτό έχει καταφέρει ο Γκουαρντιόλα, να έχει όλους τους παίκτες του αφοσιωμένους και στην αμυντική λειτουργία, ακόμη και τους σταρ της ομάδας».

Συνυπήρξατε με τον Γκουαρντιόλα στην Μπαρτσελόνα;

«Ο Πεπ ήταν στην ομάδα Νέων τότε. Έχω πολύ καλή σχέση μαζί του και μιλάμε. Μπορώ να πω ότι μετά την ομάδα-όνειρο του Κρόιφ, τη Βραζιλία του 1970 και τον Άγιαξ του Ρίνους Μίχελς, δεν έχουμε δει καμία ομάδα να παίζει σαν την Μπαρτσελόνα του Γκουαρντιόλα».

Η ομάδα σας παίζει από τα άκρα;

«Πάντα παίζουμε με δύο εξτρέμ, όλες οι ομάδες έχουν ακραίους. Είναι αναγκαίο να παίζει η ομάδα σου από τα άκρα, αλλά και από τον άξονα. Έχουμε για το ρόλο αυτό τον Ριέρα, που είναι ιδανικός».

Θεωρείτε τον εαυτό σας αυστηρό;

«Προσπαθώ να πείσω τους παίκτες ότι αυτό που λέω είναι σωστό. Οι παίκτες κάνουν κάτι που τους το προτείνεις. Αν τους επιβάλλεις κάτι που δεν το θεωρούν σωστό, δεν βγαίνει σε καλό».

Θα είστε του χρόνου στον Ολυμπιακό;

«Δεν ξέρω και δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό. Θα πρέπει να περιμένουμε».

Πώς είναι οι σχέσεις σας με τη διοίκηση της Μπιλμπάο;

«Όπως κι αυτές με τις διοικήσεις της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα. Δεν έχουμε σχέσεις. Γιατί με ρωτάτε;»

Ίσως φύγει ο Καπαρός…

«Ωραία, είμαστε σε περίοδο φημών».

Θέλετε να επιστρέψετε στην Ισπανία;
«Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν θέλω να μιλήσω, γιατί έχω ένα συμβόλαιο για 1+1 χρόνο και σύντομα θα διαπραγματευτούμε».



Κύπελλο βόλεϊ ανδρών: Απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων για το Final 4
Κύπελλο βόλεϊ ανδρών: Απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων για το Final 4
ΑΕΚ: Αποκάλυψε το σλόγκαν των 100 ετών
ΑΕΚ: Αποκάλυψε το σλόγκαν των 100 ετών
Stoiximan Super League: Τα ντέρμπι «παίζουν» στην COSMOTE TV
Stoiximan Super League: Τα ντέρμπι «παίζουν» στην COSMOTE TV
Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός AKTOR - Προμηθέας λόγω του ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός AKTOR - Προμηθέας λόγω του ΑΕΚ-Ολυμπιακός
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved