«Τιμωρία των φυσικών αυτουργών»

«Τιμωρία των φυσικών αυτουργών»

Την ανάγκη τιμωρίας των φυσικών αυτουργών των επεισοδίων από πλευράς Δικαιοσύνης και Αστυνομίας επισήμανε ο Πατρίκ Κομνηνός.

Σε δηλώσεις του στον NOVAΣΠΟΡ FM, o γενικός διευθυντής της Super League αναφέρθηκε εκτενώς στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου της διοργανώτριας αρχής, έδωσε διευκρινίσεις για θέματα που έχρηζαν επεξήγησης και εστίασε στο θέμα της ατιμωρησίας εκείνων που προκαλούν τα επεισόδια.

Είπε πως η Super League αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν, οι ΠΑΕ «πληρώνουν» για τα επεισόδια των οπαδών, κάτι που δεν ισχύει σε καμία άλλη έκφανση της κοινωνικής ζωής, αλλά δεν είναι δυνατόν να είναι οι μόνες που στοχοποιούνται.

Μίλησε ακόμα για την σύμβαση της Super League με τον ΟΠΑΠ και τόνισε πως πρέπει να ξεκαθαριστεί πως πρόκειται για σύμβαση χορηγίας και όχι για χρηματοδότηση όπως επιμένει η Πολιτεία να την θεωρεί.

Τέλος, παραδέχτηκε πως κάποιες συμπεριφορές και δηλώσεις παραγόντων της Super  League δεν είναι αυτές που πρέπει, ωστόσο γίνεται προσπάθεια και από πλευράς τους να βελτιωθούν.

Αναλυτικά ο κ. Κομνηνός είπε:

Για τις ευθύνες της Σούπερ Λίγκας:  «Σαφώς δεν φταίει αποκλειστικά η Πολιτεία ή αποκλειστικά η αστυνομία, αλλά δεν φταίει αποκλειστικά και η Σούπερ Λίγκα. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τι εμείς θεωρούμε σωστό να βλέπουμε και τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ποδοσφαιρικές αγορές. Να μη θεωρούμε πως αν συνεχίσουμε να τιμωρούμε τις ΠΑΕ, το πρόβλημα θα λυθεί. Σαφώς και οι ΠΑΕ έχουν μερίδιο ευθύνης, αλλά δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στο ρόλο της αστυνομίας για την τήρηση της έννομης τάξης και στο ρόλο της Πολιτείας για τα γήπεδα και την καταδίκη όσων συλλαμβάνονται. Η συμπεριφορά των παραγόντων μας είναι από τα μεγαλύτερα θέματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών πρέπει να συνάδουν με την προσπάθεια που κάνουμε για την αναβάθμιση του προϊόντος. Οι διάλογοι δεν αντιπροσωπεύουν πάντα ένα ποδόσφαιρο, όπως θα θέλαμε να αναπτύσσεται. Όλοι πρέπει να έρθουμε με θετικές προτάσεις, να αξιολογήσουμε το έργο του καθενός και να βρούμε μια λύση. Οι παράγοντες του ποδοσφαίρου είναι οι πρώτοι που θέλουν να βελτιωθεί το προϊόν. Πιθανώς συμπεριφορές και δηλώσεις τους να μη βοηθούν πάντα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αντιστρέφω το ερώτημα: ποιος παράγοντας θέλει να βλέπει την ατιμωρησία όλων των φυσικών αυτουργών που καπηλεύονται το προϊόν του;».

Για το πώς θα χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης από τους ίδιους τους παράγοντες: «Πρόθεση του συνεταιρισμού είναι να επιβληθεί επιτέλους ένας κώδικας δεοντολογίας για τις συμπεριφορές των παραγόντων που καμιά φορά προκαλούν. Συχνά η στάση τους δεν είναι η ιδανικότερη, αλλά γι’ αυτούς υπάρχει ένας κώδικας της ΕΠΟ και υπάρχουν τιμωρίες για τις ομάδες τους. Δεν υπάρχει κανένας κλάδος που να έχει τόση απόδοση ευθύνης όσο το ποδόσφαιρο για τις ΠΑΕ».

Για τις παρεμβάσεις παραγόντων για την αθώωση οπαδών που συλλαμβάνονται:  «Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει αυτό. Ο ρόλος της δικαιοσύνης και της αστυνομίας ποιος είναι; Αν κάποιος πρόεδρος ή ένας βουλευτής ή ένας υπουργός πάρει τηλέφωνο και παρακαλέσει τις αρχές να αφήσουν κάποια παιδιά ελεύθερα, ο ρόλος της αστυνομίας και της Πολιτείας είναι να μην δέχονται πιέσεις και να εφαρμόζουν το νόμο, γιατί μετά μιλάμε για ένα κράτος πλήρους ανομίας».

Για το ενδεχόμενο καθιέρωσης ποινής απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα σε ταραξίες: «Εδώ μπαίνουμε σε νομικές περί του ατομικού δικαίου παραμέτρους. Στην Αγγλία υπάρχει η απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο, που επιβάλλεται επί τόπου. Στην Ελλάδα, εφόσον κάποιος δεν έχει τιμωρηθεί και δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση, δεν μπορεί μία ΠΑΕ να του απαγορεύσει να αγοράσει εισιτήριο. Αυτά τα 13 εκατ. ευρώ που δαπάνησε ο Έλληνας φορολογούμενος για το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στα γήπεδα τι κάνουν; Ποιους συλλαμβάνουν οι αστυνομικοί μέσω αυτών; Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε οπαδός κουβαλώντας ένα οπλοστάσιο και τιμωρήθηκε με τρίμηνη φυλάκιση με αναστολή. Βλέπουμε κοινούς εγκληματίες να κάνουν αυτά που κάνουν και μετά πηγαίνουν στο καφενείο, υπερηφανεύονται για αυτά που έκαναν και τα επαναλαμβάνουν. Έχουμε έναν τελικό Κυπέλλου Ελλάδος στο μπάσκετ και τον περιφέρουμε σαν επιτάφιο, ενώ όταν οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στο Βερολίνο δεν έγινε το παραμικρό».

Για  τα μέτρα κατά της βίας: «Παρά την απαγόρευση των μετακινήσεων, έχουμε μετακινήσεις φιλάθλων στο 50% των αγώνων μας. Εκεί υπάρχει ένα μέτρο αυτοπροστασίας των ομάδων, καθώς μπορεί να επιλέξει να μην πάρει εισιτήρια. Παρ’ όλα αυτά βλέπουμε συμπλοκές οπαδών με την αστυνομία. Εκεί έρχεται το ερώτημα του απλού Έλληνα πολίτη: τι έκανε η αστυνομία ως μέτρο πρόληψης; Δεν μας έχει καλέσει ούτε μία φορά σε σύσκεψη για να πάρουμε μέτρα. Αυτό που λέμε απολογιστική συνάντηση μετά τον αγώνα με την αστυνομία δεν έχει γίνει ποτέ. Ζητάμε εξειδικευμένη εκπαίδευση των αστυνομικών διευθυντών. Στην Αγγλία έχουν football police, δηλαδή αστυνομικούς που ξέρουν να διαχειρίζονται την ψυχολογία του πλήθους. Ζητάμε συνεργασία και απολογισμό μετά από κάθε παιχνίδι με την αστυνομία. Δεν είναι κάτι παράξενο, αλλά ό,τι γίνεται σε όλο τον κόσμο».

Για  την αυτοπροστασία του ποδοσφαίρου: «Είπαμε πως δεν πρέπει να ροκανίζουμε το κλαδί στο οποίο όλοι καθόμαστε. Πρέπει να συνεχίσουμε να ποτίζουμε το δέντρο, ώστε να το θρέφουμε, να γίνει πιο ισχυρό και να γίνουμε κι εμείς πιο ισχυροί».

Για  την υπόθεση με τις κασέτες και πώς «πληγώνει» το ποδόσφαιρο: «Εφόσον η συγκεκριμένη διαδικασία έχει οδηγηθεί τη δικαιοσύνη δεν μπορούμε να πούμε κάτι. Χαιρόμαστε που το θέμα έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και όλοι όσοι αγαπάμε το ποδόσφαιρο περιμένουμε να δούμε αν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα η δικαστική έρευνα. Δεν γίνεται αυτοκάθαρση σε έναν χώρο που - ας υποθέσουμε πως - έχει τρωτά σημεία. Οι ΠΑΕ θέλουν, η Πολιτεία θέλει και το θέμα είναι να συγκεράσουμε τις απόψεις μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε επιτέλους αυτά τα θλιβερά φαινόμενα».

Για  την τεράστια διακοπή μεταξύ λήξης του τρέχοντος κι έναρξης του επόμενου πρωταθλήματος: «Είναι ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει. Υπάρχουν σκέψεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό και όταν θα υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, θα το συζητήσουμε».



O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved