Επίθεση στην Πολιτεία

Επίθεση στην Πολιτεία

Τις προτάσεις της λίγκας για την καταπολέμηση του προβλήματος της βίας στα ελληνικά γήπεδα κατέθεσε ο Πατρίκ Κομνηνός στη συνέντευξη που παρέθεσε η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος την Τετάρτη (23/03) το μεσημέρι.

Αφού ανέλυσε αρχικά την πορεία της Super League μέσα στην πενταετία που έχει διανύσει, ο Πατρίκ Κομνηνός τόνισε: «Φέτος έχουμε το πιο αυστηρό πρόγραμμα αδειοδότησης. Αναβάθμιση πρωταθλήματος, κάνουμε επιθεωρήσεις στα γήπεδα και στις ΠΑΕ. Αγωνιστικό πρόγραμμα και πως μπορεί να γίνει πιο δίκαιο. Προσπαθούμε ο κόσμος να μαθαίνει γρήγορα πότε γίνονται οι ομάδες. Κάθε πρωί γίνονται συναντήσεις στα γήπεδα για να προετοιμάζονται για τους αγώνες. Διοργανώνουμε δυο πρωταθλήματα για τους νεαρούς. Σε 17 και 19 ετών. Θεωρούμε το πρωτάθλημα υποδομής κορυφαίο μας κέρδος».

Στη συνέχεια, ο γενικός διευθυντής της λίγκας συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει χρηματοδότηση από τον ΟΠΑΠ. Είναι μια ανταποδοτική σύμβαση χορηγίας. Είναι μια εμπορική συμφωνία, που σήμερα εδώ γίνεται με τον ΟΠΑΠ κι έξω γίνεται με κάποιες άλλες εταιρείες. Δεν είναι κάτι που δίνεται δωρεάν, ούτε κάτι που έχει αμελητέα αξία και ποσότητα. Το τρέχον πρωτάθλημα είναι το πιο ανταγωνιστικό των τελευταίων ετών. Υπάρχει ισομερή κατανομή των εσόδων, τη θέσπιση των play-offs, την πριμοδότηση των βαθμών (20.000 ευρώ ο βαθμός) και η αποκεντροποίηση του πρωταθλήματος. Όλες οι μικρομεσαίες ομάδες έχουν αυξημένα έσοδα, υπάρχουν πολλές ομάδες από την περιφέρεια (8 από αστικά κέντρα, 8 από την επαρχεία). Οι ομάδες παίρνουν μπόνους ανάλογα με τους βαθμούς που έχουν στο πρωτάθλημα. Κάθε νίκη για μία ομάδα είναι περίπου 60.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε την ανταγωνιστικότητα».

Ακολούθως, ο Γενικός Διευθυντής της Λίγκας αναφέρθηκε στις ευθύνες της Πολιτείας: «Εμείς διοργανώνουμε τα παιχνίδια και ως λίγκα έχουμε την ευθύνη της διοργάνωσης και των εσόδων. Όσον αφορά την βία εμπλέκεται και η Αστυνομία και η πολιτεία και η λίγκα. Η Αστυνομία είναι η απόλυτα υπεύθυνη για την διοργάνωση ενός αγώνα. Φέτος δεν είχαμε ούτε έναν αγώνα που έγιναν επεισόδια μεταξύ οπαδών άλλων ομάδων. Είχαμε μόνο οπαδούς εναντίον της Αστυνομίας. Όσον αφορά τις συλλήψεις, δεν υπάρχει άλλο κομμάτι στην κοινωνία που κάποιος να κάνει ένα έγκλημα και να μην τιμωρείται. Σε όλα τα αθλήματα δεν έχουμε πάνω από 400 συλλήψεις τον χρόνο. Στην Δανία μόνο στο ποδόσφαιρο είχαμε 500. Για τις εταιρίες σεκιούριτι. Βάση νόμου αρμόδια είναι η πολιτεία για την εκπαίδευση τους. Αυτοί τους δίνουν άδειες. Οπότε δεν είναι θέμα της λίγκας. Για τα γήπεδα μόνο 2 από τα 15 ανήκουν στις ΠΑΕ. Όλα τα άλλα ανήκουν στο δημόσιο. Άρα η πολιτεία έχει την ευθύνη για την αδειοδότηση τους».

Ενώ για το αν έχουν γίνει προτάσεις, τόνισε: «Σε όλους τους αρμόδιους έχουμε κάνει προτάσεις. Η απάντηση είναι να κάνουμε πιο αυστηρές ποινές. Χρηματοδοτούμε αποκλειστικά το έργο της Αστυνομίας στην πάταξη της αθλητικής βίας, 5 εκ. ευρώ δώσαμε φέτος. Εμείς ζητάμε να τιμωρηθούν επιτέλους οι υπαίτιοι. Δεν ζητάμε κάτι καινούριο, αλλά την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας. Ο Έλληνας φορολογούμενος έχει πληρώσει 13 εκατ. ευρώ για τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης στα γήπεδα και δεν χρησιμοποιούνται!!!!!».

Σε ερώτηση που του έγινε για την επιβολή ποινής στη Σερβία και ότι ήταν μεγαλύτερη από ότι ανέφερε, και το τι πρέπει να γίνει τελικά στην Ελλάδα για να διακόπτονται οριστικά τα παιχνίδια, απάντησε: «Η ποινή της Σερβίας ήταν ποινή αποκλεισμού έδρας για μια αγωνιστική και άλλη μια με αναστολή. Ίσχυσε και η απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων. Αυτό το αντιμετωπίζει και μονομερώς ο Γενικός Γραμματέας και υπάρχουν διοικητικές αποφάσεις από την πολιτεία, οπότε εμείς δεν μπορούμε να πούμε κάτι για αυτό. Όσο για το θέμα της διακοπής, χρίζει πράγματι καλύτερης αντιμετώπισης από τον πειθαρχικό κώδικα. Εμείς κάναμε και μια συζήτηση με τον ΠΣΑΠ που ήθελαν την αναστολή ή την διακοπή της εργασίας τους για να προστατευτούν και αυτό ήταν το θέμα. Το πώς θα διασφαλίσουν την σωματική τους ακεραιότητα. Όπως είναι δομημένος ο πειθαρχικός κώδικας, δεν είναι εύκολη η διακοπή του αγώνα. Θα θέσουμε το θέμα υπόψη της ΕΠΟ για να μη γίνεται μια διαλογική συζήτηση που εκθέτει το άθλημα και δε φέρνει αποτέλεσμα».

Σε ερώτηση – διευκρίνιση για το ματς Ιταλίας – Σερβίας, για το γεγονός ότι δεν γνωστός ο ακριβής αριθμός των φιλάθλων που πηγαίνουν στο γήπεδο, αλλά και στην επισήμανση ότι στην Αγγλία οι εργαζόμενοι στις εταιρείες σεκιούριτι δεν είναι μέλη οργανωμένων συνδέσμων των ομάδων ο κ. Κομνηνός απάντησε:

«Σχετικά με το θέμα Ιταλία – Σερβία, το έφερα ως παράδειγμα γιατί αν υποθέσουμε ότι συνέβαινε στην Ελλάδα, αναρωτιέμαι ποια θα ήταν η δημόσια θέση της Πολιτείας και των ΜΜΕ απέναντι στην ποινή που θα έπρεπε να υποστεί η υπαίτια ομάδα,  η ΠΑΕ. Με βάση την κλίμακα που έχει εφαρμοστεί φέτος αν συνέβαιναν αυτά τα επεισόδια δηλαδή επεισόδια πριν το παιχνίδι , επεισόδια μέσα στο γήπεδο που καθυστέρησαν την έναρξη του αγώνα, οριστική διακοπή του αγώνα, αναρωτιέμαι αν μια ποινή μίας αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών και μίας με αναστολή, θα εθεωρείτο ως χάδι, ως μια πάρα πολύ ήπια ποινή, χαριστική προς την υπαίτια ομάδα. Εμείς θεωρούμε πως το ποινικό δίκαιο της ΟΥΕΦΑ και όσοι έχουμε παρακολουθήσει επισταμένα τις ποινές που έχει επιβάλλει, διαπιστώνουμε ότι τέτοιες ποινές σαν αυτές που υπάρχουν στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν σε καμία άλλη χώρα και δεν επιβάλλονται για αντίστοιχα αδικήματα.

Για το θέμα των εισιτηρίων, τα στοιχεία που έχουμε είναι με βάση τις εκκαθαρίσεις των αγώνων. Είναι δεδομένο ότι τα συστήματα δεν λειτουργούν επακριβώς, είτε αυτά που έχουν τοποθετηθεί από την ΓΓΑ δεν έχουν την αντιστοιχία των τεχνικών θεμάτων, είτε αυτά των ΠΑΕ, υπάρχουν μέσω της διαδικασίας ανταλλαγής και υπάρχουν διαφορές. Δεν ενστερνίζομαι την άποψη ότι οι ΠΑΕ κρύβουν εισιτήρια, γιατί και τις ίδιες τις ωφελεί να έχουν σαφή ένδειξη του πόσοι πηγαίνουν στα γήπεδα. Το πραγματικό μέγεθος δεν νομίζω ότι διαφέρει και πολύ.

Οσον αφορά το θέμα των stewards , υπάρχουν κάποιοι εκπρόσωποι των οργανωμένων με την λογική ότι οι ομάδες θεωρούν πως αυτοί γνωρίζουν καλύτερα πρόσωπα και πράγματα και θα μπορέσουν να αντιδράσουν πιο γρήγορα. Στην Αγγλία το σύστημα των stewards προέρχονται μέσα από τις ομάδες, εκπαιδεύονται από εκείνους, όχι απλά είναι φανατικοί οπαδοί της ομάδας αλλά κάνουν και αίτηση για να γίνουν stewards και το δικαίωμα πηγαίνει από γενιά σε γενιά. Μακάρι να υπήρχε τέτοια νομοθετική δυνατότητα στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα το νομοθετικό πλαίσιο μεταφέρει τις ευθύνες σε τρία υπουργεία και στη συνέχεια μετακυλίεται η ευθύνη στις ομάδες. Λέμε ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και όχι να αναλάβει όλες τις ευθύνες. Δεν  υπάρχουν άλλες εκφάνσεις του δημόσιου βίου που να τιμωρείται με τόσο αυστηρά πρόστιμα. Οι ομάδες που φταίνε να πληρώνουν, αλλά και οι άλλοι εμπλεκόμενοι να αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αντιστοιχεί».



Μακάμπι: Χαλάρωμα και πανέτοιμη για τον Παναθηναϊκό AKTOR
Μακάμπι: Χαλάρωμα και πανέτοιμη για τον Παναθηναϊκό AKTOR
ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR: «Ακόμα 100 εισιτήρια λόγω ακυρώσεων»
ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR: «Ακόμα 100 εισιτήρια λόγω ακυρώσεων»
Τζόκοβιτς και Μπονμάτι θριάμβευσαν στα «Όσκαρ» των αθλητών - Αποκάλυψη ο Μπέλιγχαμ
Τζόκοβιτς και Μπονμάτι θριάμβευσαν στα «Όσκαρ» των αθλητών - Αποκάλυψη ο Μπέλιγχαμ
Ρέντη: Βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς συγγενών των συλληφθέντων που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν
Ρέντη: Βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς συγγενών των συλληφθέντων που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved