ΟΦΗ: Το «κοπέλι» 40άρισε… (photos+videos)

ΟΦΗ: Το «κοπέλι» 40άρισε… (photos+videos)

Ο Νίκος Μαχλάς, το «κοπέλι» του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει σήμερα (16/06) γενέθλια και το Onsports του εύχεται χρόνια πολλά μέσα από σύντομη αναδρομή στην καριέρα του.

 Στις 16 Ιουνίου 1973 ήρθε στον κόσμο ένα παιδί που έμελλε να γίνει ένας από τους σπουδαιότερους επιθετικούς του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Νίκος Μαχλάς από τα πρώτα του βήματα στο Ηράκλειο, φάνηκε πως θα έχει… ερωτική σχέση με τη μπάλα και λίγο αργότερα ανέπτυξε αντίστοιχη σχέση και με τα αντίπαλα δίχτυα. Γέννημα-θρέμα ΟΦΗτζης, ο Μαχλάς ξεκίνησε στους «μελανόλευκους» την καριέρα του από το 1990 και για μια εξαετία αποτελούσε τον βασικό επιθετικό των Κρητικών.

Οι καλές του εμφανίσεις με την ομάδα του Ηρακλείου τον έφεραν ως την Εθνική ομάδα, με την οποία πήγε στο Μουντιάλ των ΗΠΑ το 1994 έχοντας σκοράρει το αλησμόνητο γκολ με τη Ρωσία στο «φλεγόμενο» ΟΑΚΑ που έστειλε την ομάδα στην Αμερική. Ο Μαχλάς συνέχισε να εντυπωσιάζει με τον ΟΦΗ και έτσι το 1996, με τις ευλογίες του ποδοσφαιρικού του μέντορα, Έγκεν Γκέραρντ, πήρε μεταγραφή για την ολλανδική Φίτεσε.

Εκεί ο Μαχλάς έκανε… πράγματα και θαύματα, στη δεύτερη σεζόν του στο Άρνεμ. Σε 32 αγώνες ο Κρητικός σκόραρε 34 φορές και έγινε πρώτος σκόρερ σε όλη την Ευρώπη κερδίζοντας το «χρυσό παπούτσι». Ο Μαχλάς κατάφερε μάλιστα να γίνει ο πρώτος ξένος σκόρερ όλων των εποχών στην Ολλανδία κι ανάγκασε τον Άγιαξ να βγάλει 5,5 δισ. ευρώ από τα ταμεία του για να τον αποκτήσει. Έτσι, το «κοπέλι» για το οποίο οι Ολλανδοί χόρευαν συρτάκι στις εξέδρες των ολλανδικών γηπέδων, έγινε μέλος του «αίαντα».

Το άσχημο για τον Μαχλά ήταν πως έπεσε πάνω στον Ρόναλντ Κούμαν και τις εμμονές του, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να μην βρει ποτέ τη θέση που του άξιζε στην κορυφή της επίθεσης του «Αίαντα». Παρόλα αυτά, κατέκτησε το πρωτάθλημα του 2002 με τον Άγιαξ, ενώ συνολικά με την ομάδα του Άμστερνταμ σκόραρε 38 φορές σε 74 αγώνες. Το γεγονός ότι είχε παραγκωνιστεί τον έφερε το 2002 δανεικό για έξι μήνες στη Σεβίλλη, όπου σε 14 ματς σκόραρε 2 φορές, για να επιστρέψει τελικά το 2003 στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ηρακλή.

Στον «γηραιό» ο Μαχλάς έπαιξε σε 26 ματς και σκόραρε 10 φορές, πριν πάρει την απόφαση να γυρίσει το 2004 στον ΟΦΗ. Στην ομάδα της καρδιάς του το «κοπέλι» έπαιξε 52 φορές και σκόραρε 21 σε δυο σεζόν, βοηθώντας αρκετά τους Ηρακλειώτες που είχαν χάσει αρκετή από την «αίγλη» του παρελθόντος. Μια κόντρα με τον Φανούρη Βατσινά ωστόσο το 2006 τον απομάκρυνε από τον αγαπημένο του Όμιλο και τον «ανάγκασε» να κλείσει την καριέρα του στην Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ, όπου σε 51 ματς ως το 2008 σκόραρε 17 φορές, ενώ κατέκτησε το πρωτάθλημα του 2007 και το κύπελλο της τελευταίας χρονιάς της καριέρας του.

Όσο για την Εθνική, όπως αναφέραμε ο Μαχλάς ήταν βασικό κι αναντικατάστατο μέλος της από το 1993 ως το 2002. Σε 61 αναμετρήσεις σκόραρε 18 φορές, με πιο σημαδιακό γκολ εκείνο που πέτυχε στις 17 Νοεμβρίου 1993 και με το οποίο η Ελλάδα «σφράγισε» ουσιαστικά την παρουσία της στο Μουντιάλ της Αμερικής το 1994…

Ο Νίκος Μαχλάς πάντως, ακόμα και σήμερα είναι κοντά στον αγαπημένο του ΟΦΗ. Όταν τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα για την ομάδα του Ηρακλείου με τον υποβιβασμό στη Β’ Εθνική, «βγήκε μπροστά» και ως παράγοντας πλέον στήριξε τον ΟΦΗ, περνώντας κι από τη θέση του προέδρου της ΠΑΕ για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, ενώ σήμερα είναι μέλος της διοίκησης των Κρητικών και έχει την ευθύνη για αρκετά από τα θέματα που απασχολούν την ομάδα…

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την καριέρα του Νίκου Μαχλά…

ΟΦΗ: Το «κοπέλι» 40άρισε… (photos+videos)



Παραμένει και τη σεζόν 2024/25 στη Νεπτούνας ο Βόβορας
Παραμένει και τη σεζόν 2024/25 στη Νεπτούνας ο Βόβορας
Θρήνος στο NBA: Πέθανε στα 33 του ο Ντάριους Μόρις
Θρήνος στο NBA: Πέθανε στα 33 του ο Ντάριους Μόρις
LaLiga: Η Τζιρόνα έστεψε Πρωταθλήτρια τη Ρεάλ Μαδρίτης – Έφτασε τα 36 τρόπαια η «βασίλισσα»
LaLiga: Η Τζιρόνα έστεψε Πρωταθλήτρια τη Ρεάλ Μαδρίτης – Έφτασε τα 36 τρόπαια η «βασίλισσα»
Οι κληρώσεις στα προκριματικά του EURO σε Εθνική Νέων κι Εθνική Παίδων
Οι κληρώσεις στα προκριματικά του EURO σε Εθνική Νέων κι Εθνική Παίδων
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved