Παναθηναϊκός: Αυτό είναι το «Απήλιον» (photos)

Παναθηναϊκός: Αυτό είναι το «Απήλιον» (photos)

Μετά από 31 και πλέον χρόνια φαίνεται πως ο Παναθηναϊκός φεύγει από την Παιανία και μετακομίζει στο Κορωπί και το «Απήλιον», το οποίο το Onsports σας παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια…

Η Παιανία ήταν το σπίτι του...

Ήταν 16 Δεκεμβρίου 1981 όταν ο Βαρδής Βαρδινογιάννης μαζί με τον τότε υφυπουργό Προεδρίας, Γιώργο Κατσιφάρα, έκοβαν την κορδέλα στο αθλητικό κέντρο της Παιανίας και άνοιγαν μια νέα εποχή για τον Παναθηναϊκό και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η νεοσύστατη, όπως όλες της εποχής άλλωστε, ΠΑΕ, είχε κάνει ένα πρωτοποριακό βήμα που χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να το… πλησιάσουν οι υπόλοιπες.

Την πρώτη εκείνη μέρα, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ως πρόεδρος της «πράσινης» ΠΑΕ είχε αναλάβει τη ξενάγηση των εκπροσώπων του Τύπου και όλων όσων βρέθηκαν στην Παιανία, σε όλους τους χώρους που για την εποχή ήταν ιδιαίτερα σύγχρονοι. Αξίζει να σημειωθεί πως έκτοτε, το συγκεκριμένο αθλητικό κέντρο έγινε το δεύτερο σπίτι του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού και πως η ομάδα μέχρι και σήμερα χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του.

Αλλαγή στην ιδιοκτησία και… ξεσπίτωμα

Οι εξελίξεις στον Παναθηναϊκό, ειδικότερα μετά το καλοκαίρι του 2008 και την έλευση της πολυμετοχικότητας, ήταν ραγδαίες και συχνά συνταρακτικές. Η ομάδα πέρασε – και περνά – από χίλια κύματα κυρίως στο οικονομικό και διοικητικό σκέλος με το πρόβλημα του γηπέδου, εσχάτως και του προπονητικού κέντρου, να την ταλανίζει έντονα. Το γεγονός ότι το Αθλητικό Κέντρο της Παιανίας άλλωστε είναι ιδιοκτησίας Βαρδινογιάννη και όχι της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, έφερε και τις τελευταίες εξελίξεις για τους «πράσινους».

Από τη στιγμή που η οικογένεια αποχώρησε από το «τριφύλλι» και δεν έχει πλέον την παραμικρή εμπλοκή με την ΠΑΕ, έπρεπε να αποφασιστεί και το αν και υπό ποιο καθεστώς θα συνεχίσει το ποδοσφαιρικό τμήμα του Παναθηναϊκού να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις της Παιανίας. Μετά από περίπου ένα χρόνο στη διοίκηση του «τριφυλλιού», ο Γιάννης Αλαφούζος αυτή την εποχή βρέθηκε μπροστά στο ζήτημα της Παιανίας και μπήκε σε συζητήσεις με την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Αρχικά το κλίμα στις επαφές που είχε με τον άλλοτε πρόεδρο της ΠΑΕ, Γιώργο, ήταν θετικό όμως οι απαιτήσεις της άλλης πλευράς φαίνεται πως άλλαξαν τα δεδομένα.

Το 1,2 εκατ. ευρώ ως ετήσιο μίσθωμα κρίθηκε ιδιαίτερα υψηλό για την «πράσινη» ΠΑΕ στην παρούσα φάση, αν και αρχικά η κατεύθυνση ήταν να δοθούν τα χέρια από τη στιγμή που η πλευρά Βαρδινογιάννη έδειξε να κατανοεί την κατάσταση και να μειώνει τις απαιτήσεις της από το 1,8 εκατ. ευρώ που φέρονται να ήταν οι αρχικές! Στη συνέχεια, όμως, η πλευρά των άλλοτε ιδιοκτητών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός φέρεται να είχε κι άλλες απαιτήσεις. Όπως την καταβολή 500.000 ευρώ ως προκαταβολή και την υπογραφή εγγυήσεων για το υπόλοιπο του ποσού.

Άμεση απόφαση για αλλαγή προπονητικού και αγορά «Απήλιον»

Η στάση αυτή φέρεται να εξόργισε τον Γιάννη Αλαφούζο. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποφάσισε αστραπιαία πως οι «πράσινοι» πρέπει να φύγουν από την Παιανία κι αμέσως ενεργοποιήθηκε για να βρεθεί άλλο προπονητικό κέντρο. Αρχικά, η πρώτη σκέψη ήταν για το κτήμα Καρελλά στο Μαρούσι, ωστόσο, η ιδέα φαίνεται πως εγκαταλείπεται, μια και θα έπρεπε να χριστούν από την αρχή εγκαταστάσεις, κάτι που θα ήταν χρονοβόρο και πιθανότατα ακριβό πλάνο, σε μία εποχή που η ΠΑΕ βρίσκεται σε περίοδο ανασύνταξης.

Για τον λόγο αυτό, οι «πράσινοι» ήρθαν σε επαφή με τον Κωνσταντίνο Τσακίρη, στον οποίο ανήκει το προπονητικό κέντρο «Απήλιον» και έχει παραχωρηθεί στην ΠΑΕ Πανιώνιος. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στις πρώτες συζητήσεις των δυο πλευρών έγινε λόγος για ενοικίαση, με μίσθωμα που δεν θα ξεπερνούσε τις 100.000 ευρώ, ωστόσο ο Γιάννης Αλαφούζος παρουσιάστηκε αποφασισμένος να δώσει τέλος στο θέμα και πρότεινε την αγορά του «Απήλιον» αλλά και ακόμα 50 στρεμμάτων γης δίπλα ακριβώς από το σύγχρονο προπονητικό κέντρο το οποίο έχει χτιστεί από το 2010 στο Κορωπί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι επαφές των δυο πλευρών έχουν προχωρήσει πάρα πολύ και έχουν ήδη μπει οι πρώτες υπογραφές, με το κόστος για τον Παναθηναϊκό να φτάνει στα 8 εκατ. ευρώ και με την προοπτική να κατασκευαστούν εκεί, στον έξτρα χώρο που αποκτάται κατά τα φαινόμενα, και τα γραφεία της ΠΑΕ προκειμένου να σταματήσει η ομάδα να ενοικιάζει κτίριο και για αυτό το σκοπό. Σκοπός του Γιάννη Αλαφούζου φαίνεται πως είναι η πλήρης απαγκίστρωση του Παναθηναϊκού από τα παλιά δεδομένα και με μια τέτοια κίνηση φαίνεται να τον επιτυγχάνει… για τα καλά!

Super deal και επόμενη ημέρα

Αν όλα εξελιχθούν βάσει των πληροφοριών και της θέλησης που έχει δείξει ο Γιάννης Αλαφούζος, τότε ο Παναθηναϊκός θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την επόμενη ημέρα του συλλόγου. Οι «πράσινοι» θα έχουν καταφέρει να αποκτήσουν το δικό τους προπονητικό κέντρο, το οποίο θα ανήκει ωστόσο στην ΠΑΕ και όχι σε κάποιων εκ των μετόχων της ή τον μεγαλομέτοχο όπως συνέβαινε τα προηγούμενα 31 χρόνια, ενώ παράλληλα θα έχουν καταφέρει μια αρκετά σημαντική συμφωνία.

Σ’ αυτό συντελούν βέβαια και οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην εποχή, λόγω κρίσης και των συναφών εξελίξεων, αφού ο Παναθηναϊκός – σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει για την ώρα – θα ξοδέψει 8 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το «Απήλιον» αλλά και 50 στρέμματα επιπλέον γης τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει όπως θέλει.

Που είναι το «κέρδος» για τους «πράσινους»; Πρώτον, η Παιανία κοστολογούταν στο διπλάσιο – ίσως και περισσότερο – αντίτιμο από την οικογένεια Βαρδινογιάννη, ενώ παράλληλα το αθλητικό κέντρο που αποκτά η ομάδα έναντι 8 εκατ. ευρώ κόστισε 1 και πλέον εκατομμύριο ευρώ περισσότερο για να κατασκευαστεί και να πάρει τη σημερινή του μορφή…

Έτσι, μετά από (σχεδόν) 32 χρόνια, ο Παναθηναϊκός αποχαιρετά την Παιανία (θυμηθείτε παλαιότερο αφιέρωμα του Onsports στις εγκαταστάσεις της Παιανίας) και ετοιμάζει... μπαγκάζι για το «Απήλιον», το οποίο σας παρουσιάζουμε με κάθε λεπτομέρεια...

***

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΗΛΙΟΝ

«Το ΑΠΗΛΙΟΝ δεν είναι ένα απλό αθλητικό κέντρο, αφού όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι, θέλουν να αποτελέσει έναν πολυχώρο ανοικτό στα  νέα παιδιά και τις οικογένειές τους που θα προσφέρει τη δυνατότητα άθλησης και γενικότερων δραστηριοτήτων, καθώς και σύγχρονο χώρο εκδηλώσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα των εγκαταστάσεων και συγκεκριμένα στην ενότητα που αφορά τον σκοπό της δημιουργίας του.

Οικονομικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τον Μάιο του 2010 κατά την επίσημη παρουσίαση του «Απήλιον» στον Τύπο, το κόστος κατασκευής έφτασε στα 9 εκατ. ευρώ. Όπως είχε ανακοινωθεί από τον Κωνσταντίνο Τσακίρη, τα 3 εκατ. ευρώ είχαν διατεθεί για την αγορά της έκτασης ενώ τα υπόλοιπα χρήματα για την ανέγερση των εγκαταστάσεων

Αναλυτικά:

  • Κόστος κτήσης έκτασης 40 στρεμμ. από τη θυγατρική του ομίλου ΣΜΥΡΝΗ 1890 ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ, Gentle Croc Holdings Ltd.: 3 εκατ. ευρώ
  • Κατασκευαστική Φάση Α’: 4,7 εκατ. ευρώ
  • (Η κατασκευαστική φάση Α’ περιλάμβανε εκσκαφές, επιχωματώσεις, μπετόν, έργα αντιστήριξης, υποδομές υδρορροών, δεξαμενές, κατασκευή γηπέδων, κατασκευή πισίνας κλπ.)
  • Κατασκευαστική Φάση Β’: 1,3 εκατ. ευρώ
  • (Η κατασκευαστική φάση Β’ περιλάμβανε την κατασκευή της κύριας κτιριακής εγκατάστασης του προπονητικού κέντρου η οποία ανέρχεται στα 1.400 m2 περίπου)

Γήπεδα ποδοσφαίρου

  • 2 γήπεδα 11Χ11 φυσικού χλοοτάπητα διαστάσεων 107 x 68 τ.μ.  αποκλειστικής χρήσης επαγγελματικής ομάδας ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ
  • 1 γήπεδο 11Χ11 υπερσύγχρονου συνθετικού χλοοτάπητα (7ης γενιάς) διαστάσεων 107 x 68 τ.μ. Μετατρέψιμο σε 3 γήπεδα 7Χ7
  • 2 γήπεδα 5Χ5 σύγχρονου συνθετικού χλοοτάπητα
  • 1 γήπεδο προπόνησης τερματοφύλακων σύγχρονου συνθετικού χλοοτάπητα
  • 2 γήπεδα 5Χ5 σύγχρονου συνθετικού χλοοτάπητα
  • 1 γήπεδο 8Χ8 σύγχρονου συνθετικού χλοοτάπητα

Πισίνα

  • Ανοικτή θερμαινόμενη πισίνα 25 μέτρων με 8 διαδρομές και νερό χλωρίου. Εφαρμογή βιολογικού και χημικού καθαρισμού σύμφωνα με τις προαπαιτούμενες συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής.

Τένις

  • 1 διπλό γήπεδο Tennis συνθετικής επιφάνειας

ΠΑΡΟΧΕΣ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Καφετέρια – Εστιατόριο: Στο προπονητικό κέντρο ΑΠΗΛΙΟΝ λειτουργεί ένας ιδιαίτερα ευχάριστος και μοντέρνος χώρος εστίασης και χαλάρωσης. Σ’ένα χώρο   πλήρως κλιματιζόμενο, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ποικίλες γαστρονομικές επιλογές με θέα τις αθλητικές εγκαταστάσεις και το γαλάζιο της πισίνας.
  • Αποδυτήρια: Στο προπονητικό κέντρο ΑΠΗΛΙΟΝ λειτουργεί ένας υπερσύγχρονος χώρος αποδυτηρίων για αποκλειστική χρήση της επαγγελματικής ομάδας του Πανιωνίου (σ.σ. του Παναθηναϊκού εφόσον ολοκληρωθεί η αγορά). Παράλληλα λειτουργεί επιπλέον χώρος αποδυτηρίων ακαδημιών και αθλητών.
  • Κτίριο Απήλιον: Το κτίριο έχει χωροθετηθεί στην πίσω πλευρά του οικοπέδου έτσι ώστε τα γήπεδα να είναι το κυρίαρχο στοιχείο του προπονητικού κέντρου. ‘Σπρώχνοντας’ το κτίριο πίσω συμβάλλει σε μια ομαλή προσέγγιση προς το περιβάλλον, με μικρό όγκο ο οποίος εξαπλώνεται οριζόντια.

Το ισόγειο περιλαμβάνει τα αποδυτήρια της βασικής ομάδας του Πανιωνίου, τα φυσιοθεραπευτήρια και την καφετέρια η οποία εξελίσεται με στόχο να έχει θέα την πισίνα και τα κεντρικά γήπεδα. Μεγάλες μονοκόμματες τζαμαρίες αποτελούν το κέλυφος του κτιρίου έτσι ώστε να του δίνουν την αίσθηση της διαφάνειας και της αναγνωρισημότητας των ανθρώπινων κινήσεων. Με αυτόν τον τρόπο το κτίριο ¨διαβάζεται¨ απο έξω προς τα μέσα δίνοντας την δυνατότητα της παρακολούθησης των γηπέδων και απο μέσα προς τα έξω.

  • Φωτισμός: Το προπονητικό κέντρο φωτίζεται υποδειγματικά μέσω 15 πυλώνων. Ολες οι ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις ανεξαρτήτως ώρας διεξαγωγής τους πραγματοποιούνται δίχως το παραμικρό πρόβλημα.
  • Ασφάλεια – Περίφραξη: Οι εγκαταστάσεις του προπονητικού κέντρου ΑΠΗΛΙΟΝ είναι περιφραγμένες.

Το ΑΠΗΛΙΟΝ φυλάσεται επαρκώς διασφαλίζοντας την προστασία των αθλητών.

  • Κερκίδες: Οι ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις των περισσοτέρων αγώνων μπορούν να παρακοληθούνται από θεατές καθώς υπάρχουν 200 θέσεις κερκίδων.
  • Χώροι στάθμευσης: Στις εγκαταστάσεις του ΑΠΗΛΙΟΝ υπάρχουν 3 χώροι στάθμευσης συνολικής δυνατότητας στάθμευσης 150 αυτοκινήτων.
  • Σχολικές εκδρομές: Αδιάψευστη απόδειξη της αρτιότητας των εγκαταστάσεων του ΑΠΗΛΙΟΝ αποτελεί η πληθώρα διεξαγωγής σχολικών εκδρομών. Εκεί τα παιδιά μπορούν να παίξουν με ασφάλεια και πλήρως προστατευμένα να εκμεταλευθούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
  • Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις: Ο πολυχώρος του ΑΠΗΛΙΟΝ μπορεί να διοργανώσει μ’επιτυχία καλλιτεχνικές εκδηλώσεις καθώς συνδυάζει την ανάλογη έκταση, τις κερκίδες και τη διασφάλιση ανεκτικότητας θορύβου.
  • Πρόσβαση ΑΜΕΑ: Οι εγκαταστάσεις του ΑΠΗΛΙΟΝ πιστοποιούν τον ανθρώπινο χαρακτήρα τους εξασφαλίζοντας πρόσβαση ΑΜΕΑ στους χώρους του προπονητικού κέντρου.

* Τα στοιχεία που παραθέτονται για το «Απήλιον» προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα του αθλητικού κέντρου (apilion.gr)

Δείτε τις φωτογραφίες από το «Απήλιον»:



Ολυμπιακός: Επική Marca! Έκανε δαφνοστεφανωμένο τον Μεντιλίμπαρ (pic)
Ολυμπιακός: Επική Marca! Έκανε δαφνοστεφανωμένο τον Μεντιλίμπαρ (pic)
Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved