Με τη… γλώσσα του Παναθηναϊκού

Με τη… γλώσσα του Παναθηναϊκού

Ο Γιάννης Αλαφούζος μίλησε για όλους και για όλα, αλλά πάνω απ’ όλους και απ’ όλα έβαλε ξανά τον Παναθηναϊκό και με τη… γλώσσα της αλήθειας ανέπτυξε στους οργανωμένους της Θύρας 13 τα πιστεύω του για το σήμερα και το όραμά του για το αύριο του «τριφυλλιού».

Ο πρόεδρος των «πράσινων» βρέθηκε στο «Κάστρο» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στον κεντρικό σύνδεσμο οργανωμένων οπαδών του «τριφυλλιού» και μίλησε για όλα τα θέματα που απασχολούν την ομάδα, από την αρχή της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας», μέχρι την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Διαβάστε τις θέσεις του για τον Νίκο Νταμπίζα, τα οικονομικά δεδομένα της ΠΑΕ, αλλά και το όραμά του για τη συνέχεια

«Τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές μαζί. Εγώ θέλω να σας πω πως μου ήρθε αυτή η ιδέα του να ανήκει ο Παναθηναϊκός στους οπαδούς του. Για μένα αυτό ήταν μια παλιά ιδέα. Και είχα ψυχραθεί το 1979 όταν είχε πάρει την ΠΑΕ ο Γιώργος Βαρδινογιάννης. Mια ομάδα δεν ανήκει σε ένα πρόσωπο αλλά στους οπαδούς του», ήταν τα πρώτα λόγια του Γιάννη Αλαφούζου.

Και συνέχισε: «Από την άλλη μεριά ο Παναθηναϊκός έχει 1.7 εκ. οπαδούς πάνω από 16 χρονών και αν λοιπόν όλοι αυτοί συνεισέφεραν όσο ήθελαν και όσο μπορούσαν θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει έναν ισχυρό Παναθηναϊκό. Βλέποντας όλα αυτά τα θέατρα, έκανα κάποια έρευνα, περίμενα μεγαλύτερη συμμετοχή αλλά επειδή ο κόσμος του «τριφυλλιού» ήταν ταλαιπωρημένος και είχαμε και αυτή την κρίση δεν πήγαμε τόσο καλά.

Ελπίζω η ιδέα να μην είναι αποτυχημένη. Η κακή πορεία, οφείλεται στην κρίση που έχουμε και το γεγονός ότι είχαμε πέρυσι εκλογές με μεγάλη αβεβαιότητα και λανσάραμε την καμπάνια μας 2 Ιουλίου. Είχαμε λίγες μέρες, τον Αύγουστο όπου νέκρωσαν τα πράγματα. Ήρθαν κακά αποτελέσματα. Τα λάθη που έγιναν μαζί με την καχυποψία. Το αποτέλεσμα της έρευνας δεν λειτούργησε».

Ερωτηθείς για την ιδέα της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας», ο πρόεδρος της ΠΑΕ υποστήριξε: «Εγώ ήξερα τον Δημήτρη Γόντικα από παλιά. Και μίλαγα με τον Δημήτρη και του είχα πει την ιδέα μου από το χειμώνα. Τότε μου είχε πει ότι υπάρχει μια πρόταση από το Κατάρ, σοβαρή όμως. Του είπα ότι αν δεν προχωρήσει έχω αυτή την ιδέα. Τον Φεβρουάριο άρχισα να κάνω τις έρευνες οι οποίες αποδείχθηκαν εντελώς λάθος. Να σας θυμίσω ότι πριν μπει η Συμμαχία, είχαμε κάνει μια προσπάθεια και είχαμε δεσμεύσεις με 2 εκ. ευρώ από τέσσερις επιχειρηματίες αλλά τότε δεν υπήρξε συμφωνία. Είχε αντιδράσει ο κ. Βγενόπουλος. Παραιτήθηκε η διοίκηση και όλα αυτά έγιναν μπροστά μου οπότε έγινε πιο καθαρό το τι μέλει γενέσθαι με την Συμμαχία.

Με παραιτημένα τα τρία μέλη αυτά. Υπήρξε μια προσπάθεια να μην πάμε στην Συμμαχία. Από τους τέσσερις επιχειρηματίες ο ένας έφυγε τελείως και ο άλλος που είπε ότι θα βάλει 500.000 ευρώ έβαλε 100.000 και έτσι είχαμε 1,1 εκ. ευρώ για να μπούμε στην Συμμαχία. Αυτά ήταν τα χρήματα που μας βοήθησαν αρχικά».

Όσον αφορά στις… κατηγορίες πως είναι «μπροστινός» του Βαρδινογιάννη, αλλά και για τα χρέη της ΠΑΕ, απάντησε: «Στα χέρια τα δικά μας θα έσκαγε. Εγώ αυτό το θεωρώ πολύ προσβλητικό να λένε ότι είμαι μπροστινός του οποιουδήποτε».

Ακόμα, ο Έλληνας επιχειρηματίας μίλησε και για τις επαφές που είχε το 2008 με μετόχους της ΠΑΕ, αλλά και την ΠΕΚ: «Με τον Νίκο Πατέρα γνωρίστηκα. Γίναμε φίλοι και την φιλία αυτή την διατηρώ ακόμα και σήμερα. Είχα ενημέρωση για τα τεκταινόμενα αλλά δεν έπαιρνα αποφάσεις. Δεν είχα ποτέ την πρόθεση να συμμετέχω οικονομικά τότε. Έφτιαχνα τον ΣΚΑΪ και είχα πάει για να στηρίξω ηθικά την ΠΑΕ. Βέβαια και τώρα τρέχω αρκετά με τον ΣΚΑΪ».

Ερωτηθείς για τη σημερινή κατάσταση, απάντησε: «Είμαστε καλύτερα από ότι ένα χρόνο πριν. Όταν μπήκαμε στην ΠΑΕ μου δόθηκε μια εικόνα ενός ανοίγματος 28 εκατομμυρίων ευρώ, τα 18 εκ. ήταν για παίκτες και την εφορία. Και άλλα 10 ήταν γενικά. Αυτή την στιγμή το άνοιγμα σήμερα είναι 24 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης την περίοδο 2012-’13 λειτουργούσαμε με κόστος 29 εκ. τον χρόνο και κατεβήκαμε σταδιακά στα 15. Του χρόνου τα έσοδα μας θα είναι 13-14 εκ., 5 από την τηλεόραση, 4 από χορηγούς και άλλα 4 τα έσοδα από τα εισιτήρια. Δεν υπολογίζω έσοδα από την Συμμαχία για να έχουμε ένα... μαξιλαράκι. Το μπάτζετ θα είναι 10 εκατομμύρια, τα υπόλοιπα 3 στο χρέος. Τα έξοδα εκτός ποδοσφαιρικού τμήματος ήταν 11 εκατομμύρια».

Παράλληλα, ο Γιάννης Αλαφούζος, σχολίασε: «Τα τελευταία χρόνια δεν έγινε προσπάθεια να μειωθεί το κόστος. Έγινε μια μικρή και έγιναν λάθη. Ο Μπουμσόνγκ πάρθηκε την περίοδο της κρίσης στον Παναθηναϊκό. Δεν νομίζω ότι έγιναν προσπάθειες περικοπής των ποδοσφαιριστών. Έγιναν σπατάλες. Η δέσμευση με τον Μπουμσόνγκ ήταν συνολικά 10 εκ. μαζί με την εφορία».

Για το άνοιγμα της ΠΑΕ, απάντησε: «Ξέρω ότι ο Πατέρας είχε ένα σημαντικό ποσό στα ταμεία και 18 εκατομμύρια όταν έφυγε. Αν είχαν διαχειριστεί τα λεφτά σωστά, θα είχε γίνει μια ομαλή προσγείωση. Μαζεύτηκαν πάρα πολλά χρήματα. Ήταν η περίοδος που δεν μέτραγαν τα χρήματα. Συνηθίσαμε σε πολύ ακριβό τρόπο λειτουργίας. Ήταν επικίνδυνο αν γινόταν κάτι κακό, τι θα γινόταν; Είχε λεφτά να προσγειωθεί ομαλά ο Παναθηναϊκός. Όταν πήγα νόμιζα πως 400.000 ευρώ είναι καθαρός μισθός. Τώρα μπορείς να βρεις παίκτες με τα μισά χρήματα. Ο Λάζαρος, ο Βύντρα, ο Κατσουράνης μας στοίχιζαν 1 εκ. ο καθένας. Τα θεωρώ παράλογα και στα όρια της υπερβολής».

Ακόμα, ο πρόεδρος της ΠΑΕ αναφέρθηκε και στην οικονομική του συμμετοχή στην ομάδα: «Να ξεκινήσω λέγοντας πως γίνεται προσπάθεια για να ανδρωθεί η Παναθηναϊκή Συμμαχία. Επειδή δεν πήγε όσο καλά περίμενα, κάνω ότι μπορώ για να επιβιώσει. Μέχρι στιγμής έχουν μπει στην ομάδα 3,1 εκ. ευρώ και μέχρι το τέλος του μήνα άλλα 3 με 4 εκ. ευρώ. Αυτά δεν έχουν μπει από την Συμμαχία αλλά οι μετοχές θα πάνε στην Συμμαχία. Δυο τράπεζες μας έχουν βοηθήσει πολύ με προεξοφλήσεις. Η Πειραιώς και η ALPHA. Στα οικονομικά λοιπόν σας είπα τι λεφτά μπαίνουν συνολικά στον Παναθηναϊκό εκτός από τα λεφτά που θα βάλει ο κόσμος. Σας είπα ότι το ομολογιακό δάνειο αν δεν το αποπληρώσει ο Παναθηναϊκός θα γίνει μετοχές και η Παναθηναϊκή Συμμαχία θα έχει 80-85% μετοχές».

Ακόμα, ο Έλληνας επιχειρηματίας, τόνισε: «Τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Κάλιαρι είναι 30 εκ. Η τελευταία ομάδα στην Αγγλία έχει 100. Πέρυσι στην Ελλάδα είχαμε το πιο ακριβό μπάτζετ. Δεν είχαμε καλή ομάδα και δεν έφταιγε μόνο η διοίκηση. Το τεχνικό επιτελείο της ομάδας ήταν καλό. Αν παίρναμε ξένο, για παράδειγμα ο Φάμπρι που ήταν μεγάλη αποτυχία. Θα φέρναμε κάποιον μέτριο. Τον Φερέιρα τον πίστεψα, είχε γνώσεις. Είναι διαφορετικό να έχεις δοξαστεί, να έχεις πετύχει και να έρχεσαι σε ομάδα με προβλήματα και άλλο να διψάς. Λεφτά για καλό ξένο δεν είχαμε, δεν ήθελα να πάρω Έλληνα που να είχε μπλεχθεί στο ελληνικό πρωτάθλημα που έχει μεγάλη σαπίλα».

Όσον αφορά στον Γιάννη Αναστασίου, είπε: «Ένας φίλος μου από την Ολλανδία μου είπε για τον Γιάννη Αναστασίου. Του μίλησα, ήταν πολύ επίμονος σε σημείο εμμονής. Τότε είχαμε προβλήματα με τον Φερέιρα και φοβήθηκα να κάνω ένα τέτοιο πράγμα. Το έψαξα, τον γνώρισα. Είχε κάνει μια τεράστια καριέρα στον Άγιαξ, μετά πήγε στις ακαδημίες του συλλόγου, έκανε σεμινάρια στην Αγγλία. Έχει την φήμη επίσης ότι είναι πολύ έντιμος. Τότε δεν τον είχα ψάξει καλά και νόμιζα πως έπρεπε να πάμε σε μια πιο έμπειρη επιλογή. Κάναμε μια επαφή με τον Αναστασίου, ήρθε και μιλήσαμε».

Ερωτηθείς, αν ο Αναστασίου είχε προταθεί σε Άρη και ΑΕΚ, απάντησε: «Περί ΑΕΚ και Άρη το ακούω πρώτη φορά από εσάς. Βέβαια στην ομάδα δεν είναι μόνο ο Αναστασίου. Κατ’ αρχήν είναι ο Γιάννης Σαμαράς τον οποίο τον βρήκα, έχει από τις πιο χαμηλές αποδοχές και το κάνει αυτό γιατί πραγματικά αγαπάει τις ακαδημίες και είμαστε τυχεροί που τον βρήκαμε σε αυτή την θέση. Μετά είναι ο Στιβ Ρούτερ, ο οποίος ήταν δάσκαλος του Σαμαρά και του Αναστασίου και παραιτείται από την αγγλική ομοσπονδία για να έρθει σε μας και σκοπός είναι ο Παναθηναϊκός να βγάζει μόνος του, μέσα από τα σπλάχνα του εκτός από παίκτες και προπονητές. Όπως ο Βονόρτας το ίδιο. Το λέω αυτό γιατί είναι άνθρωποι χαμηλών τόνων και έμειναν στον Παναθηναϊκό με αυτά τα χρήματα όταν άλλοι δίπλα τους έβγαζαν εκατομμύρια».

Όσον αφορά στην μη υπογραφή της σύμβασης με τον Ερασιτέχνη, ξεκαθάρισε: «Υπάρχει προφορική συμφωνία. Είδα τον κύριο Μακρόπουλο το πρωί. Έχουμε συμφωνήσει στα λεφτά, στην διάρκεια και το μόνο που μένει είναι να τελειώσουν οι δικηγόροι την καταγραφή της σύμβασης. Βέβαια ο Ερασιτέχνης θα έχει τα χρόνια που δικαιούται, αυτό το 10% και άλλα. Έχουμε δώσει 360.000 και είναι παλιά χρέη, δεν ξέρω από πότε είναι. Λογικά τα τελευταία 1-2 χρόνια».

Στην συνέχεια, ο Γιάννης Αλαφούζος έκανε λόγο και για το γήπεδο της Λεωφόρου: «Έχουμε έναν υπέροχο χλοοτάπητα που μας έχει κοστίσει κοντά στις 200.000 ενώ γίνονται και έργα που θα στοιχίσουν περίπου 1 εκ. ευρώ. Τα βασικά πράγματα θα τελειώσουν αν χρειαστεί στις 18 Ιουλίου αλλά οι επισκευές θα συνεχίζονται συνέχεια.

Ίσως σε δεύτερο στάδιο. Όπως θυμάστε πέρσι γνωρίζαμε ότι η Λεωφόρος είχε χαρακτηριστεί σαν πράσινο και δεν μπορούσε να παίζει καθόλου η ομάδα. Πήγαμε στα κόμματα, άλλαξε ο νόμος και μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η προσπάθεια που θέλουμε να κάνουμε τώρα είναι να μεγαλώσουμε την Λεωφόρο και να πάμε την σύμβαση από τα πέντε χρόνια σε εφτά τουλάχιστον».

Σε ερώτηση για το όραμά του για τη συνέχεια, σχολίασε: «Έχουμε όνειρα και οράματα πολλά, όλοι μας. Αυτά θα εξαρτηθούν και από την εξέλιξη της πραγματικότητας. Αν η ομάδα μας πάει καλά και εξελιχθεί μπορούμε να χρειαστούμε ένα μεγαλύτερο γήπεδο. Εμένα η περιοχή του Βοτανικού δεν μου αρέσει καθόλου και δεν καταλαβαίνω πως ο Παναθηναϊκός είπε «Δίνουμε ένα γήπεδο και παίρνουμε ένα οικόπεδο σε μια υποβαθμισμένη περιοχή». Έψαξα το θέμα, κοίταξα να δω αν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί το γήπεδο στον Βοτανικό και πλέον πιστεύω ότι ούτε και ο Δήμος μπορεί να προβεί στην Διπλή Ανάπλαση».

Για το αν εξαρτάται μόνο από τον Δήμο, είπε: «Υπάρχει αυστηρός κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην δοθούν χρήματα του ΕΣΠΑ για τα αθλητικά κέντρα».

Ακόμα, μίλησε και για την ΓΗΠΕΛ και την ανάληψη ευθυνών: «Δεν υπάρχουν ευθύνες. Η ευθύνη του Βγενόπουλου είναι ότι ανήγαγε το θέμα της ΓΗΠΕΛ ενώ δεν υπάρχει. Εγώ δεν βρήκα πουθενά θέμα ΓΗΠΕΛ. Ο κ. Βγενόπουλος μου έχει πει να κάνουμε λογοδοσία για την ΓΗΠΕΛ. Εδώ δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε τα βασικά μας θέματα, θα κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στην ΓΗΠΕΛ; Αν είναι δυνατόν».

Για το αν ο Βγελόπουλος είχε πει πως αν ο Γιάννης Αλαφούζος αναλάμβανε την ΓΗΠΕΛ θα έβαζε την επόμενη μέρα 20 εκατομμύρια ευρώ, απάντησε: «Είναι ποτέ δυνατόν αυτό; Με δουλεύετε; Σας λέω ότι μέχρι σήμερα εγώ δεν έχω βρει καμία απαίτηση. Η ΓΗΠΕΛ είναι μια νεκρή εταιρία. Και δεν έχω κανένα δείγμα ότι θα προκύψει θέμα ΓΗΠΕΛ και αν προκύψει θα το πληρώσω εγώ. Αλλά δεν ασχολούμαι με… τρίχες. Το εμπορικό τους κέντρο ας το κάνουν ότι θέλουν δεν μας αφορά. Αν είναι να βρούμε εμείς τα λεφτά να δουλέψουμε εμείς τον χώρο και να το χτίσουμε όπου θέλουμε εμείς το γήπεδο. Αν ο κ. Βγενόπουλος βάλει 10 ή 5 εκ. ευρώ ας έρθει να αναλάβει την προεδρία και την ΓΗΠΕΛ και ότι θέλει και εγώ θα είμαι δίπλα του.

Φέρτε μου ένα χαρτί να υπογράψω ότι αναλαμβάνω τις ευθύνες. Εγώ δεν έχω πρόβλημα. Είχα πει ότι θα υπογράψω αν προκύψει ευθύνη από την ΓΗΠΕΛ. Επιμένω, είμαι στον Παναθηναϊκό ένα χρόνο. Ένα από τα πράγματα που δεν με έχουν απασχολήσει είναι το πρόβλημα με την ΓΗΠΕΛ. Εγώ μέχρι τώρα δεν έχω αντιμετωπίσει τίποτα. Αυτά αν είναι να προκύψουν θα είναι άμεσα. Δεν έχει έρθει κανείς να μου ζητήσει χρήματα. Φέρτε μου ένα χαρτί να το υπογράψω. Ελπίζω και μακάρι να βρεθεί κάποιος άνθρωπος ο οποίος μπορεί να υπογράψει για την ΓΗΠΕΛ».

Όσον αφορά στην Παιανία, ανέφερε: «Η Παιανία φέτος είχε παραχωρηθεί δωρεάν. Φαντάζομαι ότι αν ζητηθεί και του χρόνου δωρεάν θα γίνει» και συνέχισε για το λειτουργικό κόστος: «Δεν μπορώ να το πω με απόλυτη σιγουριά αλλά πάει 1 εκ. ευρώ μαζί με τους μισθούς των προπονητών. Είναι μεγάλος οργανισμός η Παιανία».

Για το αν γίνεται προσπάθεια να βρεθεί κάποια άλλη έκταση, τόνισε: «Υπάρχει ένας μεγάλος Δήμος, έχει μια μεγάλη έκταση, έχουμε κάνει 2-3 συναντήσεις μαζί τους, ενδιαφέρονται και η σκέψη είναι να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε ένα δεύτερο προπονητικό κέντρο εκεί. Την Παιανία αν μπορέσουμε να την αποκτήσουμε, ως ιδιοκτησία, νομίζω αξίζει τον κόπο να γίνει. Κοιτάζουμε όμως παράλληλα για να μην έχουμε αυτή την εξάρτηση και θα κάνουμε μια ανοιχτή συζήτηση σε αυτή την περιοχή που δεν θέλω να σας πω αυτή τη στιγμή ποια είναι, αλλά είναι πολύ βασικό μέσα στην πόλη να έχουμε χώρους για να βγάζουμε παίκτες. Και για αυτό ανεξαρτήτως της εξέλιξης της Παιανίας προχωράμε και με το άλλο κέντρο».

Ερωτηθείς για το αν η ΠΑΕ δεν μπορεί να πάρει χρήματα για σύμβαση παραχώρησης της Παιανίας, είπε: «Έχω ακούσει αυτό το πράγμα αλλά δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη μου. Το κοιτάζουμε ήδη γιατί κοιτάζουμε να εξετάσουμε το θέμα της Παιανίας. Κοιτάζουμε εκτός από τον Δήμο τον συγκεκριμένο και άλλες περιοχές. Θεωρούμε ότι υπάρχουν και άλλες περιοχές, καθώς υπάρχει περίοδος κρίσης. Εγώ ευχαρίστως αν θέλετε να έρθετε και να σας εξηγήσει κάποιος από την ΠΑΕ πως κατανέμεται το κόστος το λειτουργικό στην Παιανία».

Ακόμα, αναφέρθηκε και στον οικονομικό διευθυντή της ΠΑΕ, κ. Στάμο: «Εγώ έχω άριστη εικόνα για τον κ. Στάμο. Είναι πολύ βασικός στην προσπάθεια που κάνουμε. Αύριο το πρωί έχουμε ραντεβού για να συζητήσουμε και πάλι για την ομάδα και το μπάτζετ. Τον κ. Στάμο τον γνώρισα σταδιακά. Όταν πήγα εκεί πέρα δεν τον ήξερα και δεν του είχα εμπιστοσύνη. Μέσα από την δουλειά του όμως γνώρισε την εμπιστοσύνη μου όπως ο κ. Παρθενόπουλος».

Και συνέχισε: «Έχω και εγώ την δυνατότητα να κρίνω τους διοικητικούς υπαλλήλους. Για παράδειγμα έχουμε κάνει συμφωνία στην Λεωφόρο για τα μπαρ. Ο Βλάσης Σταθοκωστόπουλος προσφέρει δωρεάν όλα τα εστιατόρια στην διάρκεια των αγώνων και θα προσφέρει τα κέρδη του στον Παναθηναϊκό».

Αναφορικά με την εικόνα της μπουτίκ, είπε: «Αυτά οφείλονται στην γενική εγκατάλειψη του Παναθηναϊκού. Παιδιά δεν καθόμαστε εκεί πέρα, μας βγαίνει ο κ..... Πως θα τρέξουμε τον Παναθηναϊκό. Δεν χρειάζεται η εμπειρία. Αυτοί οι άνθρωποι απέδειξαν με την δουλειά τους ότι είναι καλοί. Ο Γόντικας έφυγε, ο Πέτσος έφυγε. Κάποιοι άνθρωποι με την δουλειά τους έδειξαν ότι είναι καλοί. Τρελός είμαι να τους διώξω; Πήγαμε στην Adidas προχθές. Με τον Παρθενόπουλο την έκανα την δουλειά, με ποιον θα την έκανα; Είναι ικανός άνθρωπος. Δουλεύει πολύ, συνεργάζεται με τους suporters direct».

Αναφορικά με τον Τσάκα και της αγωγές, απάντησε: Οι αγωγές κάνουν 3-4 χρόνια στην Ελλάδα να εκδικαστούν. Έχει γίνει αγωγή, αλλά αυτά δεν γίνονται νωρίτερα. Στο θέμα του Τσάκα συνεργάστηκα στενά με τον Βγενόπουλο και η βοήθειά του στο κομμάτι αυτή ήταν σημαντική, ως έμπειρος δικηγόρος. Καταστρώσαμε στρατηγική για να τον ξεσκεπάσουμε και απεδείχθη ότι ήταν τεράστια φούσκα. Ήταν τεράστια ζημιά για μας, γιατί είχαμε πολλά θέματα να ασχοληθούμε και ασχολούμασταν με αυτόν. Τέλος Δεκεμβρίου τον τελειώσαμε. Ήταν πολύ σημαντική η βοήθεια του Βγενόπουλου, που μας έλεγε να του κάνουμε ότι θέλει για να μην μπορεί να μας βρει αντίρρηση και όντως έτσι ξεσκεπάστηκε».

Ακόμα, ο Γιάννης Αλαφούζος μίλησε για τον Τσάκα: «Δεν μπορεί να μην είχε κάποια πλάτη, αλλά ήταν και απατεώνας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην επικοινωνιακή πολιτική του Παναθηναϊκού: «Ο Τύπος του Παναθηναϊκού έχει πολλά θέματα. Υπάρχουν 1-2 εξαιρέσεις, αλλά οι υπόλοιπες εφημερίδες είναι εχθρικές προς τον Παναθηναϊκό. Μην ξεχνάτε ότι ο Παναθηναϊκός για πολλά χρόνια είχε την αρρώστια της διχόνοιας. Ελπίζω σιγά σιγά να εξαλειφθεί αυτό».

Αναφορικά με τη διαιτησία, είπε: «Παίρνουμε μέτρα για να βελτιώσουμε αυτή την κατάσταση. Τη Δευτέρα υποβάλλουμε μηνυτήρια αναφορά στην οποία έχουμε περιγράψει τις φάσεις που μας έχουν κλέψει και νομίζω ότι θα ενισχύσει την έρευνα που γίνεται από τον Εισαγγελέα Κορέα».

Και συνέχισε για την υπόθεση των στημένων αγώνων: «Κάποιοι δικαστές λειτουργούν και νομίζω ότι θα βρεθεί άκρη σε αυτό το θέμα. Εμείς ήδη έχουμε πάρει πρωτοβουλίες να βρούμε συμμάχους για τον αγώνα απέναντι στη διαιτησία και ο ΠΑΟΚ είναι μια από τις ομάδες που μπορεί να συνεργαστούμε».

Στην συνέχεια, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, μίλησε και για τις σχέσεις του με τους μετόχους: «Συστηματική επαφή έχω με τον κ. Πατέρα. Τον κ. Βγενόπουλο έχω καιρό να τον δω».

Ακόμα, για το σίριαλ με τον Λουκά Βύντρα: «Δεν έφυγε μόνο ο Βύντρα και σίγουρα δεν φταίνε οι οργανωμένοι για την αποχώρησή του. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι εγώ που ήμουν άπειρος, είδα με μεγάλη καχυποψία το ματς με τη Βέροια. Επίσης, ο Βύντρα είχε μεγάλο κόστος για την ομάδα που δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Υπήρχε, ένα κακό κλίμα στα αποδυτήρια και αν θέλετε ο λόγος που χάλασαν οι δικές μου σχέσεις με τον Ρότσα, ήταν γιατί εκείνος τον υποστήριξε δημοσίως. Ο Βύντρα μας στοίχιζε 1.000.000 που δεν τα έχουμε και θα μπορούσαμε να τα δώσουμε σε έναν παίκτη που θα πρόσφερε περισσότερα. Δεν έγινε ίσως με τον πλέον κομψό τρόπο, αλλά η ομάδα έχει καθαρίσει και πλέον θα είναι μια άλλη ομάδα σε επίπεδο λειτουργίας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη δημιουργία του νέου γηπέδου: «Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι να μείνουμε στη Λεωφόρο και σε πρώτο στάδιο να το μεγαλώσουμε μέσα σε όριο του σημερινού μας χώρου. Ανακατασκευάζοντας το γήπεδο κομμάτι κομμάτι, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Μπορούμε να προσεγγίσουμε τις 40.000 με το ζόρι. Δεν είναι εύκολο να γκρεμίσουμε και να μπούμε σε περιπέτειες. Παγιωνόμαστε σε αυτό το γήπεδο και βλέπουμε. Παρόλο που θα θέλαμε μια μεγαλύτερη έδρα (αγωνιστικά και οικονομικά) ένα γήπεδο 25.000 θέσεων θα ήταν τέλειο να το έχουμε».

Μάλιστα, ο Γιάννης Αλαφούχος μίλησε και για τον Νίκο Νταμπίζα: «Εγώ πήρα τον Νταμπίζα της Νιουκάστλ. Δεν πήρα κανέναν Νταμπίζα του Ολυμπιακού. Δεν ακολουθώ τον δρόμο των φαντασιώσεών του κόσμου. Αν δεν έχω το δικαίωμα να έχω άποψη το ποιόν διαλέγω και εμπιστεύομαι, τότε δεν μπορώ να μείνω στον Παναθηναϊκό. Δεν είχα καμία διάθεση να διοικήσω τον Παναθηναϊκό. Αναγκάζομαι γιατί θέλω να βοηθήσω. Και όταν επιλέγω έναν άνθρωπο, θα τον στηρίξω μέχρι το τέλος.

Πρώτα από όλα είχα μιλήσει με τον Λεωνίδα Βόκολο, δεν του έκανα πρόταση να αφήσει Εθνική να έρθει Παναθηναϊκό, αλλά θα ήμουν ευτυχής αν γινόταν. Μετά συζήτησα με τον Φύσσα, που και πάλι ήταν δύσκολο. Εξετάσαμε περίπτωση του Νίκου Λυμπερόπουλου, που επέλεξε τον δρόμο του μάνατζερ. Ήρθαν αρκετοί ξένοι, αλλά δεν ήθελα αυτό τον δρόμο γιατί είχα κακή εμπειρία από ξένους. Ένα μεσημέρι έφαγα με τον Γιώργο Καραγκούνη. Μιλώντας και ανταλλάσσοντας απόψεις μού είπε ότι ένας έντιμος και σοβαρός άνθρωπος είναι ο Νταμπίζας. Ο Νταμπίζας είναι Άρης και όχι Ολυμπιακός. Ο Καραγκούνης δεν μου είπε πάρε τον Νταμπίζα, απλά μου τον ανέφερε και μου έδωσε το τηλέφωνό του. Όταν μίλησα μαζί του και ανταλλάξαμε γραπτώς κάποιες ιδέες για το πως θα είναι μια ομάδα, με εντυπωσίασε ο μεστός τρόπος σκέψης του. Θεώρησα ότι θα κάνει καλό δίδυμο με τον Αναστασίου.

Η επιλογή της προπονητικής ομάδας έχει ένα ρίσκο. Δεν προσπαθώ να φτιάξω έναν μέτριο Παναθηναϊκό και για να γίνει αυτό θα πρέπει να βρούμε νέους και ταλαντούχους ανθρώπους .Οι συμβατικές λύσεις δεν μπορούν να αποφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ήθελα ανθρώπους που να έχουν παίξει σε μεγάλες ομάδες, να έχουν παίξει σε Ευρώπη. Ήθελα να έχουν μίγμα ελληνικής και ευρωπαϊκής φιλοσοφίας. Άνθρωποι που μπορούν να συνδυάσουν αυτά μπορούν να κάνουν την υπέρβαση. Πρέπει να είμαστε αντάρτες. Δεν μπορούμε να πάμε με τακτικό στρατό. Εγώ δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας παίκτης που έπαιξε 2,5 χρόνια και τον παράτησε να πάει στην Αγγλία, ότι είναι Ολυμπιακός. Έχει δημιουργηθεί γύρω από τον Νταμπίζα ένας μύθος και δεν είναι μεγάλο θέμα.

Έχουμε μπερδέψει λίγο τους ρόλους μας. Οι οργανωμένοι έχουν παίξει ρόλο και έχουν βάλει πλάτη, αλλά νομίζω ότι άλλος ο ρόλος της διοίκησης και αλλιώς σκέφτεται και δεν μπορεί να κρίνεται πάντα από την αγνή παναθηναϊκή σκέψη. Η ομάδα είναι ο Αναστασίου, ο Νταμπίζας, ο Σαραβάκος, ο Βονόρτας, ο Φος και ο Ρούτερ. Ο Βονόρτας ήταν η καλύτερη και μεγαλύτερη έκπληξη, πιστεύω ότι έχει μεγάλο μέλλον στον Παναθηναϊκό και θεωρώ ότι το φετινό τιμ θα του δώσει πολλά πράγματα και τον βλέπω ως έναν μελλοντικό προπονητή της ομάδας.

Το θεωρώ δεδομένο ότι θα αποδοκιμαστεί ο Νταμπίζας. Ελπίζω ότι θα είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που με τη δουλειά του θα αποδείξει σε μένα ότι είχα δίκιο και εσείς άδικο. Πρέπει να καταλάβετε ότι όταν έχεις δώσει τον λόγο σου σε κάποιον πρέπει να το τηρείς. Τον ρόλο του εμπνευστή των παιδιών τον έχει ο Σαραβάκος και ο Αναστασίου. Ελπίζω ότι ο Σαραβάκος θα έχει τον ρόλο του εμπνευστή. Ο Νταμπίζας, αν έχω δίκιο, τα χαρακτηριστικά του ήταν ότι είναι μετρημένος και λογικός. Εγώ ξεκίνησα με τη λογική ότι θέλω Έλληνες που έχουν εμπειρία στο εξωτερικό, γιατί θεωρώ ότι το ελληνικό πρωτάθλημα είναι διαβρωμένο. Μέσα στις σκέψεις ήταν ο κ. Τσιώλης αλλά είδατε τι έγινε μετά το Κύπελλο.

Λυπάμαι πολύ που έχει δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση με τον Νταμπίζα. Δυστυχώς δεν είστε μόνο οι οργανωμένοι που είχατε επιφυλάξεις. Όλοι οι φίλοι μου Παναθηναϊκοί όταν τους το είπα δεν τους άρεσε. Το μόνο που ζητάω είναι να καταλάβετε ότι έχουμε διαφορετικούς ρόλους και το να τηρώ τις συμφωνίες μου είναι πολύ μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μου. Δεν πήραμε έναν πρώην παίκτη του Ολυμπιακού. Στο παρελθόν πήραμε παίκτες από τον Ολυμπιακό».

Αναφορικά με την υπόθεση του Λουτσιάνο Φιγκερόα, ο Γιάννης Αλαφούζος, υποστήριξε: «Είναι μια περίπτωση που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Υπάρχουν τρεις ποδοσφαιριστές που μας ενδιαφέρουν αυτή τη στιγμή και ο Φιγκερόα είναι ένας από αυτούς. Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για λεφτά. Σήμερα είπαμε στον δικηγόρο του ότι πρέπει να καταλάβει ότι το μπάτζετ του Παναθηναϊκού θα είναι περιορισμένο».

Όσον αφορά στο θέμα της αδειοδότησης, ανέφερε: «Η ΕΠΟ θεωρώ πως έχει μια βαθύτατη προκατάληψη εναντίον του Παναθηναϊκού. Δεν ξέρω πώς θα λειτουργήσει και αν θα φτάσουν στο σημείο να παρανομήσουν. Εμένα μου είπαν ότι αν μια ομάδα έχει ρυθμισμένες όλες τις υποχρεώσεις και συγκεκριμένο σχέδιο, για την UEFA, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η UEFA ως σήμερα έλεγχε τις ομοσπονδίες που ήταν πολύ επιεικείς με τις ομάδες τους. Τώρα μπορεί να γίνει το αντίθετο».

Τέλος, ο Γιάννης Αλαφούζος, τόνισε για την επόμενη… μέρα: «Ο Παναθηναϊκός πρέπει πάντα να πηγαίνει για πρωτάθλημα. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να φτιάξουμε έναν πάρα πολύ καλό Παναθηναϊκό γι' αυτό και πάμε λίγο ανορθόδοξα. Γιατί αν πηγαίναμε ορθόδοξα, δεν θα είχαμε πολύ καλή ομάδα», σχολίασε σχετικά.



Στις 6 Ιουνίου η ψηφοφορία για κατάργηση του VAR!
Στις 6 Ιουνίου η ψηφοφορία για κατάργηση του VAR!
Ρεπόρτερ της ΕΡΤ κατά Τερίμ: «Το είχα πει ότι δεν θα πήγαινε καλά η ομάδα»
Ρεπόρτερ της ΕΡΤ κατά Τερίμ: «Το είχα πει ότι δεν θα πήγαινε καλά η ομάδα»
Παναθηναϊκός: Και επίσημα παρελθόν ο Φατίχ Τερίμ - Το «αντίο» του Τούρκου
Παναθηναϊκός: Και επίσημα παρελθόν ο Φατίχ Τερίμ - Το «αντίο» του Τούρκου
Λυσσασμένοι «Λύκοι» κατασπάραξαν τους Νάγκετς κι έστειλαν την ημιτελική σειρά σε Game 7!
Λυσσασμένοι «Λύκοι» κατασπάραξαν τους Νάγκετς κι έστειλαν την ημιτελική σειρά σε Game 7!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved