Ανασκόπηση 2012 - Ποδόσφαιρο: 2012, η πλέον σημαδιακή χρονιά για τη Super League

Ανασκόπηση 2012 - Ποδόσφαιρο: 2012, η πλέον σημαδιακή χρονιά για τη Super League

Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, οι ανασκοπήσεις μάς θυμίζουν στιγμές του δωδεκάμηνου που αφήνουμε πίσω μας. Στιγμές ευχάριστες, δυσάρεστες, καλές και κακές. Το 2012 θα μείνει, όμως, στη μνήμη μας κυρίως για τη θεαματική αλλαγή στα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όχι, όμως, μόνο γι αυτή...

Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες τόσο λόγω της γενικότερης κρίσης που πλήττει τη χώρα όσο όμως και εξαιτίας της δικής τους κακοδιαχείρισης (σε κάποιες περιπτώσεις) έφεραν θεαματικές αλλαγές των οποίων γίναμε μάρτυρες το καλοκαίρι. Απόρροια της μη εξασφάλισης ενημερότητας, ήταν η διοργανώτρια αρχή να πάρει μια ιστορική απόφαση κάνοντας βέβαια και κάποιες... «εκπτώσεις» καθώς οι τιμωρίες σε άλλες εποχές θα ήταν πολύ πιο σκληρές.

Ο περιορισμός στις μεταγραφικές κινήσεις που επιβλήθηκε σε ΑΕΚ, Αρη, ΟΦΗ, Πανιώνιο, Κέρκυρα και ΠΑΣ Γιάννινα άλλαξαν τα δεδομένα σε αγωνιστικό επίπεδο. Και δεν ήταν μόνο αυτές οι ομάδες που μπήκαν σε διαδικασία αλλαγής φιλοσοφίας. Σχεδόν όλες περιόρισαν τις πολυτέλειες και έβαλαν στην εξίσωση νέα παιδιά, περιορίζοντας στο ελάχιστο τους λαμπερούς αστέρες από το εξωτερικό, αλλά και τους πολλούς άμπαλους ξένους που υπομέναμε παλιότερα. Μάλλον σε καλό θα βγει αυτή η ιστορία, για όσους τουλάχιστον μείνουν όρθιοι. Έστω και αν οι πιτσιρικάδες θα έπρεπε να παίζουν από άποψη και φιλοσοφία και όχι από ανάγκη... Αλλά Ελλάδα είμαστε!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Καλοκαίρι 2012 και ένα ακόμα πρωτάθλημα για τον Ολυμπιακό, το 39ο. Όχι τόσο εύκολα, πάντως, καθώς για αρκετά μεγάλο διάστημα το αντίπαλον δέος προέβαλε σθεναρή αντίσταση. Ο αγαπημένος Ερνέστο της κερκίδας αποχώρησε για δεύτερη φορά και αντικαταστάθηκε από τον επίσης συμπαθή «Ολυμπιάκς-γκανιάρ-Ζαρντίμ». Η κατάκτηση του Κυπέλλου με τη νίκη επί του Ατρομήτου έδωσε ακόμα πιο ευχάριστο τόνο, ενώ δεόντως πανηγυρίστηκαν σημαντικές ευρωπαϊκές νίκες και κυρίως οι εκτός έδρας. Η καλή πορεία στο Europa League πάντως τερματίστηκε από μία ήττα που δεν θα ξεχαστεί για καιρό. Α ρε, Μέταλιστ. Δυσάρεστη είδηση ο τραυματισμός και η αποχή του Αβραάμ Παπαδόπουλου, ευχάριστη η εμφάνιση στο ΟΑΚΑ στο ντέρμπι που δεν τελείωσε. Το κυριότερο; Έχουν ήδη μπει οι βάσεις για το 40ό πρωτάθλημα και υπάρχει η ελπίδα διάκρισης στο Europa League.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

Γεμάτο μεν, μίζερο δε το 2012 για τον Παναθηναϊκό. Η αλλαγή στα διοικητικά είναι πια σαρωτική με την Παναθηναϊκή Συμμαχία και τον Γιάννη Αλαφούζο να βγαίνουν στο προσκήνιο και τον κόσμο να καλείται να δώσει χείρα βοηθείας. Παράλληλα, εμφάνιση δεύτερου πρίγκιπα και παραμονή Τσάκα στην επικαιρότητα για 12 ολόκληρους μήνες! Με κάποια διαλείμματα βέβαια γιατί τον πολύ τον Τσάκα τον βαριέται και ο Φεϊζάλ!

Σε αγωνιστικό επίπεδο, το 2012 μπήκε καλά με τον Παναθηναϊκό να πανηγυρίζει σημαντικές νίκες στο πρωτάθλημα και στα πρώτα ματς της χρονιάς να τις συνδυάζει και με καλό ποδόσφαιρο. Αλλά μετά... Ο Φερέιρα κούρασε και κουράστηκε, ο Ροτσα ήρθε και παλεύει, οι πιτσιρικάδες ετοιμάζονται να μπουν ακόμα πιο δυναμικά στο κόλπο. Άσχημες μνήμες αφήνουν τα επεισόδια στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και η τιμωρία (-2 βαθμοί), οι ευρωπαϊκές σφαλιάρες και κυρίως αυτή από τη Μάριμπορ, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις μετά το στραπάτσο της Βέροιας. Επίσης άσχημος, ο τραυματισμός του Λέτο. Όσο για τίτλο, γιοκ. Ο Σιδεράκης δεν ήθελε Παναθηναϊκό στον τελικό και χάθηκε και το Κύπελλο πριν κάν φτάσουμε στα ημιτελικά.

Διαβάστε επίσης: Να πάει και… να μην ξανάρθει για Παναθηναϊκό!

ΑΕΚ

Η «κίτρινη» μιζέρια υπερέχει της «πράσινης» και μάλιστα κατά πολύ. Εδώ τα οικονομικά προβλήματα είναι ακόμα μεγαλύτερα σε σημείο που οι παίκτες να ζορίζονται να βάλουν βενζίνη και να τρώνε διπλή μερίδα στο ξενοδοχείο. Θα μπορούσες να το εκλάβεις και ως αστείο, όμως μόνο τέτοιο δεν είναι. Το καλοκαίρι σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής καθώς παίκτες που συνέδεσαν το όνομά τους με την ΑΕΚ είτε κρέμασαν παπούτσια, είτε αποχώρησαν. Από εκεί και πέρα, είχαμε τρία πρόσωπα στον πάγκο, Κωστένογλου, Βλάχο και Λίνεν, υποψήφιους επενδυτές (Βιντιάδης, Χάρις) που αφήνουν μια χαραμάδα ελπίδας και μέτοχους-αμέτοχους που αν αυτή η ελπίδα σβήσει θα μείνουν για κακό λόγο στην ιστορία του συλλόγου. Έστω κι έτσι, η ΑΕΚ το παλεύει και προσπαθεί να μείνει όρθια. Κινδυνεύει όμως αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά. «Κι ο νοείτω» που λέει και ο Βασίλης από το Καματερό...

Διαβάστε επίσης: ΑΕΚ: Η χρονιά της σκληρής πραγματικότητας

ΠΑΟΚ

Ναι, υπάρχουν και χαρούμενες ειδήσεις, υπάρχουν και επενδυτές εν μέσω οικονομικού κραχ. Μία χρονιά όπως πολλές άλλες, γίνεται πολύ σημαντική λόγω της εμπλοκής Σαββίδη. Πάμε όμως από την αρχή. Κατ' αρχάς, ανώμαλη αγωνιστική προσγείωση καθώς μετά την ισοπαλία στο Φρίουλι, ο αποκλεισμός στο Europa League με ήττα από την Ουντινέζε στην Τούμπα δεν χωνεύεται εύκολα. Επιπλέον, τέλος εποχής και αποκαθήλωση Ζαγοράκη, πιο ενεργός ρόλος για τον Ζήση Βρύζα που αθόρυβα βγαίνει μπροστά και έλευση του Ιβάν του.. τρομερού, όπως θα χαρακτηριστεί στο μέλλον αν ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κόσμου. Και τέλος, Γιώργος Δώνης και σία στο τιμόνι. Κι αυτοί αφήνουν πολλές υποσχέσεις βάσει της δουλειάς τους στον Ατρόμητο, αλλά και του ότι δεν θα πολεμούν με σφεντόνες όπως πολεμούσαν αρκετοί από τους προκατόχους τους.

Διαβάστε επίσης: ΠΑΟΚ: Aπό την... ομίχλη στο φως!

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ

Επίσης τέλος εποχής. Και όμορφης εποχής. Ο νυν κόουτς του ΠΑΟΚ και το επιτελείο του με τη συμβολή της διοίκησης και των καλών ποδοσφαιριστών (το ρόστερ του 2012 το καλύτερο στην ιστορία των Περιστεριωτών), ανέβασαν επίπεδο την ομάδα και αύξησαν τις απαιτήσεις του κόσμου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Τρίτη θέση σε ισοβαθμία στην κανονική περίοδο, συμμετοχή στα πλέι οφ και έξοδος στο Europa League, δεύτερος σερί τελικός Κυπέλλου (έστω και χαμένος) πριν πουν «αντίο». Η νέα εποχή, αυτή του Μπάγεβιτς, ξεκίνησε εντυπωσιακά και με ένα ματς που για πολλούς λόγους θα μείνει αξέχαστο. Ας όψεται αυτός ο μύωπας Ελβετός διαιτητής γιατί αλλιώς θα είχε επιτευχθεί η πρώτη ευρωπαϊκή νίκη, η πρώτη πρόκριση και η ταπείνωση της Νιούκασλ μέσα στο «σπίτι» της. Αν και πέρασαν μόλις τέσσερις μήνες, Μπάγεβιτς δεν υπάρχει εδώ και λίγες μέρες. Υπάρχει όμως «αλενατόρε» και μάλιστα δεν διστάζει να υποσχεθεί ομάδα μοντέλο.

ΑΡΗΣ

Δεν χρειάζονται και πολλά λόγια για να περιγράψει κανείς το τι συμβαίνει στις «κίτρινες» συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Διοικητική αστάθεια στο φουλ, φράγκα στο ναδίρ, γκρίνια και αγωνιστικά προβλήματα. Αρκεί να δοθεί το ακόλουθο παράδειγμα. Ο εξαιρετικός κατά τα άλλα παίκτης, Γιάννης Γιαννιώτας, πέρσι ήταν ένα από τα ταλέντα της ομάδας στο οποίου την εξέλιξη πόνταραν όλοι. Φέτος είναι το «α» και το «ω»...

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Ιστορικό το 2012 για τους Αρκάδες και κοινή διαπίστωση όλων στην Τρίπολη ότι μέχρι τώρα αποτελεί το καλύτερο έτος για την ομάδα. Εξαιρετική πορεία στο πρωτάθλημα και 6η θέση με καλή μπάλα, ημιτελικός κυπέλλου και αποκλεισμός στις λεπτομέρειες έπειτα από τον Ατρόμητο και πρώτα ευρωπαϊκά ματς. Πικρός αποκλεισμός στο Europa League χωρίς να ηττηθεί (τέσσερις ισοπαλίες, δύο με Ιντερ Μπακού και άλλες τόσες με Μαρίτιμο, πρόκριση στη μία περίπτωση, όχι όμως και στη δεύτερη)! Το καλύτερο; Υπάρχει και συνέχεια. Είναι τρίτος μετά το τέλος του πρώτου γύρου και δεν δείχνει διατεθειμένος να χάσει την ευκαιρία. Φέτος θα μπει πεντάδα και δεν θα βγει Ευρώπη λόγω αδυναμίας άλλου (της ΑΕΚ στην προηγούμενη περίπτωση).

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Η χρονιά σώθηκε χάρη στην εμπειρία του Αγγελου Αναστασιάδη και της αποφασιστικότητας των παικτών και μια καινούρια, ηλιόλουστη μέρα ξημέρωσε παρά την αποχώρηση του κόουτς και τον περιορισμό των μεταγραφών. Ο ήρωας της πόλης (δικαίως) ακούει πλέον στο όνομα «Γιάννης Χριστόπουλος» και η καλή πορεία του ΠΑΣ εκπλήσσει ευχάριστα. Βέβαια με Χριστό-πουλο και Χριστο-βασίλη, δεν γίνεται να μην πας καλά...

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Πόσο σημαντικά πράγματα θα μπορούσε να πετύχει αυτή η ομάδα με τις εξαιρετικές ακαδημίες της αν... Είναι τόσα πολλά τα «αν» που... αν τα αναλύσουμε θα φτάσουμε στο 2014. Δύο νεαροί προπονητές αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων στην Πλατεία και η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος αναγνωρίζει τόσο το έργο του Ακη Μάντζιου που κράτησε όρθια πέρσι την ομάδα, όσο και αυτό του Δημήτρη Ελευθερόπουλου. Αξιοι αναφοράς τόσο οι νεαροί όσο και οι «παλαιότεροι» παίκτες που παλεύουν με τα θηρία και δεν μένουν απλώς όρθιοι, αλλά προσπαθούν να διακριθούν. Αν μη τι άλλο, ο Ιστορικός προσπαθεί να βάλει τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο. Υπάρχει όραμα στη Νέα Σμύρνη, αλλά δυστυχώς, υπάρχει και διχόνοια.

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ

Η καλύτερη χρονιά του Κομπότη το 2012. Παράσχος, Κασναφέρης και σία βοήθησαν τον ιδιοκτήτη να χαλαρώσει και να μην ασχολείται κάθε μέρα με τα... κοινά της ομάδας του. Δικαίως, καθώς πήραν μια ομάδα, την ξανάχτισαν από την αρχή και της έδωσαν ταυτότητα. Το υλικό πλέον είναι αξιόλογο, ο Λεβαδειακός δείχνει ότι μπορεί να τερματίσει από 7ος (που ήταν πέρσι) και πάνω και το 2014 αποτελεί στοίχημα για όλους. Υλικό υπάρχει και μάλιστα καλό, μένει να βελτιωθούν τα τμήματα υποδομής και να αγκαλιάσει την ομάδα η τοπική κοινωνία.

ΞΑΝΘΗ

Μέτρια χρονιά το 2012 με συνεχείς αλλαγές προπονητών και επαναπροσλήψεις (βλέπε Ουζουνίδης). Δεν θα ξεχαστεί από κανέναν ο αποκλεισμός από τον Πανσερραϊκό. Ηταν ευκαιρία...

ΟΦΗ

Χίλια μύρια προβλήματα, τεράστιες δυσκολίες και παίκτες που μάχονται υπό αντίξοες συνθήκες. Η περσινή σεζόν δεν είχε κακό τέλος, ο «Αναστό» έβαλε το στίγμα του για να μείνει όρθια και φέτος η κρητική ομάδα, Αναστόπουλος όμως δεν υπάρχει πλέον, όπως δεν υπάρχουν και χρήματα. Αινιγματικά ξεκινά η νέα χρονιά. Μακάρι να βρεθεί μία λύση και πολλές χιλιάδες ευρώ.

ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλλα προβλήματα (πρέπει να είναι η λέξη που χρησιμοποιήθηκε τις περισσότερες φορές στη φετινή ανασκόπηση). Ο Καβακάς που διαδέχθηκε στο τέλος της περσινής σεζόν τον Γκράθια, αλλά περισσότερο οι παίκτες κράτησαν την ομάδα στην κατηγορία με τρομεκτικό ντεμαράζ στο τέλος του πρωταθλήματος, νέα προσπάθεια ξεκίνησε με ακόμα χειρότερες συνθήκες, αλλά και καλό προπονητή. Θέλει δουλειά πολλή και το 2012.

ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΙ

Οι δύο εκ των τριών, ήτοι Πλατανιάς και Πανθρακικός τα πηγαίνουν από καλά ως περίφημα. Η τρίτη της παρέας, Βέροια έχει σκαμπανεβάσματα, αλλά εκφράζεται ελπίδα ότι ο θρίαμβος επί του Παναθηναϊκού θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Μυστικό της επιτυχίας; Ίσως. Αλλά όπως και να έχει είναι σημαντικό το ότι είχαν μάθει στα λίγα της δεύτερης κατηγορίας και μπόρεσαν και έκαναν πολύ καλύτερο κουμάντο.

Αντε και του χρόνου...!



Νέα... επιδρομή Αφρικανικής σκόνης
Νέα... επιδρομή Αφρικανικής σκόνης
Πανζουρλισμός στα αποδυτήρια – Συνθήματα από παίκτες και Αταμάν!
Πανζουρλισμός στα αποδυτήρια – Συνθήματα από παίκτες και Αταμάν!
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε τον Ναν
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε τον Ναν
Champions League: Η Μπορούσια Ντόρτμουντ… ξέρανε την Παρί και πάει τελικό!
Champions League: Η Μπορούσια Ντόρτμουντ… ξέρανε την Παρί και πάει τελικό!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved