Παναθηναϊκός: Γιούρκας και Νέα Σμύρνη έδειξαν το δρόμο

Παναθηναϊκός: Γιούρκας και Νέα Σμύρνη έδειξαν το δρόμο

Οι «πράσινοι» έχουν μπροστά τους μετά από 2 χρόνια έναν «τελικό» πρόκρισης σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και το Onsports αναλύει το πώς τα λεγόμενα του Σεϊταρίδη αλλά και η εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου στο ματς με τον Πανιώνιο μπορούν να φέρουν την επιτυχία στο Λονδίνο.

Αναμφίβολα, το έργο του Παναθηναϊκού στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» μόνο εύκολο δεν θα είναι. Η Τότεναμ είναι φορμαρισμένη, αν και δεν θα έχει τον Μπέιλ κι αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να της στερήσει αρκετή ποιότητα στο χορτάρι, είναι ομάδα που πρωταγωνιστεί στην Premier League και πάντα τα αγγλικά γήπεδα… γέρνουν για τους ελληνικούς συλλόγους. Ο Παναθηναϊκός βέβαια καλείται να τιμήσει την ευρωπαϊκή του ιστορία με μια εμφάνιση αντάξια του ονόματός του.

Σε αυτή του την προσπάθεια, εκτός από τα… Glory Days τα οποία πάντα είναι διδακτικά και υπενθυμίζουν το πώς ήρθαν οι μεγάλες επιτυχίες του Panathinaikos στο παρελθόν – μακρινό και πρόσφατο, υπάρχουν και τωρινά δεδομένα και λεγόμενα στα οποία οι «πράσινοι» μπορούν να βασιστούν για να κάνουν τουλάχιστον μια εμφάνιση η οποία θα αποδείξει ότι η ευρωπαϊκή αύρα δεν έχει χαθεί από το «τριφύλλι» και να διεκδικήσουν ως το τέλος τις πιθανότητες πρόκρισης που τους αναλογούν.

Όπως το ‘πε ο Γιούρκας

Έχοντας περίπου 50 ευρωπαϊκές βραδιές στα πόδια του, με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, της Πόρτο και της Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Γιούρκας Σεϊταρίδης είναι από τους πλέον αρμόδιους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού για να αναφερθούν σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Αυτό που είπε ο έμπειρος δεξιός μπακ του «τριφυλλιού», το κεντρικό νόημα όσων δήλωσε δηλαδή μετά τον αγώνα στη Νέα Σμύρνη την Κυριακή (02/12), είναι πως δεν πρέπει να υπάρχει κανένας φόβος στους «πράσινους» για το παιχνίδι της Νέας Σμύρνης.

Ο ίδιος και ποδοσφαιριστές όπως ο Βύντρα, ο Σπυρόπουλος κι ο Βιτόλο είναι αυτοί που με την εμπειρία τους πρέπει να το περάσουν και στην υπόλοιπη ομάδα. Πρώτος και καλύτερος βέβαια, έχει αυτό το ρόλο ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο άνθρωπος που οδήγησε την ομάδα στη μεγαλύτερη επιτυχία της στην Ευρώπη τη σύγχρονη εποχή του Παναθηναϊκού. Τι είπε λοιπόν ο Γιούρκας; Πως σε καμία περίπτωση ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει να πάει να παίξει… ταμπούρι στο Λονδίνο. Είναι μαθηματικά βέβαιο πως αν αγωνιστείς έτσι σε τέτοια ματς, θα γίνει το λάθος, θα φας το γκολ και θα λυγίσεις…

Αυτό θέλει να αποφύγει ο Παναθηναϊκός και για αυτό προετοιμάζεται να πάει στην Αγγλία και να κάνει το παιχνίδι του κόντρα στην Τότεναμ. Να δείξει στα «σπιρούνια» πως δεν παίζουν… μόνα τους στον αγωνιστικό χώρο, να κάνει τελικές και να τους βάλει το… ζιζάνιο και το άγχος του πιθανού αποκλεισμού. Ούτως ή άλλος, άγχος δεν χρειάζεται να έχουν οι παίκτες του «τριφυλλιού», αφού μια ήττα – συνοδευμένη πάντα από μια αξιοπρεπής εμφάνιση – δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου ούτε κάτι μη αναμενόμενο. Οπότε, ο καλύτερος τρόπος για να διεκδικήσει τις πιθανότητες του ο Παναθηναϊκός είναι να κάνει το παιχνίδι του, κι ότι βγει…

Στη φιλοσοφία του Ρότσα

Ο τρόπος που «έδειξε» άλλωστε με τις δηλώσεις του ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, είναι κι αυτός που έχει στο μυαλό του ο Χουάν Ραμόν Ρότσα. Ο Αργεντινός τεχνικός έχει αναλύσει πολλές φορές τη φιλοσοφία του, γνωρίζει πως η φανέλα του Παναθηναϊκού είναι βαριά στην Ευρώπη και έχει μιλήσει αρκετές φορές, από το παιχνίδι με τη Μάριμπορ κι έπειτα, για τη δυνατότητα που έχουν οι «πράσινοι» να γράψουν ακόμα μια σελίδα ένδοξης ιστορίας στο παιχνίδι της Αγγλίας κόντρα στην Τότεναμ. Ο Αργεντινός σε καμία περίπτωση δεν θα παρατάξει την ομάδα του με άκρως επιθετικούς προσανατολισμούς, ξέρει όμως πως μπορεί να περιμένει από τους παίκτες του να «φτιαχτούν» με την ιδέα της πρόκρισης και να τα δώσουν όλα για να έρθει ένα θετικό αποτέλεσμα, παίζοντας πάντα βάσει σχεδίου.

Ο Ρότσα σαφώς και έχει στο μυαλό του τρόπους για να σταματήσει τα ατού των Άγγλων, δεδομένα θα ζητήσει ιδιαίτερη προσοχή στα μετόπισθεν και τη διατήρηση του «μηδέν», όμως δεν πρόκειται να κλείσει πίσω την ομάδα του. Η τακτική που θα ακολουθήσει το «τριφύλλι» θα έχει σκοπό να γίνει απειλητικό στη διάρκεια του παιχνιδιού κι όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες, έτσι ώστε να μπορέσει να φτάσει στην… πηγή, λέγε με και γκολ, και να βάλει σε μπελάδες τους Λονδρέζους.

Τι έδειξε ότι μπορεί να καταφέρει…

Το τελευταίο δείγμα γραφής του Παναθηναϊκού, είναι η αναμέτρηση με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Οι «πράσινοι» έδειξαν κάποια αρκετά θετικά στοιχεία και αυτό είναι το ενθαρρυντικό ενόψει της αναμέτρησης με την Τότεναμ. Η ομάδα του Ρότσα πίεσε τον αντίπαλο, έκανε κατοχή μπάλας – αυτό ίσως είναι κι ότι πιο χρήσιμο για το παιχνίδι της Πέμπτης – και έδειξε πως έχει αλλάξει φιλοσοφία στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα παιχνίδια.

Ο Αργεντινός εξαρχής είχε πει πως ομάδες του μεγέθους του Παναθηναϊκού πρέπει να βλέπουν συχνά το αντίπαλο τέρμα, κάτι που γίνεται πλέον σταθερά, ενώ η κατοχή της μπάλας όπως αναφέραμε, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην Αγγλία. Στον Παναθηναϊκό γνωρίζουν πως η Τότεναμ είναι καλύτερη ομάδα συνολικά. Όταν ο αντίπαλός σου λοιπόν είναι καλύτερος, όσο λιγότερο έχει τη μπάλα στα πόδια του, τόσο το καλύτερο για εσένα. Και γιατί δεν θα απειλείσαι με την ίδια συχνότητα και γιατί μπορείς να απειλήσεις έχοντας εντοπίσει τις αδυναμίες του.

Αδυναμίες που έχει και το «τριφύλλι», καθώς έδειξε σημάδια κόπωσης κόντρα στον Πανιώνιο και έτσι σταμάτησε να υπάρχει η κυριαρχία στη μεσαία γραμμή, με την καλή κυκλοφορία, τη σωστή ανάπτυξη και τα «τρίγωνα» που χρησιμοποιούσαν τα χαφ του Παναθηναϊκού είτε για να ξεμαρκαριστούν είτε για να προωθήσουν τη μπάλα. Ένα ακόμα σημείο που θα χρειαστεί προσοχή είναι οι στημένες φάσεις, αφού στον «αέρα» απειλήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις ο Παναθηναϊκός και ο τρόπος που αντιμετωπίζει η ομάδα καταστάσεις πίεσης στη μεγάλη περιοχή.

Αρμόδιος βέβαια για όλα αυτά, είναι ο Χουάν Ραμόν Ρότσα που έχει την απαραίτητη εμπειρία να προετοιμάσει την ομάδα του όπως πρέπει για ένα τέτοιο ματς. Το δεδομένο είναι πως στην παρούσα θητεία του στον «πράσινο» πάγκο η ομάδα παρουσιάζει τη βελτίωση που ο ίδιος προανήγγειλε εξαρχής. Το αν θα καταφέρει ο ίδιος κι οι ποδοσφαιριστές του να αποτυπώσουν στο χορτάρι και όλα τα παραπάνω, έτσι ώστε να έχουν ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες για πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League είναι κάτι που θα φανεί το βράδυ της Πέμπτης στο Λονδίνο…



Παναθηναϊκός AKTOR: Ο σχολιαστής της EuroLeague αποθεώνει το ΟΑΚΑ - «Έτρεμα από αδρεναλίνη»
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο σχολιαστής της EuroLeague αποθεώνει το ΟΑΚΑ - «Έτρεμα από αδρεναλίνη»
ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Δείπνο συσπείρωσης από τον Λουτσέσκου πριν το μεγάλο ντέρμπι τίτλου
ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Δείπνο συσπείρωσης από τον Λουτσέσκου πριν το μεγάλο ντέρμπι τίτλου
NBA: Πάσχει από παράλυση Bell ο Τζοέλ Εμπίντ
NBA: Πάσχει από παράλυση Bell ο Τζοέλ Εμπίντ
Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι στη Μαρίνα Σάττι
Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι στη Μαρίνα Σάττι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved