ΑΕΚ… Ντόρτμουντ

ΑΕΚ… Ντόρτμουντ

Το Onsports αναλύει πώς η ΑΕΚ μπορεί να επανέλθει στον… δρόμο των επιτυχιών, βασιζόμενη στο μοντέλο της Ντόρτμουντ.

Στον τρόπο λειτουργίας της Γερμανικής ομάδας είχε αναφερθεί άλλωστε και ο Μανόλο Χιμένεθ.

Σε μια στιγμή που η ΑΕΚ διανύει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της, είναι απολύτως σαφές πως για να επιστρέψει η ομάδα στις επιτυχίες χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και ριζοσπαστικές λύσεις. Το παράδειγμα της Ντόρτμουντ, το οποίο μνημόνευσε πρόσφατα ο Μανόλο Χιμένεθ, θα μπορούσε να αποτελέσει… οδηγό για τους «κιτρινόμαυρους», ωστόσο οι ομοιότητες που μπορεί να εντοπίσει κανείς ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις, είναι μάλλον ελάχιστες.

Οι γερμανοί που βρέθηκαν από το ζενίθ (κατάκτηση Champions League το 1996) στο… ναδίρ (στα πρόθυρα πτώχευσης το 2005) και αντίστροφα, στήριξαν την ανάκαμψή τους σε τέσσερις βασικούς άξονες. Το γήπεδο, την πώληση όλων των «μεγάλων» ονομάτων, την επένδυση στο «νέο αίμα» και την συντονισμένη δουλειά στις Ακαδημίες.

Δυστυχώς, την ίδια ώρα, η ΑΕΚ γκρέμισε μόνη της το δικό της «σπίτι», έχει ελάχιστους παίκτες με ισχυρή μεταπωλητική αξία και δεν έχει αποδείξει πως διαθέτει σκάουτινγκ επιπέδου Ντόρτμουντ και Ακαδημίες που μπορούν να «παράγουν» τακτικά καλούς ποδοσφαιριστές, ο οποίοι θα μπορούν να στελεχώσουν την πρώτη ομάδα.

Ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά.

ΓΗΠΕΔΟ-ΦΙΛΑΘΛΟΙ

Σε αντίθεση με την Ντόρτμουντ που εκμεταλλεύτηκε με απίστευτα έξυπνο τρόπο το γήπεδό της, καταφέρνοντας να το πουλήσει και να το επαναγοράσει όταν επιλύθηκαν τα οικονομικά της προβλήματα, η ΑΕΚ έχει «εγκλωβιστεί» στο Ολυμπιακό Στάδιο, από το οποίο «ματώνει» οικονομικά.
Οι Γερμανοί μάλιστα, έχουν μια σταθερή βάση 50-55 χιλιάδες διαρκείας, ενώ αντίθετα o αριθμός των εισιτηρίων διαρκείας στην ΑΕΚ, παρουσιάζει συνεχώς μειωτική τάση, ενώ η παρούσα κατάσταση στην ομάδα, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την ανταπόκριση του κόσμου στο… καλοκαιρινό κάλεσμα της διοίκησης.

Όπως είναι προφανές, ομάδα χωρίς τον κόσμο της βέβαια δεν μπορεί να υπάρξει και για να μπορέσει να μπει ξανά η ΑΕΚ στον… δρόμο των επιτυχιών, έχει ανάγκη την αμέριστη συμπαράσταση των φιλάθλων της, που στην πλειοψηφία τους δείχνουν να μένουν ανησυχητικά… απαθείς στα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στο σύλλογο.

Η… επιστροφή τους στο γήπεδο, μπορεί να έλθει μόνο μέσα από τις αγωνιστικές επιτυχίες και ενδεχομένως η κατάκτηση του Κυπέλλου να τους «ζεστάνει». Και παρότι ένα Κύπελλο, δεν θα αποτελέσει πανάκεια για όλα τα δεινά της ΑΕΚ, με αυτόν τον τρόπο η σεζόν θα κλείσει με θετικό πρόσημο και οι οπαδοί της ομάδας θα μπορέσουν να πανηγυρίσουν έναν τίτλο μετά από πολλά χρόνια.

ΜΕΤΑΠΩΛΗΣΗ ΠΑΙΚΤΩΝ

Με εξαίρεση ίσως τους Σκόκο, Μανωλά και Μάκο, η ΑΕΚ δεν διαθέτει παίκτες με ισχυρή μεταπωλητική αξία. Ακόμα κι αν καταφέρει μάλιστα να τους πουλήσει, το ποσό που θα μπει στα ταμεία της, δεν θα αγγίξει τα χρήματα που αποκόμισε η Ντόρτμουντ από την πώληση των Ροζίτσκι, Οντόνκορ, Φρινγκς και άλλων μεγάλων αστέρων της.

Η διοίκηση θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους εισροής χρημάτων στα ταμεία της, αλλά η εμπορική της αξία δεν πλησιάζει αυτή της γερμανικής ομάδας.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΕ ΝΕΟΥΣ

Η ΑΕΚ προσπάθησε να επενδύσει σε παίκτες ταλαντούχους και νεαρούς σε ηλικία το 2004, αλλά δεν μπόρεσε να υποστηρίξει με τον καλύτερο τρόπο το εγχείρημά της. Τόσο ο Σάντος στην αρχή, όσο και ο Φερέρ στη συνέχεια, εμπιστεύτηκαν αρκετά νέα παιδιά, αλλά πλην του Παπασταθόπουλου που πουλήθηκε με ένα σεβαστό ποσό στη Τζένοα, δεν μπόρεσε να αποκομίσει όφελος από τους υπόλοιπους. Τόζερ και Σορεντίνο, ήταν δύο παίκτες που ήρθαν με μικρό κόστος και έφεραν κέρδος στα ταμεία, αλλά κάπου εδώ… ολοκληρώνεται η σχετική λίστα.

ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ

Τα 6 εκατομμύρια ευρώ που εισέπραξε η Μπορούσια Ντόρτμουντ από την παραχώρηση του Οντόνκορ, επενδύθηκαν στην ολοκλήρωση του προπονητικού της κέντρου στο Μπράκελ.

Την ίδια ώρα, οι Ακαδημίες της ΑΕΚ περιπλανώνται σε διάφορα γήπεδα της Αττικής για να κάνουν τις προπονήσεις τους. Τα ετήσια έξοδα των τμημάτων αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ, ωστόσο όπως έλεγε πρόσφατα στέλεχος των Ακαδημιών της Ένωσης, η ομάδα δεν έχει τη δυνατότητα να επενδύσει, έστω και λιγοστά χρήματα, για την μεταγραφή νεαρών παικτών.

Από την άλλη πλευρά, η Ντόρτμουντ έχει αναπτύξει ένα τρομερό δίκτυο σκάουτινγκ, τόσο στη Γερμανία, όσο και έξω από τη χώρα, φτάνοντας στο σημείο να αποτελεί στην παρούσα φάση έναν βασικό… τροφοδότη της «Νασιονάλμανσαφτ»!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο Μανόλο Χιμένεθ θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ντόρτμουντ και ενδεχομένως η ομάδα να επιστρέψει σε ένα «νέο 2004». Κάτι που σημαίνει ότι η ΑΕΚ θα πρέπει να απαλλαγεί από τα μεγάλα συμβόλαια και τους παίκτες αμφιβόλου αξίας και να στηριχθεί σε έναν κορμό 6-7 παικτών, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, τους οποίους θα συμπληρώνουν νεαροί ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές.

Η ΑΕΚ έπαιξε το «χαρτί» της εκ… βάθρων ανανέωσης το 2004 και παρότι τότε όλες οι συνθήκες την ευνοούσαν (συσπείρωση κόσμου, μείωση των χρεών, μικρά συμβόλαια κλπ.), δεν κατάφερε να το διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο.

Σήμερα, η Ένωση έχει «ζημιές» που ξεπερνούν το ύψος του μετοχικού της κεφαλαίου, ωστόσο με τους κατάλληλους χειρισμούς της νυν διοίκησης, η ομάδα μπορεί να μπει ξανά σε… τροχιά πρωταθλητισμού.

Σκόκο, Μάκος, Μανωλάς, Καφές, Αραμπατζής, Δέλλας και Λυμπερόπουλος, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη… βάση, πάνω στην οποία ο Μανόλο Χιμένεθ θα «χτίσει» την ΑΕΚ της νέας σεζόν. Με παίκτες που θα… διψούν να φορέσουν τη φανέλα της ομάδας και όχι με πάσης φύσεως «διεκπεραιωτές», που επιθυμούν απλά να γεμίζει ο τραπεζικός τους λογαριασμός.

Το 2004 το «πείραμα» αποδείχθηκε πετυχημένο, καθώς η ΑΕΚ έφτασε να διεκδικεί τον τίτλο, τον οποίο απώλεσε από δικό της λάθος την ύστατη ώρα. Γιατί να μην επαναληφθεί ξανά;



O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved