Η «κατάρρευση» έχει αίτια

Η «κατάρρευση» έχει αίτια

Ούτε και ο πιο απαισιόδοξος οπαδός του ΠΑΟΚ περίμενε πως λίγες αγωνιστικές πριν το τέλος του φετινού πρωταθλήματος, η ομάδα θα κυνηγάει την είσοδό της στα πλέι οφ, τη στιγμή μάλιστα που ο φετινός στόχος ήταν η διεκδίκηση του τίτλου.

Ο ΠΑΟΚ έχει παρουσιάσει πολλές αδυναμίες σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, με τεράστια αμυντικά κενά, αλλά και δυσκολία στην επίτευξη τερμάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι την περίοδο 2009-10 ο ΠΑΟΚ δέχτηκε μόλις 16 γκολ, ενώ φέτος έχει ήδη δεχτεί 26.

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στον επιθετικό τομέα, εκεί που ο ΠΑΟΚ, πέρυσι είχε 41 γκολ, έναντι 23 που έχει μέχρι στιγμής. Επιπλέον οι λάθος επιλογές, οι συχνές αλλαγές προπονητών, ο κακός μεταγραφικός σχεδιασμός, αλλά και η μικρή προσφορά από παίκτες «κλειδιά» τείνουν να απαξιώσουν μία ομάδα που χτίστηκε με πολύ κόπο τα τελευταία 3 χρόνια.

Οι λόγοι που έχουν μεταμορφώσει τον ΠΑΟΚ:

Αλλαγές στον πάγκο: Οι αλλαγές προπονητών «μπέρδεψαν», όλη την ομάδα η οποία έχασε την «ταυτότητα» της. Πολλές φορές ο Φερνάντο Σάντος κατηγορήθηκε για την φιλοσοφία του, να παίζει αμυντικά και να κερδίζει με το «ιταλικό» 1-0, αλλά ήταν φανερό ότι ήξερε τι παίκτες είχε να διαχειριστεί.

«Γεμάτο» κέντρο, πρέσινγκ ψηλά με γρήγορη ανάκτηση της μπάλας και καλή κυκλοφορία ήταν τα χαρακτηριστικά που «έπνιγαν» τους αντιπάλους του ΠΑΟΚ. Αν συνυπολογίσει κανείς και τις στημένες φάσεις, σε επίθεση και άμυνα στις οποίες ο Πορτογάλος έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα θα καταλάβει γιατί φέτος ο ΠΑΟΚ, έχει μείνει τόσο πίσω.

Συνεχόμενα ματς: Ο ΠΑΟΚ φάνηκε ξεκάθαρα πως δεν ήταν έτοιμος για να δώσει τόσους αγώνες σε μία σεζόν. Τα συνεχόμενα παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη, έβγαλαν εκτός προγράμματος τους παίκτες του Δικεφάλου, πολλοί εκ των οποίων έχουν περάσει κατά πολύ τα 30 τους χρόνια.

Αστοχία στις μεταγραφές: Αν εξαιρέσει κανείς τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, δεν υπήρξε καμία άλλα ουσιαστική προσθήκη στο ρόστερ. Ακόμα και ο διεθνής επιθετικός δεν έχει προσφέρει τα αναμενόμενα, καθώς τα 6 γκολ δεν αντιπροσωπεύουν την αξία του, αλλά οι επιλογές των Μπουσαϊντί, Ζουέλα, Ελ Ζαρ, και πρόσφατα των Αρίας και Έτο για διαφορετικούς λόγους δεν αποδείχτηκαν οι καταλληλότερες.

Παίκτες προσωπικότητες «κρέμασαν» τον ΠΑΟΚ:

Ντεφορμέ Λίνο, Ίβιτς: Και οι δύο αντιμετώπισαν προβλήματα τραυματισμών και δεν έχουν προσφέρει τίποτα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Ο Ίβιτς ήταν πέρυσι ο παίχτης που συνέδεε το κέντρο με την επίθεση του ΠΑΟΚ, προσφέροντας μάλιστα και πολύτιμη βοήθεια στην άμυνα ανάλογα με τις συνθήκες του αγώνα. Τα 7 γκολ και οι 6 ασίστ δεν μπορούν να συγκριθούν με τίποτα με το μόλις ένα τέρμα φέτος.

Ο Λίνο αποτελεί «σκιά» του ίδιου του, του εαυτού. Από την στιγμή που έμαθε να αμύνεται έγινε ο πιο αξιόπιστος μπακ της ομάδας. Ο Βραζιλιάνος είχε 28 συμμετοχές και 31 κλεψίματα πέρυσι, προσφέροντας 3 γκολ και 5 ασίστ. Φέτος έχει αποσπάσει μόλις 18 φορές την μπάλα από τον αντίπαλο και έχει προσφέρει μόλις ένα γκολ.

Φυγή Σορλέν: Ο Γάλλος ήταν από τους πιο κοντρολαρισμένους παίκτες του Δικεφάλου. Προσέφερε ισορροπία ανάμεσα στις γραμμές, σίγουρες πάσες και λειτουργούσε άριστα αμυντικά έχοντας πέρυσι 46 «κλεψίματα», αλλά και 2 τελικές πάσες και γκολ.

Μεγάλη απουσία Βιτόλο, Μουσλίμοβιτς: Το «μηχανάκι» του ΠΑΟΚ, έμεινε από μπαταρία. Τα αμέτρητα χιλιόμετρα που «καταπίνει» ο Ισπανός σε συνδυασμό με τα «κλεψίματα» της μπάλας(52 έναντι 33 φέτος) έλειψαν από την ομάδα για περίπου 3 μήνες.

Η άμυνα ξεκινάει από την επίθεση. Ο «Μούσλι» είναι από τους παίκτες που πιέζουν τους αμυντικούς από την πρώτη στιγμή που θα πάρουν την μπάλα χωρίς να τους αφήνει να οργανώσουν το παιχνίδι, αναγκάζοντας τους σε λάθος πάσες. Φέτος λόγω των εγχειρήσεων στους κοιλιακούς, έχει αγωνιστεί ελάχιστα, έχοντας μάλιστα μόλις ένα γκολ στο πρωτάθλημα, έναντι 6 που είχε πέρσι.

Ασταθείς γκολκίπερ: Χαλκιάς ή Κρέσιτς, Κρέσιτς ή Χαλκιάς; Σίγουρη απάντηση δεν υπάρχει γιατί απλά κανένας από τους 2 τερματοφύλακες της ομάδας δεν έχει δείξει φέτος την απαραίτητη σιγουριά. Λάθος έξοδοι, κακές τοποθετήσεις και ευθύνες στα γκολ χαρακτηρίζουν το παιχνίδι και των δύο, ενώ δεν υπήρξε κάποιος αγώνας φέτος που θα μπορούσε να πει πως τον κέρδισε ο ΠΑΟΚ λόγω του τερματοφύλακά του.



Ψυχολογική τόνωση από Δημήτρη Γιαννακόπουλο
Ψυχολογική τόνωση από Δημήτρη Γιαννακόπουλο
Παναθηναϊκός AKTOR: «Μάρτυρες "καταδρομικής επιχείρησης" εποχής Μπερτομέου - Δείξτε σεβασμό»
Παναθηναϊκός AKTOR: «Μάρτυρες "καταδρομικής επιχείρησης" εποχής Μπερτομέου - Δείξτε σεβασμό»
Conference League, Άστον Βίλα - Ολυμπιακός: Με φιλοξενούμενους οπαδούς οι ημιτελικοί
Conference League, Άστον Βίλα - Ολυμπιακός: Με φιλοξενούμενους οπαδούς οι ημιτελικοί
Αγορές με ακόμα πιο δυνατές αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα για το ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός
Αγορές με ακόμα πιο δυνατές αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα για το ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved