Παναθηναϊκός: Αλλαγή με… κάτω τη μπάλα

Παναθηναϊκός: Αλλαγή με… κάτω τη μπάλα

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα ξέρει πως για να παίξεις καλό ποδόσφαιρο πρέπει να κυκλοφορείς σωστά τη μπάλα και να την κρατάς… στο χορτάρι και το Onsports αναλύει την εικόνα του Παναθηναϊκού μετά την πρώτη νίκη με τον Αργεντινό στον πάγκο.

Το είπε και μόνος του πολλές φορές από την ώρα που ανέλαβε. «Μαγικό ραβδάκι», δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως τουλάχιστον ο τρόπος να κάνει κανείς τα αυτονόητα. Να βάλει σε μια λογική σειρά τα εργαλεία που έχει στα χέρια του, να προσπαθήσει μέσα από τη δική του μέθοδο, είτε τακτικά είτε στον τομέα της ψυχολογίας, να πάρει το καλύτερο από τον κάθε ποδοσφαιριστή και να πετύχει τα αποτελέσματα που θέλει.

Είδε αυτά που ζητούσε

Αναλύοντας το πρώτο σκέλος, αυτό της καθαρά ποδοσφαιρικής δουλειάς και της τακτικής που θέλει να εφαρμόσει ο Ρότσα, το θετικό στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ ήταν πως είδε να εφαρμόζονται για αρκετή ώρα όλα όσα ζητά στην Παιανία. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού έπαιξαν επιθετικά, πίεσαν ψηλά τον αντίπαλο, είχαν συνοχή ανάμεσα στις γραμμές και κράτησαν τη μπάλα με τρόπο τέτοιο ώστε να δημιουργήσουν τις ευκαιρίες για να έρθουν τα γκολ και η νίκη.

Η φιλοσοφία του «Ινδιάνου» άλλωστε είναι επιθετική. Ο ίδιος είπε πως οι μεγάλες ομάδες, σαν τον Παναθηναϊκό, πρέπει να βλέπουν διαρκώς την εστία του αντιπάλου. Για αυτό φρόντισε να βάλει στο νευραλγικό χώρο του κέντρου τον πλέον ποιοτικό του μέσο, τον Σισοκό, κίνηση που έδωσε άλλο «αέρα» στον Παναθηναϊκό που παρουσίασε το βράδυ της Κυριακής (18/11). Το δεδομένο είναι πως αυτή θα είναι η διάταξη των «πρασίνων» στο εξής κι αυτός ο νέος ρόλος του Ιβοριανού, πλην ειδικών περιπτώσεων και συνθηκών σε παιχνίδια που θα το απαιτούν ή που θα πρέπει ο Παναθηναϊκός να δώσει περισσότερη προσοχή στην άμυνα.

Άλλος αέρας…

Ήταν δεδομένο πως με την αλλαγή προπονητή θα άλλαζε και το κλίμα στην ομάδα. Πόσο μάλλον όταν ο προπονητής που έρχεται είναι… μετρ της ψυχολογίας. Ο Ρότσα κατάφερε να αποφορτίσει τους παίκτες του, να τους κάνει να παίζουν με λιγότερο άγχος και να χαίρονται για αυτό που κάνουν. Ο Αργεντινός το πέτυχε αυτό όχι μόνο με όσα είπε για να ανεβάσει το ηθικό των ποδοσφαιριστών του, αλλά και μέσα από όσα ο ίδιος λέει στον Τύπο για την ομάδα, την οποία δεν απαξιώνει και στηρίζει έτσι ώστε να της δώσει ώθηση.

Αποδείξεις για την αλλαγή στον τρόπο που αντιμετώπισαν το παιχνίδι οι παίκτες του Παναθηναϊκού, με το Ρότσα στον πάγκο, υπάρχουν πλέον μετά το ματς με τον ΠΑΟΚ. Πρώτα από όλα, μπήκαν στο γήπεδο… λυσσασμένοι, όπως είπε κι ο Σισοκό, είχαν διαρκώς επιθετική τάση και το κυριότερο είναι πως ακόμα και ποδοσφαιριστές που θεωρούνται «παιδιά του Φερέιρα», καθώς αυτός τους έφερε στην Παιανία, όπως οι Ζέκα, Κουίνσι και Σισοκό, έδωσαν το κάτι παραπάνω και ήταν εκ των κορυφαίων του «τριφυλλιού».

Παράλληλα, η ομάδα έδειξε να έχει αυτοπεποίθηση και να μην οπισθοχωρεί μετά το γκολ που πέτυχε, όπως γινόταν ως τώρα, με τον Ρότσα να βοηθά σε αυτό βάζοντας δεύτερο φορ κι όχι κάποιον αμυντικογενή παίκτη. Έδειξε από τον πάγκο στους «πράσινους» πως στόχος ήταν ένα ακόμα γκολ, κι όχι η διαφύλαξη του σκορ.

Η μπάλα… κάτω!

Όλα αυτά, ήταν τα θετικά μηνύματα της νίκης επί του ΠΑΟΚ. Όμως, όπως αναφέραμε, δεν έγινε ξαφνικά ο Παναθηναϊκός υπερομάδα που θα σαρώσει τα πάντα στο διάβα της. Το γνωρίζει καλύτερα από όλους ο Ρότσα. Για αυτό και τονίζει πως δεν μπορείς να προχωρήσεις μόνο με την καλή ψυχολογία. Όταν αυτή τελειώσει, όταν έρθει ένα άσχημο αποτέλεσμα, η ψυχολογία μπορεί να αντιστραφεί και η κακή ψυχολογία είναι πολύ πιο… επίμονη από την καλή. Δύσκολα φεύγει, δύσκολα τελειώνει. Για αυτό ο Αργεντινός διαρκώς τονίζει πως πρέπει να συνεχιστεί η δουλειά στην Παιανία.

Ο ίδιος έχει προσαρμόσει έτσι το πρόγραμμα προπόνησης για να μπορεί να βελτιώσει τους τομείς που θέλει στην ομάδα του, τόσο σε τακτική όσο και σε φυσική κατάσταση για την οποία δεν θέλησε να μιλήσει, όμως, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχει ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο γυμνάστηκαν οι παίκτες το τελευταίο διάστημα. Ο Ρότσα ξέρει πως έχει μπροστά του αρκετό δρόμο, δεν θέλει επουδενί να χάσει κι άλλους παίκτες από τραυματισμούς και φυσικά αποφεύγει να γεννήσει μεγάλες προσδοκίες.

Αποδέχεται το θετικό κλίμα, δέχεται τα καλά λόγια για την εικόνα της ομάδας, όμως προτιμά… το στρωτό ποδόσφαιρο. Κρατάει τη μπάλα στο έδαφος, με στόχο μεθοδικά να καταφέρει το θετικό αποτέλεσμα. Ο ίδιος είπε λίγα λεπτά μετά τη λήξη του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ πως το παιχνίδι αυτό ανήκει ήδη στο παρελθόν, ότι πρέπει να συνεχιστεί η σκληρή δουλειά και να ακολουθηθεί το πλάνο που χάραξε μαζί με το υπόλοιπο τεχνικό επιτελείο.

Παρόμοιο, ήταν και το κλίμα στα αποδυτήρια. Οι «πράσινοι» ήταν απελευθερωμένοι από το άγχος των τελευταίων αγωνιστικών υποχρεώσεών τους, χάρηκαν τόσο για τη νίκη που πήραν όσο και για την εμφάνιση που έκαναν, όμως δεν προχώρησαν σε… έξαλλους πανηγυρισμούς και μεγάλες κουβέντες, μιλώντας για προσπάθεια ανάλογων εμφανίσεων στη συνέχεια μέσα από τη δουλειά που θα γίνει πλέον στην Παιανία…



Premier League: Η τεχνητή νοημοσύνη της DANZ προβλέπει πρωταθλητή, υποβιβασμό και πρώτο σκόρερ
Premier League: Η τεχνητή νοημοσύνη της DANZ προβλέπει πρωταθλητή, υποβιβασμό και πρώτο σκόρερ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved