Παναθηναϊκός: Τι αλλάζει ο Χουάν

Παναθηναϊκός: Τι αλλάζει ο Χουάν

Κάθε αλλαγή προπονητή φέρνει κι αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται μια ομάδα. Τουλάχιστον αυτό θα επιχειρήσει να κάνει σε πρώτη φάση ο Χουάν Ραμόν Ρότσα στον Παναθηναϊκό.

Το δεδομένο είναι πως ο Αργεντινός τεχνικός δεν θα προσπαθήσει να… φέρει τούμπα τα πάντα στο «τριφύλλι». Δύσκολα θα δούμε ριζικές αλλαγές και εντελώς διαφορετική εικόνα, τουλάχιστον σχηματικά στον αγωνιστικό χώρο, σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια του Παναθηναϊκού υπό την καθοδήγηση του Ζεσουάλδο Φερέιρα. Το δεδομένο είναι πως ο Χουάν Ραμόν Ρότσα στις πρώτες του προπονήσεις με την ομάδα, ζήτησε κάποια βασικά πράγματα από τους ποδοσφαιριστές του και θα περιμένει να εφαρμοστούν από το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ κιόλας.

Καλύτερη ψυχολογία, περισσότερη ενέργεια

Αν κάτι πιστώνουν άπαντες στον Αργεντινό τεχνικό είναι το πώς διαχειρίζεται την ψυχολογία της ομάδας του. Έχει χαρακτηριστεί μετρ του είδους και στις πρώτες του κουβέντες προς τους παίκτες του «τριφυλλιού», αλλά και στις δηλώσεις του, φρόντισε να τους τονώσει το ηθικό και να τους δώσει να καταλάβουν πως έχουν ικανότητες να πετύχουν πολύ περισσότερα και να παρουσιάσουν καλύτερη εικόνα από αυτή που δείχνουν ως τώρα στο γήπεδο.

«Θέλω να βλέπω χαμόγελα», είπε μεταξύ άλλων στους παίκτες του ο Ρότσα στις δυο πρώτες προπονήσεις, ενώ σε δηλώσεις του τόνισε πως οι «πράσινοι» ως τώρα έχουν αδικήσει τον εαυτό τους. Ο Ρότσα ξέρει καλά πως η ομάδα έχει θέμα στην αυτοπεποίθηση, κάτι που είχε διαπιστώσει κι ο Φερέιρα, πιστεύοντας πως η αλλαγή προπονητή, το λίγο καλύτερο κλίμα στις προπονήσεις στο εξής και ένα καλό αποτέλεσμα την Κυριακή μπορεί να φέρει την ισορροπία στο ψυχολογικό κομμάτι. Το κέρδος σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι διπλό, αφού με καλύτερο ηθικό, οι παίκτες θα μπορούν να δώσουν περισσότερα και σωματικά.

Πίεση ψηλά και κοντά οι γραμμές

Αυτό θα ωφελήσει αρκετά και στον τρόπο που θέλει ο 58χρονος να αμύνεται η ομάδα του. Ο Ρότσα δεν θέλει από τους παίκτες του να περιμένουν στα 3/4 του γηπέδου για να κάνουν το κλέψιμο και να χτίσουν κατοχή, αλλά ζητάει να πιέζουν σε όλο το μήκος και το πλάτος του γηπέδου, θέλοντας η άμυνα να ξεκινάει από τα φορ με την προοπτική του λάθους για τον αντίπαλο και των περισσότερων κατοχών για τον Παναθηναϊκό. Ο Αργεντινός το έχει ζητήσει αυτό κατά κόρον από τους παίκτες του, έκανε ειδικές ασκήσεις στην εκρηκτικότητα για να μπορεί το πλάνο του να εφαρμοστεί, και θεωρεί πως θα προσδώσει κέρδη στην ομάδα.

Παράλληλα, ο τεχνικός του «τριφυλλιού» ζητάει από τους «πράσινους» να μην έχουν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των γραμμών τους, κάτι που παρατηρήθηκε στα τελευταία παιχνίδια. Ο Ρότσα θέλει να είναι κοντά οι παίκτες του, να υπάρχει συνοχή που θα βοηθήσει τόσο αμυντικά, αφού η ομάδα θα είναι πιο συμπαγής, όσο και επιθετικά, αφού θα γίνεται καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας με πιο σίγουρες μεταβιβάσεις.

Η διάταξη

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της διάταξης του Παναθηναϊκού στον αγωνιστικό χώρο, δεν αναμένονται ριζικές αλλαγές. Το 4-3-3 δεν διαφέρει πολύ από το 4-2-3-1 του Φερέιρα, ενώ το είχε δοκιμάσει κι ο Πορτογάλος στα τελευταία παιχνίδια. Αυτό που πιθανότατα θα αλλάξει, είναι τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν σε κάποιες θέσεις διαφορετικές από αυτές που είχαν συνηθίσει ως τώρα. Ήδη έγινε μια δοκιμή με τον Σισοκό στον άξονα της μεσαίας γραμμής, ενώ με τον τραυματισμό του Λάζαρου θεωρείται πλέον σίγουρη η παρουσία του Μαυρία στις πτέρυγες.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το παραπάνω σύστημα να «γυρίσει» σε 4-4-2 και να δοκιμαστεί στην επιθετική γραμμή κι ο Φορναρόλι, ενώ χρόνο στα φορ θα πάρει πλέον κι ο, παροπλισμένος από τον Φερέιρα, Αντώνης Πετρόπουλος ο οποίος ναι μεν δύσκολα θα συνυπάρξει με τον Τοτσέ, ωστόσο αν χρειαστεί σκόπιμο μπορεί το «τριφύλλι» να παίξει με δυο βαριά κορμιά στην αντίπαλη περιοχή για να τη γεμίσει…



Premier League: Με «τριάρα» συνεχίζει πρώτη η Άρσεναλ, νίκη «ανάσα» για τη Νότιγχαμ
Premier League: Με «τριάρα» συνεχίζει πρώτη η Άρσεναλ, νίκη «ανάσα» για τη Νότιγχαμ
Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Ακόμα δεν μπορώ να τρέξω! Θα μου πάρει καιρό στο επίπεδο που θέλω»
Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Ακόμα δεν μπορώ να τρέξω! Θα μου πάρει καιρό στο επίπεδο που θέλω»
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Τα δεδομένα για Μαρτίνες και Τίλεμανς ενόψει της ρεβάνς
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Τα δεδομένα για Μαρτίνες και Τίλεμανς ενόψει της ρεβάνς
Η τραγωδία της Superga που διέλυσε τη μεγάλη Τορίνο (videos+photos)
Η τραγωδία της Superga που διέλυσε τη μεγάλη Τορίνο (videos+photos)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved