Ιβάν Σαββίδης: «Δεν ήρθα στον ΠΑΟΚ για να είμαι δεύτερος» (photos)

Ιβάν Σαββίδης: «Δεν ήρθα στον ΠΑΟΚ για να είμαι δεύτερος» (photos)

Στόχος του ΠΑΟΚ είναι να διεκδικήσει πρωτιές και σ' αυτή την προσπάθεια ο Ιβάν Σαββίδης όχι μόνο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα όπως είπε χαρακτηριστικά στην πρώτη μεγάλη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από τότε που ανέλαβε τις τύχες του «Δικεφάλου του Βορρά», αλλά είναι και αποφασισμένος να πετύχει.

«Δεν είναι στόχος μας η δεύτερη θέση. Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την πρώτη; Είναι δύσκολο να το πω. Ηρθα αργά στον ΠΑΟΚ. Αν είχα έρθει το 2006, ας πούμε, θα σας έλεγα ότι ο Ολυμπιακός θα ήταν στη δεύτερη θέση», είπε χαρακτηριστικά ο ομογενής επιχειρηματίας από τη Σοβιετική Ενωση, θέτοντας παράλληλα εντελώς ξεκάθαρα τους όρους, με τους οποίους ανέλαβε το σύλλογο, όπως και τις σχέσεις του με τους οπαδούς που θα συναντήσει απόψε σε έναν ανοιχτό διάλογο.

«Σήμερα το βράδυ θα μιλήσω με την οικογένεια του ΠΑΟΚ. ΄Η θα με δεχτούν, ή θα μπω μόνος μου. Καλύτερα να μπω από ανοιχτές πόρτες», τόνισε.

«Οταν το όνομα ΠΑΟΚ γίνει συνώνυμο με το όνομα Σαββίδης και το όνομα Σαββίδης με το όνομα ΠΑΟΚ, τότε θα πω ότι έχω πετύχει το στόχο μου», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε ακόμα στα συναισθήματά του για το «Δικέφαλο του Βορρά» που τον ώθησαν να τον αναλάβει και ξεκαθάρισε πως πρώτος του στόχος είναι να τον απαλλάξει από τα χρέη, γιατί ο ίδιος δεν χρωστάει σε κανέναν και το ίδιο θέλει να γίνει και με τον ΠΑΟΚ. Είπε επίσης ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει την ομάδα γιατί «η ιστορία δεν αλλάζει, μόνο μελετάται», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, αλλά καυτηρίασε την έλλειψη πειθαρχίας που υπάρχει στην ομάδα - αφήνοντας έτσι αιχμές και για τον Γιώργο Δώνη που καθόταν μαζί του -  και την έθεσε ως έναν από τους πρωταρχικούς στόχους.

Δεν διευκρίνισε αν θα παραμείνει πρόεδρος ο Ζήσης Βρύζας ή θα γίνει κάποιος άλλος, ακόμα και ο ίδιος, αλλά διευκρίνισε πως όλοι όσοι είναι στην ομάδα αυτή τη στιγμή θα κριθούν και αν είναι επιτυχημένοι θα παραμείνουν.

Απέφυγε να επιβεβαιώσει για επαφές με τη Gazprom και είπε μόνο ότι κάθε ομάδα την ονειρεύεται για σπόνσορα στη φανέλα της, ενώ σε ερώτηση για το θέμα του γηπέδου τόνισε πως το μελετά προσεκτικά γιατί η Τούμπα βγάζει μια «ενέργεια» για τον ΠΑΟΚ κι αυτό δεν πρέπει να αλλάξει. Είπε ακόμα πως μελετά και το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις του συλλόγου, γιατί δεν τον ικανοποιούν αυτές που έχει τώρα.

Αναφερόμενος στους οπαδούς του ΠΑΟΚ και τη δυναμική τους είπε πως έτσι όπως είναι τώρα ο σύλλογος αυτή η δυναμική βρίσκεται σε αντίθεση με το συμφέρον του συλλόγου, λόγω των επεισοδίων. Είπε ακόμα πως πήρε ένα καλό μάθημα από τον αγώνα με τη Ραπίντ που «ενίσχυσε το ανοσοποιητικό του σύστημα» και πως τα παιδιά κάνουν αταξίες μόνο όταν ο πατέρας είναι αδύναμος. Τόνισε δε πως έχει βρει λύση στο πρόβλημα, αλλά δεν την ανακοινώσει άμεσα.

Σε ερώτηση για το αν θα κάνει μεταγραφές, είπε πως θα πάρει παίκτες αν θεωρήσει ότι χρειάζεται αλλά επανέλαβε πως η συμπεριφορά των οπαδών του ΠΑΟΚ στον αγώνα με τη Ραπίντ κόστισε στην ομάδα χρήματα που θα μπορούσαν να δοθούν σε μεταγραφές. Συμπλήρωσε δε πως ακόμα κι αν φέρει τους καλύτερους παίκτες δεν θα είναι αποτελεσματικοί αν το περιβάλλον δεν είναι υγιές και ως «υγεία» προσδιόρισε εκ νέου την πειθαρχία που πρέπει να υπάρχει στην ομάδα και την προσήλωση στο στόχο της νίκης.

«Ακόμα και τους παίκτες της Μπαρτσελόνα να φέρω ο ΠΑΟΚ πάλι δεύτερος θα τερματίσει», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναφέρεται και στη δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Είπε ακόμα ότι σέβεται τον Βαγγέλη Μαρινάκη αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκεται «απέναντι» και τόνισε πως το σύστημα δουλεύει εναντίον του ΠΑΟΚ. Ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να αρχίσει να δουλεύει υπέρ του ΠΑΟΚ, αλλά επιθυμεί ισονομία, ώστε όπως ο ίδιος έχει χάσει τον ύπνο του, να τον χάσουν και κάποιοι άλλοι.

Μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον Θοδωρή Ζαγοράκη ως παίκτη και τόνισε πως θα κάνει το παν για να «καθαρίσει» το όνομά του, ενώ... συνέστησε στους διαιτητές να διαβάσουν τη βιογραφία του.

Ο κ. Σαββίδης δεν θα μπορούσε στην εκφορά ενός λόγου που ήταν κατά βάση πολιτικός να μην μιλήσει και για πολιτική. Εκανε λόγο για τους Ρώσους επιχειρηματίες που σκοπεύουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και τόνισε πως ενδεχόμενη δική του επιτυχία στον ΠΑΟΚ θα τους παρακινήσει να πάρουν κι αυτοί το ρίσκο, ενώ επισήμανε πως οι Ρώσοι αγαπούν παραδοσιακά τους Ελληνες και ίσως η χώρα θα έπρεπε να στραφεί σ' αυτούς για τη σωτηρία της.

Στο Βελλίδειο έδωσε το «παρών» και το προπονητικό τιμ του ΠΑΟΚ, ενώ από τους παίκτες παραβρέθηκαν οι Λίνο, Γεωργιάδης, Λόρενς και Κάτσε.

Ο κ. Σαββίδης κάθισε στο πάνελ μαζί με τον συνεργάτη του σε θέματα επικοινωνίας Θανάση Αυγερινό και τους Ζήση Βρύζα και Γιώργο Δώνη. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ ξεκίνησε να μιλάει στα ρωσικά και οι δηλώσεις του μεταφράζονταν στα ελληνικά.

Αρχικά είπε:

«Τον τελευταίο καιρό με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθείτε τις κινήσεις μας. Νοιώθω περιχαρής γι’ αυτή την πρώτη συνέντευξη Τύπου όπου έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων και αυτό με ικανοποιεί. Θέλω να διαλέξουμε μια φόρμα επικοινωνίας. Να επιλέξουμε το διάλογο, μόνο που θα ήθελα οι ερωτήσεις να είναι στα πλαίσια μιας ανθρώπινης ποδοσφαιρικής ηθικής και στα πλαίσια ηθικής του ΠΑΟΚ. Θα υπάρχουν κάποια ερωτήματα που λόγω κάποιων καταστάσεων ίσως να μη μπορέσουμε να σας δώσουμε μια πλήρη απάντηση. Θέλουμε να πετύχουμε τους αρχικούς μας στόχους και όχι να διαμορφώσουμε κάποιες υποσχέσεις. Η συζήτηση εδώ θα είναι ειλικρινής.

Είμαι πεπεισμένος ότι έχετε συγκεντρωθεί εδώ επειδή αγωνιάτε για την τύχη της θρυλικής αυτής ΠΑΕ. Γιατί η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη ΠΑΕ για το πατριωτικό της αίσθημα. Δεν είναι τυχαίο που ξεχώρισα τον ΠΑΟΚ. Ο κάθε ένας από τους Πόντιους με κάποιον τρόπο συνδέει τον εαυτό του μ’ αυτή την ομάδα. Κι εγώ που δεν είμαι μικρό παιδί πια, έφτασα στο συμπέρασμα ότι η τύχη αυτής της ομάδας μπορεί να επηρεάσει κατά κάποιον τρόπο τη δική μου τύχη. Δεν πιστεύω ότι θα απογοητευτώ από αυτή την πρόκληση και δεν νομίζω να απογοητευτεί και κανείς στον ΠΑΟΚ.

Ο μεγαλύτερος στόχος είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλω να φανώ ότι είμαι πιο έξυπνος απ’ όσους προϋπήρξαν και να μην ξαναγράψω την ιστορία του ΠΑΟΚ. Η ιστορία του ΠΑΟΚ δεν ξαναγράφεται. Απλά μελετάται. Σήμερα το βράδυ θα μιλήσω με την οικογένεια του ΠΑΟΚ. ΄Η θα με δεχτούν, ή θα μπω μόνος μου. Καλύτερα να μπω από ανοιχτές πόρτες», τόνισε στην κύρια τοποθέτησή του.

Στη συνέχεια, απάντησε σε ερωτήσεις:

Σε τι επίπεδα είναι η πληροφόρησή σας για όσα συμβαίνουν στον ελληνικό αθλητισμό και τι σκοπεύετε να αλλάξετε στον ΠΑΟΚ.

Πρώτα θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη που έχουμε κάποια προβλήματα με τη μετάφραση. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ίσως να μην την χρειαζόμαστε. Θα ήθελα να πω ότι τις πληροφορίες τις παίρνω από εσάς, τον Τύπο. Μου μεταφράζουν άρθρα, προσπαθώ να διαβάζω κι εγώ όσο μπορώ να διαβάζω, είμαι ενήμερος για όσα συμβαίνουν στη χώρα σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο. Δεν θέλω να απαντήσω σ' αυτό προς το παρόν, για το πώς βλέπω το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Θα δείτε στο μέλλον πολλά πράγματα οι ίδιοι και θα τα αξιολογήσετε, θετικά ή αρνητικά. Θέλω να πιστεύω θετικά. Θα τα δείτε όμως. Ο στόχος μου είναι να κάνω ό,τι μπορώ ώστε ο ΠΑΟΚ συστηματικά να μην βρίσκεται έξω από τους στόχους του πρωταθλητισμού, να είναι ομάδα που θα συμμετέχει ενεργά στην ποδοσφαιρική ζωή της Ελλάδας. Εγώ δεν σκέφτομαι διαφορετικά από εσάς. Αν το καταλάβετε καλώς. Αν όχι... Τι να πω.

Πότε πιστεύετε ότι θα είναι έτοιμος ο ΠΑΟΚ να διεκδικήσει πρωτάθλημα στα ίσα από τον Ολυμπιακό;

Είναι δύσκολο να υποθέσω πότε. Εγώ θα ήθελα να είναι φέτος. Αν όμως εσείς λέτε για την πρώτη θέση, δεν θα ήταν σωστό να σκεφτόμαστε ότι στα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε πιθανότητες να το κάνουμε. Το έλεγα και στον κ. Βρύζα ότι δεν θέλω να είμαστε στη δεύτερη θέση. Οτι ο Ολυμπιακός είναι συνέχεια τα τελευταία χρόνια στην πρώτη θέση, δεν σημαίνει ότι εμείς θα είμαστε συνέχεια στη δεύτερη. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Πόσος χρόνος θα χρειαστεί; Είναι δύσκολο να το πω. Ηρθα αργά στον ΠΑΟΚ. Αν είχα έρθει το 2006 ας πούμε θα σας έλεγα ότι ο Ολυμπιακός θα ήταν στη δεύτερη θέση.

Πριν από 6 χρόνια είχατε έρθει ξανά για να πάρετε τον ΠΑΟΚ. Τι συνέβη τότε και δεν αναλάβατε τον ΠΑΟΚ; Και γιατί τώρα; Υπάρχουν κάποιες εταιρικές σχέσεις;

Δεν νομίζω ότι είναι μυστικό για σας ποιος είμαι. Ελπίζω να πιστεύετε ότι δεν με συνδέουν εταιρικές σχέσεις με την Ελλάδα. Θα ήθελα λοιπόν να αφήσουμε τις πολιτικές στην άκρη. Είμαι απόγονος των βυζαντινών, ίσως είμαι περισσότερο Ελληνας από εσάς εδώ. Και στη Σοβιετική Ενωση που ζούσαμε μας έδωσε την δυνατότητα να μελετήσουμε την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, να εμβαθύνουμε. Εγώ είπα πρώτα τη λέξη μάνα και όχι μαμά. Γι' αυτό ας μη μιλάμε για εταιρικές σχέσεις. Γιατί ΠΑΟΚ; Μιλάω με κόσμο και μου λένε ότι υπάρχουν κι άλλες ποντιακές ομάδες. Αλλά εγώ πιστεύω ότι μόνο ο ΠΑΟΚ είναι η συνέχεια της Κωνσταντινούπολης. Οποιο παιδί έχουν πάρει από το στήθος της μάνας, αντιδρά στο όνομα του Ελληνα. Το όνομα ΠΑΟΚ συνδέει το παρόν με το παρελθόν. Κάποτε είχα αναρωτηθεί. Γιατί τόσα προβλήματα στην Ελλάδα; Επειδή εμείς οι Ελληνες ασχολούμαστε πολύ με το παρελθόν. Σα να βρισκόμαστε σε κατάσταση ύπνου. Το 2006 δεν πήρα τον ΠΑΟΚ. Δεν έχει σημασία το πώς και το γιατί. Δεν θα αναφερθω σ' αυτό. Ηθελα να πάρω τον ΠΑΟΚ, όχι να δώσω τα λεφτά στους μετόχους. Τότε ήθελαν τα χρήματα οι μέτοχοι. Τώρα οι άνθρωποι που είναι στον ΠΑΟΚ καταλαβαίνουν ότι τα χρήματα τα προσφέρω για τον ΠΑΟΚ. Και άνθρωποι όπως ο κ. Βρύζας με κατάλαβαν και είπαν "ναι, εμείς θέλουμε τα χρήματά σας να πάνε στον ΠΑΟΚ". Περίμενα άλλη ερώτηση και δεν έχει βρεθεί απάντηση. Τι μπορεί να δώσει ο ΠΑΟΚ; Τι μπορεί να πουλήσει; Οταν βγάλουμε τα συμπεράσματα και συνδέσουμε τι μπορεί να προσφέρει ο ΠΑΟΚ και ο Σαββίδης, όταν αυτά τα δύο γίνουν συνώνυμα τότε θα είμαι ευτυχής. Οταν θα έρθει μέρα που κάποιος θα λέει Σαββίδης και θα εννοεί ΠΑΟΚ ή θα λέει ΠΑΟΚ και θα εννοεί Σαββίδης, τότε θα πω ότι ο στόχος επετεύχθη. Αυτή τη στιγμή προσφέρουμε την αγάπη μας γι' αυτή την ομάδα, την ενέργειά μας, που μπορεί κάποιες φορές να είναι ακόμα και καταστρεπτική. Εχουμε τεράστια ζητήματα, να προετοιμάσουμε τους στόχους της υποδομής, χωρίς να παραβιάσουμε κάτι, να ενισχύσουμε ό,τι χρειάζεται ενίσχυση, σε καμία περίπτωση να μη μπούμε σε κατάσταση άρνησης, γι' αυτό κι εγώ πολύ προσεκτικά μπαίνω σ' αυτή την κατάσταση του ΠΑΟΚ. Απευθύνω λοιπόν μια παράκληση. Η χθεσινή ημέρα ήταν η χθεσινή ημέρα. Δεν θέλω να συζητάω γι' αυτήν. Ο ΠΑΟΚ σήμερα και ο ΠΑΟΚ αύριο. Αυτά θέλω να συζητάω.

Ποιο θα είναι το νέο πρόσωπο του ΠΑΟΚ;

Δεν είπα τυχαία για μια ηθική εντός της ομάδας. Εννοούσα κάποια ηθικά πρόσωπα. Ποιο θα είναι το πρόσωπο του ΠΑΟΚ; Θα είναι ένα πρόσωπο αξιοπρεπές. Φυσικά θα υπάρξουν αλλαγές. Δεν θα ήταν όμως σωστό και έντιμο να πω ότι είστε όλοι ελεύθεροι να φύγετε και εγώ είμαι πιο έξυπνος και μπορώ να τα κάνω καλύτερα. Εγώ είπα σε όλους ότι σας δίνω ένα χρονικό διάστημα να υλοποιήσετε κάποια πράγματα. Εάν αυτή η ομάδα ανθρώπων θα είναι σε θέση να επιλύσει κάποια προβλήματα και στη Ρωσία έχουμε μια φράση, «γιατί να φύγεις από το καλό όταν το έχεις ήδη;», θα μείνει. Θα είναι ο κ. Βρύζας πρόεδρος του ΠΑΟΚ; Θα το αποφασίσω εγώ. Είχα δίλημμα για το αν θα έπρεπε να είμαι εγώ πρόεδρος στον ΠΑΟΚ. Θα το αποφασίσω. Αν μπορεί ο κ. Βρύζας θα μείνει ο κ. Βρύζας. Εγώ θέλω να πω ότι σέβομαι πολύ τον κ. Βρύζα σέβομαι και τον προηγούμενο πρόεδρο. Εμείς ίσως δεν μπορέσουμε να πάρουμε το κύπελλο Ευρώπης, εγω τους παρακολουθούσα και προσπαθούσα. Ο σεβασμός που έχω στον άνθρωπο Βρύζα είναι ο ίδιος που έχω στον πρόεδρο Βρύζα. Αν μπορέσει να επιλύσει τα προβλήματα οκ, αν όχι, πάλι οκ, τα πάντα θα είναι στα χέρια του.

Τι θα κάνετε με τα χρέη του ΠΑΟΚ;

Τα χρέη του ΠΑΟΚ είναι δικά μου χρέη. Εγώ ποτέ δεν χρωστούσα σε κανένα, ελπίζω λοιπόν σε κάποιο διάστημα να πω ότι ο ΠΑΟΚ δεν χρωστάει σε κανέναν.

Είναι ανεξάρτητη η επένδυση στον ΠΑΟΚ με τις επενδύσεις που σκοπεύετε να κάνετε στην Ελλάδα;

Πριν χρόνια όταν ήμουν ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας στη Ρωσία, είχα πει ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα είδος αθλητισμού που αν μπεις μια φορά, δεν μπορείς να φύγεις ποτέ. Γι' αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδέσουμε την επένδυσή μου στον ΠΑΟΚ με καποια επαγγελματικά μου ενδιαφέροντα στην Ελλάδα. Μπορώ λοιπόν να δηλώσω πως δεν έχω βγάλει ούτε μια δραχμή από τα συμφέροντά μου στην Ελλάδα αν και θα μπορούσα να το κάνω. Θα πω λοιπόν ό,τι οι δάσκαλοι της σοφίας είχαν πει: "Εγώ δεν γνωρίζω αν λέω την αλήθεια ή όχι, αλλά θα ήθελα εσείς να πιστεύετε ότι εγώ πιστεύω πως λέω αλήθεια". Ο ΠΑΟΚ είναι το συναίσθημά μου. Οι επιχειρηματικές σχέσεις είναι επιχειρηματικές σχέσεις. Αν η Ελλάδα και η Ρωσία βρίσκονταν σε σύγκρουση, τότε εγώ δεν θα ζούσα στη Ρωσία. Ομως, πάντα έλεγα και λέω ότι εμείς οι Σοβιετικοί Ελληνες είμαστε τυχεροί. Και πιστέψτε με οι Ρώσοι αγαπάνε τους Εληνες περισσότερο απ' ό,τι οι Ελληνες αγαπάνε τους Πόντιους. Αυτή η μεγάλη αυτοκρατορία θα ήθελα να έρθει να βοηθήσει την Ελλάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μία καταστροφή, παρόλο που θα ήθελα, θα ήταν σωστό, να πούμε ότι όλοι εσείς παρακολουθήσατε την έλευση της κυρίας από την Ευρώπη και ο κ. Σαμαράς είχε μια επιτυχημένη συνομιλία και ο ελληνικός λαός έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει τη χώρα του. Μου άρεσε που ο κ. Σαμαράς είπε "δεν χρειαζόματε χρήματα, χρειαζόμαστε χρόνο". Πιστέψτε με αν η Ρωσία έρθει εδώ με τις δικές της δυνατότητες, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να διατηρηθεί ως ανεξάρτητο κράτος. Γι' αυτό κι εγώ με τη δική μου πράξη θα ήθελα να δείξω στους Ελληνες πολιτικούς πως κι εμείς οι Ρώσοι είμαστε κανονικοί άνθρωποι και μπορούμε να προσφέρουμε ακόμα και στον αθλητικό τομέα και να εξυγιάνουμε. Και δεν πρέπει να μας φοβόσαστε. Κι εμείς εδώ θέλουμε με τις δικές μας πράξεις να ενισχύσουμε. Είναι λογικό. Αν κάποιος από τους Ρωσους ολιγάρχες δει και πει ο Σαββίδης δεν φοβήθηκε να αγοράσει τον ΠΑΟΚ. Μήπως έχει νόημα να πάμε κι εμείς να επενδύσουμε στην Ελλάδα; Γιατί όχι; Εγώ θα ήθελα να το δουν αυτό. Ισως και μέσω του ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να μπει όχι μόνο στην αθλητική ιστορία της Ελλάδας αλλά και μέσα στην ίδια την Ελλάδα.

Ποιοι Ρώσοι μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα;

Γιατί εγώ δεν είμαι επιχειρηματίας, για να επενδύσω; Αν η Ελλάδα πει στους Ρώσους ότι έχετε ένα χρόνο να κάνετε κάτι στην Ελλάδα, εγώ θα μπορούσα να σας πω ότι το 2013 η Ελλάδα θα ήταν οικονομικά εύρωστη χώρα. Γιατί έτσι είναι. Αυτός που δίνει τα χρήματα, αυτός κανονίζει και τους όρους του παιχνιδιού. Αν εγώ δώσω χρήματα στον ΠΑΟΚ εγώ θα καθορίσω και τους στόχους. Αν η Ευρώπη σας έδωσε τα χρήματα θα σας θέσει και τους στόχους. Τι να κάνετε και πώς να ζήσετε. Εμείς οι Ρώσοι είμαστε έτοιμοι να συμμετέχουμε ενεργά στην πορεία της Ελλάδας. Κάτι που αυτόματα θα της προσφέρει ανεξαρτησία. Ποιοι και με τι ποσά; Δεν θα ήθελα να κάνω πλούσιους κάποιους ανθρώπους με πληροφορίες. Ας πούμε για τον Ελληνικό Σιδηρόδρομο. Που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Οι απαντήσεις είναι απλές. Θα μπορούσε η Ρωσια να επενδύσει στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο. Εγώ σας είπα ότι δεν έχω βγάλει ούτε μια δραχμή στην Ελλάδα. Οχι ότι δεν θα μπορούσα. Εγώ θα επενδύσω στον ΠΑΟΚ. Δεν θα είμαι λοιπόν ικανοποιημένος με τη δεύτερη ή τρίτη ή τέταρτη θέση.

Αν λοιπόν έρθουν οι Ρώσοι, θα κάνουν κι αυτοί τα πάντα για να μη χάσουν τα χρήματά τους. Αυτή είναι η θέση μου και το πιστεύω αυτό. Εγώ κάποτε είχα πει ότι ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη έδινε τη δυνατότητα στη Ελλάδα να γίνει ισότιμος εταίρος μέσω του φυσικού αερίου με την Ευρώπη. Και μου λένε, δεν καταλαβαίνεις; Το ψάρι θα φύγει από εκεί, θα πάει αλλού. Πολύ συχνά όταν μιλούσα με τον κ. Σαμαρά πριν γίνει πρωθυπουργός του έλεγα "δεν πρέπει να φοβόσαστε να πηγαίνετε μπροστά. Πρέπει να φοβόσαστε μην πάτε προς τα πίσω". Η Ρωσία δεν έστρεψε ποτέ την πλάτη στην Ελλάδα. Θα το κάνει τώρα; Αντίθετα το ΝΑΤΟ δεν έλυσε προβλήματα στην Ελλάδα. Εγώ λέω ότι πρέπει να κάνουμε αυτό το βήμα και να μη φοβόμαστε να το κάνουμε. Αν μπορούσαμε πριν μερικά χρόνια να το κάνουμε αποτελεσματικά, πιστέψτε με αύριο δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικά. Δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να μιλήσω εκ μέρους ρωσικών εταιριών αλλά με όσες έχω μιλήσει, έχουν εσωτερική κεφαλαιοποίηση 500 δις δολάρια. Γι' αυτό υπάρχει διάθεση από τους Ρώσους να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Δεν αναφέρατε το όνομα της κ. Μέρκελ, αντίθετα αναφέρατε δύο φορές το όνομα του Ελληνα πρωθυπουργού. Θα πρέπει να ξέρετε ότι και οι Ελληνες πολιτικοί είναι υπεύθυνοι για το γεγονός ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι τριών ταχυτήτων και ο ΠΑΟΚ δεν είναι στην πρώτη ταχύτητα.

Δεν κατάλαβα ακριβώς την ερώτηση. Την κ. Μέρκελ την έχω συναντήσει. Είναι μια ψυχρή γυναίκα, είναι όμως καλή πολιτικός. Ανήκω μάλλον στην κατηγορία των Ελλήνων που θεωρούν ότι για τα προβλήματα της Ελλάδας φταίει κατά κάποιον τρόπο και η Γερμανία. Η Γερμανία έχει ανεπτυγμένη τεχνολογία η Ελλάδα όχι. Ηταν μοιραία η απορρόφηση. Αν εσείς καταπιείτε εμένα τότε γιατί να λέτε ότι αισθάνεστε δυσάρεστα, αφού θα με έχετε στο στομάχι σας; Αυτή είναι η άποψή μου. Χάρηκα όταν έφυγε ο Σαρκοζί που έφερε πολλά δεινά. Πολλές φορές έχω ακούσει τον κ. Ερντογκάν. Πολύ δυνατός αρχηγός. Μπορώ να τον χειροκροτήσω; Αν ήταν δικός μας αρχηγός ναι. Εγώ βάζω τα θέματα της πολιτικής διαφορετικά. Αλλη η ιδεολογία της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου. Σε όλες τις χώρες όπως και η Ελλάδα, αναμφίβολα τέτοια θέματα του αθλητισμού, μαζικά όπως το ποδόσφαιρο, απαιτούν προσοχή ιδιαίτερη από τους πολιτικούς, γιατί δρουν στο συναίσθημα. Κι εδώ στρέφεται η προσοχή των πολιτικών. Δεν ξέρω πόσο συστηματοποιημένο είναι το ποδόσφαιρο. Ακόμα κι αν ήξερα δεν θα σας το έλεγα. Ο στόχος μου είναι να μη βρεθώ έξω. Τι θέλω να πω το βράδυ που θα συναντήσω τους οπαδούς; Διαβάζω ότι οι οπαδοί έκαναν καταστροφές, ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε για κάποια επεισόδια. Αν σήμερα εμείς σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας μας συναθροίζαμε όλες τις παραβιάσεις που κάναμε, τότε παγκοσμίως θα ήμασταν στην πρώτη θέση. Ποιος είναι σήμερα ο στόχος; Ποιον στόχο θέτω εγώ; Οτι στόχος του ΠΑΟΚ είναι να δημιουργεί κάτι.

Αν σήμερα το σύστημα δουλεύει για κάποιον ή πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα ή να αλλάξουμε αυτόν τον κάποιον. Μήπως κάποια πράγματα μπορούμε να κάνουμε κι εμείς; Γιατί να καταστρέψουμε κάτι που μπορεί να δουλέψει σωστά; Εμείς πρέπει να πολεμήσουμε υπέρ των ποδοσφαιρικών αξιών. Δεν είπα τυχαία ότι για να πετύχω το στόχο θα χρησιμοποιήσω διάφορες λύσεις. Ποιες θα είναι; Θα το δείξει η ζωή. Ομως, σήμερα εμάς τους πολιτικούς μας αγαπάνε λιγότερο, ίσως επειδή δεν διαθέτουμε καλή ιδεολογία και στόχο. Αν εμείς αύριο λοιπόν φέρουμε ένα κύπελλο της λίγκας των πρωταθλητών, τότε θα πείτε ότι το σύστημα δουλεύει υπέρ του ΠΑΟΚ. Γιατί να το καταστρέψουμε; Δεν θέλω να πω ότι επειδή έγινα κύριος μέτοχος του ΠΑΟΚ κοιμάμαι καλύτερα. Οχι. Εχω μια μηχανή στο κεφάλι που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και βουϊζει, αλλά πιστέψτε με. Κι εγώ έχω παραβιάσει τον ύπνο άλλων. Και πιστεύω ότι κάποιοι στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι δεν κοιμούνται πια καλά. Κι αυτό έπρεπε να το περιμένουν. Πιο ανήσυχοι τώρα είναι οι κ. Βρύζας και Δώνης που πρέπει να λειτουργήσουν το τμήμα. Ο υψηλός επαγγελματισμός δεν πρέπει να υποτάσσεται στα συναισθήματα. Δεν γίνεται να κερδίζεις με τέσσερα γκολ και στο δεύτερο μέρος να παίρνεις κάρτες. Ποιος φταίει; Ο προπονητής. Αυτή είναι η άποψή μου. Κι αυτός όμως τιμωρήθηκε.

Γι' αυτό εμείς πρέπει να έχουμε στόχους. Να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό της οικογένειας. Και δεν μπορώ να πω στον Βρύζα ευχαριστώ, που σε κάθε παιχνίδι παίρνουμε και μία κόκκινη κάρτα. Εμείς θα φτάσουμε σε σημείο να μην έχουμε παίκτη να βγάλουμε στο γήπεδο γιατί θα έχουν όλοι κόκκινες και κίτρινες κάρτες. Ο χειμώνας μπορεί να μας δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Εσεις καταλαβαίνετε ότι δεν θα μπορούμε να μεταγράψουμε έναν σπουδαίο ποδοσφαιριστή. Δεν θα επιβιώσουμε αν παίρνουμε κάρτες. Λύση; Μία. Απόλυτη πειθαρχία και προσήλωση στο στόχο. Ακόμα και ο παίκτης που καθόταν στον πάγκο παίρνει κι αυτός κάρτα. Σε λίγο θα δώσουμε κόκκινη κάρτα και στους οπαδούς μας! Πρέπει να δούμε ρεαλιστικά τι μπορούμε να πετύχουμε. Πιστεύω στον προπονητή, ότι μπορεί να δημιουργήσει μία ομάδα. Αν καταλάβω ότι έχω κάνει λάθος, εκεί τελειώνει. Αν χαθεί η εμπιστοσύνη μου τελειώνουν όλα. Τον εμπιστεύομαι όμως. Μου είναι πολύ συμπαθής ως προπονητής. Χωρίς πολλές δυνατότητες, δημιουργεί όραμα. Προς το παρόν έτσι πορευόμαστε».

Υπάρχει πιθανότητα χορηγίας από τη Gazprom;

«Ο Απόστολος Παύλος στη δεύτερη επιστολή του προς τους Εβραίους, είχε πει ότι ήρθε η ώρα να γίνετε δάσκαλοι και εγώ ακόμα σας εκπαιδεύω. Οταν ήρθα στον ΠΑΟΚ νόμιζα ότι θα έρθω σα δάσκαλος, αλλά ημουν ο μαθητής. Είπα σε κάποιο γραφείο ότι θα είναι καλό να φαίνεται στη φανέλα του ΠΑΟΚ η Gazprom. Και είδατε τι έγινε. Δεν έχω πολλές αμφιβολίες. Ως άνθρωπος, ως επιχειρηματίας, δε θέλω να μιλάω για κάποια θέματα που δεν πρέπει να τα κάνουμε φωναχτά. Οι μεγάλες ιδεες αγαπούν τη μεγάλη σιωπή. Μάλλον κακώς το ανέφερα. Αφού έχω παραβιάσει αυτήν τη σιωπή, δεν υπάρχει ούτε μία ποδοσφαιρική ομάδα που να μην ονειρεύεται να έχει σπόνσορα της Gazprom.

Θα σας απασχολήσει μακροπρόθεσμα το θέμα του νέου γηπέδου;

Δεν έχω μιλήσει τυχαία για το συναισθηματικό κομμάτι του ΠΑΟΚ. Θα ήθελα να παρακαλέσω τους βοηθούς μου, που έφτασαν στην Ελλάδα από το Ροστόφ, στο σάιτ του ΠΑΟΚ να κάνουν μία μικρή παρουσίαση του γραφείου μου στο Ροστόφ, εδώ και 20 χρόνια. Πριν από μένα σε εκείνο το γραφείο, είχαν καθίσει πολύ σημαντικά άτομα της Σοβιετικής περιόδου. Δίπλα στον Στάλιν, βρισκόταν πάντα ο Μικογιάν. Ο Μικογιάν καθόταν πίσω από αυτό το γραφείο. Σε 20 χρόνια δεν έχω κάνει ούτε επισκευές. Δεν θέλω να παραβιάσω ούτε την ενέργεια του γραφείου αυτού.

Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ξεκινήσω αύριο μία ανακατασκευή του σταδίου του ΠΑΟΚ. Τούμπα και ΠΑΟΚ είναι συνώνυμα. Αν ξεκινήσουμε από αυτό, μήπως θα παραβιάσουμε μία ενεργειακή ισορροπία; Οταν έχεις ζήσει σε ένα σπίτι, πώς θα πας να ζήσεις σε ένα καινούργιο; Θα το κάνω πολύ προσεκτικά. Με το ελικόπτερο πετάω πάνω από τη Θεσσαλονίκη, κοιτάω διάφορους χώρους και μέχρι το ζήτημα του σταδίου, έχουμε να λύσουμε πολύ πιο σημαντικά ζητήματα.

Είναι το ζήτημα των προπονήσεων των ποδοσφαιριστών μας, με διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις, με πισίνα, με μία εστία με παιδική ακαδημία. Τους κάλεσα στο Ροστόφ και είδα ότι ο ΠΑΟΚ έχει καλούς ποδοσφαιριστές, αλλά η βάση που έχουμε ως τώρα, δε μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε τον ΠΑΟΚ Νο 1.

Προτεραιότητα είναι να τακτοποιηθεί το βάρος των χρεών. Φέτος θα μπορέσουμε να βάλουμε συμπληρωματικά κάποια χρήματα. Για να μη χάσουμε το καλοκαίρι, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι μεταγραφικά το χειμώνα. Μετά είναι το στάδιο. Δε σας κρύβω, ότι θα ήθελα ως ΠΑΟΚ, να έχω προνομιακό δικαίωμα για το στάδιο. Να είστε βέβαιοι, ότι κάνω σταθερές κινήσεις. Στην προηγούμενη ομάδα, είχα στην ιδιοκτησία μου ποδοσφαιρικό γήπεδο, γήπεδο μπάσκετ και ένα μεγάλο αθλητικό σύμπλεγμα τριών ορόφων και όταν έφυγα, τα χάρισα στην ομάδα. Αν κάποτε χτίσω στάδιο και ελπίζω να το κάνω, θα κάνω μάλλον όπως ο Σουλτάνος που κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη. Τα υλικά θα ανήκουν σε εσάς, η συναισθηματική δόξα όμως θα είναι δική μου. Και ό,τι και να κάνω, για πάντα θα μείνει στην οικογένεια του ΠΑΟΚ.

Αυτή η βάση θα χτιστεί και θα πρέπει να πω ότι η κατασκευή της αθλητικής βάσης όπως τη φαντάζομαι εγώ, θα είναι επένδυση πάνω από το 50.000.000 ευρώ. Νομίζω ότι η οικογένεια του ΠΑΟΚ θα έχει όλους τους όρους, για να μου επιτρέψουν να εκπαιδεύω τους ποδοσφαιριστές. Εκεί που βρίσκεται σήμερα το αθλητικό κέντρο, δε με ικανοποιεί. Για αυτό πετάω με το ελικόπτερο, για να βρω ένα καλύτερο μέρος.

Επισκευή στο γήπεδο πρέπει να γίνει, αλλά εγώ δεν πρόκειται να βάλω λεφτά σε μία ξένη ιδιοκτησία. Δε θέλω το στάδιο να δοθεί στον Σαββίδη, αλλά τον πρώτο λόγο θα έχει η οικογένεια του ΠΑΟΚ. Αν λυθούν αυτά τα θέματα, είδα ότι και εδώ κοντά υπάρχει ένα πολύ καλό στάδιο. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχει το μίνιμουμ του ρίσκου.

Εχετε καταφέρει να αντιληφθείτε τη δυναμική του κόσμου του ΠΑΟΚ;

Το είδα αυτό που είπατε. Οταν παρακολουθούσα παιχνίδια, ως ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ πια, προσπαθούσα να καταλάβω πώς μπορεί να αξιοποιήσει κανείς αυτή τη δύναμη προς όφελος του ΠΑΟΚ. Αυτή η δύναμη τώρα είναι σε αντίθεση με το όφελος. Αν καταφέρω να την κεφαλαιοποιήσω, θα είναι μεγάλη επιτυχία μου. Αν το καταφέρουμε αυτό, θα πρέπει να δίνει όφελος. Τώρα δε γίνεται αυτό. Μετά από κάθε παιχνίδι πρέπει να πληρώνουμε πρόστιμα. Εμείς παίζουμε για τους ανθρώπους που μας οδηγούν σε ζημιές. Πώς μπορείς να κανείς κακό σε κάποιον που αγαπάς; Θέλω να πιστεύω ότι κάνουμε κάτι λάθος. Ο στόχος μου είναι να καταλάβουμε τι κάνουμε λάθος και να κάνουμε τη δύναμη, όχι καταστρεπτική, αλλά δύναμη που θα προστατεύει τον ΠΑΟΚ.

Μετά το παιχνίδι με τη Ραπίντ, ευγνωμονώ το Θεό που πήρα αυτό το σοβαρό μάθημα και κατάλαβα ότι πρέπει να εκπαιδεύομαι ακόμα. Και τότε πήρα ένα σεμινάριο. Οσα έγιναν τότε δεν ήταν καθόλου λογικά. Ολα όσα έγιναν δεν είχαν καμία εξήγηση. Ούτε μέχρι σήμερα υπάρχει εξήγηση και τελικά πήραμε αυτό που αξίζαμε. Πιθανόν να είναι ένα ακριβό μάθημα, το οποίο έμμεσα πλήρωσα. Ο ΠΑΟΚ δεν πήρε αν δεν κάνω λάθος 5 εκατομμύρια ευρώ... Αν τα έπαιρνε και πήγαιναν για τους οπαδούς θα έλεγα εντάξει. Δεν τα πήρε ο ΠΑΟΚ και θα τα πάρει κάποιος άλλος. Αντιμετώπισα ένα δίλημμα. Να κάτσω να κάνω ένα σχέδιο καταπολέμησης ή τι άλλο να κάνω; Βρήκα λύση. Τη λύση θα τη δείτε στις πρακτικές μου κινήσεις. Το σχέδιο δε χρειάζεται να το πω.

Σε μία καλή οικογένεια, όταν υπάρχει ένας δυνατός πατέρας, τα παιδιά δεν κάνουν αταξίες. Οταν όμως ο επικεφαλής της οικογένειας είναι αδύναμος, όλα καταστρέφονται. Αν σε παιχνίδι του ΠΑΟΚ θέλετε να δείτε τη δύναμή μου, θα τη δείτε. Αν το παιχνίδι με τη Ραπίντ, με δυνάμωνε, θα έλεγα ευχαριστώ. Ηταν ένα μάθημα που ενίσχυσε το ανοσοποιητικό μου σύστημα. Δε χρειάζονται βίαιες ενέργειες για καλό αποτέλεσμα.

Πρέπει να περιμένει άμεσα ο κόσμος μεγάλες μεταγραφές;

Το πιο τρομερό είναι να μην απαντάς στις ελπίδες. Ευχόμαστε να υπολοποιηθούν οι ελπίδες, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε τι πρέπει να περιμένουν. Μπορώ να πω ότι ένας ποδοσφαιριστής αγοράστηκε, έκανε 5 εκατομμύρια ευρώ και τι έγινε; Μπήκε στο καλάθι των αχρήστων. Μπορούμε να κάνουμε κάποια άλλα πράγματα. Ισως να μην καταλάβατε τι εννοούσα. Αυτές οι οικονομικές κυρώσεις, έχουν πάρει από εμάς τα χρήματα που θα μπορούσαμε να τα δώσουμε για να πάρουμε ποδοσφαιριστές. Και να πάρουμε έναν πολύ ακριβό ποδοσφαιριστή, δε θα συμπληρώσει την ομάδα, αλλά μία όχι και τόσο άνετη κατάσταση θα δημιουργήσει. Η ομάδα θα πρέπει να έχει το ίδιο επαγγελματικό επίπεδο.

Αν εμείς συνδέουμε την τύχη μας, στα επόμενα 3-5 χρόνια με τον προπονητή που έχουμε τώρα. Προς το παρόν κοιτάμε ο ένας τον άλλον και θα του πω, ποιος χρειάζεται, ποιος είναι ικανός, ώστε η ομάδα να παίξει διαφορετικά. Αν το χειμώνα, εμείς φέρουμε όλη την ομάδα της Μπαρτσελόνα στη Θεσσαλονίκη, το καλοκαίρι θα είμαστε στη δεύτερη θέση. Και καταλαβαίνετε γιατί το λέω. Γι' αυτό και εγώ θα χρησιμοποιήσω πράγματα αποτελεσματικού χαρακτήρα. Σας είπα. Και εγώ δεν κοιμάμαι, αλλά πλέον και κάποιοι άλλοι δεν κοιμούνται.

Αν θεωρώ ότι πρέπει να πάρω παίκτες θα το κάνω. Δε θέλω να ασχολούμαι με δολοπλοκίες όμως. Η φιλοσοφία μου είναι η εξής. Ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να χάνει κανέναν αγώνα. Θα πρέπει να παίζουμε στο 100% των δυνατοτήτων μας. Εμείς χάσαμε στην Κρήτη. Ετσι αξιολογώ εκείνο το αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να λέμε όταν χάνουμε ότι ο άλλος ήταν πιο δυνατός ή πιο τυχερός. Μετά την κόκκινη κάρτα, είδα με μεγάλη ικανοποίηση ότι θεός φυλάξοι δε μπορούν να βάλουν γκολ ούτε έτσι. Γι' αυτό λέω για τύχη. Αλλά ο επαγγελματισμός μας πρέπει να είναι η πρώτη θέση. Για αυτό πρέπει να επενδύουμε χρήματα για να κάνουμε μία ομάδα αστέρι. Δεν το κρύβω ότι βλέπω τους Ελληνες που παίζουν στο εξωτερικό.

Θέλω να ξαναπώ ότι με οδηγεί η σκέψη να μην κάνω κάποιο κακό. Γι' αυτό πολύ προσεκτικά, εμείς θα παίρνουμε αποφάσεις, οι οποίες θα χαροποιούν εμάς και τους οπαδούς. Οταν είμαστε στο στάδιο όλοι είμαστε οπαδοί. Εγώ διαφέρω από τον προπονητή, γιατί εγώ και να βρίζω δε μπορεί να με αποβάλλει διαιτητής, Γι' αυτό θα πρέπει να αφήνει το συναίσθημα στο σπίτι.

Η ομάδα με τα προβλήματα που έχει χρειάζεται άλλη ενίσχυση; Θα στηρίξετε τα νέα παιδιά;

Μερικές φορές δεν πρέπει να κοιμόμαστε και θα πρέπει να μπαίνουμε σε ισχυρό διάλογο. Μη προσβάλλεστε. Αν δεν είχα 5.000.000 ευρώ δε θα ερχόμουν στον ΠΑΟΚ. Θεωρώ ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει δικαίωμα να χάσει ούτε ένα ευρώ. Τότε εγώ σέβομαι τον εαυτό μου, που πέτυχε κάτι, που είμαι ένας άνθρωπος αυτάρκης. Γι' αυτό είπα το παράδειγμα. Γιατί να χάνουμε χρήματα που θα μπορούσαμε να πάρουμε;

Οι οπαδοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο στόχος τους είναι αυξήσουν και όχι να μειώσουν. Το χειμώνα θα αποκτήσουμε ποδοσφαιριστές, αλλά δεν θα είναι υπερβολικά ακριβοί, γιατί η ομάδα δεν τους έχει ανάγκη. Ο στόχος που μπορεί να επιτευχθεί δεν έχει ανάγκη από άχρηστες επενδύσεις. Δε σας τα λέω όλα, αλλά για την επιτυχία της ομάδας, θα πρέπει να δουλέψει και κάτι άλλο... Η φράση ότι ακόμα και όλη η ομάδα της Μπαρτσελόνα να έρθει στον ΠΑΟΚ, θα πάρουμε τη δεύτερη θέση, μάλλον δεν την καταλάβατε.

Το σημερινό σύστημα που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν δουλεύει υπέρ του ΠΑΟΚ. Δουλεύει εναντίον του ΠΑΟΚ. Το σημαντικό σε αυτό είναι να μη σπάσουμε τα χέρια μας και τα πόδια μας. Να μη χάσουμε την ψυχρή μας λογική. Δεν υπάρχει ανάγκη να αγοραστεί ένας παίκτης με 10-15 εκατ. ευρώ. Τι θα κάνει αυτός; Θα κάνει κάτι, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

Μας ενδιαφέρει τώρα μία μεσοπρόθεσμη στρατηγική. Αυτήν τη στρατηγική θα αρχίσω να τη διορθώνω στη σκέψη μου. Εχει επιλεγεί νέος επικεφαλής, ο οποίος νομίζω ότι έτσι ή αλλιώς θα δουλεύει υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θέλω ίσους όρους για όλες τις ομάδες και τους παίκτες. Δεν θέλω να είμαι πρώτος στο σύστημα, αλλά η δεύτερη θέση με κάνει να αισθάνομαι δυσάρεστα.

Η πολιτική των μεταγραφών του χειμώνα, θα φέρει χαρακτήρα αποκατάστασης του ασθενούς. Βλέπουμε ότι παίρνουμε πολλές κάρτες και κάποια στιγμή μπορεί να μείνουμε χωρίς παίκτες. Θέλουμε παίκτες στον πάγκο με ποιότητα. Ως το καλοκαίρι, ελπίζω ότι θα έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική, που για την υλοποίησή της, θα κάνουμε τις ανάλογες επενδύσεις.

Θα έρχεστε πιο μόνιμα στη Θεσσαλονίκη;

Αν αποφασίσω να είμαι εγώ πρόεδρος θα πρέπει να βρίσκομαι περισσότερο εδώ. Αν είναι πρόεδρος ο κ. Βρύζας ή κάποιος άλλος, τότε θα συνεχίσω να έρχομαι όπως τώρα. Το μάνατζμεντ θα γίνεται από άλλο κέντρο, ανεξαρτήτως του πού είμαι εγώ. Ζούμε σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, έχουμε το Ιντερνετ στη τσέπη μας και μπορούμε να διοικούμε από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Οι γονείς μου έχουν ταφεί εδώ κοντά και κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα θα έρθω εδώ.

Νιώθετε ότι πλέον σας παρακολουθούν ως αντίπαλο του συστήματος; Ως αντίπαλος του Μαρινάκη;

«Δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο. Εχω σεβασμό αλλά βρίσκονται απέναντί μας. Εχω πολλές επιτυχίες στη ζωή μου, αλλά μία μεγάλη επιτυχία ήταν το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Πάνω από τέσσερα χρόνια είχα πορεία προς αυτόν το στόχο. Και τον έφτασα. Οι άνθρωποι πριν από μένα, προσπαθούσαν να το πετύχουν 88 χρόνια. Εμείς δουλέψαμε πολύ αποτελεσματικά και όταν έφτασα στο τέρμα, κατάλαβα ότι χρειάζομαι δυνάμεις και από την Τουρκία. Γι' αυτό αλλάξαμε στρατηγικά την πορεία των κινήσεων μας και σήμερα με την κυβέρνηση της Τουρκίας, έχω πολύ καλές σχέσεις. Κάναμε τους ανθρώπους της να μας ακούσουν, έψαχνα οποιοδήποτε άνθρωπο είναι έτοιμος να με ακούσει και να με βοηθήσει. Και βρήκα. Μπορώ να πω ότι πρόκειται για την επιτυχία της ομάδας μας. Είναι κάτι δικό μας. Σ' αυτήν την κατάσταση, ίσως να πράξουμε το ίδιο. Οχι να τσακωνόμαστε, αλλά να προσπαθήσουμε να βρούμε ανθρώπους, οι οποίοι θα είναι υπέρ ενός καλού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.

Αν ο κανονισμός της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ επέτρεπε σε έναν άνθρωπο να διαθέτει πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες, κάποιες ομάδες που βρίσκονται στο τέλος, με μεγάλη χαρά θα προσπαθούσα να τις σώσω. Δεν πρέπει να πεθαίνουν ομάδες με ιστορία. Αλλά οι συνθήκες επιτρέπουν να πεθαίνουν ομάδες εκτός από μία. Αυτό δε χαροποιεί κανέναν. Δεν είναι ότι εγώ δεν έιμαι έτοιμος να τσακωθώ. Απλά δεν το επιλέγω. Χρειάζεται δουλειά ώστε να γίνει το ποδόσφαιρο ένα παιχνίδι που θα έχει ενδιαφέρον, σε όλη την Ελλάδα. Και να μη μου λένε για κρίση, ότι δεν υπάρχει κάποιος να το χρηματοδοτήσει. Το σύστημα επέτρεψε να μην υπάρχουν αυτοί που θέλουν να επενδύσουν.

Το σώμα των διαιτητών δεν έχει διαβάσει τη βιογραφία μου. Θα ήθελα να τους συστήσω να το κάνουν.

Σήμερα παίζει και η εθνική μας ομάδα. Θέλω να πω ότι είναι η μοναδική φορά που παίζει μία εθνική ομάδα, που ενώνεται όλος ο ελληνικός λαός. Οταν πήραμε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, με έπαιρναν ακόμα και από την Αυστραλία... Για κάποια στιγμή ένιωσα ότι ήμουν μέλος μιας πολύ μεγάλης ελληνικής οικογένειας. Θα ήθελα με ειλικρίνεια να ευχηθώ, να κερδίσει σήμερα η εθνική μας ομάδα. Σήμερα είναι ένα ντέρμπι. Δε θα είναι καθόλου απλό αυτό το παιχνίδι, από ό,τι μου λένε. Είμαστε άνθρωποι του ποδοσφαίρου και σταματάμε να είμαστε εχθροί μεταξύ μας, όταν παίζει η εθνική ομάδα. Σήμερα είμαστε όλοι μια ψυχή.

Οταν ήταν αρχηγός ο Ζαγοράκης της εθνικής τον εκτίμησα και θα κάνω τα πάντα για να φύγουν οι κηλίδες από τη βιογραφία του. Εκείνη η νίκη που μας έφεραν το κύπελλο, με κάνει να θυμάμαι ένα επεισόδιο. Ημουν στο Ροστόφ και έβλεπα τον αγώνα και όταν έριξαν το Ζαγοράκη κάτω, αυτός έπεσε χαμογελώντας. Τότε γύρισα στον Αρμένιο και του είπα ότι εμείς είμαστε περήφανος λαός. Μπορείτε να μας ρίξετε κάτω, αλλά δε μπορείτε να μας κατακτήσετε. Ολους τους εκτιμώ και τους σέβομαι.

Ιβάν Σαββίδης: «Δεν ήρθα στον ΠΑΟΚ για να είμαι δεύτερος» (photos)



Super League 2: Εξασφάλισε την άνοδο ο Λεβαδειακός!
Super League 2: Εξασφάλισε την άνοδο ο Λεβαδειακός!
Πόλο Γυναικών: Στον τελικό του Champions League o Ολυμπιακός!
Πόλο Γυναικών: Στον τελικό του Champions League o Ολυμπιακός!
ΠΑΟΚ: Ίωση ο Κωνσταντέλιας και χάνει το ντέρμπι!
ΠΑΟΚ: Ίωση ο Κωνσταντέλιας και χάνει το ντέρμπι!
ΑΕΚ: Αγάλματα των Νεστορίδη και Παπαϊωάννου θα τοποθετηθούν στην «OPAP Arena»
ΑΕΚ: Αγάλματα των Νεστορίδη και Παπαϊωάννου θα τοποθετηθούν στην «OPAP Arena»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved