«Να είμαστε πειθαρχημένοι»

«Να είμαστε πειθαρχημένοι»

Την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνέντευξη πραγματοποίησε σήμερα (3/3) το μεσημέρι ο Νίκος Κωστένογλου, ο τεχνικός των «Βυσσινί» ο οποίος δεν θέλησε να βάλει την ταμπέλα του τελικού στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, αν και γνωρίζει πως οι ελπίδες έχουν μειωθεί.

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου του Νίκου Κωστένογλου:

«Αφήνουμε πίσω μας το τελευταίο παιχνίδι στο  οποίο θα έπρεπε να ήμασταν δίκαιοι  νικητές - βάσει της αγωνιστικής  μας εικόνας και με τη σωρεία των ευκαιριών που δημιουργήσαμε - και βλέπουμε με θάρρος και σοβαρότητα τον προσεχή αντίπαλό μας. Είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Αντιμετωπίζουμε μια ικανή και ποιοτική ομάδα, αλλά εμείς προετοιμαζόμαστε καθημερινά για να αγωνιστούμε με τον τρόπο που αρμόζει στη δική μας ομάδα»

-Είναι το  παιχνίδι της Κυριακής αυτό  που λένε «παιχνίδι χωρίς αύριο»;

«Από τη στιγμή που μειώνονται οι αγώνες και λιγοστεύουν  οι ελπίδες, αυτό το συμπέρασμα προκύπτει. Αλλά - όπως έχω πει εξαρχής  - αυτή η διαδικασία να λέμε πριν από κάθε παιχνίδι ότι αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία, λειτουργεί ανασταλτικά στην ψυχοσύνθεση των ποδοσφαιριστών. Θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως ένα ματς στο οποίο πρέπει να έχουμε αυτοσυγκέντρωση, πειθαρχία και να στοχεύουμε στην καλή και ποιοτική αγωνιστική μας εικόνα».

-Το γεγονός  ότι αντιμετωπίζουμε τον Παναθηναϊκό,  ο οποίος έχει βγει έξω από  τη μάχη του τίτλου και είναι  αδιάφορος είναι κάτι που μπορεί  να λειτουργήσει υπέρ της δικής  μας ομάδας;

«Θεωρητικά η  ερώτησή σας έχει βάση. Επειδή, όμως, έχουμε να κάνουμε με πολύ έμπειρους και ικανούς ποδοσφαιριστές συμβαίνει συχνά αυτοί οι παίκτες να μεταλλάσσουν την αγωνιστική τους εικόνα από παιχνίδι σε παιχνίδι. Ενώ στο ματς με τον Ατρόμητο ο Παναθηναϊκός φάνηκε λιγάκι «αδιάφορος», όπως είπατε, το ματς της Κυριακής είναι εντελώς διαφορετικό. Όταν υπάρχουν τόσοι καλοί ποδοσφαιριστές που παίζουν σε μεγάλη ομάδα, η πίεση που ασκείται από τον κόσμο δεν τους επιτρέπει να συνεχίζουν να έχουν την ίδια εικόνα. Προετοιμαζόμαστε για ένα δύσκολο παιχνίδι».

-Αν ξαναπαίζαμε την Κυριακή με τον Άρη θα αλλάζατε κάτι;

«Να αλλάξουμε  και να κάνουμε τι; Από 5-6 κλασικές ευκαιρίες, να χάσουμε 15; Τι να αλλάξουμε; Αφού η εικόνα μας ήταν άριστη. Να την κάνουμε ακόμα καλύτερη; Δυο  μήνες πριν η ομάδα είχε μια  εικόνα διάλυσης, ενώ και στο εντός έδρας μας με τις Σέρρες, αλλά και κόντρα στον Άρη η ομάδα δημιούργησε σωρεία ευκαιριών. Αυτό, νομίζω, λέει πολλά»

-Στο ματς  με τον Άρη, ενώ η ομάδα  ξεκίνησε ιδανικά με γκολ και  ευκαιρίες, η απόδοσή της έπεσε  στο κατακόρυφο. Υπάρχει εξήγηση;

«Θα διαφωνήσω, καταρχήν, με τη λέξη κατακόρυφα. Όταν ομάδες ικανές και ενδεχομένως ποιοτικότερες  από τη δική μας - τη δεδομένη στιγμή - δεν μπορούν να παίζουν  και να κυριαρχούν κατά κράτος σε ολόκληρο το 90λεπτο, αναλογιστείτε πόσο εύκολα μπορούμε να το κάνουμε εμείς. Το ότι για 25-30 λεπτά στο ξεκίνημα του παιχνιδιού είχαμε μια εκπληκτική εικόνα, αυτό θα πρέπει όχι μόνο να μας χαροποιεί, αλλά και να μας δίνει κουράγιο για τη συνέχεια. Είπατε ότι από το 30' μέχρι το 45' η εικόνα μας άλλαξε και φάνηκε ότι οπισθοχωρήσαμε. Όμως, αν προσέξετε θα δείτε ότι στο διάστημα αυτό ο Άρης δεν μας δημιούργησε ούτε μια ευκαιρία. Και το γκολ επιτεύχθηκε με σουτ έξω από την περιοχή. Δεν έκανε ο Άρης οργανωμένες επιθέσεις ώστε να διασπάσει την άμυνά μας και αυτό να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ανησυχούμε».

-Δεν μπορούσε  για τα επόμενα 15 λεπτά του  πρώτου ημιχρόνου η ομάδα να  συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό;

«Είναι φυσιολογικό. Ήδη το διάστημα που παίξαμε καλά ήταν αρκετά μεγάλο για τα δεδομένα της ομάδας μας. Και θεωρώ ότι τα παιδιά σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν και τις δυνατότητές τους. Γι' αυτό και τους δίνω συγχαρητήρια. Για να μην παρεξηγηθώ, μιλώ για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Γιατί οι ίδιοι ποδοσφαιριστές, αν οργανωθούν στην προετοιμασία και λειτουργήσουν πιο σωστά , προπονηθούν με πιο σωστό τρόπο, είτε τεχνικοτακτικά, είτε από πλευράς φυσικής κατάστασης, τότε θα είχαμε μια άλλη εικόνα. Τη συγκεκριμένη περίοδο θεωρώ πραγματικά ότι οι ποδοσφαιριστές καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες. Κι αυτό φαίνεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο».

-Είναι στοιχείο  συγκεκριμένης παθογένειας της  ομάδας το γεγονός ότι ο  Άρης έκανε δύο ευκαιρίες με  σουτ έξω από την περιοχή,  που προέκυψαν με συγκεκριμένο  τρόπο; Δηλαδή από. ριμπάουντ  μετά από απόκρουση σε στημένη  φάση.

«Τα γκολ δεν  μπήκαν με τον ίδιο τρόπο. Το πρώτο ήρθε από φάση κόρνερ. Εμείς απομακρύναμε, δύο παίκτες έπεσαν πάνω στη μπάλα, αλλά το σουτ πέρασε ανάμεσα από τα σώματα και κατέληξε στα δίχτυα. Στο δεύτερο ο τερματοφύλακας αντί για βολέ, επέλεξε να δώσει τη μπάλα στον δεξιό μας ακραίο, έγινε η λάθος μεταβίβαση, μετατοπίστηκαν οι παίκτες, έγινε σουτ έξω από την περιοχή, έγινε κόντρα και μπήκε γκολ από καραμπόλα. Καταλαβαίνετε τι διαδικασία ακολουθήθηκε και πόσο αντίξοες είναι μερικές φορές οι συνθήκες. Εμείς πάντως, σε όλες τις φάσεις έχουμε αγωνιστική τακτική. Όπως είδατε το πρώτο γκολ επιτεύχθηκε με τη μπάλα να περνάει ανάμεσα από τόσα σώματα. Καμιά φορά στο ποδόσφαιρο συμβαίνει κι αυτό».

-Με ποιο σκεπτικό  έπαιξε στόπερ ο Ταλ και  δεξί μπακ ο Μελίσσης; Το ρωτώ  αυτό από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι, θεωρητικά, ο Ταλ είναι το μπακ-απ του Βελάσκο στο δεξί άκρο.

«Δεν προκύπτει  από κάπου αυτό το συμπέρασμα. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, Μπορεί να χρησιμοποιούνται παίκτες σε κάποιες θέσεις γιατί  είναι επιτακτική ανάγκη. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι είναι και η θέση τους. Δε νομίζω ότι η βασική θέση του Ταλ είναι δεξιός ακραίος. Μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί εκεί, αλλά ήταν για λόγους ανάγκης. Εν προκειμένω στην ερώτησή σας για το ματς με τον Άρη θα σας δώσω μια απάντηση τεκμηριωμένη. Η συγκεκριμένη επιλογή έγινε επειδή ο Μπομπαντίγια είναι ένας ποδοσφαιριστής, ο οποίος λόγω της σωματοδομής του, ήθελε έναν αμυντικό για να τον αντιμετωπίσει, που θα είναι πιο εύσωμος και πιο δυνατός στις μονομαχίες. Και ο καταλληλότερος τη δεδομένη στιγμή ήταν ο Ταλ. Ο Ταλ είναι περισσότερο κεντρικός αμυντικός και λιγότερο ακραίος. Και για να είμαι δίκαιος. Η εικόνα του Κολοβέτσιου στο ματς της Ξάνθης ήταν αρκετά καλή. Αυτό, όμως, δεν έχει να κάνει με τις αποφάσεις μου. Βγαίνοντας, δηλαδή, ένας ποδοσφαιριστής από την ενδεκάδα δε σημαίνει ότι δεν είχε καλή εικόνα στο προηγούμενο παιχνίδι. Τα παιχνίδια είναι πολύ σοβαρά, διαχειριζόμαστε τις τύχες μιας ομάδας από λεπτό σε λεπτό, κι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται οι πιο έμπειροι ποδοσφαιριστές. Τους νεαρότερους θέλουμε να τους καλλιεργούμε, να τους βελτιώνουμε και να μπορέσουν να παίξουν για πολλά χρόνια στην ΑΕΛ και όχι να στιγματίζονται από ένα λάθος σε κάποια κρίσιμη στιγμή ενός αγώνα».

-Το ορθόδοξο  δεν θα ήταν την ώρα της  αναγκαστικής αλλαγής του Μελίσση  να μπει ο Κολοβέτσιος ως  κεντρικός αμυντικός και ο  Ταλ να πάει στα άκρα της  άμυνας;

«Ο κεντρικός  άξονας του Άρη ήταν πολύ πιο επικίνδυνος, άρα όταν εξασφαλίζουμε τον κεντρικό μας άξονα δεν τον διαταράσσουμε την ώρα του παιχνιδιού. Και μπορείτε να το δείτε από το παιχνίδι, ο αριστερός ακραίος του Άρη δεν μας δημιούργησε κάποιο πρόβλημα, ούτε και με την είσοδο του Ρέντζα. Το ότι προκλήθηκε από εκεί το γκολ, ήταν αποτέλεσμα λαθών».

-Μετά το παιχνίδι με την Ξάνθη μας είπατε ότι δεν χρειάζεται να παίζουμε με δύο επιθετικούς για να γίνει πιο επιθετική η ομάδα. Στο παιχνίδι με τον Άρη είδαμε να «αδειάζει» η μεσαία γραμμή και να μένει μόνο ο Ρομέου, με την είσοδο του Κούλιτς. Πως θα έφτανε η μπάλα στην περιοχή;

«Πιστεύετε ότι  έχουμε την ικανότητα εμείς να βάλουμε παίκτη πίσω από τον επιθετικό; Υπάρχει; Ο Κόζακ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συγκεκριμένη θέση. Ο ποδοσφαιριστής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι είτε ο Μετίν, είτε ο Κανόμπιο. Αυτοί είναι οι παίκτες με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά. Η καλύτερη λοιπόν επιλογή, εκείνη την ώρα, θα ήταν - αν υπήρχε - η είσοδος ενός αντίστοιχου Κανόμπιο στο παιχνίδι. Από τη στιγμή που δεν υπήρχε και θα έπρεπε να γίνουμε ακόμη πιο πιεστικοί ήταν «μονόδρομος» αυτή η επιλογή. Και στην Ξάνθη και με τον Άρη, οι επιλογές ήταν συγκεκριμένες. Στην Ξάνθη αποφασίσαμε να βάλουμε ένα πλάγιο επιθετικό και με τον Άρη έναν ακόμη κεντρικό επιθετικό, από τη στιγμή που ο Τσιμπάμπα ήταν κουρασμένος και είχε χτυπήσει κιόλας. Άρα οι αλλαγές μας δεν είχαν αμυντικό προσανατολισμό, ούτε στην Ξάνθη, αλλά ούτε και κόντρα στον Άρη. Και αυτό δεν το παρατήρησε κανένας».

-Δεν θα μπορούσατε  να μην χρησιμοποιήσετε στην Ξάνθη τον Μετίν στα άκρα;

«Στην Ξάνθη  έπρεπε να παίξουν τρεις παίκτες  στον κεντρικό άξονα που θα είχαν  υπευθυνότητα και στον ανασταλτικό  τους τομέα, αυτό ήθελε η ιδιαιτερότητα  του παιχνιδιού και αναγκαστικά  ο Μετίν έπρεπε να πάει στα άκρα».

-Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν δημοσιεύματα που σας εμφανίζουν πικραμένος αναφορικά με την προπονητολογία. Ισχύει κάτι τέτοιο;

«Όπως είπα και  την προηγούμενη εβδομάδα με την  παραπληροφόρηση δεν ασχολούμαι. Αναφορικά με τη δημιουργία ενός θέματος  αναφορικά με την μελλοντική παρουσία ενός προπονητή που μπορεί να βρίσκεται στην ομάδα, ένα έχω να σας πω, αυτή τη στιγμή είμαι προπονητής της ΑΕΛ. Έχω μία άψογη σχέση με όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα και άψογη είναι και η σχέση μου με τον πρόεδρο, άρα δεν τίθεται καν τέτοια λέξη».

-Έχετε μιλήσει καθόλου με τον πρόεδρο για την «επόμενη ημέρα», άσχετα σε ποια κατηγορία θα αγωνίζεται η ομάδα;

«Καμία συζήτηση. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε  η σκέψη ήταν μία, αφού τελειώσει  το έργο μου τότε θα καθίσουμε να συζητήσουμε για την οποιαδήποτε μελλοντική κίνηση. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία διαδικασία, με όποιες ελπίδες και αν υπάρχουν».

-Πριν από  μερικές ημέρες κλήθηκε στην  Εθνική ο Βασίλης Ρέντζας. Το  θεωρείτε μία προσωπική δικαίωση;

«Δεν τη θεωρώ  προσωπική μου δικαίωση. Εγώ βρίσκομαι εδώ για να βελτιώνω καθημερινά οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή της ομάδας μας. Κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχει ο Ρέντζας στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό και ήταν η έναρξη να κάνει το μεγάλο βήμα. Από κει και πέρα όμως, είναι πολύ τιμητικό που έγινε αυτή η κλήση, ο παίκτης πρέπει να συναισθανθεί σε ποια ομάδα βρίσκεται και ποιες είναι οι ευθύνες του αλλά και ποιες οι δυνατότητες που πρέπει να τις αξιοποιήσει. Συχνά, πυκνά έρχομαι σε προσωπικές συζητήσεις με τους νεαρούς ιδιαίτερα ποδοσφαιριστές γιατί μ' ενδιαφέρει σ' αυτή την ομάδα για όσο καιρό βρίσκομαι να αφήσω μία παρακαταθήκη. Είναι πολύ σημαντικό οι προπονητές που περνούν από τις ομάδες να αφήνουν παρακαταθήκη για τον επόμενο προπονητή και για το μέλλον αυτής της ομάδας. Υπάρχουν κι άλλοι ικανοί νεαροί ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στην ομάδα, ο Σιατραβάνης που έχει ιδιαίτερες ικανότητες, ο Καρανίκας που κάνει μαζί μας προπόνηση, ο Φαλλάγας, παιδιά που έχουν δυνατότητες και στο μέλλον αν αξιοποιηθούν κατάλληλα μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα. Επίσης υπάρχουν ποδοσφαιριστές από τις ομάδες Νέων, που έρχονται και κάνουν προπόνηση, όπως ο Γκαλίτσιος και ο Γκοντρουμπής και προσπαθώ να τα βοηθήσω γιατί θεωρώ ότι είναι το μέλλον της ΑΕΛ και δεν πρέπει να τα αφήνουμε αναξιοποίητα. Οι προπονητές κάτω από την πίεση του αποτελέσματος αγνοούν αυτές τις καταστάσεις, αλλά εγώ το έχω ως δόγμα όπου και αν βρίσκομαι να δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτά τα παιδιά».

-Επειδή αναφέρθηκε  το όνομα του Κανόμπιο και  μιας και επιστρέφει, πόσο έτοιμοι μαζί με τον Μπλάζεκ είναι να βοηθήσουν στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό;

«Και οι δύο  παίκτες μπήκαν τη Δευτέρα στην προπόνηση. Θα αξιολογήσουμε την απόδοσή  τους και ως το τέλος της εβδομάδας  θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε δύο ακόμη προβλήματα, του Ιγκλέσιας και του Πλιάγκα, και θα πρέπει να περιμένουμε ως και το τέλος της εβδομάδας. Προσπαθούμε να γίνει μία νέα ένταξη και του Βελάσκο».

-Στο ματς με τον Άρη είδαμε για πρώτη φορά μετά το 1-2 μερίδα φιλάθλων να στρέφεται και εναντίον σας. Τελικά ένας προπονητής που αναλαμβάνει μία ομάδα στο μέσο της χρονιάς, αν σωθεί η ομάδα έχει βοηθήσει τα μέγιστα και αν υποβιβαστεί δεν έχει καμία ευθύνη;

«Δεν αντιλήφθηκα  να στράφηκαν εναντίον μου κάποιοι. Σε υποθετικές ερωτήσεις δεν θέλω να απαντήσω. Ξέρω ότι βρήκα μία διαλυμένη εικόνα και έχουμε πλέον ένα διαφορετικό πρόσωπο που δείχνουμε. Όποιος θέλει να βγάλει καλοπροαίρετα συμπεράσματα τα βγάζει. Για τα αντικείμενα που λέτε δεν τα αντιλήφθηκα, αλλά αν έγιναν είναι απόλυτα λογικό. Εγώ πάντως οπαδική μερίδα να στρέφεται εναντίον της ομάδας ή του προπονητή δεν αντιλήφθηκα. Αν αντιληφθώ τέτοιο πράγμα θα φύγω πρώτος και δεν χρειάζεται κανένας να μου πει «αποχώρησε». Εγώ ευχαριστώ τον κόσμο της ΑΕΛ που με σέβεται και με αποδέχτηκε. Εγώ είδα και αποδοχή στο πρόσωπό μου».

Λάρισα: Αναστασία Ψύρρα



Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Κοκκαλάνης εξασφάλισε την πρόκριση για το Παρίσι!
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Κοκκαλάνης εξασφάλισε την πρόκριση για το Παρίσι!
Παναθηναϊκός AKTOR: Ρεκόρ καριέρας ο Σλούκας
Παναθηναϊκός AKTOR: Ρεκόρ καριέρας ο Σλούκας
Στο Βερολίνο, με στάση Βελιγράδι, θα είναι… ωραία!
Στο Βερολίνο, με στάση Βελιγράδι, θα είναι… ωραία!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved