Μπουμσόνγκ: «Με κράτησε η αγάπη του κόσμου»

Μπουμσόνγκ: «Με κράτησε η αγάπη του κόσμου»

Μήνυμα συσπείρωσης και ενότητας, καλώντας τον κόσμο να αγκαλιάσει τη νέα ομάδα που «χτίζει» ο Παναθηναϊκός, έστειλε ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ.

Ο Γάλλος στόπερ των «πρασίνων» δεν είναι αυτό που λέμε ένας ακόμα… ποδοσφαιριστής και δεν χάνει την ευκαιρία να το αποδεικνύει σε κάθε του συνέντευξη. Μία από αυτές ήταν και αυτή που παραχώρησε στους εκπροσώπους του Τύπου στην Αυστρία, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους λόγους που τον έπεισαν όχι μόνο να μείνει, αλλά να ηγηθεί της νέας προσπάθειας που γίνεται στην Παιανία, στις αρχές που πρέπει να διέπουν τον «νέο» Παναθηναϊκό, στο δικό του ρόλο, στη «μάχη» του Champions League, αλλά και στη σκληρή πραγματικότητα που έχει επιβάλει η οικονομική κρίση ανά τον κόσμο, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τον υποβιβασμό της Ρέιντζερς!

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ:

Επέλεξες να μείνεις στην ομάδα, παρότι γράφτηκαν πολλά. Τελικά, γιατί το έκανες;

Καταρχάς, το κλαμπ κάνει μία νέα αρχή και εγώ θέλω να είμαι μέρος της. Βρίσκομαι εδώ δύο χρόνια και ήταν δύο δύσκολα χρόνια. Είμαι αισιόδοξος, πιστεύω πως όλα έχουν πάρει το δρόμο τους. Επίσης, με κράτησε η αγάπη των οπαδών. Έχω την αποδοχή τους. Αυτό είναι σημαντικό για έναν ποδοσφαιριστή, για έναν άνθρωπο. Η οικογένεια μου ζει καλά εδώ. Στη ζωή, όταν έχεις κάτι καλό το κρατάς. Δεν πας κάπου αλλού που δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Αυτοί είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που με οδήγησαν στην παραμονή.

Θέλουμε την άποψη σου για τη νέα ομάδα που χτίζεται…

Κάνουμε μία νέα αρχή. Πολλοί ποδοσφαιριστές έφυγαν, άλλοι ήρθαν. Δεν εύκολο, γιατί σε δύο εβδομάδες παίζουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Όταν παίζεις στον Παναθηναϊκό, αντιμετωπίζεις μεγάλη πίεση και πρέπει να αντεπεξέλθεις αμέσως. Όμως μερικές φορές οι νεαροί ποδοσφαιριστές χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν. Και έχουμε αρκετούς τέτοιους. Ελπίζω οι οπαδοί μας να το κατανοήσουν και να σταθούν δίπλα μας. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι ο Παναθηναϊκός κάνει μία νέα αρχή. Φυσικά, παρότι κάνει μία νέα αρχή και χτίζει από το μηδέν, ο Παναθηναϊκός οφείλει πάντα να νικάει.

Βέβαια, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι για να πετύχουμε, όλοι πρέπει να αγωνιστούμε ενωμένοι. Αν είμαστε χωρισμένοι, δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Την τελευταία σεζόν δεν ήμασταν ενωμένοι, για αυτό αποτύχαμε. Πολλές φορές υπάρχει καλή ομάδα, αλλά δεν υπάρχει ενότητα. Πρέπει να το καταλάβουμε ότι η ενότητα ενισχύει τη δυναμική της ομάδας.

Νιώθεις έτοιμος να γίνεις ο ηγέτης του Παναθηναϊκού. Είσαι ο πιο έμπειρος ποδοσφαιριστής, σε βλέπουμε να μιλάς στους συμπαίκτες του, να τους καθοδηγείς…

Έτσι ήμουν πάντα, έτσι ενεργούσα στη Λυών, δεν πρόκειται να αλλάξω τώρα. Μου αρέσει ο Παναθηναϊκός, με υποδέχτηκαν καλά και νιώθω σαν στο σπίτι μου. Αισθάνομαι ότι είμαι υποχρεωμένος να δώσω περισσότερα, να είμαι πιο καλός και να φανώ πιο χρήσιμος στην ομάδα. Δεν χρειάζεται να ηγηθώ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βοηθάω περισσότερο, να νικάμε και να κατακτήσουμε τρόπαια.

Πως είδες τη συνεργασία του με τον Πίντο και τον Βελάσκες;

Είναι δύο καλοί ποδοσφαιριστές. Οι οπαδοί μας πρέπει να τους υποδεχτούν καλά και να τους δώσουν χρόνο να προσαρμοστούν παιχνίδι με παιχνίδι. Ήταν μόλις το πρώτο μας παιχνίδι, αλλά μέσα από τις προπονήσεις προσπαθούμε να συνεργαστούμε.

Με ποιον θεωρείς ότι ταιριάζεις περισσότερο; Με τον Πίντο ή τον Βελάσκες;

Ακόμα και αν είχα την απάντηση, δεν θα σας την έλεγα (γέλια). Και οι δύο είναι καλοί ποδοσφαιριστές και μπορώ να συνεργαστώ μαζί τους. Ή ίσως είναι αυτοί το δίδυμο. Έχουμε μεγάλη σεζόν και θα χρειαστούμε όλοι. Πέρυσι με τον Σαριέγκι και τον Καντέ είχαμε καλή χημεία και όλοι χρειαστήκαμε.

Γνώριζες κάποιον από τους νεοαποκτηθέντες πριν πάρει μεταγραφή στον Παναθηναϊκό;

Όχι. Όλοι έχουν καλά στοιχεία, αλλά ξεκάθαρη άποψη θα σχηματίσουμε στα επίσημα ματς. Γιατί είναι διαφορετικό να είσαι καλός στην προετοιμασία και διαφορετικό στα παιχνίδια. Η πίεση είναι πιο έντονη και ο Παναθηναϊκός έχει απαιτήσεις. Σε μία άλλη ομάδα είναι μικρότερη. Στον Παναθηναϊκό ή στον Ολυμπιακό είναι πολύ μεγαλύτερη. Και πρέπει να την αντέξεις. Άλλοι ποδοσφαιριστές μπορούν και άλλοι όχι.

Ξεχώρισες κάποιον μέσα από τις προπονήσεις;

Όλοι είναι καλοί ποδοσφαιριστές. Επίσης, προπονήθηκα μόνος μου αρκετές μέρες και δεν έχω πλήρη άποψη. Αλλά ξαναλέω, περιμένετε τα επίσημα. Ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να είναι καλός στην προετοιμασία, αλλά πρέπει να συνεχίσει έτσι στο πρωτάθλημα. Χρειάζεται σταθερότητα όλη τη σεζόν.

Σε λίγες μέρες ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο γ’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Η πρόκριση στην επόμενη φάση δεν είναι μόνο θέμα πρεστίζ ή δόξας, αλλά και επιβίωσης. Οι ποδοσφαιριστές το συναισθάνεστε αυτό; Τον αντιμετωπίζετε σαν τελικό;

Δεν πρέπει να το δούμε έτσι, γιατί μπορεί να μας λυγίσει το άγχος. Είναι ανάγκη να μην το δούμε έτσι. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι θέλουμε να προκριθούμε στο Τσάμπιονς Λιγκ γιατί είναι μία φανταστική διοργάνωση. Αυτό να σκεφτόμαστε. Αν μία ομάδα θέλει να καθιερωθεί ως μεγάλη, αν ένας ποδοσφαιριστής θέλει να ξεχωρίζει, πρέπει να συμμετέχει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τα λεφτά, την επιβίωση. Όχι. Αν προκριθούμε, όλα αυτά θα έρθουν. Ως ποδοσφαιριστές πρέπει να σκεφτόμαστε πόσο σπουδαία διοργάνωση είναι το Τσάμπιονς Λιγκ. Αρκεί φυσικά να έχεις αξιοπρεπή παρουσία, γιατί αν σε κάθε παιχνίδι δέχεσαι τρία και τέσσερα γκολ, τότε δεν είναι τόσο φανταστική η διοργάνωση!

Στη μεταβατική σεζόν που διανύει ο Παναθηναϊκός, μπορεί να ανταγωνιστεί τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα;

Φυσικά και μπορεί. Βέβαια, κάνουμε μία νέα αρχή, με νέους ποδοσφαιριστές, αλλά έχουμε ένα πλεονέκτημα: έχουμε τον ίδιο προπονητή. Ο κύριος Φερέιρα ξέρει καλά την ομάδα. Ο Ολυμπιακός πήρε νέο προπονητή, τον κύριο Ζαρντίμ, ο οποίος είναι καλός κόουτς, όμως θα χρειαστεί χρόνο για να μάθει την ομάδα του. Εμείς μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε και να αποκτήσουμε αβαντάζ. Φυσικά, πρώτα πρέπει η ομάδα μας να δέσει και να νικήσει όλα τα παιχνίδια της. Μπορούμε και πρέπει να ανταγωνιστούμε τον Ολυμπιακό.

Έχεις παρατηρήσει αλλαγές στον τρόπο δουλειάς του κυρίου Φερέιρα, σε σχέση με την προηγούμενη προετοιμασία;

Δεν έχει σημαντικές διαφορές. Προσπαθούμε να αποκτήσουμε καλή φυσική κατάσταση και να δέσουμε ως ομάδα. Εκεί έχει πέσει το βάρος και για αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε στην προετοιμασία.

Υπάρχουν διαφορές στην τακτική; Βλέπουμε ότι φέτος εφαρμόζει ένα άλλο σύστημα...

Ναι, υπάρχουν, αλλά αυτά αλλάζουν. Ακόμα γίνονται μεταγραφές, θα ενσωματωθούν και άλλοι ποδοσφαιριστές που τώρα έχουν άδεια και ίσως το σύστημα αλλάξει ξανά. Ο προπονητής έχει το σχέδιο του και μόλις έχει όλους τους ποδοσφαιριστές στη διάθεση του, θα κάνει τις τελικές επιλογές του. Εμείς ως ποδοσφαιριστές, πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις του. Να παίζουμε πιο έξυπνα.

Δεν αρκεί να μαρκάρεις και να τρέχεις, γιατί μπορεί να το κάνεις με τον λάθος τρόπο και στο λάθος χρόνο. Πρέπει να το κάνεις σωστά. Αυτή είναι η άποψη μου. Δεν έχουμε την καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη και πρέπει να το αναπληρώσουμε με το μυαλό. Κάθε ποδοσφαιριστής πρέπει να ξέρει τι να κάνει και πότε να το κάνει. Όταν μία ομάδα παίζει έξυπνα, μπορεί να καλύψει την έλλειψη ποιότητας. Αυτό πρέπει να καταλάβουμε και να δουλέψουμε.

Στην ομάδα αγωνίζονται πλέον πολλοί νεαροί ποδοσφαιριστές. Πως χαρακτηρίζεις την παρουσία τους;

Λείπουν και πέντε παιδιά με την Εθνική Κ19 της Ελλάδας. Έχουν ταλέντο. Αλλά είναι διαφορετικό να είσαι καλός στην προπόνηση και διαφορετικό στα επίσημα ματς. Είναι καλό για τους νεαρούς να προπονούνται μαζί μας, γιατί το επίπεδο είναι διαφορετικό από την ακαδημία. Να φοράς τη φανέλα του Παναθηναϊκού είναι πολύ απαιτητικό και πρέπει να σκέφτεσαι και να ενεργείς γρήγορα. Έχουν ταλέντο αλλά πρέπει να σκέφτονται δουλειά, δουλειά, δουλειά! Και να μαθαίνουν συνέχεια!

Η πρώην ομάδα σου, η Ρέιντζερς, υποβιβάστηκε για χρέη… Στεναχωρήθηκες όταν το έμαθες;

Είναι λυπηρό. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσε να συμβεί. Στην πραγματικότητα, πλέον το ποδόσφαιρο είναι επιχειρήσεις, είναι ισολογισμοί. Πρέπει να ξοδεύεις όσα βγάζεις. Πλέον, οι εποχές έχουν αλλάξει. Οι Κυβερνήσεις αναζητούν χρήματα από παντού και στρέφονται στο ποδόσφαιρο.

Είναι άσχημο, αλλά όλες οι ομάδες πρέπει να δουν το παράδειγμα της Ρέιντζερς και να μάθουν από αυτό. Το ποδόσφαιρο είναι ωραίο, μοναδικό και ψυχαγώγει. Άλλα την ίδια στιγμή, άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη γίνονται όλο και φτωχότεροι. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι οι ποδοσφαιριστές και οι ομάδες έχουν υπέρογκα κέρδη και οι ίδιοι στερούνται τα βασικά. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι το ποδόσφαιρο είναι κομμάτι της κοινωνίας και πρέπει να μάθει να την σέβεται και να συμβαδίζει μαζί της.



NBA: Ισόβιος αποκλεισμός στον Πόρτερ για παράνομο στοιχηματισμό!
NBA: Ισόβιος αποκλεισμός στον Πόρτερ για παράνομο στοιχηματισμό!
Champions League: Η Ρεάλ Μαδρίτης "έκλεψε" την πρόκριση στην Αγγλία!
Champions League: Η Ρεάλ Μαδρίτης "έκλεψε" την πρόκριση στην Αγγλία!
Θλίψη στον ελληνικό στίβο: Πέθανε ο Κώστας Ηλίας
Θλίψη στον ελληνικό στίβο: Πέθανε ο Κώστας Ηλίας
Champions League: Στα ημιτελικά η Μπάγερν Μονάχου
Champions League: Στα ημιτελικά η Μπάγερν Μονάχου
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved