Ζαρντίμ: «Αμυντικό και μέσο…»

Ζαρντίμ: «Αμυντικό και μέσο…»

Ο Ολυμπιακός είναι σε αναζήτηση ενός αμυντικού και ενός μέσου, σύμφωνα με τον Λεονάρντο Ζαρντίμ.

Ο Πορτογάλος τεχνικός ηγέτης των «ερυθρόλευκων» σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Έλληνες εκπροσώπους του Τύπου που ακολουθούν την αποστολή στο Άχενκιρχ της Αυστρίας, υποστήριξε πως οι Πειραιώτες χρειάζονται ενίσχυση στην άμυνα και στην μεσαία γραμμή, καθώς εκεί… έχασαν σημαντικές μονάδες.

Παράλληλα, ο 38χρονος προπονητής υποστήριξε πως είναι σημαντικό όλοι στο «στρατόπεδο» του Ολυμπιακού να ενεργούν με ενότητα, ενώ αναφέρθηκε και στις «μάχες» του με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Αρχικά, ο Λεονάρντο Ζαρντίμ ξεκίνησε την συνέντευξη με μία τοποθέτηση και στην συνέχεια δέχθηκε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων: «Είναι πολύ σημαντικές αυτές οι τρεις μέρες για μας. Είναι σημαντικές γιατί πρέπει να συντονιστούμε ως ομάδα. Να δούμε πως θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε, γενικά, στο γήπεδο και την προπόνηση. Είναι πολύ σημαντικό να γνωριστούμε όλοι καλά. Στο μέλλον θα δουλέψουμε καλύτερα ομαδικά.

Στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας πρέπει να βελτιώσουμε τη φυσική κατάσταση αλλά και την τεχνική των παικτών. Είναι πολύ σημαντικά αυτά τα φιλικά παιχνίδια που θα παίξουμε για να έχω μια εικόνα από την ομάδα και τον κάθε παίκτη ξεχωριστά. Στο τέλος θα δούμε τι κάναμε και θα πάρουμε κάποιες αποφάσεις. Τώρα περιμένω τις ερωτήσεις σας».

-Πώς βλέπετε το επίπεδο της ομάδας ως τώρα, είστε ικανοποιημένος από το υλικό που έχετε στα χέρια σας;

«Είναι δύσκολο να πει κανείς μετά από τρεις μέρες μόνο και να έχει ειλικρινή γνώμη. Τώρα δουλεύω ώστε να βελτιωθούν σε όλα. Στο τέλος θα έχω καλύτερη εικόνα και θα μπορώ να πάρω την οποιαδήποτε απόφαση».

-Στις προηγούμενες προετοιμασίες του Ολυμπιακού, οι προπονητές επέλεγαν να τρέχουν πολύ στα βουνά τους παίκτες. Κυρίως τις πρώτες μέρες και όχι να τους γυμνάζουν πολύ με μπάλα. Θα το πάτε έτσι μέχρι το τέλος ή θα το αλλάξετε;

«Πάντα δουλεύω το κομμάτι της φυσικής κατάστασης μαζί με την τεχνική. Δεν υπάρχουν για μένα ξεχωριστές δουλειές. Είναι ενωμένες αυτές οι δύο. Γι' αυτό και δουλεύω έτσι».

-Σε πόσες μέρες περίπου θα βγάλετε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα;

«Νομίζω ότι αυτοί οι δύο πρώτοι αγώνες για μένα θα είναι σημαντικοί να έχω μια εικόνα».

-Υπάρχει ένας παίκτης που δοκιμάζεται εδώ, ο Γκουλάν. Πόσο χρόνο χρειάζεστε για χρήσιμα συμπεράσματα;

«Πιστεύω ότι στο φινάλε του σταδίου αυτής της προετοιμασίας μπορώ να έχω μια εικόνα και να πάρω μια απόφαση. Είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι σ’ αυτό το στάδιο της προετοιμασίας γενικότερα βλέπουμε τους παίκτες που έχουμε εδώ. Μετά θα έρθουν και οι διεθνείς και θα δούμε τι περαιτέρω χρειαζόμαστε».

-Όταν ήσασταν προπονητής στην Τσάβες, πριν από μερικά χρόνια, είχατε δείξει στους παίκτες την ταινία «300» με τον Λεωνίδα και τους Σπαρτιάτες. Γιατί το κάνατε; Σκέφτεστε κάτι ανάλογο κι εδώ;

«Είναι αλήθεια ότι το έκανα. Πριν από πέντε χρόνια έγινε αυτό στην Τσάβες όπως λέτε. Το έκανα γιατί δεν ήταν ενωμένοι οι παίκτες. Το έκανα για να τους δείξω πως είναι η ομάδα. Πρέπει να είναι όλοι για έναν και ένας για όλους».

-Υπάρχει περίπτωση να κάνετε κάτι ανάλογο κι εδώ;

«Οι ομάδες είναι διαφορετικές. Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε όλοι ενωμένοι. Να δουλέψουμε όλοι σαν ένα».

-Με βάση τα έως τώρα προπονητικά διπλά το 4-2-3-1 φαίνεται πως είναι η διάταξη που προτιμάτε. Θα συνεχίσετε ή θα δοκιμάσετε και κάτι άλλο;

«Μου αρέσει το 4-3-3. Από την άλλη όμως, δε μένω… κολλημένος σε ένα σύστημα. Αν νομίζω ότι πρέπει να εκμεταλλευτώ αλλιώς τους παίκτες που έχω στα χέρια μου και τις ικανότητες τους, η διάταξη πρέπει ν’ αλλάζει λίγο».

-Αυτό το τρίγωνο στο κέντρο προτιμάτε να είναι με έναν κόφτη-αμυντικό χαφ ή με δύο;

«Μού αρέσει το τρίγωνο να είναι δυναμικό, όχι στατικό. Να είναι παίκτες που να αλλάζουν θέσεις. Να είναι δηλαδή κάποια στιγμή ένας αμυντικός χαφ και την άλλη στιγμή δύο».

-Να αλλάζουν μεταξύ τους δηλαδή;

«Ναι».

-Παραδοσιακά ο Ολυμπιακός έπαιζε από τα άκρα. Θέλετε να συνεχίσετε έτσι ή θα προτιμάτε από τον άξονα;

«Όταν μία ομάδα παίζει επιθετικά, κανονικά η αντίπαλη ομάδα παίζει κλειστά στο κέντρο, οπότε μου αρέσει να παίζω στα πλάγια».

-Για να καταλάβουμε καλύτερα τη φιλοσοφία σας, τι προτιμάτε, να κερδίζει η ομάδα με 1-0 ή με 4-3;

«Προτιμώ να κερδίζω…»

-Υπάρχουν αρκετοί καινούριοι παίκτες στην άμυνα όπως ο Μανωλάς, ο Σιόβας, ο Ντιελνά, ο Παπάζογλου, ο Ποτουρίδης… Έχουμε δει και πώς τους χρησιμοποιείτε ως ζευγάρια. Να υποθέσουμε ότι δείχνει κάτι αυτό ή θα υπάρξουν αλλαγές;

«Στο κέντρο της άμυνας όπως και στη μεσαία γραμμή έφυγαν σημαντικοί παίκτες. Έφυγε ο Μέλμπεργκ, ο Μαρκάνο, ο Αβραάμ είναι τραυματίας ενώ στη μεσαία γραμμή έφυγαν οι Μακούν και Ορμπάιθ. Σίγουρα στο κέντρο της άμυνας θα πρέπει να ψάξουμε κάποιον παίκτη και θα δούμε ποιος και πώς θα παίζει».

-Βλέπουμε να βάζετε αριστεροπόδαρο στόπερ με δεξιοπόδαρο στόπερ στην άμυνα στις δοκιμές σας. Και βλέπουμε τους ίδιους ως τώρα. Καταλήγετε εκεί;

«Αν είναι δυνατό να παίζουμε με αριστεροπόδαρο στόπερ αριστερά και δεξιοπόδαρο δεξιά είναι ό,τι καλύτερο γιατί βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας».

-Έχετε 24 παίκτες μαζί σας στο Άκενκιρχ. Με δεδομένο ότι θα έρθουν κάποια στιγμή οι διεθνείς, θα μπουν και οι τραυματίες, ανεβαίνει ο αριθμός και έχετε πει ότι θέλετε μικρό ρόστερ, περίπου 25 παίκτες. Πόσο δύσκολο είναι να βγάλετε κάποιους εκτός γιατί απλά θα περισσεύουν;

«Σίγουρα δε μπορούν να μείνουν όλοι οι παίκτες. Θέλουμε ισορροπημένη ομάδα. Δε μπορεί να είναι πολλοί παίκτες. Είναι νωρίς να μιλήσουμε όμως γι’ αυτό».

-Πρόπερσι ο Βαλβέρδε είπε ότι θέλει να έχει δύο ισάξιους σε κάθε θέση και να εκμεταλλευτεί τα πολυεργαλεία, σκέφτεστε το ίδιο κι εσείς;

«Φυσικά πρέπει να είμαστε έτοιμοι να έχουμε πάνω από μία λύση σε κάθε θέση. Υπάρχουν κάρτες και τραυματισμοί».

-Ο Μιραλάς που είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της ομάδας δεν είναι εδώ. Πώς σκέφτεστε να τον χρησιμοποιήσετε, στα άκρα ή την κορυφή της επίθεσης;

«Θα χρησιμοποιήσω τον Μιραλάς σύμφωνα μ' αυτά που χρειάζεται η ομάδα. Έχω δει αγώνες όπου έπαιξε αριστερά και τα πήγε πολύ καλά αλλά και αγώνες που έπαιξε στην κορυφή της επίθεσης και επίσης ήταν πολύ καλός».

-Συμπληρώθηκε μία 4ετία πριν από λίγες μέρες που το ποδόσφαιρο της απόλυτης κατοχής (μπάλας) έχει κυριαρχήσει λόγω της Εθνικής Ισπανίας και της Μπαρτσελόνα. Είναι ένα στιλ ποδοσφαίρου που θέλετε να εφαρμόσετε στον Ολυμπιακό; Που στο τελευταίο 1/3 του γηπέδου θα υπάρχει απόλυτη ελευθερία για ατομικές ενέργειες;

«Προσωπικά μού αρέσει η ομαδική δουλειά. Μέσα στη δουλειά αυτή μπορεί κάποιος να κάνει και ατομικές προσπάθειες. Το σημαντικό να δουλέψουμε ως ομάδα. Όσο πιο μπροστά είμαστε στην επίθεση, τόσο πιο πολύ θα δουλέψουμε και σε ατομικό επίπεδο και θα επιτρέπονται οι ατομικές προσπάθειες. Κοντά στην άμυνα να ξεχάσουμε τις ατομικές προσπάθειες».

-Στο Μόναχο ήρθε κόσμος να σας υποδεχθεί όπως και στις προπονήσεις. Το ξέρατε και το περιμένατε ότι θα είναι παντού Ολυμπιακοί ή ξαφνιάστηκε;

«Το ήξερα. Ήρθα στη μεγαλύτερη ελληνική ομάδα. Όπως οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης έχουν κόσμο δίπλα τους όπου κι αν ταξιδεύουν».

-Είχε πει κάποτε ο Ζέτερμπεργκ ότι αν πετύχεις στον Ολυμπιακό μπορείς να πετύχεις παντού. Ότι ο Ολυμπιακός έχει απαιτητικό κοινό και δεν μετράει απλώς να κερδίζεις, αλλά και να παίζεις καλή μπάλα. Πώς το αντιλαμβάνεστε αυτό;

«Σίγουρα αυτό είναι ένα κίνητρο για κάθε επαγγελματία που είναι στο ποδόσφαιρο. Του αρέσει να κερδίζει και να παίζει καλή μπάλα. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και εμείς».

-Εκτός από την άμυνα, θα χρειαστείτε παίκτη και στη θέση των αμυντικών χαφ ή εκεί είστε καλυμμένος;

«Πιστεύω ότι θέλουμε και εκεί παίκτη. Πιστεύω ότι θα χρειαστούμε και εκεί».

-Ποιο είναι το μεγάλο σας όνειρο με τον Ολυμπιακό;

«Να κερδίζω. Να κερδίσω το νταμπλ στην Ελλάδα και να περάσουμε από τη φάση των ομίλων του Champions League».

-Όσον αφορά στους τερματοφύλακες Μέγιερι και Κάρολ, αρχίζουν από την ίδια… αφετηρία;

«Φυσικά κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τους τερματοφύλακες. Όλοι οι παίκτες είναι στην ίδια αφετηρία. Θα παίξουν αυτοί που βλέπω ότι έχουν καλύτερη εικόνα στην προπόνηση».

- Με δεδομένο ότι λείπουν οι διεθνείς, έχετε δει κάποιον ηγέτη στην ομάδα απ' αυτούς που έχετε μαζί σας τώρα;

«Αυτή την στιγμή υπάρχουν παίκτες με εμπειρία. Υπάρχουν οι αρχηγοί της ομάδας. Είναι ο σύνδεσμος της ομάδας και του προπονητή».

-Εικόνα για τους βασικούς αντιπάλους του Ολυμπιακού, έχετε; Είδατε και ματς των αντιπάλων σε dvd και ειδικά του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ;

«Αυτή την στιγμή το πιο σημαντικό για μένα είναι να δω τη δική μου ομάδα. Μετά θα δούμε τους αντιπάλους».

-Έχετε μιλήσει με τον κ. Φερέιρα;

«Όχι».

-Θα του στείλετε ένα μήνυμα;

«Γιατί»;

-Για να του πείτε ότι θέλετε να τον κερδίσετε;

«Θα κερδίζουμε πάντα (γελάει)».

-Μας είπατε πριν ότι με βάση τις απώλειες παικτών που ήταν στην ομάδα πέρυσι, χρειάζεται ένα στόπερ και ένα αμυντικό χαφ. Αλήθεια, με την πιθανή προσθήκη του Ρουίς, θεωρείτε ότι δεν υπάρχει άλλη θέση που χρειάζεται ενίσχυση;

«Δεν είπα ότι θέλουμε παίκτες. Είπα ότι θεωρώ ότι σ' αυτή τη θέση χάσαμε παίκτες και μάλλον θα χρειαστούμε».

-Θα βρείτε λύσεις απ' αυτούς που υπάρχουν ή θα έρθουν άλλοι;

«Άμα έχουμε στην ομάδα λύσεις γιατί να βρούμε εκτός ομάδας;»

Τέλος, ο Λεονάρντο Ζαρντίμ θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στους παίκτες του ενόψει της προετοιμασίας: «Επίσης, θέλω να στείλω και ένα μήνυμα προς τους παίκτες. Είναι μεγάλη η προσπάθεια που κάνουν τώρα για να καταλάβουν τη μεθοδολογία της δουλειάς μου και οφείλω να πω ότι κάνουν πολύ καλή δουλειά ως τώρα».



Πόλο: Διπλή πρόκριση για τον Υδραϊκό
Πόλο: Διπλή πρόκριση για τον Υδραϊκό
Ρέντη: Διάλογος-σοκ ανήλικων συλληφθέντων - Καμαρώνει που τον περιμένουν στις φυλακές Αυλώνα!
Ρέντη: Διάλογος-σοκ ανήλικων συλληφθέντων - Καμαρώνει που τον περιμένουν στις φυλακές Αυλώνα!
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση φίλων της «Ένωσης» στο ξενοδοχείο της ομάδας!
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση φίλων της «Ένωσης» στο ξενοδοχείο της ομάδας!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved