Αλαφούζος: «Η ανταπόκριση του κόσμου θα κρίνει τις μεταγραφές»

Αλαφούζος: «Η ανταπόκριση του κόσμου θα κρίνει τις μεταγραφές»

Έκκληση στον κόσμο του «τριφυλλιού» για άμεση οικονομική βοήθεια μέσω της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» απηύθυνε ο Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος ανέλυσε το πλάνο σωτηρίας του για τον σύλλογο το οποίο «στηρίζεται σε μια… ιδέα», ενώ δεν παρέλειψε να αποκαλύψει πως διεξάγονται «προχωρημένες» συζητήσεις με ποδοσφαιριστές ενόψει της στελέχωσης του ρόστερ της νέας σεζόν.

«Θέλω να κάνω έκκληση στον κόσμο να βάλουν γρήγορα χρήματα για να ξέρουμε τι έχουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο εμπνευστής της εταιρείας λαϊκής βάσης για τη σωτηρία του Παναθηναϊκού στην τηλεοπτική εκπομπή «ΔΙΚΗ στον ΣΚΑΪ», όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επόμενη μέρα του συλλόγου, τις σχέσεις με τον Ολυμπιακό, αλλά και τα μεταγραφικά, μην παραλείποντας να ευχαριστήσει την οικογένεια Γιαννακόπουλου για την προσφορά της στο σύλλογο.

Παράλληλα, ο Αλαφούζος όχι μόνο ξεκαθάρισε ότι η μεταβίβαση των μετοχών είναι αμετάκλητη, από τη στιγμή που τα σχετικά έγγραφα - για να περάσουν οι μετοχές στο Σωματείο - βρίσκονται ήδη στην ΕΕΑ, αλλά χαρακτήρισε τον Ζεσουάλδο Φερέιρα ως τον καταλληλότερο άνθρωπο για να αναλάβει το χτίσιμο του νέου ΠΑΟ, υποσχόμενος διαφάνεια και «φως» σε όλα τα ζητήματα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιάννη Αλαφούζου:

«Οι ελληνικές ομάδες έχουν μικρότερο μπάτζετ από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Η ελληνική οικονομία άλλωστε είναι πιο μικρή και τα τηλεοπτικά δικαιώματα είναι πολύ μικρά σε σχέση με τις άλλες χώρες. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να συγκριθούμε με τις ξένες ομάδες είναι με τον αριθμό των οπαδών μας. Σκέφτηκα έτσι πως αν μπορούσαν να ενεργοποιηθούν οι οπαδοί θα γινόταν κάτι πολύ καλό».

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα είδαμε από το βίντεο ότι θέλει να βοηθήσει. Τον έχετε συναντήσει, του έχετε μιλήσει, πως έχετε δει την άποψη του;

«Όταν τον συνάντησα τον Απρίλιο και του εξήγησα την ιδέα, ενθουσιάστηκε και μου είπε ότι ίσως αυτή ήταν η καλύτερη λύση. Ένα αντίστοιχο πράγμα υπάρχει στην Μπενφίκα και στην Πόρτο».

Ήταν δυσαρεστημένος με τα όσα είχαν γίνει;

«Όχι, ήταν απογοητευμένος από το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου, τη διαιτησία, το παρασκήνιο και τη βία. Τον ενοχλούσε και που οι οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν χάσει το δρόμο τους τώρα στο τέλος».

Μιλήσατε για παρασκήνιο, πως θα πάτε κόντρα σε αυτό;

«Η προσπάθεια του Παναθηναϊκού είναι έντιμη, στο φως και αυτό θα δυσκολέψει πάρα πολύ τους όποιος σκοτεινούς κύκλους θέλουν να δράσουν».

Πότε θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών, μετά την έγκριση της ΕΕΑ;

«Έχει ήδη πάει ο φάκελος. Την Τρίτη απλά θα συζητηθεί. Θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες. Το τελευταίο εμπόδιο είναι η έγκριση του «Σωματείου».

Γιατί ο Γιάννης Αλαφούζος κάνει την προσπάθεια του το 2012 και όχι το 2008 όταν έδινε το παρών δίπλα στον Ανδρέα Βγενόπουλο που τα χρήματα ήταν δανεικά και έρεαν άφθονα;

«Το 2008 το χρήμα δεν ήταν δανεικό. Ήταν χρήμα των μετόχων και μόνο ευγνωμοσύνη μπορείς να εκφράσεις. Ελπίζω να συμφωνούν οι οπαδοί. Τότε υπήρχε άλλη λύση. Είχαν την οικονομική δυνατότητα να φτιάξουν έναν ισχυρό Παναθηναϊκό. Εγώ δεν ήθελα να γίνω ιδιοκτήτης ή μέτοχος. Είμαι οπαδός, οργανώνω μια συλλογική προσπάθεια των οπαδών οι οποίοι θα είναι ισότιμοι. Φιλοδοξία μου είναι να είμαι ένας από αυτούς. Ούτε προτίθεμαι, ούτε μπορώ να πάρω την ευθύνη. Πρέπει να πάμε σε άλλες λύσεις. Σε καινούριες λύσεις. Η παλιά Ελλάδα έχει τελειώσει».

Πιστεύετε ότι κάποια στιγμή ο κ. Βγενόπουλος, ο κ. Βαρδινογιάννης έγιναν μέρος ενός προβλήματος;

«Οπωσδήποτε οι διαφωνίες είχαν μόνο αρνητικές επιπτώσεις. Οι προσωπικές τους σχέσεις αφορούν εκείνους. Εγώ ελπίζω και δεν έχω κανένα λόγω να πιστεύω το αντίθετο ότι και οι δυο στηρίζουν αυτή την ενέργεια».

Έχετε ακούσει φυσικά ότι σας θεωρούν μπροστινό του Γιάννη Βαρδινογιάννη;

«Το έχω ακούσει αλλά τι να κάνω. Να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας δεν μπορώ. Όλοι κρινόμαστε από αυτά που κάνουμε και από τον χρόνο».

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έχουν κάθε λόγο να είναι δύσπιστοι. Πως ο Γιάννης Βαρδινογιάννης είπε στον Γιάννη Αλαφούζο αμέσως "ναι" ενώ άφηνε για έξι μήνες να υπάρχει το σενάριο του Πρίγκιπα;

«Ποια ήταν η εναλλακτική λύση του Παναθηναϊκού τότε; Καμία. Εγώ δεν μπορώ να απαντήσω για λογαριασμό του κ. Βαρδινογιάννη. Να πάμε πίσω στον Μάρτιο. Ποιες ήταν οι επιλογές του Παναθηναϊκού; Είχε εμπλακεί σε μια απίστευτη συζήτηση, χωρίς διοίκηση, χωρίς χρήματα και με την ομάδα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Πήρα το ρίσκο να αντιμετωπίσω τη ΓΗΠΕΛ και από εκεί και πέρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Δεν υπήρχε άλλη λύση. Πήγα και πρότεινα κάτι ολοκληρωμένο στον κ. Βαρδινογιάννη το είχα μελετήσει και πείστηκε. Και ο κ. Βγενόπουλος πείστηκε το συζητούσαμε όλο αυτό το διάστημα. Τον βλέπω συχνά και εκτιμώ και τις σκέψεις του και τις ιδέες του».

Άρα ανέτρεψε ο κ. Βγενόπουλος την σκέψη του ότι όλοι μαζί είμαστε πιο ισχυροί από τον Αμπράμοβιτς;

«Γιατί όλοι αυτοί και όχι όλοι εμείς; Η λύση που προτείναμε εμείς. Είναι όλοι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού».

Ακόμα και ο πρίγκιπας;

«Ακόμα και αυτός. Αλλά που ήταν τον Μάρτιο ο Πρίγκιπας; Γίνεται αρκετός θόρυβος γύρω από αυτόν και μια μερίδα των οπαδών διερωτάται τι γίνεται. Σαν ιδέα δεν με ενθουσιάζει. Ούτε στην σκέψη μου, ούτε στα γούστα μου ταιριάζει. Μιλάω για τον οποιονδήποτε Πρίγκιπα.

Από εκεί και πέρα επειδή ο Παναθηναϊκός κινδύνευε, θα τον διευκολύναμε. Τον Πρίγκιπα τον ψάχνουμε. Έχουμε ειδοποιήσει τον αδερφό του Πρίγκιπα, αναθέσαμε σε μια εταιρεία να τον βρει, βρήκαμε έναν Έλληνα επιχειρηματία που έχει κάνει συναλλαγές μαζί του, αλλά εδώ και δέκα μέρες δεν έχουμε νέα. Όσον αφορά στην αύξηση, αυτή τρέχει. Την επεκτείναμε μέχρι τέλη Ιουλίου. Όταν φτάσουμε κοντά στο τέλος αυτής και δεν έχει συγκεντρωθεί το ποσό, θα ζητήσουμε από όποιον θέλει να βοηθήσει».

Γιατί λαϊκή βάση για τον Παναθηναϊκό;

«Πρέπει να μην ήμαστε πάντοτε καχύποπτοι. Το μόνο που έχω να πω εγώ είναι ότι είχαμε μια καλή ιδέα, μια έντιμη ιδέα, μια ιδέα που έχει δουλέψει και σε άλλες χώρες και θέλαμε να την διαμορφώσουμε με εντιμότητα και διαφάνεια στην Ελλάδα».

Η «Παναθηναϊκή Συμμαχία» ανοίγει τις πύλες της από τις 2 Ιουλίου έχοντας ως κατώτατη συνδρομή τα 175 ευρώ. Είχε γίνει κάτι αντίστοιχο από τον Ολυμπιακό με μέλη και με κατώτατη συνδρομή 60 ευρώ, γιατί το εγχείρημα να έχει αποτέλεσμα;  

«Ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού παρέμεινε ο κ. Κόκκαλης. Εδώ πέρα ιδιοκτήτης θα είναι οι οπαδοί του. Η αύξηση θα γίνει μέσω του "Σωματείου" που θα έχουν αρχικά το 54.7% και εν συνεχεία μετά την αύξηση το 60%-70% των μετοχών. Όλοι θα έχουν μια ψήφο, τα οικονομικά δεδομένα θα τα παρακολουθούν όλοι μέσω από την ιστοσελίδα μας. Εμένα με εντυπωσιάζει το γεγονός πως ενώ ο Ολυμπιακός ενώ δεν προσέφερε κανένα προνόμιο στους φίλους του, έχει ακόμα 18.000 που ανανεώνουν».

Γιατί να βάλει ο κόσμος χρήματα από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός έχει επιφανείς επιχειρηματίες για να το κάνουν;

«Καταρχήν αυτοί οι επιφανείς επιχειρηματίες με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν εμφανίστηκαν. Ακόμα και αν ένας επιχειρηματίας έχει την οικονομική δυνατότητα να βοηθήσει πως θα το κάνει; Είναι θέμα ηθικό. Το μοντέλο του πλουσίου που επιδεικνύει χρήματα στην ομάδα του φαντάζει χθεσινό. Αυτή είναι η δευτερεύουσα απάντηση... η πρωτεύουσα είναι που ήταν όλοι το διάστημα που τους είχαμε ανάγκη; Κάποιοι επιχειρηματίες βάλανε λεφτά και τώρα. Δεν θέλουν να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα τους. Και ο κ. Πολέμης και ο κ. Βγενόπουλος έχουν εισφέρει τα ποσά που έπρεπε για την Α.Μ.Κ. Ο κ. Πολέμης έχει βάλει ήδη, όλο το ποσό, και ο κ. Βγενόπουλος είπε ότι θα το βάλει τμηματικά.  

Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που έχει πολλά έσοδα. Τα έσοδα του χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή μέχρι να αρχίσει από τις 2 Ιουλίου να δίνει ο κόσμος την δική του συνεισφορά. Ο Παναθηναϊκός θα είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του. Η προεξόφληση κάποιων εσόδων είναι ένα μέτρο που έχουμε πάρει».

Μπορείτε να βεβαιώσετε τους οπαδούς του Παναθηναϊκού ότι η ομάδα θα παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ;

«Αυτό δεν μπορώ να το βεβαιώσω. Μέχρι σήμερα αυτά που έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε τα έχουμε πετύχει. Δεν είμαστε μάγοι αλλά πιστεύουμε στις δυνατότητες μας. Προτιμώ να κάνουμε περισσότερα από αυτά που λέμε».

Τι σημαίνει για σας η σωτηρία του Παναθηναϊκού;

«Να δημιουργήσει μια βάση οπαδών οι οποίοι θα διοικούν και θα χρηματοδοτούν συστηματικά κάθε χρόνο τον Παναθηναϊκό. Όλες οι ομάδες έχουν ανάγκη τα χρήματα. Με τη λαϊκή βάση δημιουργείται ένα μοντέλο, διαφορετικό. Οι οπαδοί να βοηθούν την ομάδα που αγαπούν χωρίς κανένα κίνητρο. Είναι εύκολο να λέμε ότι μπήκαν στον αέρα. Εγώ ξέρω ότι ο Παναθηναϊκός πήγε καλά, ότι κέρδισε ένα νταμπλ. Ο μέτοχος μιας εταιρείας αν δεν είναι και διευθύνων σύμβουλος δεν διοικεί την εταιρεία».

Αν δεν πάει καλά το πλάνο τι θα γίνει;

«Αστειευόμενος μπορώ να σας πω ότι θα έρθει να μας σώσει ο Πρίγκιπας. Στα σοβαρά τώρα κάποια χρήματα θα έχουμε μαζέψει. Κάποιες ενέργειες θα τις έχουμε κάνει, οπότε τα πράγματα θα είναι καλύτερα για τη συνέχεια».

Ερωτηθείς από τηλεθεατές για τον Πρίγκιπα, συμπλήρωσε:

«Η κ. Μιχοπούλου εκπροσωπεί τον Μπέο και έχει σχέση με τους Κανελλόπουλους. Υπάρχει άμεση σύγκρουση καθήκοντος. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να έχει κοινό δικηγόρο με τον Μπέο. Το θεωρώ, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν είναι αντιληπτό. Εγώ είμαι επιχειρηματίας, έχω συνηθίσει να μιλάω με επιχειρηματίες. Οι δικηγόροι υλοποιούν τις συμφωνίες Διαπραγμάτευση δεν γίνεται με δικηγόρους. Δεν έχω να πω κάτι με την κ. Μιχοπούλου».

Δεύτερη ερώτηση για το αν είναι μπροστινός του Τζίγγερ και αν μπορεί το Σωματείο να έχει μεγάλο ποσοστό της ΠΑΕ:

«Αηδίες. Είναι γελοιότητες. Αναφέρεστε στο «Θέμα». Την απάντηση την έχει δώσει και ο κ. Καμάρας. Δεν υπάρχει περιορισμός από ένα Σωματείο να έχει όσες μετοχές θέλει. Η κοινωνία του Άρη έχει 55%. Είναι αηδίες. Αυτά γράφονται για παραπληροφόρηση. Είναι προσπάθεια κέντρων. Αν διαβάστε συγκεκριμένα πράγματα θα το καταλάβετε».

Πότε θεωρείτε ότι θα μπορέσει ο Παναθηναϊκός να ανταγωνιστεί τον Ολυμπιακό;

«Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα και ο Μαρινάκης έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια. Εμείς δεν θα πάμε να φτιάξουμε ομάδα καλύτερη. Πάμε να φτιάξουμε ομάδα και στο μέλλον θα δούμε ποιος είναι πιο ισχυρός».

Πόσα χρόνια χρειάζονται για να ξαναγίνει πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός;

«Μία ομάδα μπορεί να γίνει μεγάλη με πολλούς τρόπους. Η διοίκηση Πατέρα επένδυσε σε παίκτες μεγάλης ποιότητας. Μια άλλη λύση είναι το μοντέλο της Σπόρτινγκ. Βγάζει νέους παίκτες και δημιουργεί σύνολα από το μηδέν. Το θέμα είναι να μην καταλήγουμε σε ποδοσφαιριστές που είναι στο τέλος της καριέρας τους. Η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη.

Ακόμη προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα μας. Να μαζέψουμε χρήματα και να αποπληρώσουμε. Γίνεται δουλειά. Θα είναι καλή ομάδα, αλλά θέλουμε 2-3 χρόνια να δέσει την ομάδα. Ο Φερέιρα έχει ενθουσιαστεί από το πλάνο αυτό και γι' αυτό ήθελε να είναι ο πρώτος που θα έδινε τα 1.000 ευρώ και να είναι το πρώτο μέλος».

Τι θα γίνει με τον Λέτο;

«Ο Λέτο στάθηκε πολύ στον Παναθηναϊκό στα δύσκολα και έκανε ότι μπορούσε. Έτσι και ο Παναθηναϊκός θα σταθεί δίπλα στον Λέτο».

Με τους Καραγκούνη Κατσουράνη;

«Ο Καραγκούνης είναι εθνικό σύμβολο πλέον και ο Κατσουράνης λαμπρός ποδοσφαιριστής. Εγώ δεν αποφασίζω για τους παίκτες. Συμμετέχω σε επίπεδο κάποιων αρχών και γνωρίζω. Θέλουμε τον Καραγκούνη να μείνει τουλάχιστον για ένα ακόμη χρόνο και μετά να αναλάβει κάποιο πόστο στον σύλλογο».

Με τον Κατσουράνη και τον Μπουμσόνγκ τι θα γίνει;

«Δεν ξέρω, ειδικά απέναντι στον Κατσουράνη, για το ύψος του συμβολαίου. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, όπως και στον Μπουμσόνγκ, ώστε να κατέβουν και να είναι κοντά στην κακή οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας. Να πληρώνεις 1 και 2 εκ. είναι δύσκολο».

Για τις μεταγραφικές κινήσεις του Παναθηναϊκού;

«Αυτό θα εξαρτηθεί με το πότε θα μπουν τα χρήματα από τον κόσμο. Θέλω να κάνω έκκληση να βάλουν γρήγορα χρήματα για να ξέρουμε τι χρήματα έχουμε. Υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις για τη στελέχωση του ρόστερ. Δεν θα σας πω τίποτα περισσότερο για αυτό».

Ο Παναθηναϊκός κοιτάει την περίπτωση του Σαλπιγγίδη;

«Ο Σαλπιγγίδης είναι πολύ μεγάλος παίκτης, αλλά εγώ δεν έχω ακούσει ότι ενδιαφέρεται. Είναι παίκτης του ΠΑΟΚ. Δεν είναι σωστό να αρχίζουμε τους ανταγωνισμούς σε μια τόσο δύσκολη περίοδο».

Για το πρόβλημα που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Πρέπει να καθαρίσουμε την... πισίνα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έγιναν λάθη, παρανομίες και πρέπει να βελτιώσουμε το ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός που έπαιρνε τα πρωταθλήματα επί Κόκκαλη, όπως τα έπαιρνε, είχε κέρδος τα 20εκ από το Champions League. Αυτό ήταν το κίνητρο».

Για την κόντρα με τον Μαρινάκη:

«Να πιαστούμε χέρι-χέρι με τον κ. Μαρινάκη είναι μικρές οι πιθανότητες. Εγώ είχα πει ότι ο Ολυμπιακός έχει έννομο συμφέρον να μην θέλει ο Παναθηναϊκός να πάρει την άδεια και να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Και με τον κ. Κόκκαλη όταν έπαιρνε τα πρωταθλήματα με τον τρόπο που τα έπαιρνε τι όφελος είχε; Να παίρνει 20-25 εκ. ευρώ το χρόνο από τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ. Για αυτό και έκανε τα πάντα για να πάρει τα πρωταθλήματα.

Μα εγώ δεν έχω κάνει τίποτα. Είπα απλά ότι μάς πολεμάνε. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είναι ανταγωνιστές από τη φύση τους στο ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να υπάρξει ένα επίπεδο συνεννόησης και να λυθεί η εκτός αγωνιστικού χώρου κόντρα».

Επειδή υπάρχει μια παραπληροφόρηση και βλέπουμε ότι όλοι θα θέλουν να διοικήσουν, τι θα συμβαίνει ακριβώς;

«Τα μέλη του "Σωματείου", οι οπαδοί, θα εκλέγουν τη διοίκηση τους. Η διοίκηση διοικεί μέχρι που στην επόμενη Γ.Σ. στην οποία θα εκλεγεί μια άλλη. Το κάθε μέλος θα έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Είναι μια ψήφος για όλους. Είτε βάλεις 175 ευρώ, είτε 1.000, είτε 10.000. Γιατί όλοι αγαπάμε τον Παναθηναϊκό το ίδιο.

Από την άλλη Δευτέρα θα μπορεί κανείς να γίνει μέλος του "Σωματείου" με 250 ευρώ δίνοντας 175 ευρώ για το σωματείο και 75 για το διαρκείας. Ούτως η άλλως η τιμολογιακή πολιτική της ΠΑΕ είναι πάρα πολύ επιθετική. Έχει κάνει μεγάλες εκπτώσεις στα διαρκείας. Και εκτός αυτών υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις. Υπάρχουν και άλλα προνόμια. Όπως να πηγαίνει στις προπονήσεις, να πετάει με το αεροπλάνο της ομάδας.

Επίσης θα υπάρχει διαφάνεια στα έσοδα-έξοδα του Σωματείου».

Για την επικοινωνία που έχει μέσω twitter:

«Σε μία προσπάθεια με ευθύτητα οφείλουμε να παίρνουμε θέση. Δεν προλαβαίνω και όλες τις απαντήσεις. Υπάρχει αριθμός που αν κοιτάξετε το προφίλ του, θα δείτε ότι είναι μόνο για εμένα και στέλνουν μόνο για τον Πρίγκιπα. Είναι κάποιο σκοτεινό κέντρο που δεν πιστεύω όμως πως έχει σχέση με τον Παναθηναϊκό».

Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τους ταραξίες οπαδούς;

«Αναφέρεστε στους οργανωμένους οπαδούς του Παναθηναϊκού προφανώς. Δεν είναι δυνατόν ο Παναθηναϊκός να μην αγκαλιάσει τους οπαδούς του και δη τους οργανωμένους. Να καταλάβουμε όλοι και τα καλά, αλλά και τα κακά που μπορούν να προσφέρουν. Πέρυσι μας κόστισαν τα επεισόδια. Είναι μία μειοψηφία. Πρέπει να σέβονται τους βασικούς κανόνες ότι η βία είναι απαράδεκτη, ότι οι ύβρεις είναι απαράδεκτες και να μην υπερβαίνουν τα όρια. Το γήπεδο δεν μπορεί να είναι εκκλησία, αλλά υπάρχουν κάποια όρια».

Τι γίνεται με το γήπεδο. Υπάρχει θέμα επιστροφής στην Λεωφόρο;

«Υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα με τη Λεωφόρο. Δεν πληροί τους κανόνες ενός καινούριου αντισεισμικού κανονισμού και θέλει έτσι μια αρκετά μεγάλη επισκευή. Επίσης χωράει μόλις 16.000 ανθρώπους. Κάναμε κάποιες προσπάθειες να δούμε τι γίνεται αλλά μέχρι εκεί.

Ο κ. Βαρδινογιάννης έχει αναλάβει, αν του το ζητήσει η ΠΑΕ, να πάρει τη ΓΗΠΕΛ στην ιδιοκτησία του και να καλύψει οποιοδήποτε κόστος με τον κ. Μπόμπολα. Υπάρχουν διάφορες. Σε περίπτωση που υπάρξει εμπλοκή και δεν γίνει το γήπεδο, έχω αναλάβει με οποιοδήποτε τρόπο να το λύσω.
Υπάρχει και ο άλλος δρόμος, να βρούμε κεφάλαια, να μη γυρίσουμε τη ΓΗΠΕΛ και να γίνει τελικά το γήπεδο. Δεν είναι ανάγκη να πάρουμε δάνειο από ελληνική τράπεζα».  

Ο Βγενόπουλος έχει επιφυλάξεις για το γήπεδο;

«Ο κ. Βγενόπουλος είναι νομικός. Έχει περισσότερες επιφυλάξεις και για αυτό υποχρεώθηκα να αναλάβω την ευθύνη πως αν κάτι στραβώσει θα το αναλάβω εγώ».

Για την Παιανία:

«Ο “καπετάνιος” έκανε την Παιανία. Είναι ένα από τα καλύτερα προπονητικά στην Ευρώπη. Είναι ιδιοκτησίας Βαρδινογιάννη. Φέτος για το επόμενο δωδεκάμηνο μας τις πρόσφεραν δωρεάν. Ένα εκατομμύριο ευρώ είναι μεγάλο ποσό, αλλά δεν έχω εικόνα με τι κόστος θα μπορούσαμε να βρούμε μια άλλη λύση».

Ερωτηθείς για το αν ο Βγενόπουλος τον στηρίζει ή όχι:

«Ο Βγενόπουλος έβαλε 22 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να του πούμε μεγάλο ευχαριστώ. Έχει μια μεγάλη εμπειρία, τον σέβομαι, τον συμβουλεύομαι. Έχω άριστη σχέση μαζί του. Ήταν θετικός και βοήθησε. Δεν μπορούμε να ζητάμε από όλους να λένε μπράβο. Άλλος έχει μια διαφορετική άποψη».

Με τον κ.  Παύλο Γιαννακόπουλο μιλήσατε, τι σας είπε;  

«Του άρεσε πάρα πολύ η όλη ιδέα. Με διαβεβαίωσε ότι θα έχουμε τη μέγιστη δυνατή στήριξη από αυτόν».

Πως μεταφράζεται αυτό;

«Η καλή θέληση και αν χρειαστεί κάποια στιγμή να ζητήσουμε μια συμβουλή να μας την δώσουν. Οι κ. Γιαννακόπουλοι έχουν δώσει τόσα χρήματα στον Παναθηναϊκό και δεν μπορούμε να κάνουμε κριτική, μόνο τους ευχαριστούμε».

Με τον κ. Πατέρα μιλήσατε;

«Πολύ θα θέλαμε να είχαμε τον Νίκο Πατέρα να μας βοηθάει να μας εμψυχώνει από το παρασκήνιο. Μιλάμε, λέει βάζω πλάτη και τα σχετικά».

Ο κόσμος ρωτάει πόσα λεφτά έχει βάλει ο Γιάννης Αλαφούζος;

«Κάποιοι επιχειρηματίες έχουν βάλει 1,1 εκ. ευρώ στον Παναθηναϊκό. Ένας από αυτούς ήμουν και εγώ».

Η επόμενη ερώτηση είναι γιατί κρατήσατε τον κ. Φερέιρα από τη στιγμή που δεν πήρε κάποιο τίτλο;

«Δηλαδή η δεύτερη θέση είναι επιλήψιμη. Εγώ νομίζω ότι είναι ένας εξαιρετικός προπονητής και άνθρωπος. Ταιριάζει πάρα πολύ σε αυτή την προσπάθεια που θέλουμε να κάνουμε. Είναι ένας αδαμάντινος χαρακτήρας και τον θέλαμε δίπλα μας».

Πως την ίδια ώρα όμως μιλάγατε με άλλο προπονητή;

«Δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστική συζήτηση. Ήταν μια προσπάθεια να κρατάει ο Παναθηναϊκός επαφές με τους καλύτερους προπονητές που θα ήταν διαθέσιμοι για την ομάδα».

Δεν είχατε δηλαδή διαφωνία με τον κ. Γόντικα για τον Δώνη;

«Καμία απολύτως. Δεν τον γνωρίζω τον κ. Δώνη, θα ήθελα όμως να τον γνωρίσω γιατί πιστεύω ότι είναι ένας καλός προπονητής και το έχει αποδείξει η πορεία του Ατρόμητου. Έχει καρδιά, είναι Έλληνας, παλιά ήταν και παίκτης του Παναθηναϊκού ωστόσο ο Φερέιρα ήταν ο δάσκαλός του».

Πως θα μπορεί κάποιος από το εξωτερικό να συνεισφέρει;

«Με την πιστωτική του κάρτα. Θα συμπληρώνει τα στοιχεία του στο ίντερνετ. Επίσης μέσω όλων των μεγάλων τραπεζών που θα ανακοινωθούν, ενώ θα υπάρχουν και άτοκες δόσεις».

Ο Νίνης γιατί έφυγε χωρίς ο Παναθηναϊκός να πάρει κάποια χρήματα;

«Δεν το γνωρίζω καλά το θέμα. Έληξε το συμβόλαιο του, αλλά δεν μπορώ να πω τι έγινε ακριβώς. Σίγουρα υπάρχουν απαντήσεις που αυτή τη στιγμή εγώ δεν μπορώ να δώσω».

Όταν ερωτηθήκατε για το μπάτζετ είπατε θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή. Πως είναι δυνατόν ο Παναθηναϊκός να έχει ξεκινήσει συζητήσεις με ποδοσφαιριστές χωρίς να γνωρίζει το μπάτζετ της νέας σεζόν;

«Ο Παναθηναϊκός ξεκινάει μετά τις 2 Ιουλίου την προετοιμασία του για το Τσάμπιονς Λιγκ. Θα πρέπει να έχει ένα ρόστερ ικανό να προπονηθεί στην Αυστρία και να είναι έτοιμο να δώσει τους αγώνες για τον τρίτο προκριματικό γύρο. Δεν είμαι ειδικός, αλλά πιστεύω στις πολύ καλές ιδέες. Έχω εντυπωσιαστεί από τον τρόπο με τον οποίο δημιουργεί ο κ. Φερέιρα και θεωρώ ότι η ομάδα θα είναι καλύτερη από πέρσι. Πιο φθηνή, αλλά πιο καλή.
Για το μπάτζετ, αφού συμπληρωθεί το ρόστερ και έχουμε ένα βασικό ρόστερ, αναλόγως με το πως θα πάει τον Ιούλιο η συμμετοχή, θα μπορούμε να κάνουμε και μια-δυο-τρεις κινήσεις επιπλέον».

Πόσα χρήματα θα πρέπει να συγκεντρώσει ο Παναθηναϊκός;

«Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να μαζευτούν φέτος λογικά 30 εκ. ευρώ. Ίσως και λίγο περισσότερα. Ο Παναθηναϊκός βάσει έρευνας έχει 1.700.000 οπαδούς. Από αυτούς οι 154.000 έχουν ισχυρή ταύτιση με τον Παναθηναϊκό. Από αυτούς οι 54.000 δεν μπορούν λόγω οικονομικών δυνατοτήτων να εισφέρουν. Από τις 100.000 οι 40.000 είναι διατεθειμένοι να εισφέρουν κάθε χρόνο. Να υπενθυμίσω ότι στον Άρη ήταν 8.000 οπαδοί με 400 ευρώ συν 100. Ο Παναθηναϊκός έχει τον πενταπλάσιο αριθμό και θεωρώ ότι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού μπορούν να εισφέρουν τουλάχιστον 1000 ευρώ.

Το σχέδιο Β που με ρωτήσατε πριν είναι πως και με 10-15 εκ. ο Παναθηναϊκός θα επιβιώσει. Του χρόνου θα πρέπει να έχουμε ως στόχο τουλάχιστον τα μισά. Είναι πολύ ενδιαφέρον».

Δεν απαντήσατε στο τι θα γίνει αν κάποιο μέλος του Σωματείου κάνει επεισόδια…

«Το Σωματείο δεν είναι η ΠΑΕ. Το Σωματείο είναι μέτοχος. Η ΠΑΕ είναι αυτή που θα αποφασίσει. Πρέπει όντως το καρκίνωμα της βίας να εκλείψει. Αλλά αυτό πιστεύω ότι θα γίνει μέσα από συζητήσεις».

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να κάνει έξι-επτά μεταγραφές. Πότε θα προλάβει η ομάδα να είναι έτοιμη; 

«Όπως σας είπα ο Παναθηναϊκός έχει ήδη ανεβάσει τους καλύτερους παίκτες από την ακαδημία στην πρώτη ομάδα και εκτός από αυτούς είναι σε εξέλιξη συζητήσεις».

Τον Κουίνσι θα τον κρατήσετε;

«Θέλουμε να τον κρατήσουμε. Εάν οι απαιτήσεις του Κουίνσι είναι λογικές θα τον κρατήσουμε οπωσδήποτε. Είναι σε εξέλιξη η συζήτηση, θέλουμε πολύ να τον κρατήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να του δώσουμε τα διπλάσια από πέρσι. Αν του δώσουμε όμως τα διπλά, τι μήνυμα θα περάσουμε στους υπόλοιπους παίκτες;»

Ρωτάει ένας τηλεθεατής αν θα βάλει τα λεφτά του για να έχουμε διοίκηση Βαρδινογιάννη ή Βγενόπουλου;

«Είμαστε όλοι Παναθηναϊκοί. Εμείς στον χώρο των "Media" παρασυρόμαστε από την εσωστρέφεια μας. Ασχολούμαστε με εσωτερικά θέματα τα οποία πρέπει να τα υπερβούμε. Δεν μπορώ να πιστεύω ότι το 20-30% θα είναι Βγενοπουλικοί ή 20-30% Βαρδινογιάννικοί».

Θα είναι πιο παρεμβατικός ο Παναθηναϊκός της επόμενης περιόδου;

«Το ελπίζω και εγώ. Μα είναι μέρος του Σωματείου αν διαβάσετε τη διακήρυξη. Παράλληλα με την προσπάθεια του Παναθηναϊκού, είχα δει και κάποιους ανθρώπους της ΑΕΚ και τους είχα πει ότι θα μπορούσα να τους βοηθήσω με τα στοιχεία που έχω. Οι αποτυχίες βέβαια δεν πρέπει να μας σταματάνε από το να προσπαθούμε. Εμένα δεν μου αρέσει να κοιτάζω πίσω, μου αρέσει να κοιτάζω μπροστά. Πίσω κοιτάμε μόνο για να διορθώνουμε τα λάθη μας».

Το όνειρο κάθε παράγοντα είναι να ακούσει το όνομα του από τον κόσμο, ο εφιάλτης είναι να ακούσει να τον βρίζουν. Το έχετε φανταστεί κυρίως το δεύτερο;

«Το πρώτο δεν αποτελεί όνειρο μου καθόλου. Θα προτιμούσα ότι έκανα να το κάνω χωρίς να φαίνομαι. Το δεύτερο το θεωρώ δεδομένο ότι θα γίνει. Όλες οι προσπάθειες περνάνε και τις δυσκολίες τους».

Υπάρχει περίπτωση να ανακοινωθεί κάποια μεταγραφή μέχρι τέλος της εβδομάδας;

«Μέσα στην εβδομάδα δε νομίζω. Άλλα όταν τελειώσει η εβδομάδα και αρχίσει η επόμενη μπορεί».


Ο Νίνης γιατί έφυγε χωρίς ο Παναθηναϊκός να πάρει κάποια χρήματα;

«Δεν το γνωρίζω καλά το θέμα. Έληξε το συμβόλαιο του, αλλά δεν μπορώ να πω τι έγινε ακριβώς. Σίγουρα υπάρχουν απαντήσεις που αυτή τη στιγμή εγώ δεν μπορώ να δώσω».

Όταν ερωτηθήκατε για το μπάτζετ είπατε θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή. Πως είναι δυνατόν ο Παναθηναϊκός να έχει ξεκινήσει συζητήσεις με ποδοσφαιριστές χωρίς να γνωρίζει το μπάτζετ της νέας σεζόν;

«Ο Παναθηναϊκός ξεκινάει μετά τις 2 Ιουλίου την προετοιμασία του για το Τσάμπιονς Λιγκ. Θα πρέπει να έχει ένα ρόστερ ικανό να προπονηθεί στην Αυστρία και να είναι έτοιμο να δώσει τους αγώνες για τον τρίτο προκριματικό γύρο. Δεν είμαι ειδικός, αλλά πιστεύω στις πολύ καλές ιδέες. Έχω εντυπωσιαστεί από τον τρόπο με τον οποίο δημιουργεί ο κ. Φερέιρα και θεωρώ ότι η ομάδα θα είναι καλύτερη από πέρσι. Πιο φθηνή, αλλά πιο καλή.

Για το μπάτζετ, αφού συμπληρωθεί το ρόστερ και έχουμε ένα βασικό ρόστερ, αναλόγως με το πως θα πάει τον Ιούλιο η συμμετοχή, θα μπορούμε να κάνουμε και μια-δυο-τρεις κινήσεις επιπλέον».

Πόσα χρήματα θα πρέπει να συγκεντρώσει ο Παναθηναϊκός;

«Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να μαζευτούν φέτος λογικά 30 εκ. ευρώ. Ίσως και λίγο περισσότερα. Ο Παναθηναϊκός βάσει έρευνας έχει 1.700.000 οπαδούς. Από αυτούς οι 154.000 έχουν ισχυρή ταύτιση με τον Παναθηναϊκό. Από αυτούς οι 54.000 δεν μπορούν λόγω οικονομικών δυνατοτήτων να εισφέρουν. Από τις 100.000 οι 40.000 είναι διατεθειμένοι να εισφέρουν κάθε χρόνο. Να υπενθυμίσω ότι στον Άρη ήταν 8.000 οπαδοί με 400 ευρώ συν 100. Ο Παναθηναϊκός έχει τον πενταπλάσιο αριθμό και θεωρώ ότι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού μπορούν να εισφέρουν τουλάχιστον 1000 ευρώ.

Το σχέδιο Β που με ρωτήσατε πριν είναι πως και με 10-15 εκ. ο Παναθηναϊκός θα επιβιώσει. Του χρόνου θα πρέπει να έχουμε ως στόχο τουλάχιστον τα μισά. Είναι πολύ ενδιαφέρον».



Ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε σε ποδοσφαιρικό αγώνα υπό τις οδηγίες του Βενγκέρ και συμπαίκτη τον Καρεμπέ
Ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε σε ποδοσφαιρικό αγώνα υπό τις οδηγίες του Βενγκέρ και συμπαίκτη τον Καρεμπέ
Premier League: Η τεχνητή νοημοσύνη της DANZ προβλέπει πρωταθλητή, υποβιβασμό και πρώτο σκόρερ
Premier League: Η τεχνητή νοημοσύνη της DANZ προβλέπει πρωταθλητή, υποβιβασμό και πρώτο σκόρερ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved