Ο Εργοτέλης του χθες, του σήμερα και του αύριο

Ο Εργοτέλης του χθες, του σήμερα και του αύριο

Αν ο Εργοτέλης καταφέρει τελικά να σώσει την παρτίδα, από τη φετινή σεζόν θα έχει ένα πολύ μεγάλο όφελος. Την καθιέρωση τριών παικτών που προέρχονται από τα σπλάχνα του και οι οποίοι δίνουν το… παράδειγμα σε αυτούς που ακολουθούν.

Ο Εργοτέλης είναι από τις ελληνικές ομάδες που έχουν πιάσει το νόημα, υπό την έννοια ότι δίνει μεγάλη βαρύτητα στις Ακαδημίες του και συγχρόνως προσπαθεί να τις εκμεταλλευτεί. Η προσπάθεια αυτή, βέβαια, δεν ξεκίνησε… χθες. Η Ακαδημία λειτουργεί από το 1999 στο Μαρτινέγκο και εκατοντάδες παιδιά, κυρίως από το Ηράκλειο και τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης, έχουν προσπαθήσει όλα αυτά τα χρόνια να διδαχθούν τα μυστικά του ποδοσφαίρου και να κάνουν το χόμπι τους, επάγγελμα. Δεν τα καταφέρνουν πολλοί, αλλά όσοι του αξίζουν, παίρνουν τις ευκαιρίες, καθώς και ο Νίκος Καραγεωργίου είναι υπέρμαχος της… αυτάρκειας και της αξιοποίησης των ταλέντων.

Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που πέρασε από τις μικρές ομάδες του Εργοτέλη και έφτασε στο σημείο να αγωνιστεί με την επαγγελματική, ήταν ο Γιάννης Κοιλιάρας, ο οποίος σε ένα εκτός έδρας ματς με τον Παναθηναϊκό στον δεύτερο γύρο της σεζόν 2007-08, έκανε το ντεμπούτο του στη Super League. Ο Κοιλιάρας, βέβαια, αποκτήθηκε σε μεγάλη ηλικία από τους «Κιτρινόμαυρους», οπότε αυτός που χρησιμοποιείται ως παράδειγμα για όλους είναι ο Νίκος Καρέλης.

Σε ηλικία 16 ετών και 3 μηνών, ο Καρέλης, ο οποίος βρίσκεται στην Ακαδημία του συλλόγου από 6 ετών, φόρεσε τη φανέλα της πρώτης ομάδας σε ένα παιχνίδι με την Ξάνθη, την τελευταία αγωνιστική της περιόδου 2007-08 (στο συγκεκριμένο ματς μάλιστα, οι Κρητικοί έπαιζαν την κατηγορία).

Ο αμέσως επόμενος, ήταν ο Χρήστος Χρυσοφάκης. Ο γεννημένος στην Ιεράπετρα μέσος, έφαγε την πρώτη κρυάδα τον Μάρτιο του 2010 όταν μπήκε αλλαγή σε ένα εκτός έδρας ματς με τη Λάρισα. Δεν φάνηκε πάντως να… μασάει, καθώς στη δεύτερή του κιόλας συμμετοχή, κόντρα στον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, πέτυχε το μοναδικό γκολ της ομάδας του στην ήττα με 4-1.

Ο Χρυσοφάκης κέρδισε αμέσως την εμπιστοσύνη του Καραγεωργίου και την επόμενη σεζόν έκανε 9 συμμετοχές. Πρόκειται όμως και για ένα πολύ άτυχο παιδί, καθώς πάνω που άρχισε να λογίζεται ως λύση πρώτης γραμμής, είχε ένα ατύχημα με τη μηχανή του, υπέστη κάταγμα λεκάνης και έμεινε για καιρό έξω. Φέτος, δε, υπέστη ρήξη χιαστών και έχασε όλη τη σεζόν. Το μέλλον, όμως, του ανήκει.
 
Στον πρόλογο υπήρξε αναφορά για τα φετινά κέρδη των Κρητικών. Τρεις παίκτες από τις Ακαδημίες, πήραν ευκαιρίες, καθιερώθηκαν και μάλιστα όλοι έχουν αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις. Πρώτος και καλύτερος ο Γιώργος Σαρρής. Αποτελεί μέλος της ομάδας από 8 ετών, πέρσι έγινε επαγγελματίας και φέτος αποτελεί βασική επιλογή του Καραγεωργίου για το κέντρο της άμυνας.

Επόμενος ο Ζαχαρίας Καβουσάκης (φωτό). Είναι από τα 12 του στον Εργοτέλη και φέτος είδε το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα. Οι κακές εμφανίσεις του Πίρσον τον έφεραν στην ενδεκάδα και ο μικρός απέδειξε ότι διαθέτει πολύ ταλέντο.

Ο τρίτος  της παρέας είναι ο Μανώλης Τζανακάκης. Τρεις μέρες μετά την υπογραφή του επαγγελματικού συμβολαίου του, έκανε ντεμπούτο ως βασικός στον εκτός έδρας αγώνα με τον Ατρόμητο για το πρωτάθλημα και ακολούθησαν άλλες 10 συμμετοχές. Όχι κι άσχημα για πρώτη σεζόν…

Υπάρχουν δύο ακόμα παιδιά που ακούσαμε φέτος για πρώτη φορά. Ο Ανδρέας Μπουχαλάκης (μέσος) και ο Μπρούνο Χαλκιαδάκης (αριστερός χαφ-εξτρέμ) αναμένεται να πάρουν πολλές ευκαιρίες τη νέα περίοδο και εύχονται αυτό να συμβεί με την ομάδα να βρίσκεται στη Super League.  

Αυτοί που έρχονται…

Η παραγωγική διαδικασία στον Εργοτέλη δεν έχει σταματήσει. Σύντομα το ευρύ κοινό θα μάθει τον Μανώλη Κανδηλάκη (στόπερ) και τον Γιάννη Δερμιτζάκη (τερματοφύλακας) και στο προσεχές μέλλον τρία ακόμα παιδιά που εδώ και καιρό προπονούνται με την πρώτη ομάδα. Πρόκειται για τους Κώστα Πρωτογεράκη (αριστερός μπακ), Βαλάντη Κοζορώνη (αμυντικός μέσος και κεντρικός μέσος) και Γιάννη Δωματά (επιθετικός). Κι έπεται και συνέχεια…



Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Με 1.600 φιλάθλους οι Άγγλοι στο «Γ. Καραϊκάκης»
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Με 1.600 φιλάθλους οι Άγγλοι στο «Γ. Καραϊκάκης»
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι»
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι»
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved