Τα πέντε κακά της μη αδειοδότησης και η UEFA!

Τα πέντε κακά της μη αδειοδότησης και η UEFA!

Πάσχα... βουτηγμένο στην αγωνία και το άγχος, θα κάνουν αρκετές ομάδες της Super League. Τα οικονομικά προβλήματα και οι ελλείψεις στους φακέλους, καθιστούν ορατό τον κίνδυνο τη μη εξασφάλισης αδειοδότησης από την ΕΠΟ εν όψει της νέας σεζόν. To Onsports βάζει στο μικροσκόπιο τα πέντε κακά της μη αδειοδότησης και αναλύει τι ισχύει σε περίπτωση ενδεχόμενης τιμωρίας ΑΕΚ και ΠΑΟ από την UEFA.

Πρώτα απ΄όλα να θυμίσουμε ότι με βάση την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ της Super League, όποια ΠΑΕ δεν καταφέρει να ξεπεράσει τον «σκόπελο» της αδειοδότησης, δεν θα φύγει με «δυσμενή μετάθεση» για την Football League και θα΄χει δικαίωμα συμμετοχής και την νέα σεζόν στο πρωτάθλημα της «μεγάλης κατηγορίας».

Ωστόσο, θα υπάρχουν κάποιοι «φραγμοί» που θα ψαλιδίσουν την δυναμική της και κατ΄επέκταση την ανταγωνιστικότητα της. Αναλυτικά οι πέντε βασικές επιπτώσεις της μη αδειοδότησης είναι οι εξής:

1) Στοπ στις μεταγραφές

Το…shopping παικτών αυτομάτως, μετατρέπεται σε όνειρο θερινής νυκτός. Όχι μόνο στην μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού, αλλά και του επόμενου Γενάρη. Για «ξεχαρμάνιασμα» επιτρέπονται μονάχα οι μεταγραφές Ελλήνων και ξένων παικτών κάτω 22 ετών, οι οποίοι ωστόσο θα κουβαλούν την «ταμπέλα» των γηγενών (locally trained) δηλαδή θα έχουν προϋπηρεσία στην ακαδημία του εκάστοτε συλλόγου.

2) «Κόκκινο» στις ανανεώσεις συμβολαίων

Καμία ανανέωση ή τροποποίηση συμβολαίων παικτών μέχρι τις 30/6/2013. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας με ποδοσφαιριστές των οποίων τα συμβόλαια λήγουν το προσεχές καλοκαίρι. Αντίθετα, επιτρέπονται οι ανανεώσεις ή τροποποιήσεις συμβολαίων ποδοσφαιριστών (Ελλήνων και ξένων) κάτω των 22 ετών που θα θεωρούνται γηγενείς.

Να σημειωθεί πως εφόσον υπάρξει από τυχόν βιαστικές ομάδες, ανανέωση ή τροποποίηση συμβολαίου μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης περί μη αδειοδότησης ΠΑΕ, τότε για τους εν λόγω ποδοσφαιριστές θα ανακαλούνται τα δελτία.

3) «Haircut» στα τηλεοπτικά έσοδα

«Κούρεμα» της τάξεως του 20% από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της νέας σεζόν. Το συγκεκριμένο ποσό θα καταβάλλεται για την αποπληρωμή ανεξόφλητων γραμμάτιων παικτών και προπονητών δυνάμει αμετάκλητων αποφάσεων των Επιτροπών Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ.

4) Προσφυγές για «σπουδαίο λόγο»

Ορατός ο κίνδυνος προσφυγών ποδοσφαιριστών για «σπουδαίο λόγο». Να υπάρξουν δηλαδή περιπτώσεις παικτών οι οποίοι θα διεκδικήσουν μέσω της «δικαστικής οδού» την ελευθερία τους, επικαλούμενοι την αγωνιστική απαξίωση της ομάδας και κατ΄επέκταση την προσωπική τους, από την στιγμή που ο σύλλογος στον οποίο ανήκουν τα δικαιώματά τους, δεν θα΄χει την δυνατότητα μεταγραφών και ανανεώσεων συμβολαίων. Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον οι προσφυγές γίνουν δεκτές, η ομάδα θα απολέσει και τη δυνατότητα πώλησης παικτών που αποτελούν έμψυχα περιουσιακά στοιχεία της και μπορούν να φέρουν έσοδα.

    5) «Φιρμάνια» και αφαίρεση βαθμών

Παρά την σημαντική μείωση των εσόδων θα είναι υποχρεωμένη να καλύπτει τις υποχρεώσεις της και να φροντίζει για την αποπληρωμή των διακονονισμών προκειμένου να αποφύγει να σκάσουν «φιρμάνια» από την FIFA και την ΕΠΟ και να κινδυνέψει με ποινή αφαίρεσης βαθμών!

 

Άλλο... UEFA και άλλο... ΕΠΟ, για ΠΑΟ και ΑΕΚ

Ενδεχόμενη τιμωρία Παναθηναϊκού και ΑΕΚ από την UEFA, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υπόθεση αδειοδότησης από την ΕΠΟ εν όψει της νέας σεζόν.

Σε αυτή την περίπτωση η τιμωρία από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία θα αφορά οφειλές έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2011. Η ΕΠΟ ελέγχει τα χρέη, τους διακανονισμούς και γενικότερα τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις των ΠΑΕ μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου.

Για αυτό άλλωστε μπορεί μία ομάδα (που θα έχει εξασφαλίσει την συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις) να περάσει τον «σκόπελο» της αδειοδότησης από την ΕΠΟ και να «κοπεί» από την UEFA, ενώ ούτως η άλλως τα κριτήρια της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας είναι πιο αυστηρά για τους «ευρωπαίους» συγκριτικά με τα εγχώρια.



Γιώργος Λυγγερίδης: Παραδόθηκε ηγετικό μέλος της «Θύρας 7» στην Αστυνομία
Γιώργος Λυγγερίδης: Παραδόθηκε ηγετικό μέλος της «Θύρας 7» στην Αστυνομία
Μοναδική AR video εμπειρία με τη Μαρίνα Σάττι στο κέντρο της Αθήνας
Μοναδική AR video εμπειρία με τη Μαρίνα Σάττι στο κέντρο της Αθήνας
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε τον αγώνα Παναθηναϊκός AKTOR - Προμηθέας
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε τον αγώνα Παναθηναϊκός AKTOR - Προμηθέας
O Κριστιάνο Ρονάλντο ψάχνει υπαλλήλους και δίνει έως 30.000 ευρώ ετησίως!
O Κριστιάνο Ρονάλντο ψάχνει υπαλλήλους και δίνει έως 30.000 ευρώ ετησίως!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved