«Με υπομονή και επιμονή για τη νίκη»

«Με υπομονή και επιμονή για τη νίκη»

Ο εκ των αρχηγών της ομάδας μας, Βασίλης Τοροσίδης, μιλάει αποκλειστικά στο επίσημο match program για το σημερινό αγώνα και δίνει το σύνθημα: «Με υπομονή και επιμονή για τη νίκη». Μια νίκη που θα μας φέρει πιο κοντά στην κατάκτηση του τίτλου. Ο ίδιος και οι συμπαίκτες του ζητούν από όλους εμάς στην κερκίδα να γίνουμε ο 12ος παίκτης και να βοηθήσουμε την ομάδα, χωρίς ακρότητες, τις οποίες δεν έχει ανάγκη ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και ο κόσμος του, να πετύχει τη νίκη που όλοι θέλουμε.

Βασίλη, σημερινός μας αντίπαλος ο Παναθηναϊκός, σε ένα παιχνίδι ντέρμπι όπως πάντα. Ποια είναι η γνώμη σου για τον σημερινό αγώνα;

«Είναι το κλασικό ντέρμπι στη χώρα μας. Ένα ματς το οποίο περιμένει όλος ο κόσμος. Από κει και πέρα, εμείς πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ότι είμαστε καλύτερη ομάδα και να πάρουμε τη νίκη, και για βαθμολογικούς λόγους, αλλά και για λόγους γοήτρου.»

Τι πιστεύεις ότι πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε στο στόχο μας, δηλαδή στη νίκη και στους τρεις βαθμούς;

«Τίποτε. Απλά πρέπει να παίξουμε σαν ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Εάν παίξουμε όπως ξέρουμε και μπορούμε, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Σίγουρα σε ένα παιχνίδι παίζει ρόλο και ο παράγοντας τύχη, όμως, εάν εμείς είμαστε καλοί, δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν.»

Ο ρόλος του κόσμου σε έναν τέτοιο αγώνα πόσο σημαντικός είναι, κατά τη γνώμη σου;

«Σίγουρα ο ρόλος του κόσμου είναι πολύ σημαντικός. Οι φίλαθλοι του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ δίνουν βροντερό «παρών», καθώς το σημερινό είναι ένα ματς που το περιμένουν όλη τη χρονιά. Η παρουσία τους και η ατμόσφαιρα που δημιουργούν μας βοηθά, μας δίνει δύναμη και θέλουμε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα να είναι κοντά μας, γιατί πραγματικά έτσι νιώθουμε ότι έχουμε δίπλα μας έναν ακόμα παίκτη, ο οποίος ακόμα και στο ενενήντα μπορεί να μας βοηθήσει να φτάσουμε στο στόχο μας, τη νίκη.»

Πιστεύεις ότι χρειάζεται υπομονή και από τον κόσμο σε ένα τέτοιο παιχνίδι;

«Ναι, χρειάζεται υπομονή. Σίγουρα ο κόσμος θέλει από εμάς να δει να πετυχαίνουμε δύο και τρία και τέσσερα γκολ, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα ντέρμπι και πρέπει όλοι να έχουμε υπομονή και επιμονή στο στόχο μας, ιδιαίτερα εμείς, αλλά και ο κόσμος, γιατί η νίκη μπορεί να έρθει ακόμα και στο 90΄.»

Εσύ, έχεις αγωνιστεί σε αρκετά τέτοια ντέρμπι. Ποια είναι η ψυχολογία που έχετε οι παίκτες; Πώς είστε πριν από τέτοια παιχνίδια;

«Σίγουρα είναι ένα ιδιαίτερο ματς. Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα, ειδικά ψυχολογικά στη διάρκεια όλης της εβδομάδας. Όλοι οι παίκτες θέλουμε να νικήσουμε. Όσον αφορά τις προπονήσεις, δεν κάνουμε κάτι περισσότερο απ’ ό,τι κάνουμε σε όλους τους αγώνες. Όποια προετοιμασία κάνουμε για να παίξουμε κάθε εβδομάδα, την ίδια κάνουμε και γι’ αυτόν τον αγώνα. Πιστεύω ότι η ψυχολογική προετοιμασία είναι περισσότερο σημαντική, παρά αυτή της προπόνησης σε τέτοια παιχνίδια.»

Σας δημιουργεί κάποιο άγχος, υπάρχει, θα έλεγες, περισσότερη αδρεναλίνη ενόψει του συγκεκριμένου αγώνα; «Εντάξει, όλοι ξέρουμε ότι είναι το ντέρμπι. Σίγουρα θα έχεις κάποιο παραπάνω άγχος, αλλά τελικά είναι ένα ακόμα ματς για εμάς. Για εμένα προέχουν οι τρεις βαθμοί και τίποτα παραπάνω.»

Ο τίτλος πιστεύεις ότι μπορεί να κριθεί στο σημερινό παιχνίδι; «Ο τίτλος κρίνεται όταν τον κατακτάς και μαθηματικά. Απλώς για μένα το σημερινό παιχνίδι είναι ένα βήμα. Εγώ θα επαναλάβω αυτό που είπα και πριν: κοιτάζω τους τρεις βαθμούς, χωρίς να παραγνωρίζω ότι είναι και θέμα γοήτρου να κερδίζεις τον μεγάλο αντίπαλο, αλλά προέχουν κατά τη γνώμη μου οι τρεις βαθμοί για να πάμε στο +10 από τον Παναθηναϊκό. Όταν θα έρθει και μαθηματικά η κατάκτηση του Πρωταθλήματος, τότε θα πω ότι το κατέκτησα. Υπάρχουν μετά άλλα επτά ματς, τα οποία θα πρέπει να κερδίσουμε για να φτάσουμε στην επίτευξη του στόχου μας.»

Βασίλη, φέτος ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ παρουσιάζει ένα πρόσωπο πολύ καλό, κατά γενική ομολογία. Παίζει καλό ποδόσφαιρο, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια νέα ομάδα, στην οποία έχουν έρθει το καλοκαίρι δεκαπέντε περίπου νέοι παίκτες. Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό; «Υπήρξαν φέτος στιγμές που ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ δέχθηκε κριτική -και σκληρή μάλιστα κριτική- γιατί είναι ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και υπάρχου, όπως ξέρουμε, πολλές απαιτήσεις. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό που είπες κι εσύ, ότι το καλοκαίρι ήρθαν στην ομάδα δεκαπέντε καινούργιοι παίκτες. Στην Ελλάδα,όμως, σπανίζει η υπομονή και είναι δύσκολο να περιμένει κανείς να δημιουργηθεί μια ομάδα και αυτό γιατί όλοι θέλουν αμέσως τα αποτελέσματα. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι πρέπει να υπάρχει υπομονή και από εμάς στην ομάδα, αλλά και από τον κόσμο, προκειμένου να δούμε έναν ακόμα καλύτερο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ στα επόμενα δύο τρία χρόνια. Πρέπει να χτίσουμε από τώρα αυτή την ομάδα εάν θέλουμε να υπάρχει μια συνέχεια, τόσο στην απόδοσή της, όσο και στα αποτελέσματά της. Καμία ομάδα στον κόσμο δεν έφθασε από την πρώτη χρονιά στο ζενίθ της απόδοσής της. Ακόμα και η Μπαρτσελόνα, αυτή η Μπαρτσελόνα που βλέπουμε τώρα, φτιάχτηκε με την πάροδο του χρόνου. Έδειξαν υπομονή και τώρα βλέπουν τη δουλειά τους να αποδίδει καρπούς. Σίγουρα δεν λέω ότι θα γίνουμε εμείς κάποια στιγμή Μπαρτσελόνα, αλλά εάν θέλουμε να φτάσουμε στο επίπεδο να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο με διάρκεια, πρέπει να έχουμε υπομονή και με επιμονή να δουλεύουμε γι’ αυτό.»

Σίγουρα, πάντως, από τα μέχρι τώρα δείγματα ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ βαδίζει στο σωστό δρόμο. Το γεγονός ότι η ομάδα έχει έναν τρόπο παιχνιδιού που αρέσει, σας κάνει κι εσάς μέσα στο γήπεδο να χαίρεστε, να ευχαριστιέστε το παιχνίδι; «Αυτό που ζητάει ο προπονητής μας, γενικά, είναι να παίζουμε την μπάλα κάτω, γρήγορα, να πρεσάρουμε. Ο συγκεκριμένος τρόπος παιχνιδιού -με τη μεγάλη κατοχή της μπάλας και τον έλεγχο του αγώνα-, όταν καταφέρεις και τον βγάλεις μέσα στο γήπεδο, σίγουρα είναι πιο ξεκούραστος για κάθε ποδοσφαιριστή και αναμφίβολα σε κάνει να το ευχαριστιέσαι περισσότερο. Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν έχεις την κατοχή της μπάλας στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, το πιθανότερο είναι να βγεις και νικητής από το γήπεδο. Από κει και πέρα, πιστεύω ότι η ομάδα ανταποκρίνεται και προσπαθεί σιγά σιγά να βγάλει στο γήπεδο ό,τι ζητάει ο προπονητής καθημερινά στην προπόνηση.»

Αυτός ο τρόπος παιχνιδιού χρειάζεται δύναμη, ταχύτητα, αντοχή… «Αυτό είναι το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Όλα αυτά που είπες συνθέτουν το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Εάν θέλουμε να είμαστε μέσα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, πρέπει να έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία. Και ατομικά ο καθένας από εμάς, αλλά και σαν ομάδα, σαν σύνολο. Πιστεύω ότι το πιο δύσκολο είναι να γίνει στο σύνολο, γιατί πρέπει να ενώσεις έντεκα διαφορετικούς ποδοσφαιριστές μέσα στο γήπεδο, έτσι ώστε να βγάζουν αυτό το αποτέλεσμα που θέλουμε όλοι. Αυτό όμως γίνεται με τον χρόνο. Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ δουλεύει γι’ αυτό από την πρώτη ημέρα που ήρθε ο κ. Βαλβέρδε και το κάνει κάθε ημέρα που περνάει και καλύτερα.»

Βασικό ρόλο πάντα σε μια ομάδα για να πάει μπροστά παίζει και το κλίμα που υπάρχει σε αυτήν, στα αποδυτήρια και μεταξύ των παικτών. Στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ φαίνεται ότι υπάρχει αυτό το καλό κλίμα. Είναι έτσι; «Αυτό πιστεύω ότι φαίνεται μέσα στο γήπεδο. Φαίνεται ότι η ομάδα είναι δεμένη πολύ. Δόξα το Θεό, δεν έχει γίνει κάτι που να δημιουργήσει πρόβλημα. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Πιστεύω ότι, για καλή μας τύχη, όλοι είμαστε καλοί χαρακτήρες και αυτό βγαίνει μέσα στο γήπεδο. Με την απόδοση που έχουμε, με τα αποτελέσματα και γενικότερα με τη συμπεριφορά που έχουμε. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί έτσι, γιατί κάνει μόνο καλό, τόσο στον καθένα από εμάς, όσο και στην ομάδα.»

Προσωπικά από τη μέχρι τώρα παρουσία σου στο Πρωτάθλημα αισθάνεσαι ότι είσαι ικανοποιημένος ή ζητάς περισσότερα από τον εαυτό σου; «Σίγουρα ποτέ δεν θα είμαι ικανοποιημένος από τον εαυτό μου. Πιστεύω, όμως, ότι όποτε μπαίνω στο γήπεδο τα δίνω όλα, προσπαθώ για το καλό της ομάδας και αυτό μου αρκεί. Από κει και πέρα, και εγώ και όλοι οι ποδοσφαιριστές μέρα με τη μέρα βελτιωνόμαστε. Και πρέπει να βελτιωνόμαστε, γιατί αυτό είναι το σωστό στο ποδόσφαιρο, εάν θέλεις να έχεις βλέψεις. Πρέπει μέσα από την καθημερινή δουλειά να κοιτάς να βελτιώνεσαι όσο περισσότερο γίνεται.»

Για αμυντικός, πάντως, τα πας αρκετά καλά στον επιθετικό τομέα, αλλά και στο σκοράρισμα καθώς έχεις πετύχει τρία γκολ. «Κι ένα που μου ακύρωσαν (γέλια). Προσπαθώ να παίρνω καλές θέσεις μέσα στην περιοχή στις στημένες φάσεις και να ’χω και λίγη τύχη. Σαν αποτέλεσμα έχουν έρθει αυτά τα τρία γκολ που έχω βάλει, αλλά έχω χάσει και κάποιες ευκαιρίες. Όλα μέσα στο ποδόσφαιρο είναι. Όλα χάνονται και όλα μπαίνουν. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να σκοράρει γενικά η ομάδα και ας μην το κάνω εγώ, ας το κάνει οποιοσδήποτε από εμάς.»

Κεφάλαιο Εθνική ομάδα. Φαίνεται πως αρχίζει και παίζει ποδόσφαιρο πολύ καλύτερο από αυτό που έπαιζε στο πρόσφατο παρελθόν και δείχνει να έχει δυνατότητες. Ποια είναι η γνώμη σου; «Ο κ. Σάντος είναι της σχολής ποδοσφαίρου που παίζουν οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι, δηλαδή ποδόσφαιρο με κατοχή μπάλας, με πρεσάρισμα, που θυμίζει τον τρόπο παιχνιδιού μας στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ. Πιστεύω ότι αυτό που κάνει είναι πάρα πολύ καλό και εκεί πρέπει να δείξουμε όλοι υπομονή. Γιατί η ομάδα έχει πολλούς νέους παίκτες στις τάξεις της και προσπαθεί να παίξει ένα ποδόσφαιρο διαφορετικό από αυτό που παίζαμε, δηλαδή ήμασταν προσανατολισμένοι για πιο αμυντικό τρόπο παιχνιδιού στο γήπεδο. Πιστεύω ότι η ομάδα θα βελτιώνεται συνεχώς, παρά το γεγονός ότι δεν βρισκόμαστε συχνά. Μέσα από τα παιχνίδια κυρίως, θα γινόμαστε πιστεύω καλύτεροι.»
Ο συγκεκριμένος τρόπος παιχνιδιού πιστεύεις ότι είναι αυτός που ταιριάζει στην Εθνική μας ομάδα, καθώς μετά την κατάκτηση του Euro 2004 έπρεπε να αποδείξει κάποια πράγματα; «Ο τρόπος παιχνιδιού που ταιριάζει σε κάθε ομάδα είναι αυτός που σε κάνει να νικάς. Το Euro το κατέκτησε η ομάδα με έναν πιο αμυντικογενή τρόπο παιχνιδιού, όμως αυτός είχε αποτέλεσμα. Ο κ. Σάντος έχει άλλη φιλοσοφία από αυτήν του κ. Ρεχάγκελ και κοιτάζει να έχει η ομάδα μας την κατοχή της μπάλας και να επιτίθεται αυτή. Αυτό πρέπει να το δουλέψουμε, γιατί είναι ένα καινούργιο σε εισαγωγικά σύστημα για εμάς. Θέλει χρόνο. Πιστεύω ότι η Εθνική ομάδα θα παίζει στο μέλλον και καλό ποδόσφαιρο, αλλά και θα παίρνει και τα αποτελέσματα.»

Πολλά νέα παιδιά στην Εθνική ομάδα και από πολλές ομάδες. Πιστεύεις ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ταλέντο και μέλλον που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί; «Πιστεύω απόλυτα ότι οι Έλληνες παίκτες έχουμε πολύ ταλέντο, περισσότερο ταλέντο από κάποιες άλλες χώρες, απλώς πιστεύω ότι υστερούμε λίγο στη νοοτροπία. Εάν όλες οι ομάδες κοιτάξουν πρώτα τους Έλληνες, κοιτάξουν τις Ακαδημίες και γενικότερα το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, πιστεύω ότι θα βγουν πολλοί καινούργιοι Έλληνες παίκτες. Ταλέντο υπάρχει, αλλά πρέπει να αξιοποιηθεί.»

Η Διοίκηση του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και προσωπικά ο Πρόεδρος, δείχνουν ότι ρίχνουν μεγάλο βάρος στον τομέα της ανάπτυξης της Ακαδημίας με στόχο να βγουν περισσότεροι νέοι Έλληνες παίκτες μέσα από τις υποδομές της ίδιας της ομάδας. Πώς το βλέπεις αυτό; «Πιστεύω ότι αυτό που πράττει τώρα ο κ. Μαρινάκης και γενικότερα η Διοίκηση του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, είναι το σωστό και ορθολογικό για την ανάπτυξη της ομάδας και του ποδοσφαίρου. Κατά τη γνώμη μου, η βάση μιας ομάδας είναι η Ακαδημία και γενικά όλα τα τμήματα κάτω από την πρώτη ομάδα. Δεν γίνεται να υπάρχει μια μεγάλη ομάδα χωρίς να έχει σωστά τμήματα υποδομής, γιατί έτσι είναι σαν να χτίζεις μια πολυκατοικία και να αρχίζεις από το ρετιρέ. Κάποια στιγμή είναι δεδομένο ότι χωρίς θεμέλια θα πέσει. Πιστεύω ότι ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ακολουθεί το σωστό δρόμο. Είναι το πιο σωστό που μπορούσε να κάνει ο Πρόεδρος και του αξίζουν συγχαρητήρια γιατί ξεκινάει με σωστά βήματα, τόσο για την πρώτη ομάδα, όσο και για τα τμήματα υποδομής. Πιστεύω ότι κ. Μαρινάκης θα δικαιωθεί για την επιλογή του αυτή τα επόμενα χρόνια, γιατί θα βγουν παίκτες, οι οποίοι δεν θα έβγαιναν ποτέ εάν δεν υπήρχε αυτή η κατεύθυνση και απόφαση.»
Κλείνοντας, θα ήθελες να πεις κάτι στους φιλάθλους που θα βρεθούν σήμερα στο Καραϊσκάκη; «Ναι. Θέλουμε τον κόσμο κοντά μας και στα ενενήντα λεπτά του αγώνα, γιατί, όπως είπα και πριν, το γκολ μπορεί να έρθει στην αρχή, αλλά μπορεί να έρθει και στο τέλος. Θέλουμε τη βοήθεια και την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φίλαθλοί μας, χωρίς ωστόσο να συμβεί το παραμικρό. Άλλωστε, ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ δεν έχει ανάγκη από συμπεριφορές που έχουμε δει και ζήσει σε άλλα γήπεδα. Είναι το πιο σημαντικό ματς για εμάς και πρέπει οι φίλαθλοί μας να μας βοηθήσουν να παίξουμε μπάλα, να μην υπάρχουν διακοπές και χάνεται ο ρυθμός μας και φυσικά να απολαύσουν το ποδόσφαιρο, γιατί είναι γιορτή. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να τους ευχαριστήσουμε και να φτάσουμε στη νίκη που θα μας κάνει όλους χαρούμενους.»

«Με υπομονή και επιμονή για τη νίκη»



Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved