Φερέιρα: «Εντός ομάδας η μεγαλύτερη ευθύνη»

Φερέιρα: «Εντός ομάδας η μεγαλύτερη ευθύνη»

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός από την αρχή της χρονιάς σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο στάθηκε περισσότερο ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, αναφέροντας τα αίτια της απώλειας του τίτλου, κάνοντας ταυτόχρονα και αυτοκριτική.

Ο Πορτογάλος προπονητής μίλησε στο Novasports και αναφέρθηκε στα ζητήματα που πρέπει να λυθούν (και τα οποία δεν αφορούν το ποδόσφαιρο και το αγωνιστικό τμήμα) για να μπορέσει να αποδώσει καλύτερα το «Τριφύλλι».
 
Αναλυτικά τα όσα είπε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα:
 
Πέρασαν τρία derby τα οποία δεν κέρδισε ο Παναθηναϊκός, με τελευταίο το παιχνίδι απέναντι στον Ολυμπιακό και όλα όσα συνέβησαν. Ποια είναι η ψυχολογία της ομάδας, ποια είναι η αντίδρασή της μετά από όλα όσα έγιναν και τη διαφαινόμενη απώλεια του τίτλου;
 
«Σε αυτούς τους τρεις αγώνες χάσαμε το πρωτάθλημα και αυτό είναι πια σαφές σε όλους. Έχουμε πει και στο παρελθόν ότι δεν είναι εύκολο να δώσεις μια και μοναδική εξήγηση όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά. Ποτέ δεν μπορεί να είναι μόνο ένας παράγοντας, είναι πολλοί. Δεν θα ήθελα να ανατρέξω στα όσα έχουν συμβεί στον Παναθηναϊκό κατά τη διάρκεια του έτους στο οποίο βρίσκομαι εδώ. Μιλώντας για το παρόν, σίγουρα υπήρξε απογοήτευση και στους ποδοσφαιριστές και σε όλους. Το ερώτημα όμως είναι που βρίσκεται η ευθύνη. Και νομίζω ότι σε περιπτώσεις σαν την τωρινή το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης βρίσκεται μέσα στο σπίτι μας. Να με συγχωρήσουν οι φίλαθλοι, να με συγχωρήσουν οι μέτοχοι, να με συγχωρήσουν όλοι, αλλά πιστεύω πως η μεγαλύτερη ευθύνη βρίσκεται μέσα στην ομάδα μας, εδώ, και αναφέρομαι σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της ομάδας. Όπως και να έχει τώρα έχουμε μπροστά μας δύο μήνες στους οποίους πρέπει να δείξουμε χαρακτήρα και σωστή νοοτροπία και αυτό είναι που ζητώ από τους ποδοσφαιριστές μου πάντοτε καθ' όλη τη διάρκεια της παρουσίας μου στην ομάδα. Μου αρέσει να δουλεύω με αυτούς τους όρους και θέλω όλοι όσοι δουλεύουν μαζί μου να δουλεύουν μ' αυτόν τον τρόπο. Αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε και στο υπόλοιπο της αγωνιστικής περιόδου, διότι είναι πολύ σημαντικό να κερδίσουμε τους προσεχείς αγώνες. Θα ήθελα επίσης, τώρα πια με λιγότερη πίεση, να παίξουμε ξανά με τον τρόπο κατά τον οποίο αγωνιστήκαμε στο παρελθόν. Επίσης έχουμε μια μεγάλη ευθύνη εν όψει των playoffs γεγονός που σημαίνει ότι έχουμε κίνητρα και πράγματα να κερδίσουμε μέχρι το τέλος της περιόδου. Ελπίζω ωστόσο, όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που δεν αφορούν το ποδόσφαιρο, το αγωνιστικό τμήμα και εμένα να λυθούν ούτως ώστε να βοηθηθεί μέσω αυτών και η δική μας απόδοση».  
 
Γράφτηκε στον Τύπο ότι μετά τα γεγονότα της Κυριακής είστε απογοητευμένος και σκέπτεστε να φύγετε. Είναι αλήθεια; Έχετε πάρει την απόφασή σας;
 
«Δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να κατανοήσω αυτή τη φημολογία καθώς γράφονται και λέγονται πράγματα που εγώ ποτέ δεν είπα. Πότε είπα εγώ αυτά τα πράγματα τα οποία γράφονται; Ούτως ή άλλως πρόκειται για ένα θέμα που αφορά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου και όχι το σήμερα».
 
Με δεδομένο ότι στο εξής δεν υπάρχει μεγάλη πίεση, έχετε στο μυαλό σας να δώσετε χρόνο συμμετοχής σε ποδοσφαιριστές που δεν έπαιζαν πολύ μέχρι τώρα; Σκέπτεστε να δώσετε χρόνο συμμετοχής σε νεαρούς ποδοσφαιριστές μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου, ώστε να είναι περισσότερο έτοιμοι στο μέλλον;
 
«Όχι! Κάθε φορά θα χρησιμοποιώ την καλύτερη ομάδα. Το συμφέρον της ομάδας είναι πάνω από όλα. Αν πάρω την απόφαση να χρησιμοποιήσω τον τάδε ή τον δείνα θα είναι επειδή τη δεδομένη στιγμή ήταν η καλύτερη επιλογή αγωνιστικά».
 
Μπροστά σας έχετε το παιχνίδι με τον ΟΦΗ σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την ομάδα. Τι αντίδραση προσδοκάτε από τους ποδοσφαιριστές σας;
 
«Σας το είπα και πριν. Θέλω την καλύτερη δυνατή αντίδραση. Κανείς δεν μπορεί να ξεχνά ότι είμαστε Παναθηναϊκός. Είμαστε μια μεγάλη ομάδα και δεν μπορούμε να μένουμε στο τι έγινε πίσω μας, αλλά οφείλουμε να τα δίνουμε όλα στον επόμενο αγώνα».
 
Είναι θέμα ψυχολογίας; Πιστεύετε δηλαδή ότι χρειάζεται να πιέσετε περισσότερο τους ποδοσφαιριστές για να επανέλθουν;
 
«Όχι. Όλοι ξέρουν ότι κάνουμε σχεδόν από την αρχή τη δουλειά μας εν μέσω πολλών προβλημάτων, πάρα πολλών προβλημάτων. Δεν είναι συνεπώς θέμα ψυχολογίας. Είναι θέμα του κατά πόσο κάποια ζητήματα λύνονται ή όχι. Αν μπορέσουμε να λύσουμε κάποια ζητήματα μέσα στην ομάδα, μετά και το ποδόσφαιρο γίνεται καλύτερο και η ομάδα γίνεται καλύτερη και οι παίκτες γίνονται καλύτεροι και όλα είναι καλύτερα. Όλοι το γνωρίζουν αυτό.  Για μένα όμως σαν προπονητή δεν αλλάζει τίποτα. Πρέπει να δουλέψουμε και θα δουλέψουμε όπως δουλεύαμε πάντα».
 
Πηγαίνετε σε μια «καυτή» έδρα, ο ΟΦΗ είναι μια καλή ομάδα που προσπαθεί να παίξει καλό ποδόσφαιρο. Ποια είναι η γνώμη σας για τον προσεχή σας αντίπαλο;
 
«Είναι μια καλή ομάδα».


Έχουν κάποια δυνατά σημεία τα οποία θα πρέπει να προσέξετε;
 
«Ξέρετε ότι δεν σχολιάζω ποτέ τακτικά θέματα συναφή με τον τρόπο παιχνιδιού των αντιπάλων μας και δεν θα το κάνω και τώρα. Θα τα δούμε με την ομάδα τις προσεχείς μέρες».
 
Τι πιστεύετε ότι πρέπει να άλλάξετε στην νοοτροπία των ποδοσφαιριστών σ' αυτό το παιχνίδι;
 
«Να αλλάξω; Τίποτα. Θα παίξουν οι καλύτεροι και θα παραταχθεί η καλύτερη δυνατή ομάδα».
 
Ο στόχος είναι να κερδίσει ο Παναθηναϊκός όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου;
 
«Ακριβώς. Είναι σημαντικό να επιστρέψουμε στις νίκες. Κερδίσαμε πάρα πολλά παιχνίδια υπό συνθήκες δύσκολες όπως δύσκολες είναι και τώρα. Συνεπώς μπορούμε, η δυνατότητα υπάρχει. Θέλω να παίξουμε δείχνοντας και στο μέλλον την ικανότητα που δείξαμε ότι έχουμε επί πολλούς μήνες. Αυτή είναι η άποψή μου».
 
Πιστεύετε ότι η νίκη επί του ΟΦΗ έχει ξεχωριστή σημασία;
 
«Κάθε φορά σε ένα μεγάλο Σύλλογο είναι σημαντικό να νικάς. Κάθε νίκη είναι σημαντική. Δεν είναι επειδή χάσαμε πριν που η επόμενη νίκη αποκτά σημασία. Κάθε φορά είναι σημαντικό να νικάς. Είναι θέμα νοοτροπίας. Αυτή είναι η δική μου νοοτροπία. Κάποιες φορές δεν υπάρχει αυτή η νοοτροπία στο γήπεδο, δεν αλλάζει όμως. Δεν έχει σημασία λοιπόν αν χάσαμε στον προηγούμενο αγώνα. Είναι σημαντικό να κερδίσουμε τον αγώνα απέναντι στον ΟΦΗ. Για τις μεγάλες ομάδες είναι σημαντικό να κερδίζουν όλους τους αγώνες. Κάθε φορά. Ακόμα και στο διπλό στην προπόνηση»!
"Κάθε φορά σε ένα μεγάλο Σύλλογο είναι σημαντικό να νικάς. Κάθε νίκη είναι σημαντική. Δεν είναι επειδή χάσαμε πριν που η επόμενη νίκη αποκτά σημασία. Κάθε φορά είναι σημαντικό να νικάς. Είναι θέμα νοοτροπίας. Αυτή είναι η δική μου νοοτροπία. Κάποιες φορές δεν υπάρχει αυτή η νοοτροπία στο γήπεδο, δεν αλλάζει όμως. Δεν έχει σημασία λοιπόν αν χάσαμε στον προηγούμενο αγώνα. Είναι σημαντικό να κερδίσουμε τον αγώνα απέναντι στον ΟΦΗ. Για τις μεγάλες ομάδες είναι σημαντικό να κερδίζουν όλους τους αγώνες. Κάθε φορά. Ακόμα και στο διπλό στην προπόνηση"!



Παναθηναϊκός AKTOR: “Καθάρισε” το Περιστέρι και “σφράγισε” την πρωτιά με το μυαλό στη Μακάμπι
Παναθηναϊκός AKTOR: “Καθάρισε” το Περιστέρι και “σφράγισε” την πρωτιά με το μυαλό στη Μακάμπι
Ολυμπιακός: To ζεϊμπέκικο του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου (vid)
Ολυμπιακός: To ζεϊμπέκικο του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου (vid)
Τένις: Πρόκριση στα ημιτελικά της Βαρκελώνης για τον Τσιτσιπά
Τένις: Πρόκριση στα ημιτελικά της Βαρκελώνης για τον Τσιτσιπά
Παναθηναϊκός AKTOR: Αυτό είναι το ΟΑΚΑ, αυτός είναι ο κόσμος
Παναθηναϊκός AKTOR: Αυτό είναι το ΟΑΚΑ, αυτός είναι ο κόσμος
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved