Master... Super League... Chef!

Συντάκτης: Onsports Team Δημοσίευση: Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012 17.47

Μια ακόμη... πρωτοποριακή για τα ελληνικά ποδοσφαιρικά δεδομένα απόφαση, από τη διοίκηση της Super League και την ΕΠΟ, η οποία καταργεί τον υποβιβασμό σε περίπτωση μη αδειοδότησης από την Ομοσπονδία, αντικαθιστώντας την ποινή αυτή με απαγόρευση μεταγραφών και ανανεώσεων συμβολαίων για ένα έτος.

Παράλληλα, στην Οδό Αστροναυτών αποφάσισαν πως σε περίπτωση που ομάδα μέλος της δεν πάρει άδεια από την UEFA στις 31 Μαρτίου, αν και αρχικά είχε διαρρεύσει πως δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στα play off, στη συνέχεια επισημοποιήθηκε πως οι ομάδες που θα τιμωρούνται από την UEFA με απαγόρευση συμμετοχής στα ευρωπαϊκά κύπελλα θα παίζουν στα Play Off ώστε να διεκδικήσουν το δικαίωμα εξόδου στην Ευρώπη, άρα και να εκτίσουν την ποινή τους.

Ετσι, ξεκαθαρίζει το τοπίο, αφού με το αρχικό σχέδιο, της μη συμμετοχής των ομάδων αυτών στα Play Οffs προέκυπτε ένα σημαντικό ζήτημα, αν δηλαδή αυτές οι ομάδες θα μπορούσαν να εκτίσουν την ποινή τους στην UEFA. Και εδώ αρχικά είχε διαρρεύσει πως θα δηλώνονταν οι ομάδες αυτές βάσει της θέσης που θα εξασφάλιζαν στην κανονική διάρκεια της σεζόν, μόνο που αυτό δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει αποδεκτό από την UEFA.

Αυτή ήταν η πρώτη ένσταση που εκφράστηκε. Τώρα, με την οριστικοποίηση της συμμετοχής όλων των ομάδων στα Play Offs, ακόμα και αν στις 31 Μαρτίου δεν έχουν λάβει άδεια συμμετοχής από την UEFA, το τοπίο ξεκαθαρίζει αλλά... Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει ο κίνδυνος να τελειώσουν τα Play Offs και να μην έχουν εκδικαστεί οι εφέσεις των ομάδων που ενδέχεται να έχουν τιμωρηθεί και να φτάσουμε τον Ιούνιο για παράδειγμα, χωρίς να γνωρίζουμε ποιες τελικά ΠΑΕ θα μας εκπροσωπήσουν στα ευρωπαϊκά κύπελλα. 

Σε περίπτωση οριστικής τιμωρίας μιας ΠΑΕ από την UEFA, εφόσον αυτή από τα Play Offs έχει εξασφαλίσει θέση που οδηγεί στην Ευρώπη, τότε τη θέση της θα πάρει η αμέσως επόμενη στην κατάταξη, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να βγάλουμε ομάδα στην Ευρώπη, χωρίς αυτή να έχει παίξει στα Play Offs...

Υπενθυμίζουμε την περίπτωση του ΠΑΟΚ και του αποκλεισμού του, το καλοκαίρι του 2006 από το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και της αντικατάστασής του από τον Ατρόμητο.

Στο κομμάτι της αδειοδότησης, το πισωγύρισμα αυτό της Super League, αλλά και της ΕΠΟ που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να επιμείνει στην ποινή του υποβιβασμού για τις ομάδες που δεν παίρνουν άδεια συμμετοχής στη Super League, διότι αυτός είναι ο ρόλος της συγκεκριμένης άδειας, είναι μοναδικό, καθώς πριν από ένα μήνα οι 13 από τις 16 ΠΑΕ είχαν απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία τη σημερινή τους απόφαση. Μόνο η ΑΕΚ, ο ΟΦΗ και ο Αρης είχαν προτείνει να τιμωρούνται οι ΠΑΕ με απαγόρευση μεταγραφών και να τους επιτρέπεται μόνο η χρησιμοποίηση παικτών από τις ομάδες υποδομής. Σήμερα μειοψήφισαν ο Παναιτωλικός και η Skoda Ξάνθη.

Οπως και να έχει, η σημερινή απόφαση - πρόταση της Super League για να έχει τελική ισχύ θα πρέπει να περάσει από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συμβεί, ενώ με ενδιαφέρον θα πρέπει να αναμένονται οι αντιδράσεις των ομάδων της Football League.

Αναλυτικά οι σημερινές αποφάσεις του Δ.Σ. της Super League αναφορικά με το σύστημα αδειοδότησης της σεζόν 2012-13 είναι οι εξής:

(α) Τα κριτήρια αδειοδότησης παραμένουν, όπως και πέρυσι, πλήρως εξομοιωμένα με τα κριτήρια της UEFA, για το σύνολο των ΠΑΕ της Super League.

(β) Ωστόσο, αντίθετα με ό,τι ίσχυε πέρυσι, ΠΑΕ της Super League η οποία δε θα αδειοδοτείται (κατά την επικείμενη διαδικασία αδειοδότησης της ΕΠΟ) δε θα υποβιβάζεται στη Football League, θα συμμετέχει κανονικά στο Πρωτάθλημα Super League – ΟΠΑΠ 2012-13, αλλά επ΄αυτής θα ισχύουν οι ακόλουθοι περιορισμοί:

(Ι) η εν λόγω μη αδειοδοτηθείσα ΠΑΕ δε θα δύναται, κατά τις μεταγραφικές περιόδους «Ιουλίου – Αυγούστου 2012» και «Ιανουαρίου 2013» να προβαίνει στην απόκτηση ποδοσφαιριστών, με την εξαίρεση ποδοσφαιριστών κάτω των 22 ετών με δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδος και γηγενών (locally trained), κάτω των 22 ετών. Παράλληλα, η εν λόγω ΠΑΕ, μέχρι και την 30/6/2013 δε θα δύναται να προβαίνει στην ανανέωση ή τροποποίηση των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών της πλην της περίπτωσης ποδοσφαιριστών κάτω των 22 ετών με δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδος και γηγενών (locally trained) κάτω των 22 ετών. Αν από σήμερα και μέχρι και την έκδοση τελεσίδικης απόφασης περί μη αδειοδότησης, ΠΑΕ, η οποία δε θα αδειοδοτηθεί, προβεί σε ανανέωση ή / και τροποποίηση συμβολαίου, κατά παράβαση των ως άνω, τότε για τους εν λόγω ποδοσφαιριστές, θα ανακαλούνται τα δελτία (ωστόσο η εν λόγω ΠΑΕ θα υποχρεούται να σεβαστεί τις οικείες οικονομικές υποχρεώσεις έναντι του εν λόγω ποδοσφαιριστή). Διευκρινίζεται ότι η εν λόγω ρύθμιση γίνεται προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο ΠΑΕ να προβούν ήδη από σήμερα μαζικά σε ανανεώσεις / τροποποιήσεις συμβολαίων μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις περί αδειοδότησης.

(ΙΙ) από τα ποσά που θα αναλογούν στην εν λόγω ΠΑΕ εκ των αμοιβών κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων, η Super League θα παρακρατεί ποσό 20% το οποίο θα καταβάλλεται σε εξόφληση υποχρεώσεων της εν λόγω ΠΑΕ προς ποδοσφαιριστές και προπονητές, δυνάμει αμετάκλητων αποφάσεων των Επιτροπών Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ.

Σκοπός των ως άνω δυο περιορισμών είναι η συμβολή της Super League στην εξυγίανση των εν λόγω ΠΑΕ, δια της αποτροπής της δυνατότητας περαιτέρω επιβάρυνσης των οικονομικών μεγεθών τους και της εξόφλησης οφειλών τους προς ποδοσφαιριστές και προπονητές (Διευκρινίζεται ότι στο σημείο αυτό μειοψήφησαν οι ΠΑΕ Skoda Ξάνθη και Παναιτωλικός, οι οποίες ενέμειναν στην άποψη ότι ΠΑΕ που δεν αδειοδοτείται θα πρέπει να υποβιβάζεται στη Football League).

(γ) ΠΑΕ – μέλος της Super League, που τυχόν δε λάβει αδειοδότηση από την ΕΠΟ, κατά την επικείμενη διαδικασία αδειοδότησης, θα συμμετέχει κανονικά στα play-off της τρέχουσας περιόδου (Απριλίου – Μαίου 2012). Διευκρινίζεται, συναφώς, ότι οι τελεσίδικες αποφάσεις περί αδειοδότησης θα εκδοθούν από την ΕΠΟ, μετά το πέρας των play-off.

(δ) ΠΑΕ – μέλος της Super League που τυχόν τιμωρηθεί τελεσίδικα από την UEFA με αποκλεισμό από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, επίσης θα συμμετέχει κανονικά στο Πρωτάθλημα περιόδου 2012/13 καθώς και στα επικείμενα play-off της τρέχουσας περιόδου (Απριλίου – Μαίου 2012). Διευκρινίζεται ότι η απόφαση αυτή δικαιολογείται εκ του γεγονότος ότι από τα play-off προκύπτει η τελική κατάταξη των ομάδων.

Θυμηθείτε πως σας μετέφερε το Onsports live το Δ.Σ. της Super League και την απολογία του Παναθηναϊκού


Διαβάστε ακόμα

«Δεν είναι λύση η ποινικοποίηση του ποδοσφαίρου»

Παπουτσάκης: «Καταδικάζουμε τα επεισόδια»

Θα αντιδράσει η Football League

Π.Θεοδωρίδης στο Onsports: «Θα εξετάσουμε την απόφαση...»

Κατηγορία: Super League
Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε στη σελίδα του Onsports.gr.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

2 σχόλια
 • razorx3d Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012 19:20 Συντάχθηκε από razorx3d

  Εννοείτε οτι θα αλλαζαν τον κανονισμό, γιατι αλλιώς θα υποχρεωνονταν να υποβιβάσουν Παναθηναικο, Αεκ, Αρη, Πανιώνιο, Γιαννενα, και αλλους, και στο τελος θα επαιζαν σουπερ λίγκα μονο ο Γαυρος, ο Αστερας Τρίπολης, ο Εργοτέλης και ο Παναιτωλικός...

  Tωρα που ο Κανονισμός αν ίσχυε θα επέβαλε στης λεγόμενες μεγάλες ομάδες υποβιβασμό, τον ακύρωσαν...έτσι απλά.

  Τους κανονισμούς η σουπερ λίγκα τους επιβάλει μόνο στους άλλους όχι στα μελη της.....τον ΟΦΗ πέρσι δεν ήθελαν να τον ανεβάσουν γιατί υποτίθεται δεν είχε πάρει άδεια και υποχρεώθηκε να τους απειλήσει με δικαστήρια για να δικαιωθεί, φέτος που οι μισές ομάδες τις σουπερ λίγκα δεν θα πάρουν άδεια γιατί τα μαγειρέματα στις επιτροπές τελείωσαν (γιατί μόνο με μαγείρεμα έπαιρναν άδεια ομάδες σαν τον πανιώνιο τον Άρη τον ΠΑΟΚ την ΑΕΚ), ακύρωσαν τον κανονισμό που επέβαλε υποβιβασμό....

  Το παραπάνω επιβεβαιώνετε και από το γεγονός που έγινε λίγους μήνες πριν που όλες οι ομάδες πλην ΟΦΗ, ΑΕΚ, ΑΡΗ ψήφισαν να ισχύουν τα αυστηρά κριτήρια για συμμετοχή στην Σουπερ λίγκα έχοντας κατά νου ότι όταν φτάσει η ώρα για την άδεια θα μαγείρευαν την αδειοδότηση όπως έκαναν και παλιά …τώρα που κατάλαβαν ότι κόπηκαν τα μαγειρέματα ψήφησαν διαφορετικά….

 • fpat Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012 18:13 Συντάχθηκε από fpat

  Και η ανυποληψία του Ελληνικού πρωταθλήματος συνεχίζεται...κατά τ' άλλα ο Ηρακλής σας έφταιγε...ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ...τΕΛΙΚΆ ΜΌΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ "με πορδές βάφονται αβγά", τέτοιο πρωτάθλημα απατεώνων να το χαίρεστε.

Το σχόλιο σου

Copyright © 2010 - 2017 OnSports | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
Monetized by DPG DIGITAL MEDIA
Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς των websites που εκμεταλλεύεται εμπορικά η DPG DIGITAL MEDIA.