Μπιτσαξής: «Ο Παναθηναϊκός θα τιμωρηθεί σκληρά»

Μπιτσαξής: «Ο Παναθηναϊκός θα τιμωρηθεί σκληρά»

Τη βαριά τιμωρία του Παναθηναϊκού για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο χθεσινό (18/03) ντέρμπι «αιωνίων» προανήγγειλε ο Παναγιώτης Μπιτσαξής, τονίζοντας πως οι «πράσινοι» έχουν και οικονομικές ευθύνες απέναντι στο ΟΑΚΑ, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές.

«Την τυπική ευθύνη τη φέρει ο Παναθηναϊκός και θα τιμωρηθεί – εκτιμώ πολύ σύντομα - σκληρά γι’ αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού μιλώντας στο αέρα του «Ράδιο 9», όπου αναφέρθηκε στη βαριά «καμπάνα» που προβλέπει το νέο αθλητικό νομοσχέδιο για τέτοια περιστατικά, εκφράζοντας παράλληλα για μία ακόμα φορά την άποψή του πως «δεν μπορούμε να έχουμε ποδόσφαιρο, πρωταθλήματα εάν διατηρηθεί και δεν αποκοπεί ο δεσμός μεταξύ των ομάδων και ορισμένων οργανωμένων συνδέσμων».

Αναλυτικά όσα είπε ο Παναγιώτης Μπιτσαξής:

«Είναι μια δύσκολη μέρα για τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Το μυαλό και η σκέψη μου είναι στους αστυνομικούς, οι οποίοι κάνοντας το καθήκον τους είναι σήμερα στο κρεβάτι του νοσοκομείου με κατάγματα και εγκαύματα. Θέλω να τους ευχαριστήσω για την προσπάθειά τους χθες.

Είναι απαραίτητο να το πω, νέα παιδιά, τα οποία βρέθηκαν υπό την επίθεση ορδών βαρβάρων, τυφλών οπαδών, χουλιγκάνων, των οποίων ο μοναδικός σκοπός για τον οποίον πήγαν στο γήπεδο ήταν να επιτεθούν, να προκαλέσουν επεισόδια χωρίς να υπάρχει καμιά αγωνιστική ή άλλη αφορμή.

Κάναμε ό, τι μπορούσαμε χθες. Αυτό το οποίο έγινε δυστυχώς ήταν πέρα από κάθε δυνατότητα ελέγχου. Το κλειδί όλου του προβλήματος είναι διττό: το πρώτο είναι οι σχέσεις των ΠΑΕ με τα εκτροφεία εγκλήματος, τη μαφία και την καμόρα των οργανωμένων οπαδών, των οποίων απόφαση είναι να τορπιλίσουν και να κάνουν το ποδόσφαιρο πυριτιδαποθήκη.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η οποία έβραζε όλη τη βδομάδα και πυροδοτείτο δυστυχώς και από ανακοινώσεις ομάδων, είχαμε δυο επιλογές: Η μία ήταν η αναβολή του παιχνιδιού αλλά πότε θα έπρεπε αυτό να γίνει και τί θα είχε συμβεί. Είναι μια κριτική την οποία συζητούμε και ενδεχομένως να την αποδεχτούμε.

Η άλλη επιλογή ήταν να μην ακούσουμε την άλλη κριτική που έλεγε ότι η πολιτεία είναι αδύναμη να αντιμετωπίσει το νόμο της ζούγκλας που θέλουν να επιβάλουν ορισμένοι και ότι έπρεπε να οργανωθεί και να αντιμετωπίσει με αστυνομικά μέτρα την κατάσταση. Αυτό προσπαθήσαμε, έγινε η μεγαλύτερη αστυνομική κινητοποίηση όλων των εποχών θα έλεγα, στο ΟΑΚΑ».

-Αν αυτός ήταν ο στόχος, ήταν αποτυχία...

«Ναι, δεν βγήκε. Βέβαια απετράπησαν τα χειρότερα».

Παραμένει όνειδος το χθεσινό;

«Ακριβώς. Αυτό γίνεται μέσα σε ένα πρωτάθλημα, στο οποίο έχουν γίνει 200 παιχνίδια, δαπανάται πάρα πολύς χρόνος, φαιά ουσία, οργανωτική δουλειά για να μην γίνονται αυτά τα επεισόδια. Έχουν υπάρξει και πρακτικά μέτρα σε έναν τελευταίο νόμο τον οποίο έχουμε περάσει.

Δυστυχώς υπήρξε ήττα της έννομης τάξης στο χθεσινό παιχνίδι, αυτό είναι αναμφίβολο, υπάρχουν όμως και μια-δυο αχτίδες φωτός. Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε ένας κανονισμός, παλιότερα άρον- άρον τελειώνανε τα ματς, για πρώτη φορά τώρα πέφτει βαρύς ο πέλεκυς της αθλητικής δικαιοσύνης, με έναν καινούριο κανονισμό ο οποίος τιμωρεί ουσιαστικά την ομάδα.

Οι αυτουργοί των επεισοδίων καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν δίκες με ένα νόμο, ο οποίος είναι πολύ αυστηρότερος, ιδίως αν οπλοφορούσαν και δεν εννοούμε υποχρεωτικά ρεβόλβερ αλλά και τις μολότοφ, τις εύφλεκτες ύλες και όλα αυτά τα οποία έχουν ισοδύναμη σημασία σε συνθήκες πλήθους με όπλο.

Αρχίζει πια και συνειδητοποιείται ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι, δεν μπορούμε να έχουμε ποδόσφαιρο, πρωταθλήματα εάν διατηρηθεί και δεν αποκοπεί ο δεσμός μεταξύ των ομάδων και ορισμένων οργανωμένων συνδέσμων που η μοναδική τους δουλειά είναι να πυρπολούν τα πρωταθλήματα για άλλους, εξωαγωνιστικούς λόγους.

Τώρα υπάρχει ένας συγκεκριμένος νόμος, ο οποίος καλείται να εφαρμοστεί και επιδιώκει αυτή την κατεύθυνση στα πράγματα -οι νόμοι δεν είναι πανάκειες, εφαρμόζονται από ανθρώπους- είχε συναντήσει τη λυσσώδη αντίδραση του λεγομένου συντεταγμένου ποδοσφαίρου, πρέπει όμως να υλοποιηθεί. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από αυτόν.

Σε τέτοια ματς δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των φιλάθλων, έτσι όπως είναι οι συνθήκες σήμερα. Το λέμε, το έχουμε πει δημοσίως. Εγώ έχω πει και ευθέως ότι τα παιδιά μου είναι μεγάλα πια, αν είχα μικρά παιδιά δεν θα τα πήγαινα στο γήπεδο σε αυτές τις συνθήκες. Αυτό δυστυχώς ακόμη υπάρχει. Ελπίζουμε να έρθει κάποια μέρα να τα ξεπεράσουμε όλα αυτά. Στα περισσότερα ματς το ξεπεράσαμε, αυτό το συγκεκριμένο ήταν εύφλεκτη ύλη, μπουρλότο και δεν μπορέσαμε να το αναβάλουμε, πιθανώς εσφαλμένα, ακριβώς για να μη μας πουν ότι επεμβαίνουμε αγωνιστικά στο πρωτάθλημα».

Ποιος έχει την ευθύνη για όλους αυτούς που μπήκαν μέσα:   

«Την τυπική ευθύνη τη φέρει ο Παναθηναϊκός και θα τιμωρηθεί σκληρά γι’ αυτό αλλά αυτό δεν αποτελεί ούτε επαρκή εξήγηση ούτε κάτι που κατευνάζει την οργή των φιλάθλων. Η αστυνομία είχε τον έλεγχο του χώρου από το Σάββατο, προφανώς στις ελληνικές συνθήκες που ζούμε όλοι έχουμε ελλείμματα κι εμείς ως Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και η αστυνομία και ο έλεγχος 50.000 ανθρώπων είναι δύσκολος.

Πώς όμως μπαίνουν μέσα όλα αυτά τα όπλα, η πυριτιδαποθήκη, οι εύφλεκτες ύλες, οι μολότοφ και με την ευθύνη ποιού; Είναι προφανές ότι μιλάμε για το χώρο των οργανωμένων οπαδών αλλά και για την ευθύνη των ΠΑΕ, οι οποίες σχετίζονται με αυτούς τους οπαδούς. Τους δίνουν εισιτήρια, τους δίνουν υπόσταση, δικαιώματα.  

Όποια και αν είναι η αιτία αυτός, ο οποίος μπαίνει μέσα σε ένα γήπεδο κουβαλώντας εύφλεκτο υλικό, πετώντας το και καταστρέφοντας το ΟΑΚΑ έχει ατομική ευθύνη και πρέπει να συλλαμβάνεται και να τιμωρείται. Αυτό επιδιώκουμε με το νέο νομοσχέδιο, αυστηρή μεταχείριση αυτών των δραστών και πιστεύω ότι η ποινική δικαιοσύνη θα πρέπει να ανταποκριθεί. Ευθύνη έχουν και οι ομάδες. Χθες ο ΠΑΟ υπέπεσε σε αθλητικό ολίσθημα το οποίο επιφέρει βαριά αθλητική ποινή.

Έχει και οικονομικές ευθύνες απέναντι στο ΟΑΚΑ, θα εφαρμοστούν και οι ρήτρες βίας του ΟΠΑΠ. Από το ΟΑΚΑ μου είπαν ότι κατεστράφησαν 5.000 καθίσματα, ότι υπήρξε σημαντική φθορά του matrix του γηπέδου, καταστράφηκαν και όργανα του στίβου, εμπόδια και τέτοια πράγματα. Ο ΠΑΟ οφείλει να τα πληρώσει αυτά και η μίσθωση του ΟΑΚΑ στο μέλλον θα εξεταστεί με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή αν υπάρχουν οι εγγυήσεις γιατί το ΟΑΚΑ εκτός όλων των άλλων είναι και δημόσια περιουσία».

Πότε θα ληφθεί η απόφαση για τις ποινές που θα επιβληθούν:

«Αυτό είναι θέμα της αθλητικής δικαιοσύνης, εκτιμώ πολύ σύντομα όμως».



Μια γιορτή για το περιβάλλον στον Μαραθώνα διοργανώνει η ΜΚΟ WHY NOT
Μια γιορτή για το περιβάλλον στον Μαραθώνα διοργανώνει η ΜΚΟ WHY NOT
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (16/04) - Πού θα δείτε Champions League, Περιστέρι και Euroleague
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (16/04) - Πού θα δείτε Champions League, Περιστέρι και Euroleague
Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων της ημέρας (16/04) - «Σλούκας μαγικός»
Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων της ημέρας (16/04) - «Σλούκας μαγικός»
Μεταγραφές, Ρεάλ Μαδρίτης: Ζήτησε Φρίμπονγκ ο Αντσελότι
Μεταγραφές, Ρεάλ Μαδρίτης: Ζήτησε Φρίμπονγκ ο Αντσελότι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved