Τα ίδια Σούπερ Λίγκα μου…

Τα ίδια Σούπερ Λίγκα μου…

Το πινγκ πονγκ των ευθυνών με την αστυνομία, ο ορατός κίνδυνος αναβολής της 26ης αγωνιστικής λόγω… 25ης Μαρτίου και η αδυναμία της διοργανώτριας αρχής και της κυβέρνησης να καθορίσουν ξεκάθαρους κανόνες προστασίας του ποδοσφαίρου… Μάλλον, ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα!!!

Η Super League τα έριξε στην Αστυνομία, η Αστυνομία στη Super League και το γαϊτανάκι της αναζήτησης ευθυνών, για μια ακόμη φορά, μετά από σοβαρότατα επεισόδια σε ελληνικά γήπεδα, συνεχίζεται…

Είναι φανερό από χρόνια ότι υπάρχει πλήρης αδυναμία συντονισμού, σωστού τουλάχιστον, ανάμεσα στη διοργανώτρια αρχή, την πολιτεία και την αστυνομία. Αδυναμία συντονισμού, όχι απροθυμία, όπως πολλές φορές στο παρελθόν έχουν κατηγορηθεί οι ΠΑΕ από φορείς της εκάστοτε κυβέρνησης.

Το μέγα ερώτημα που δημιουργείται εύλογα, πλέον, είναι ένα και μοναδικό. Θα καταφέρουν –επιτέλους- όσοι εμπλέκονται στο συγκεκριμένο τομέα ευθύνης για την ομαλή διεξαγωγή ενός ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, του κορυφαίου της χώρας, να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να βρουν λύσεις πρακτικές και εφαρμόσιμες, ακόμα και αν απαιτηθεί να απολέσουν σημαντικό μέρος των κεκτημένων τους;

Η Super League, χρόνια τώρα, διαμαρτύρεται για το υπέρογκο ποσοστό εσόδων της που πηγαίνει στα ταμεία της Ελληνικής Αστυνομίας και την κατηγορεί πως δεν μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και να προσφέρει υπηρεσίες ανάλογες του κόστους που της προκαλεί.

Η Αστυνομία κατηγορεί τη Super League και τις ΠΑΕ πως δεν είναι σε θέση να περιφρουρήσουν τα του… οίκου τους, να επιβάλλουν κανόνες στη λειτουργία των συνδέσμων και να παρέμβουν ακόμα και σε βαθμό τέτοιο που να προκαλέσει την κατάργηση του οργανωμένου οπαδικού κινήματος στην Ελλάδα.

Το ίδιο έργο με μικρές παραλλαγές βιώσαμε και την Κυριακή στο ΟΑΚΑ, κυρίως μετά τη διακοπή του ντέρμπι των αιωνίων, ενώ και σήμερα θα ακολουθήσουν οι «χαριτωμένες» δηλώσεις των υπευθύνων (;) για την ανάγκη εξεύρεσης ριζοσπαστικών λύσεων ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον ανάλογα σκηνικά ντροπής στα ελληνικά γήπεδα.

Ηδη, ως πρώτη κίνηση καλής… θέλησης από την κυβέρνηση και με δεδομένο το συναγερμό που έχει ήδη σημάνει στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας ενόψει του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, προωθείται το σχέδιο αναβολής της 26ης αγωνιστικής της Super League.

Εντός της ημέρας θα πρέπει να αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, αλλά και της Super League που αν και… λαλίστατη σε άλλες περιπτώσεις, χθες δεν πήρε καμία επίσημη θέση με ανακοίνωσή της, αλλά αρκέστηκε σε μια παρέμβαση του Μιχάλη Αναγνώστου, γενικού διευθυντή της, στο συνδρομητικό κανάλι της Nova με την οποία –ουσιαστικά- έπαιξε ξανά την κασέτα του προκατόχου του, Πατρίκ Κομνηνού, για τις ευθύνες της αστυνομίας, με… ολίγη δόση ανάληψης ευθυνών και από την ίδια τη Super League.

Για του λόγου το αληθές, το Onsports έψαξε και επαναφέρει στη μνήμη σας δύο παρεμβάσεις του Πατρίκ Κομνηνού στο Nova Σπορ FM, στις 18/01/2010 μετά τα επεισόδια στο Καβάλα – Ολυμπιακός:

«Οι κάμερες ''ανήκουν'' στην αστυνομία και η χρήση του βίντεο μπορεί να βοηθήσει την αστυνομία. Παραδόξως, κάθε ομάδα όταν μετακινεί μαζικά κόσμο, οφείλει να έχει μαζί της δικούς της ανθρώπους. Στην αντιμετώπιση αυτών των επεισοδίων, υπάρχουν δύο σκέλη: Το πρώτο έχει να κάνει με τις πειθαρχικές κυρώσεις και ένα άλλο κομμάτι που έχει να κάνει με τους φυσικούς αυτουργούς. Οι ομάδες θα κληθούν να απολογηθούν για τα όσα έγιναν». Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι «δεν είναι ιδανικές συνθήκες για αστυνόμευση».

«Όταν οι ομάδες πληρώνουν, όμως, τόσα λεφτά το χρόνο, περιμένουν και καλύτερη παροχή υπηρεσιών. Αλλά όταν πηγαίνουν οι υπεύθυνοι πίσω από τον επόπτη και του λένε …διάφορα και ο αστυνομικός, ενώ βλέπει το σκηνικό, λέει, ''δεν ασχολούμαστε για να μην προκαλέσουμε και περιμένουμε να τελειώσει το παιχνίδι'', τότε αυτό είναι θέμα».

«Βέβαια, δεν προσπαθούμε να αφαιρέσουμε τις ευθύνες των ομάδων, αλλά ο αριθμός των τριών συλλήψεων στα Γιάννενα και της μιας στην Καβάλα, μας προκαλούν ως πολίτες. Γι’ αυτό και τον τελευταίο χρόνο προσπαθούμε να αλλάξουμε κάτι, αφού, για να το πω απλά, τα κάναμε όλα και τώρα σκεφτόμαστε οι ομάδες να έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη και όχι η αστυνομία. Το σύστημα security δεν έχει πετύχει. Δεν μπορούν να κάνουν σωματικό έλεγχο, ούτε να συλλάβουν κάποιον, όπως γίνεται στο εξωτερικό. Είναι γενικευμένο το πρόβλημα. Έχουμε τεράστιο μερίδιο ευθύνης, αλλά πρέπει να το μοιράσουμε…»

Και σχεδόν ένα χρόνο πριν… στις 24 Μαρτίου 2011, με νέα συνέντευξή του στο Nova ΣΠΟΡ FM, ο Πατρίκ Κομνηνός είχε μιλήσει μεταξύ άλλων για:

- τις ευθύνες της Σούπερ Λίγκας: «Σαφώς δεν φταίει αποκλειστικά η Πολιτεία ή αποκλειστικά η αστυνομία, αλλά δεν φταίει αποκλειστικά και η Σούπερ Λίγκα. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τι εμείς θεωρούμε σωστό να βλέπουμε και τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ποδοσφαιρικές αγορές. Να μη θεωρούμε πως αν συνεχίσουμε να τιμωρούμε τις ΠΑΕ, το πρόβλημα θα λυθεί. Σαφώς και οι ΠΑΕ έχουν μερίδιο ευθύνης, αλλά δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στο ρόλο της αστυνομίας για την τήρηση της έννομης τάξης και στο ρόλο της Πολιτείας για τα γήπεδα και την καταδίκη όσων συλλαμβάνονται. Η συμπεριφορά των παραγόντων μας είναι από τα μεγαλύτερα θέματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών πρέπει να συνάδουν με την προσπάθεια που κάνουμε για την αναβάθμιση του προϊόντος. Οι διάλογοι δεν αντιπροσωπεύουν πάντα ένα ποδόσφαιρο, όπως θα θέλαμε να αναπτύσσεται. Όλοι πρέπει να έρθουμε με θετικές προτάσεις, να αξιολογήσουμε το έργο του καθενός και να βρούμε μια λύση. Οι παράγοντες του ποδοσφαίρου είναι οι πρώτοι που θέλουν να βελτιωθεί το προϊόν. Πιθανώς συμπεριφορές και δηλώσεις τους να μη βοηθούν πάντα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αντιστρέφω το ερώτημα: ποιος παράγοντας θέλει να βλέπει την ατιμωρησία όλων των φυσικών αυτουργών που καπηλεύονται το προϊόν του;».

- πώς θα χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης από τους ίδιους τους παράγοντες: «Πρόθεση του συνεταιρισμού είναι να επιβληθεί επιτέλους ένας κώδικας δεοντολογίας για τις συμπεριφορές των παραγόντων που καμιά φορά προκαλούν. Συχνά η στάση τους δεν είναι η ιδανικότερη, αλλά γι’ αυτούς υπάρχει ένας κώδικας της ΕΠΟ και υπάρχουν τιμωρίες για τις ομάδες τους. Δεν υπάρχει κανένας κλάδος που να έχει τόση απόδοση ευθύνης όσο το ποδόσφαιρο για τις ΠΑΕ».

- τις παρεμβάσεις παραγόντων για την αθώωση οπαδών που συλλαμβάνονται: «Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει αυτό. Ο ρόλος της δικαιοσύνης και της αστυνομίας ποιος είναι; Αν κάποιος πρόεδρος ή ένας βουλευτής ή ένας υπουργός πάρει τηλέφωνο και παρακαλέσει τις αρχές να αφήσουν κάποια παιδιά ελεύθερα, ο ρόλος της αστυνομίας και της Πολιτείας είναι να μην δέχονται πιέσεις και να εφαρμόζουν το νόμο, γιατί μετά μιλάμε για ένα κράτος πλήρους ανομίας».

- το ενδεχόμενο καθιέρωσης ποινής απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα σε ταραξίες: «Εδώ μπαίνουμε σε νομικές περί του ατομικού δικαίου παραμέτρους. Στην Αγγλία υπάρχει η απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο, που επιβάλλεται επί τόπου. Στην Ελλάδα, εφόσον κάποιος δεν έχει τιμωρηθεί και δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση, δεν μπορεί μία ΠΑΕ να του απαγορεύσει να αγοράσει εισιτήριο. Αυτά τα 13 εκατ. ευρώ που δαπάνησε ο Έλληνας φορολογούμενος για το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στα γήπεδα τι κάνουν; Ποιους συλλαμβάνουν οι αστυνομικοί μέσω αυτών; Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε οπαδός κουβαλώντας ένα οπλοστάσιο και τιμωρήθηκε με τρίμηνη φυλάκιση με αναστολή. Βλέπουμε κοινούς εγκληματίες να κάνουν αυτά που κάνουν και μετά πηγαίνουν στο καφενείο, υπερηφανεύονται για αυτά που έκαναν και τα επαναλαμβάνουν. Έχουμε έναν τελικό Κυπέλλου Ελλάδος στο μπάσκετ και τον περιφέρουμε σαν επιτάφιο, ενώ όταν οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στο Βερολίνο δεν έγινε το παραμικρό».

- τα μέτρα κατά της βίας: «Παρά την απαγόρευση των μετακινήσεων, έχουμε μετακινήσεις φιλάθλων στο 50% των αγώνων μας. Εκεί υπάρχει ένα μέτρο αυτοπροστασίας των ομάδων, καθώς μπορεί να επιλέξει να μην πάρει εισιτήρια. Παρ’ όλα αυτά βλέπουμε συμπλοκές οπαδών με την αστυνομία. Εκεί έρχεται το ερώτημα του απλού Έλληνα πολίτη: τι έκανε η αστυνομία ως μέτρο πρόληψης; Δεν μας έχει καλέσει ούτε μία φορά σε σύσκεψη για να πάρουμε μέτρα. Αυτό που λέμε απολογιστική συνάντηση μετά τον αγώνα με την αστυνομία δεν έχει γίνει ποτέ. Ζητάμε εξειδικευμένη εκπαίδευση των αστυνομικών διευθυντών. Στην Αγγλία έχουν football police, δηλαδή αστυνομικούς που ξέρουν να διαχειρίζονται την ψυχολογία του πλήθους. Ζητάμε συνεργασία και απολογισμό μετά από κάθε παιχνίδι με την αστυνομία. Δεν είναι κάτι παράξενο, αλλά ό,τι γίνεται σε όλο τον κόσμο».

- την αυτοπροστασία του ποδοσφαίρου: «Είπαμε πως δεν πρέπει να ροκανίζουμε το κλαδί στο οποίο όλοι καθόμαστε. Πρέπει να συνεχίσουμε να ποτίζουμε το δέντρο, ώστε να το θρέφουμε, να γίνει πιο ισχυρό και να γίνουμε κι εμείς πιο ισχυροί».



Ιστιοπλοΐα: Διεκδικούν πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι Β. Κοκκαλάνης, Λ. Τσορτανίδης
Ιστιοπλοΐα: Διεκδικούν πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι Β. Κοκκαλάνης, Λ. Τσορτανίδης
Ρόμα: Πήρε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει αθλητική δραστηριότητα ξανά ο Εντικά
Ρόμα: Πήρε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει αθλητική δραστηριότητα ξανά ο Εντικά
Super League LIVE: ΑΕΚ – Παναθηναϊκός, Άρης – Ολυμπιακός και Λαμία – ΠΑΟΚ
Super League LIVE: ΑΕΚ – Παναθηναϊκός, Άρης – Ολυμπιακός και Λαμία – ΠΑΟΚ
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τις έρευνες στα σπίτια των συλληφθένων για τα επεισόδια στου Ρέντη
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τις έρευνες στα σπίτια των συλληφθένων για τα επεισόδια στου Ρέντη
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved