Η «καρδιά» του πρωταθλητή. Αλλά… ποιανού;

Η «καρδιά» του πρωταθλητή. Αλλά… ποιανού;

O Θεόφιλος Ψυχογιός καταθέτει την άποψή του στο Onsports για το ντέρμπι των... αιωνίων.

υτό το ντέρμπι στα… μαρμαρένια αλώνια του «Γ. Καραϊσκάκης» ποιος θα το πάρει; Ξεφεύγοντας από τις τετριμμένες ρήσεις ότι τέτοιες «μάχες» δεν έχουν φαβορί και προγνωστικά, αφού ακόμα και όταν υπάρχουν στην σφαίρα της θεωρίας, στην πράξη τελικά υπάρχουν ανατροπές και… εκτεθειμένοι, μπορούμε να εστιάσουμε σε πολύ συγκεκριμένες παραμέτρους.

Όπως του ότι σε αυτό το ντέρμπι ΔΕΝ κρίνεται ο τίτλος και φυσικά ότι θα υπάρξει «επόμενη μέρα» και στα δυο στρατόπεδα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, δεδομένου ότι οι δυο «μονομάχοι» ρίχνονται στην αρένα από πολύ διαφορετική αφετηρία. Ο Ολυμπιακός δείχνει ελαφρώς πιο… άνετος, δεδομένου ότι παίζει στο «σπίτι» του, αλλά και για δυο αποτελέσματα, ώστε να «κλειδώσει» μια και καλή τον τίτλο. Αυτό το «+7» του δίνει το «δικαίωμα» να κρατήσει μια διαφορά ασφαλείας (απόλυτης με ισοπαλία, σχετικής με ήττα) ή να… απογειωθεί με τρίποντο, κάνοντας δώρο έναν ακόμα θρίαμβο στο κοινό του.

Στην άλλη πλευρά του… λόφου, και ο Παναθηναϊκός δεν έχει και πολλά πλέον να χάσει, παίζοντας την τελευταία «ζαριά», που θα ξεκαθαρίσει αν μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση. Το «τριφύλλι» θα κυνηγήσει το διπλό που μπορεί να το ξαναβάλει στο «κόλπο», μεταφέροντας την ψυχολογική πίεση στην αντίπερα όχθη. Ακόμα και να κάνουν το «δυο στα δυο» στα φετινά ντέρμπι με τον «αιώνιο» αντίπαλο όμως οι πράσινοι, γνωρίζουν a priori ότι παραμένουν αουτσάιντερ και εξαρτώνται και από τις διαθέσεις των Πειραιωτών, ακόμα και αν δεν «πετάξουν» άλλους βαθμούς μέχρι τέλους. Εν ολίγοις, οι παίκτες του Ζεσουάλδο Φερέιρα πιθανότατα θα έχουν ξυπνήσει αργά και στην τελική… σούμα άπαντες θα παραδεχτούν ο τίτλος είχε ήδη «πετάξει» από νωρίτερα, σε άλλες εκτός προγράμματος απώλειες (όπως με Λάρισα εντός και Τρίπολη εκτός). Εκτός φυσικά αν κάνει «χαρακίρι» η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε, που έχει να παίξει και με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα…

Αναζητώντας τους παίκτες «κλειδιά», βαρόμετρο για τον Ολυμπιακό δείχνουν Ιμπαγάσα και Φουστέρ, κυρίως για την ανάπτυξη και το παιχνίδι στον άξονα, αλλά και η προσαρμογή των Μιραλάς και Τζιμπούρ στους ρόλους τους (διαβάζουμε ότι ο πρώτος πιθανότατα θα παίξει δεξιά και ο Αλγερινός στην κορυφή). Όπως και το πώς θα μπορέσει να διαχειριστεί το κέντρο άμυνας των ερυθρόλευκων τον σταρ που λέγεται Σισέ. Από την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός στηρίζεται όπως… πάντα στον Γάλλο «μπόμπερ», περιμένοντας να κάνει ότι και στον πρώτο γύρο, αλλά και τόσες άλλες φορές. Να βγάλει το «φίδι» από την τρύπα, αποδεικνύοντας ότι είναι γεννημένος για τα δύσκολα. Πρέπει όμως να έχει βοήθειες, κυρίως από τους Γκοβού και Λέτο, αλλά βεβαίως και από την μεσαία γραμμή. Η οποία πρέπει να πρεσάρει διαρκώς και να κρατήσει την μπάλα. Το αγωνιστικό momentum δείχνει ενθαρρυντικό για τον ΠΑΟ, αρκεί να μην δεχτεί γκολ στα πρώτα λεπτά και αλλάξουν νωρίς οι ψυχολογικές ισορροπίες.

Σε ακόμα ένα ντέρμπι, θα μετρήσει η ψυχή και η καρδιά του πρωταθλητή. Ποιανού όμως; Αυτού που πήρε 13 στα 15 πρωταθλήματα, χτίζοντας αυτοκρατορία (έστω και αν ακόμα αμφισβητείται από πολλούς); Η μήπως εκείνου που κατέκτησε με το σπαθί του πέρυσι το νταμπλ, με καλό ποδόσφαιρο και «πέταξε» εκτός Ευρώπης την Ρόμα; Ίσως και να είναι ένα ντέρμπι υπομονής, που θα κριθεί σε μια φάση. Υπομονή λοιπόν και από εμάς ως το Σαββατόβραδο. Ενδέχεται να υπάρξουν πειστικές απαντήσεις…

Η «καρδιά» του πρωταθλητή. Αλλά… ποιανού;



Παναθηναϊκός AKTOR: Στήριξη Ερντογάν σε Αταμάν για τις απειλές από Μακάμπι Τελ Αβίβ (video)
Παναθηναϊκός AKTOR: Στήριξη Ερντογάν σε Αταμάν για τις απειλές από Μακάμπι Τελ Αβίβ (video)
Super League: Δύο αγωνιστικές απαγόρευση στον Αλέξη Κούγια
Super League: Δύο αγωνιστικές απαγόρευση στον Αλέξη Κούγια
Έπιασαν στα πράσα τον Μπολτάουζερ να κλέβει!
Έπιασαν στα πράσα τον Μπολτάουζερ να κλέβει!
Αριστεία Φαρμακευτικής Αγοράς: Στη ΒΙΑΝΕΞ και την καθηγήτρια Ελένη Σκαλτσά τα δύο ειδικά βραβεία
Αριστεία Φαρμακευτικής Αγοράς: Στη ΒΙΑΝΕΞ και την καθηγήτρια Ελένη Σκαλτσά τα δύο ειδικά βραβεία
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved