Σουφλέρης: «Ο Πανιώνιος πληρώνει ακόμη λάθη του παρελθόντος»

Σουφλέρης: «Ο Πανιώνιος πληρώνει ακόμη λάθη του παρελθόντος»

Για την οικονομική κατάσταση του Πανιώνιου μίλησε ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΕ, Βαγγέλης Σουφλέρης, τονίζοντας πως πλέον το άνοιγμα της ομάδας υπολογίζεται στο 1,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, χαρακτήρισε τον Πανιώνιο ως μια από τις πιο υγιείς της Super League.

Ο Βαγγέλης Σουφλέρης μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ και ανέλυσε την προσπάθεια που γίνεται στην Πλατεία για την οικονομική εξυγίανση της ομάδας, αναλύοντας παράλληλα το πλάνο που υπάρχει στον Πανιώνιο, αλλά και τα οικονομικά δεδομένα.

-Έχουν περάσει σχεδόν 6 μήνες από τη στιγμή που άλλαξε η διοίκηση της ΠΑΕ Πανιώνιος. Έχουν γίνει αρκετά πράγματα, όπως αποδεσμεύσεις παικτών με μεγάλα ονόματα. Ποια ήταν η κατάσταση που βρήκατε στον Πανιώνιο και πως έχουν διαμορφωθεί τώρα τα πράγματα;

«Όταν ανέλαβε αυτή η διοίκηση δεν κατάφερε ποτέ να γίνει παράδοση παραλαβή από την προηγούμενη διοίκηση. Κι αυτό γιατί ο τρόπος διαχείρισης και διοίκησης του προηγούμενου συμβουλίου ήταν κατά την άποψή μου τουλάχιστον εγκληματικός για το μέλλον του Πανιωνίου. Για να δώσω μερικά παραδείγματα θα σας πω πως το τρίμηνο Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, τα έξοδα της ΠΑΕ μόνο για ποδοσφαιριστές και τεχνικό τιμ ήταν τριπλάσια πάνω από τα έσοδα. Αυτό σημαίνει πως πέρα από το κακό κλίμα που υπήρχε στην ομάδα με τους ποδοσφαιριστές και το τεχνικό τιμ να παραμένουν απλήρωτοι, πλησιάζοντας προς τον Δεκέμβριο και χωρίς να γίνουν οι πραγματικά επαναστατικές για τον Πανιώνιο και το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλαγές που έγιναν, οι παίκτες θα διεκδικούσαν την ελευθερία τους μέσω προσφυγών, κάτι το οποίο θα είχε ως συνέπεια τεράστια οικονομική επιβάρυνση για την ΠΑΕ Πανιώνιος.

Θα σας φέρω ως παράδειγμα τον Κουμορτζί. Για την περίοδο για την οποία συζητάμε, υπήρχαν οφειλές και της προηγούμενης χρονιάς και τα δεδουλευμένα που έφταναν 190.000 ευρώ καθαρά. Συν ακόμα 200.000 έως το τέλος της χρονιάς. Εάν σε αυτό βάλετε και την εφορία και το πολλαπλασιάσετε επί δύο καθώς σε περίπτωση προσφυγής θα κέρδιζε και όλο το συμβόλαιό του, θα καταλήξετε σε νούμερα που φτάνουν το 1,5 εκατ. ευρώ για τον Πανιώνιο. Κι όλο αυτό χωρίς να προσφέρει ο παίκτης, καθώς οι συνθήκες στην ομάδα τον έκαναν να θέλει να φύγει, γιατί πολύ απλά χωρίς να υπάρχει πρόεδρος στην ομάδα που να βάζει χρήματα δεν θα πληρωνόταν.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι το να κλείσεις το συμβόλαιό του, να χαρίσει τα μισά δεδουλευμένα στην ΠΑΕ και να πουληθεί και να φέρει και έσοδα ήταν ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο εκείνη την περίοδο. Το ίδιο ή παρόμοιο συνέβη και με τους Εστογιανόφ, Γιόνσον, Τσότσαλιτς, Κβιρκβέλια, Ριέρα κ.α. Με λίγα λόγια ποδοσφαιριστές που άλλοι πρόσφεραν σύμφωνα με την αξία τους, άλλοι δεν πρόσφεραν παρόλο την αξία τους έπρεπε να λύσουν τα συμβόλαιά τους, προς όφελος της ΠΑΕ έτσι ώστε να αποφύγει αυτή το σπιράλ θανάτου στο οποίο την είχαν βάλει. Έτσι πετύχαμε να μειώσουμε σημαντικά και το πραγματικό μπάτζετ της ΠΑΕ, αλλά πολύ περισσότερο το εν δυνάμει αρνητικό το οποίο θα δημιουργούνταν μέσα από τα οικονομικά προβλήματα και τις αναπόφευκτες προσφυγές που θα είχαμε».

-Μετά το ξεκαθάρισμα με τα μεγάλα συμβόλαια, δεν φοβηθήκατε για την αγωνιστική εικόνα της ομάδας και εάν θα μπορέσει αυτή να ανταπεξέλθει στο ελληνικό πρωτάθλημα;

«Όχι, δεν φοβηθήκαμε καθόλου, αν και οι προηγούμενες κινήσεις μας, ήταν επιβεβλημένες από την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας και κατ' επέκταση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και φυσικά της εντολής της γενικής συνέλευσης για την οικονομική εξυγίανση της ΠΑΕ. Έτσι προχωρήσαμε και σε ενδυνάμωση της ΠΑΕ μέσα σε λογικά οικονομικά πλαίσια, αλλά πολύ περισσότερο δημιουργήσαμε το χώρο ώστε να χρησιμοποιηθούν και να αναδειχθούν και νέοι Έλληνες ποδοσφαιριστές, από τις ακαδημίες της ΠΑΕ. Γνωρίζαμε ότι οποιαδήποτε λύση και να δινόταν στον Πανιώνιο με χρήματα ή άλλους τρόπους (πωλήσεις παικτών) θα ήταν εφήμερη εάν δεν βάζαμε ως στόχο να δημιουργηθεί μία ομάδα, η οποία να έχει ένα συγκεκριμένο ετήσιο μπάτζετ και να στηρίζετε στα δικά της παιδιά και φυσικά να επιστρέψει στις ρίζες της, δηλαδή σε αυτό που διαχρονικά από την ίδρυσή του έκανε ο Πανιώνιος στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να παράγει ποδοσφαιριστές».

-Σήμερα ποια είναι η κατάσταση της ομάδας, μετά από τις κινήσεις που μας περιγράψατε παραπάνω;

«Όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι, νομίζω πως όλη η Ελλάδα βλέπει πως ο Πανιώνιος έχει ένα αξιόμαχο σύνολο που εντός των αγωνιστικών χώρων θα πετύχει στο απόλυτο τους στόχους της χρονιάς. Όσον αφορά στο διοικητικό κομμάτι καταφέραμε να έχουμε ένα μπάτζετ, στο οποίο πλέον μπορούμε να ανταπεξέλθουμε πλήρως για την λειτουργία της ομάδας, να μπορούμε να καλύψουμε όλες τις υποχρεώσεις για την αδειοδότηση της ΠΑΕ να έχουμε καταφέρει να πληρώσουμε και να διακανονίσουμε αρκετά λάθη και παραλείψεις της προηγούμενης διοίκησης. Όχι όλα όμως, μιας και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε με το πιστόλι στον κρόταφο για τελεσίδικες αποφάσεις από προσφυγές παικτών όπως για παράδειγμα η περίπτωση Λάτκα και η περίπτωση Μαγκντί, όπου πράγματι δεν έχουμε καταφέρει την στιγμή που μιλάμε να βρούμε τις λύσεις που εμείς θέλουμε.

Εδώ θα ήθελα να αναφέρω δυστυχώς μια πλειάδα παικτών που σε μία ομάδα σαν τον Πανιώνιο και παρά το καλό κλίμα που επικρατούσε όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ ΠΑΕ και ποδοσφαιριστών, έφυγαν κακήν κακώς και πολλές φορές ύποπτα χρεώνοντας εκατομμύρια ευρώ την ΠΑΕ και υποθηκεύοντας το μέλλον της. Για παράδειγμα παίκτες όπως οι Ουλάι Σέζαρ, Γκασπάρ, Μπέλιτς, Μπάλαμπαν, Λάτκα, Κούκετς, Χίκα και αρκετοί ακόμα δεν διακανονίστηκαν και συζητήθηκαν ούτως ώστε να αποχωρήσουν οικειοθελώς, αλλά αντιθέτως προκλήθηκαν κιόλας οι περισσότεροι πως θα «τους έκαναν φύλλο και φτερό στις δικαστικές αίθουσες». Αντιθέτως, τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους».

-Μπορούμε να μιλήσουμε με συγκεκριμένα νούμερα ή έστω κατά προσέγγιση, για να γίνει ποιο κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος;

«Βεβαίως και μπορούμε. Ξεκινήσαμε πιστεύοντας ότι θα βρίσκαμε ένα άνοιγμα της τάξεως του 1,5 με 2 εκατομμύρια ευρώ. Στις πρώτες άτυπες ενημερώσεις αρχίσαμε να μιλάμε για 4-5 εκατομμύρια ευρώ. Και καταλήξαμε στον διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο τον οποίο κάναμε, να μιλάμε για μία ΠΑΕ η οποία από την ημέρα που ανέλαβε η διοίκηση έως 30-06-12 να έχει έξοδα κοντά στα 13 εκατομμύρια και έσοδα πάλι έως 30-6-2012 3,5 εκατομμύρια. Αυτό το άνοιγμα των 9,5 έως 10 εκατομμυρίων έχει κλείσει σήμερα και υπολογίζεται περίπου στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Που αν το βάλουμε δίπλα στο ότι ο Πανιώνιος δεν έχει συσσωρευμένα χρέη του παρελθόντος, λόγω της διαχείρισης της περιόδου Τσακίρη, τον κατατάσσει ως μία από τις πιο υγιείς ομάδες της Super League».

-Από τα λεγόμενα σας, συμπεραίνουμε πως ο Πανιώνιος είχε μια εύρυθμη λειτουργία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010, αλλά το 2011 και μέχρι να αναλάβει η σημερινή διοίκηση έχουν γίνει σοβαρά λάθη και παραλείψεις στην διαχείριση της ομάδας. Ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για κακοδιαχείριση. Εάν προκύπτει όντως αυτό, τότε πως θα κινηθείτε;

«Το διοικητικό συμβούλιο είναι αυτό που αποφάσισε οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο, είναι αυτό το οποίο έχει όλα τα χαρτιά στα χέρια του και έχει πάρει την απόφαση με κορωνίδα την προστασία του Πανιωνίου και μετά το πέρας της αγωνιστικής περιόδου και την εξασφάλιση τόσο αγωνιστικά, όσο και διοικητικά της συμμετοχής στην επόμενη Super League, να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Εάν θέλετε την άποψή μου δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι να διοικούν και να διαχειρίζονται μία τόσο ιστορική ΠΑΕ κατά τον τρόπο που διοικούσαν. Ο Πανιώνιος υπέστη ένα σοκ. Από την περίοδο Τσακίρη που διοικούσε με δεδομένα του... 2020, ο Πανιώνιος εν μία νυκτί γύρισε σε νοοτροπία του 1970».

-Αυτό το τελευταίο μπορείτε να μας το αναλύσετε περισσότερο;

«Τα πράγματα είναι απλά. Αν και δεν ήμουν στον Πανιώνιο για να έχω προσωπική εικόνα, τα γεγονότα και τα χαρτιά δείχνουν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Τσακίρης έβαλε πολλά χρήματα στην ΠΑΕ Πανιώνιος, έφερε επιτυχίες, δημιούργησε υποδομές, όπως είναι το «Απήλιον» που είναι μία τεράστια βοήθεια για την ομάδα. Και διοίκησε προσπαθώντας να αλλάξει επίπεδο στο σύλλογο. Δυστυχώς ένας τέτοιος παράγοντας αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την καθημερινότητα της ΠΑΕ. Είναι άλλο να κάνεις λάθη στη δικιά σου εταιρεία όταν είσαι μεγαλομέτοχος και άλλο να «διαπράττεις εγκλήματα» όταν είσαι απλά διαχειριστής, όπως είναι τελευταία ο ερασιτέχνης στην ΠΑΕ».

-Συμπεραίνω τελικά, πως μέχρι τώρα, η τωρινή διοίκηση ασχολείται μόνο για το πως θα διορθώσει τα κακώς κείμενα της προηγούμενης διοίκησης.

«Αυτό είναι η αλήθεια. Ο περισσότερος χρόνος σπαταλάτε στο να διορθωθούν λάθη και να αποκατασταθεί η καθημερινή λειτουργία της ΠΑΕ. Παρ όλα αυτά και σχέδια γίνονται και υλοποιούνται και στόχοι μπαίνουν και πάνω απ' όλα κατά την άποψη μου, ευτυχώς για την ΠΑΕ Πανιώνιος που βρέθηκαν αυτοί οι άνθρωποι, δηλαδή ο πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που τον πλαισιώνουν τόσο στην ΠΑΕ όσο και στον ερασιτέχνη, να μπουν μπροστά σε τόσο δύσκολες περιόδους, με μεγάλους κινδύνους, να καταφέρουν αυτά που κατάφεραν και να βάλουν τις βάσεις για το μέλλον, για έναν αυτάρκη και αυτόφωτο Πανιώνιο. Καλό θα ήταν να συστρατευθούν όλοι μαζί τους γιατί είμαι σίγουρος ότι με τις ενέργειές τους εκφράζουν τα όνειρα όλων των αγνών Πανιώνιων, αλλά και του ελληνικού φίλαθλου κόσμου».



Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved