«Πάλη μέχρι... τέλους»

«Πάλη μέχρι... τέλους»


Στο αίσθημα αδικίας που νιώθουν οι ποδοσφαιριστές, στα πολλά αγωνιστικά προβλήματα και τις αιτίες τους, στη στάση του κόσμου αλλά και στα διαιτητικά λάθη στάθηκε ο Νίκος Κωστένογλου στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα ενώπιον δημοσιογράφων στην αίθουσα Τύπου του AEL FC ARENA.

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου:

«Μετά από ένα άδικο αποτέλεσμα - που σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα του παιχνιδιού - συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη πίστη και θάρρος τον δύσκολο αγώνα μας. Μέχρι τον τελευταίο αγώνα, μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο του πρωταθλήματος δεν θα καταθέσουμε τα όπλα. Είμαι ευχαριστημένος από την προσπάθεια των παιδιών και θεωρώ ότι εμείς θα έπρεπε να είμαστε οι νικητές. Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω τον κόσμο μας, που η παρουσία του ήταν συγκινητική. Κι ενώ βρισκόμασταν πίσω στο σκορ, παρότρυνε τους ποδοσφαιριστές και χειροκρότησε ακόμη και αυτούς που έκαναν ατομικά λάθη. Εκεί φάνηκε και το μεγαλείο του. Θεωρώ ότι ο κόσμος μας, ιστορία της ΑΕΛ και η δυναμική της είναι σημαντικά στοιχεία και η ομάδα μέσα από αυτή την προσπάθεια - ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στο τέλος - έχει να κερδίσει πράγματα. Έχουμε ένα δύσκολο παιχνίδι μπροστά μας. Αντιμετωπίζουμε μια ομάδα η οποία στους τελευταίους αγώνες έχει πολύ καλή εικόνα και καλά αποτελέσματα. Για εμάς, όμως, είναι μονόδρομος να πάμε εκεί και να είμαστε σοβαροί και συγκεντρωμένοι»

-Είχατε πει μετά το ματς με τον Ολυμπιακό Βόλου, ότι το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να βοηθήσετε ψυχολογικά τους παίκτες να σηκώσουν κεφάλι. Πως είναι αυτή τη στιγμή η ομάδα στον συγκεκριμένο τομέα;

«Η πρώτη προπόνηση ήταν λίγο δύσκολη. Είδα πολλές φορές το παιχνίδι και - είμαι πεπεισμένος σε αυτό - ότι τα παιδιά αισθάνθηκαν μια αδικία, με τον τρόπο που εξελίχθηκε. Για μένα στη φάση του πέναλτι, όλα θα άλλαζαν. Η εικόνα θα ήταν διαφορετική και το αποτέλεσμα νικηφόρο. Κι επειδή υπερέβαλλαν εαυτούς σε πολλά σημεία του παιχνιδιού, νιώθουν αυτή την αδικία. Με το πέρασμα των ημερών και μέχρι τον αγώνα της Κυριακής, πιστεύω ότι θα είμαστε αρκετά ικανοί και έτοιμοι ώστε να δούμε κατάματα τον αντίπαλο και να έχουμε την παρουσία που αρμόζει στη δική μας ομάδα. Σίγουρα τα αρνητικά αποτελέσματα επηρεάζουν μια ομάδα που βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Το θετικό αποτέλεσμα - που δεν μας επέτρεψαν να πάρουμε - θα μας βοηθούσε πολύ. Δεν θέλω να μοιρολατρούμε, όμως, ούτε να κοιτάμε πίσω. Θα χαράξουμε μπροστά την πορεία μας».

-Και ενόψει Ξάνθης είναι πολλά τα αγωνιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα. Ποια είναι η κατάσταση των τραυματιών;

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Πρώτον, έχουν συσσωρευτεί όλες οι τιμωρίες από κάρτες και μας λείπουν πολύτιμοι ποδοσφαιριστές. Δεύτερον, δεν σας κρύβω ότι ταλαιπωρούμαι πολύ από αυτή την κατάσταση. Λυπάμαι που το λέω, αλλά ώρες-ώρες βρίσκομαι προ απροόπτου. Δεν ξέρω τι συνέβαινε στο παρελθόν. Δεν μπορούμε να κάνουμε στοιχειώδη πράγματα. Χάνουμε ποδοσφαιριστές που είναι πολύτιμοι. Κόντρα στην Ξάνθη έχουμε και πάλι σοβαρές απουσίες. Δεν θέλω, όμως, να μένω εκεί. Έχω εμπιστοσύνη σε όλους τους ποδοσφαιριστές. Αλλά σίγουρα κάποιοι παίκτες σε μια ομάδα είναι βαρόμετρο».

-Τι εννοείτε όταν λέτε πως δεν μπορείτε να κάνετε ούτε τα στοιχειώδη;

«Όταν κάνουμε μια δυνατή προπόνηση κινδυνεύουμε να έχουμε και έναν τραυματία. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές με προβλήματα, ποδοσφαιριστές που - από την πρώτη ημέρα που ήρθα - η κατάστασή τους ήταν πολύ δύσκολη. Στην τελευταία προπόνηση είχαμε πρόβλημα με τον Βελάσκο, για παράδειγμα. Δεν υπονοώ κάτι για το παιδί. Ίσα ίσα όλοι έχουν μεγάλη διάθεση να προπονηθούν, όμως αμέσως δημιουργούνται προβλήματα. Εγώ δεν μπορώ να ακολουθήσω αυτή την τακτική, να μην κάνω, δηλαδή, την προπόνηση που πρέπει».

-Που οφείλεται αυτό;

«Αυτό μπορεί εύκολα κάποιος να το καταλάβει. Από την πρώτη στιγμή δεν ήθελα να αναφερθώ στο τι συνέβαινε στο παρελθόν γιατί δεν είναι σωστό. Είχα πει ότι είναι αντιδεοντολογικό. Αλλά εδώ βλέπω ότι η κατάσταση είναι τέτοια που πολλές φορές δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω στην προπόνηση. Όμως, χάραξα μια αρχή. Θα κάνω αυτό που πρέπει και είναι σωστό για την ομάδα. Δυστυχώς, θα υπάρξουν κάποιες απουσίες ποδοσφαιριστών. Όμως, δεν θα πάμε σε μεσοβέζικες λύσεις. Αυτό θα μας οδηγήσει πολύ πιο γρήγορα σε πτωτική πορεία».

-Που μπορούμε, λοιπόν, να επενδύσουμε τις ελπίδες για τη σωτηρία;

«Θα επενδύσουμε μόνο στη σύμπνοιά μας. Ο κόσμος, η διοίκηση και το ποδοσφαιρικό τμήμα. Κι εσείς ως παρατηρητές και αντικειμενικοί κριτές. Δέχομαι οποιαδήποτε κριτική και είναι καλό να κάνετε κριτική, γιατί προσωπικά μέσα από την κριτική εγώ προοδεύω. Αλλά θέλω να κρίνουμε αντικειμενικά και με βάση τις εκάστοτε συνθήκες. Και το λέω αυτό, γιατί πέρασε το ματς με τον Ολυμπιακό Βόλου και φάνηκε ότι ο αντίπαλος είναι υπερομάδα. Άκουσα και διάφορες δηλώσεις. Για ποια υπερομάδα μιλάμε. Στο δεύτερο ημίχρονο δεν είδα μια οργανωμένη επίθεση του αντιπάλου. Δεχτήκαμε ένα γκολ από 60 μέτρα. Το 2ο από ένα διώξιμο. Στο διάστημα 45'-60' είδαμε την καλύτερη ΑΕΛ και εκεί ακριβώς δεχτήκαμε το γκολ. Κάνω κι εγώ την αυτοκριτική μου. Μήπως έκανα λάθος την αλλαγή; Ποια αλλαγή έκανα λάθος; Γιατί από το 45' μέχρι το 60' η ομάδα ήταν καλύτερη; Είναι δυνατόν να κάνω λάθος αλλαγή και η ομάδα να λειτουργεί καλύτερα; Δυστυχώς, όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Όμως, ο υγιώς σκεπτόμενος φίλαθλος μπορεί να καταλάβει. Ήθελα, όμως, να ήταν το σκορ 1-0 με το πέναλτι. Θα βλέπαμε πολύ διαφορετικά το παιχνίδι. Ίσως, όμως, δεν ήθελαν να προηγηθούμε; Δεν ξέρω. Και το γκολ ήταν οφσάιντ. Κι επειδή θέλω να είμαι δίκαιος και να λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν πήραμε ένα πέναλτι, ακυρώθηκε ένα κανονικό γκολ του αντιπάλου, δεχτήκαμε ένα γκολ οφσάιντ Αν δείτε το παιχνίδι θα διαπιστώσετε ότι η ομάδα μας ξεκίνησε πολύ καλά, η 8λεπτη διακοπή μας έκανε κακό, μας έβγαλε εκτός ρυθμού, αυτό βοήθησε τον Ολυμπιακό Βόλου, ο οποίος για ένα μικρό διάστημα ήταν καλύτερος και έβγαλε δυο αντεπιθέσεις. Όμως, στο δεύτερο ημίχρονο εμείς ήμασταν οι πρωταγωνιστές τουλάχιστον μέχρι το 60' Και σε ένα καίριο σημείο του αγώνα δεχτήκαμε αυτό το γκολ οφσάιντ. Άρα καταλαβαίνετε πως τελειώνοντας το παιχνίδι η μία ομάδα φαίνεται υπερομάδα και η άλλη μικρή. Διαφωνώ κάθετα με αυτό».

-Καταλάβατε ότι το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού ήταν οφσάιντ;

«Το πρώτο γκολ που έβαλε ο Ολυμπιακός και ακυρώθηκε πίστευα ότι είναι κανονικό. Όπως και το πρώτο γκολ που δεχτήκαμε αντιλήφθηκα ότι είναι οφσάιντ γιατί είναι μια φάση που την έχω ζήσει και ως ποδοσφαιριστής».

-Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς;

«Άλλο αντιλαμβάνομαι και άλλο είμαι σίγουρος. Εμένα στη φύση μου δεν είναι να διαμαρτύρομαι. Από την πρώτη μέρα που ήρθα εδώ είπα ότι έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική διαιτησία. Και θα συνεχίσω να το λέω. Πραγματικά για τον συγκεκριμένο διαιτητή είχα πολύ καλή άποψη. Θέλω να πιστεύω.. Αλλά ας μη συνεχίσω. Κάποια πράγματα που συμβαίνουν με την ΑΕΛ σε παρατεταμένη χρονική διάρκεια είναι άξια απορίας. Σου δημιουργούνται ερωτηματικά. Είναι παρατεταμένο αυτό το πράγμα. Εμείς αν πέσουμε, θα πέσουμε ηρωικά. Δεν χρειάζεται να μας σπρώξουν. Αλλά αν πέσουμε θα πέσουμε με ευπρέπεια. Εμείς τις αρχές μας, ως ομάδα, ως δομή από τη διοίκηση μέχρι το ποδοσφαιρικό τμήμα, θα τις κρατήσουμε. Η εικόνα που θα δείχνουμε μέσα στο γήπεδο θα είναι σωστή. Τουλάχιστον για την εικόνα εντός γηπέδου - όσο θα είμαι προπονητής της ομάδας - είμαι σίγουρος. Αλλά και για το διοικητικό κομμάτι είμαι σίγουρος. Μέσα από αυτή την πορεία θα κερδίσουμε πάρα πολλά».

-Μετά από το τέλος του αγώνα μιλήσατε με τον κο Τριτσώνη. Μπορείτε να μας πείτε τι σας είπε για τη φάση του πέναλτι;

«Σας είπα ότι τον σέβομαι ιδιαίτερα. Θεωρώ πως είναι καλός διαιτητής και καλός άνθρωπος. Η εξήγηση που μου έδωσε ήταν ότι πίστεψε πως ο Τσιμπάμπα εκβίασε το πέναλτι. Θεωρώ, όμως, ότι να τον ξαναρωτήσουμε σήμερα, θα παραδεχτεί το λάθος του. Ήμουν χαρούμενος που κληρώθηκε ο συγκεκριμένος διαιτητής - παρότι δεν ασχολούμαι με τη διαιτησία - γιατί ήθελα να έχουμε μια αντικειμενική αντιμετώπιση. Πενήντα-πενήντα όπως λέμε στο ποδόσφαιρο».


-Είστε ευχαριστημένος από την αγωνιστικότητα των παικτών.

«Ναι και μάλιστα πάρα πολύ. Έγινε ατόπημα στη φάση του δευτέρου γκολ, αλλά πέραν του λάθος του Αμπουμπακάρι, υπήρχαν συγκεκριμένες οδηγίες για το που θα πρέπει να βρίσκονται οι παίκτες στα στημένα, αλλά δεν μπορώ να κακολογήσω τους παίκτες μου. Βρεθήκαμε πίσω στο σκορ και η ομάδα μας, από την αρχή του πρωταθλήματος - λυπάμαι που θα το πω - αλλά δεν έχει αρχές στο παιχνίδι της και είναι πάρα πολύ δύσκολο από τη μία ημέρα στην άλλη να αλλάξουν όλα. Τα παιδιά είχαν μία ιδιαίτερη θέληση και πίστη ότι δεν έπρεπε να χάσουμε αυτό το παιχνίδι και στη φάση του δευτέρου γκολ άφησαν μόνο του τον Αμπουμπακάρι πίσω, παρ' όλο που υπήρχαν διαφορετικές οδηγίες. Δεν θέλω όμως να ρίξω καμία ευθύνη και σε κανέναν, ούτε και στον Αμπουμπακάρι και γι' αυτό και θα παίξει και στο επόμενο παιχνίδι. Άρα λοιπόν θεωρώ ότι και ο κόσμος είδε την αγωνιστικότητα των παικτών και γι' αυτό και δεν αντέδρασε. Εδώ είναι το μεγαλείο του κόσμου και καταφέρνει και κάνει διάκριση στις καταστάσεις».

-Στο παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό και μετά το 2-0 δεν διαχειριστήκαμε το σκορ όπως θα έπρεπε και το ίδιο θεωρώ ότι έγινε και σε κάποιο διάστημα του πρώτου ημιχρόνου με τον Ολυμπιακό Βόλου. Υπάρχει θέμα προσήλωσης στην τακτική;

«Στο παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό έγιναν δύο υποχρεωτικές αλλαγές, μετά το 2-0 δεν θεωρώ ότι πήγαμε αλόγιστα για το τρίτο ή το τέταρτο γκολ, απλά δεν είχαμε την καθαρή σκέψη για να κάνουμε το 3-0 ή το 4-0. Το αλόγιστα για μένα σημαίνει, ότι θα είχαν την ευκαιρία οι αντίπαλοί μας να βγουν στην αντεπίθεση αλόγιστα. Εκείνο το ματς θα μπορούσαμε να το κάνουμε 4-0, αλλά έγιναν κάποια ατομικά λάθη. Αυτή η ομάδα είναι πονεμένη, θέλει κάποια στιγμή να απελευθερωθεί. Ακόμη και κόντρα στον Ολυμπιακό Βόλου θεωρώ ότι τακτικά ήμασταν καλά, δεχθήκαμε μόλις δύο αντεπιθέσεις στο πρώτο ημίχρονο και στην επανάληψη δεν μας έκανε καμία. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα πράγματα λειτούργησαν σωστά, δόθηκαν οι σωστές κατευθύνσεις και τα παιδιά τις ακολούθησαν. Για μένα το λεπτό σημείο στη φάση του δεύτερου γκολ δεν είναι μόνο το λάθος του Αμπουμπακάρι, έπρεπε να ήμασταν οργανωμένοι στην άμυνα, γιατί υπήρχαν ξεκάθαρες οδηγίες. Πριν την έναρξη κάθε παιχνιδιού ο καθένας ξέρει ποια είναι η θέση είτε η ομάδα βρίσκεται στην επίθεση, είτε στην άμυνα. Όλα όμως αυτά είναι απόρροια της θέλησης που έχει η ομάδα για τη νίκη. Δυστυχώς και η πολύ καλή ακουστική του γηπέδου και η έντονη παρουσία του κόσμου δεν επέτρεπαν στις δικές μου φωνές να φτάσουν στα αυτιά των παικτών».

-Στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό Βόλου δεν είδαμε την ομάδα να κάνει μία σωστή επίθεση.

«Δεν συμφωνώ ότι δεν κάναμε καμία σωστή επίθεση. Θα μπορούσαμε σίγουρα να είμαστε πιο δημιουργικοί. Αλλά και σε αυτό το διάστημα έχουμε δύο φάσεις, μία με τον Μπλάζεκ και μία με τον Κούλιτς και δεν είναι εύκολο κόντρα σε μία ομάδα που είναι πίσω να κάνεις ευκαιρία. Και φυσικά στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα συγκεντρωθήκαμε πολλοί παίκτες στον κεντρικό άξονα και χάσαμε λίγο τον προσανατολισμό μας γιατί είχαμε μεγάλη θέληση να ισοφαρίσουμε το παιχνίδι. Είχαμε θεωρώ τις φάσεις για να ισοφαρίσουμε, αλλά θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλές περισσότερες, ίσως γιατί βρέθηκαν και μερικοί μας παίκτες εκτός παιχνιδιού από το 70ο λεπτό και μετά».

-Χρησιμοποιήσατε κόντρα στον Ολυμπιακό Βόλου τον Κούλιτς, πόσο ευχαριστημένος είστε από την παρουσία του και από την παρουσία των τελευταίων μεταγραφικών αποκτημάτων;

«Ο Πανκράτ είναι ο τελευταίος παίκτης που πήραμε και δείχνει να είναι σε καλή κατάσταση και είναι ένας παίκτης που τον υπολογίζουμε και μπορεί να μας βοηθήσει. Δεν είναι φυσικά απόλυτο ότι όλοι οι υπόλοιποι είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον Πανκράτ».

-Μόλις πριν από δύο ημέρες ο πρόεδρος έκανε μία δήλωση, που ερμηνεύεται ως δήλωση αποχώρησης. Έχει επηρεάσει αυτή το ποδοσφαιρικό τμήμα;

«Διάβασα τη δήλωση, δεν την κρίνω, αλλά δεν έχει επηρεάσει το ποδοσφαιρικό τμήμα. Δεν ξέρω αν συμβαίνει αυτό, δεν έχω τέτοια ενημέρωση από τον πρόεδρο, αλλά στη ζωή άλλοι κάνουν δηλώσεις και άλλοι κάνουν πράξεις και νομίζω ότι ο κ. Πηλαδάκης είναι από τους ανθρώπους που κάνουν πράξεις».

-Θεωρείται ότι το παιχνίδι της Κυριακής είναι η τελευταία ευκαιρία για να ανατραπεί η δύσκολη κατάσταση;

«Όχι φυσικά. Δεν υπάρχει τελευταία ευκαιρία. Τελευταία ευκαιρία θα ήταν όταν και μαθηματικά δεν θα μπορείς να ανατρέψεις την κατάσταση. Σίγουρα όμως ψάχνεις θετικό αποτέλεσμα για να μπορέσεις να αντλήσεις δύναμη και να συνεχίσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη να πάρουμε αποτελέσματα και κάποια στιγμή να πάρουμε και ένα «διπλό» για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Αυτό το γνωρίζουμε εξ' αρχής και το ξέρουμε. Εμείς πρέπει να βλέπουμε τα υπόλοιπα παιχνίδια το καθένα ξεχωριστά και όχι κάνοντας αυτοσκοπό τη νίκη, αλλά έχοντας πίστη ότι μπορούμε να πετύχουμε. Υπάρχουν πάρα πολλά δύσκολα παιχνίδια, αλλά δεν τα κατατάσσουμε σε κατηγορίες, ούτε και τα βλέπουμε σε βάθος χρόνου».

-Σε πόσους βαθμούς πιστεύετε ότι θα κυμανθεί το όριο της σωτηρίας;

«Είναι δύσκολο να κάνω πρόβλεψη. Σε λίγο οι ομάδες θα παίξουν μεταξύ τους. Πάντως φαίνεται ότι το όριο θα πάει πιο ψηλά, αλλά δεν είμαι σίγουρος».

-Μήπως η ποιότητα της ομάδας δεν είναι αυτή που θα έπρεπε για να μας διατηρήσει στην κατηγορία;

«Μεσούσης της περιόδου είναι πολύ δύσκολο να αξιολογήσουμε την κατάσταση. Είναι κάτι που θα κάνουμε με την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος».


-Θα θέλαμε να σχολιάσετε σαν άνθρωπος του ποδοσφαίρου τον «χαρτοπόλεμο» των τελευταίων ημερών;


«Δεν θα σχολιάσω τον «χαρτοπόλεμο», αλλά αυτό που θα πω είναι ότι η ιστορία της ΑΕΛ είναι πιο μεγάλη και πιο δυνατή».

Λάρισα: Αναστασία Ψύρρα



ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Νάτοι, νάτοι οι Πρωταθλητές» - Η ατμόσφαιρα στην «OPAP Arena» κι η αποθέωση
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Νάτοι, νάτοι οι Πρωταθλητές» - Η ατμόσφαιρα στην «OPAP Arena» κι η αποθέωση
Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι: Εκτός Χουάντσο και Μπάλντγουιν
Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι: Εκτός Χουάντσο και Μπάλντγουιν
Volley League: Μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών στον Ολυμπιακό από τη ΔΕΑΒ
Volley League: Μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών στον Ολυμπιακό από τη ΔΕΑΒ
Η ΠΑΕ Βόλος κατήγγειλε τηλεφώνημα Θοδωρή Καρυπίδη σε παίκτη της
Η ΠΑΕ Βόλος κατήγγειλε τηλεφώνημα Θοδωρή Καρυπίδη σε παίκτη της
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved