Παπουτσάκης: «Καθάρισε κατά 80% το ποδόσφαιρο»

Παπουτσάκης: «Καθάρισε κατά 80% το ποδόσφαιρο»

Συνέντευξη του Απόστολου Παπουτσάκη φιλοξενεί η μεγαλύτερη εφημερίδα του Βελγίου «Derniere Heure», όπου απαντά σε ερωτήσεις για τον Εργοτέλη και τη Λίγκα, αλλά και το σκάνδαλο των στημένων.

Ο απεσταλμένος της «Derniere Heure», Κριστόφ Φρανκέν, συνάντησε τον Απόστολο Παπουτσάκη για μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. Από την Εθνική ομάδα, μέχρι το σύστημα των play offs. Ο συντάκτης σχολιάζει στον πρόλογό του ιδιαιτέρως εγκωμιαστικά τον Εργοτέλη και τον πρόεδρό του και στέκεται στην Ακαδημία του Κρητικού συλλόγου.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Απόστολου Παπουτσάκη στον Κριστόφ Φρανκέν μεταφρασμένη στα ελληνικά.

«Τα πλέι οφ στο Βέλγιο είναι πρότυπο του είδους»
 
Ο Απόστολος Παπουτσάκης, πρόεδρος του Εργοτέλη και της Σούπερ Λιγκ μας παραχώρησε μία μακροσκελή συνέντευξη πριν το Ελλάδα-Βέλγιο, προγραμματισμένο να γίνει στο γήπεδο του

Οι Κόκκινοι Διάβολοι αγωνίστηκαν την Τετάρτη (29/2) στο Παγκρήτιο, έδρα του Εργοτέλη. Ενας σύλλογος που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στο Βέλγιο, εκτός ίσως από το γεγονός ότι έπαιξε εκεί ο Ολεγκ Ιάστσουκ που παραμένει ένας από τους αγαπημένους παίκτες των ντόπιων φαν. Παρ’ όλα αυτά, ο Εργοτέλης είναι ένας σύλλογος-πρότυπο στην Ελλάδα. Οι διοικούντες προέβλεψαν την οικονομική κρίση, επενδύοντας σε αυτό που είναι σήμερα η μεγαλύτερη ακαδημία ποδοσφαίρου της χώρας (περισσότεροι από 800 νεαροί παίκτες). Σήμερα, ο σύλλογος είναι υγιής οικονομικά και θα λάβει, όπως κάθε χρόνο, την ευρωπαϊκή άδεια στο τέλος του Μάρτη, χωρίς να χρειαστεί την οποιαδήποτε βοήθεια. Μόνο ο Ολυμπιακός θα βρεθεί στην ίδια θέση.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο που η ελληνική Λίγκα αποφάσισε στην αρχή της σεζόν να ορίσει επικεφαλής της τον πρόεδρο του Εργοτέλη, Απόστολο Παπουτσάκη. Το «big boss» μιας ασφαλιστικής εταιρείας είναι ένας σοφός και σκεπτόμενος άνθρωπος. Ενας από τους λίγους ποδοσφαιράνθρωπους ικανός να οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τις πολιτικές Αρχές, μην έχοντας να φοβηθεί το οτιδήποτε σχετικά με το σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια, στο οποίο ενεπλάκησαν πολλοί διοικούντες το περασμένο καλοκαίρι.

Αυτόν τον άνδρα, τον Ελληνα Ιβαν ντε Βίτε (σ.σ.: πρόεδρος της βελγικής Λίγκας) είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε στο γραφείο του, στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου μας παραχώρησε μία μακροσκελή συνέντευξη.

Κύριε Παπουτσάκη, είναι δύσκολο να είσαι πρόεδρος ένας ποδοσφαιρικού συλλόγου σήμερα στην Ελλάδα;

«Στην Ελλάδα, κάθε πρόεδρος, και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αντιμετωπίζει προβλήματα. Με εξαίρεση έναν ή δύο συλλόγους, όλοι δυσκολεύονται. Διανύουμε περίοδο κρίσης και νομίζω ότι την ερχόμενη σεζόν θα είναι ακόμα χειρότερα».

Δεν είστε λοιπόν και πολύ αισιόδοξος για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου…

«Αντιθέτως. Νομίζω ότι θα βιώσουμε την κρίση για ακόμα δύο με τρία χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, οι ελληνικές ομάδες οφείλουν να αντισταθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: επενδύοντας στις Ακαδημίες. Υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα. Πρέπει να του δώσουμε μία ευκαιρία. Διαθέτουμε μία καλή Εθνική ομάδα και αυτό θα συνεχιστεί αν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας στα τμήματα υποδομής».

Δεν κινδυνεύει όμως έτσι το πρωτάθλημα να χάσει την αίγλη και την ποιότητά του;

«Όχι, δεν το πιστεύω. Στο Βέλγιο, έχετε ένα πρωτάθλημα από το οποίο περνούν πολλά νεαρά ταλέντα. Στη συνέχεια, πουλιούνται ξανά και αυτό επιτρέπει στο ποδόσφαιρο σας να κρατιέται καλά οικονομικά. Αυτό δεν εμποδίζει το Βέλγιο να έχει σταθερά πολλά ταλέντα. Επιπλέον, οι ομάδες σας κάνουν καλή δουλειά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πρέπει κι εμείς στην Ελλάδα να φτάσουμε στο ίδιο σημείο. Για μένα, αυτός είναι ο μόνος ρόλος του ποδοσφαίρου: να εκπαιδεύει τους νέους».

Στο Βέλγιο, υπάρχει εδώ και τρία χρόνια ένα σύστημα πλέι οφ, το οποίο ακόμα δεν είναι καθολικό αποδεκτό. Τα ελληνικά πλέι οφ αφορούν μόνο τις ευρωπαϊκές θέσεις, όχι τον τίτλο ή τον υποβιβασμό. Η δικιά σας είναι η καλύτερη λύση;

«Οχι. Θεωρώ ότι τα πλέι οφ στο Βέλγιο είναι πρότυπο του είδους. Είναι πολύ καλό να παίζουν οι καλύτερες ομάδες μεταξύ τους για να βγει ο πρωταθλητής. Θα μου άρεσε να είναι έτσι και στην Ελλάδα. Κάναμε ήδη ένα πρώτο βήμα με την εισαγωγή των πλέι οφ για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Πρέπει να συνεχίσουμε και να πάμε όσο μακριά έχουν πάει και οι Βέλγοι».

Στο Βέλγιο, εξετάζουμε ήδη και μία άλλη πιθανότητα: την Beneliga, που θα είναι μία μίξη ανάμεσα στις καλύτερες βελγικές και ολλανδικές ομάδες. Είστε υποστηρικτής αυτής της ιδέας;

«Δεν το ήξερα. Είναι μία υπέροχη ιδέα για να αναπτυχθεί το ποδόσφαιρο σας. Αλλά κάτι τέτοιο θα χρειαστεί πολλή δουλειά. Η UEFA είναι σύμφωνη;»

Δεν είναι κι εντελώς αντίθετη…

«Συγχαρητήρια. Θα ήταν καλό αν μπορούσαμε να έχουμε το ίδιο πρότζεκτ στην Ελλάδα. Ένα πρωτάθλημα δηλαδή με τις καλύτερες ελληνικές ομάδες και αυτές μιας γειτονικής χώρας. Θα το σκεφτούμε».

Τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα έχουν μερικές φορές θλιβερές συνέπειες, όπως τη διάδοση των στημένων αγώνων.

«Είναι αλήθεια, αλλά έχουμε ήδη καθαρίσει καλά το ελληνικό ποδόσφαιρο με μια τεράστια επιχείρηση το περασμένο καλοκαίρι. Η δουλειά της ομοσπονδίας και της κυβέρνησης αποφέρει καρπούς».

Ωστόσο, η μάστιγα δεν έχει εντελώς εξαλειφθεί…

«Συμφωνώ μαζί σας. Προς το παρόν, έχουμε καθαρίσει περί το 80%. Θα κάνουμε ακόμα ένα 10% φέτος και το άλλο 10% του χρόνου. Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά -πιστέψτε με- κάνουμε πραγματικά ό,τι χρειάζεται».

Ακούγεται επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκλειστεί από το Euro 2012 αν η κυβέρνηση συνεχίσει να θέλει να αναμειγνύεται στα του ποδόσφαιρου. Σας φοβίζει αυτό;

«Υπάρχει μια διχογνωμία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ομοσπονδία, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα ρυθμιστεί. Είμαι σίγουρος ότι η Εθνική μας ομάδα θα μπορέσει να συμμετάσχει κανονικά στο Euro».

Από μακριά, έχουμε την εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν επωφελήθηκε επαρκώς της νίκης-έκπληξης στο Euro 2004. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;

«Όχι. Η επιτυχία του 2004 ήταν η συνέπεια μιας τεράστιας δουλειάς που έγινε σε πολλά επίπεδα του ποδοσφαίρου μας. Παλέψαμε πραγματικά και ανταμειφτήκαμε όπως δεν θα φανταζόμασταν ποτέ. Είχαμε επίσης έναν προπονητή, που του δόθηκε χρόνος να φτιάξει τα πάντα. Σήμερα, έχουμε τον Φερνάντο Σάντος, επίσης τεχνικό παγκόσμιας κλάσης. Είμαι σίγουρος ότι μαζί του, αλλά και με τη δουλειά που κάνει το σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου, μπορούμε ακόμα να πετύχουμε μεγάλα πράγματα. Θα το δείτε, θα κάνουμε ξανά την έκπληξη. Απλώς δεν ξέρω να σας πω το πότε (σ.σ.: γελώντας)».



Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Βίρτους - Παναθηναϊκός AKTOR και Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Βίρτους - Παναθηναϊκός AKTOR και Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
Λέστερ: Απολύθηκε ο προπονητής της γυναικείας ομάδας λόγω σχέσης με παίκτρια
Λέστερ: Απολύθηκε ο προπονητής της γυναικείας ομάδας λόγω σχέσης με παίκτρια
NBA: Συγκλονιστικός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αλλά απελπιστικά μόνος - Σοκ για τους Σέλτικς
NBA: Συγκλονιστικός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αλλά απελπιστικά μόνος - Σοκ για τους Σέλτικς
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Επανέρχεται η Γαλατασαράι για τον Ερικσεν
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Επανέρχεται η Γαλατασαράι για τον Ερικσεν
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved