Οι «πρωτάρηδες», η πρωτιά και ο πλουραλισμός του Παναθηναϊκού…

Οι «πρωτάρηδες», η πρωτιά και ο πλουραλισμός του Παναθηναϊκού…

Το Onsports αναλύει πώς ο φετινός Παναθηναϊκός γεννά παίκτες-κλειδιά, με τους Σιμάο και Μαυρία να είναι κομβικοί και σκόρερ για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα στο ματς του Παγκρητίου, δείχνοντας ότι μπορεί να φτάσει πρώτος στο νήμα του φετινού πρωταθλήματος.

Ένα από τα εκτός έδρας ματς, από αυτά που αρκετοί λένε ότι δίνουν… τίτλο, για τον Παναθηναϊκό πέρασε με δύο ποδοσφαιριστές που συνήθως είναι «ρολίστες» να εξελίσσονται σε πρωταγωνιστές για τον Παναθηναϊκό. Ο Σιμάο Μάτε Τζούνιορ και ο Χάρης Μαυρίας έδωσαν τις λύσεις και τους τρεις βαθμούς στο «τριφύλλι», αποδεικνύοντας πως με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα στο τιμόνι οι «πράσινοι»… γεννούν πρωταγωνιστές, όπως στο Παγκρήτιο και στο 2-0 απέναντι στον Εργοτέλη, και βαδίζουν ολοταχώς για τον τίτλο.

Ο… στόπερ από τη Μοζαμβίκη

Ήταν καλοκαίρι του 2007 όταν ο νεαρός κεντρικός αμυντικός από τη Μοζαμβίκη υποπίπτει στην αντίληψη του Κάρλος Κεϊρός. Ο άλλοτε τεχνικός της Εθνικής Πορτογαλίας βάζει στο μπλοκάκι του τον Σιμάο Μάτε Τζούνιορ, προτείνει στον Ζοσέ Πεσέιρο να τον δοκιμάσει και μετά από δυο εβδομάδες προπονήσεων ο Μοζαμβικανός θα υπογράψει τετραετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό…

Τα φυσικά προσόντα του Σιμάο έκαναν τον Πεσέιρο να τον… μετατρέψει σε αμυντικό μέσο και να του δώσει χρόνο συμμετοχής από την πρώτη κιόλας χρονιά. Η συνέχεια τον βρήκε να σκοράρει για πρώτη φορά στην καριέρα του με το «τριφύλλι» σε ματς προκριματικών Champions League στην Πράγα απέναντι στη Σπάρτα, δίνοντας πρόκριση ουσιαστικά στην ομάδα του, αλλά και με αρκετά προβλήματα. Οι επιστροφές του από την Αφρική με περιττά κιλά, οι κόντρες του με τον Τεν Κάτε, αλλά και η παρουσία των Ζιλμπέρτο και Κατσουράνη στη μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού θα τον βγάλουν από την ενδεκάδα.

Στον Παναθηναϊκό του… ΔΝΤ και του Ζεσουάλδο Φερέιρα, ωστόσο, ο Σιμάο βρήκε τον απόλυτο ρόλο. Ο Μοζαμβικανός έχει εξελιχθεί φέτος σε σημαντικό «γρανάζι» της μηχανής του Παναθηναϊκού και σπάνια απουσιάζει από την αρχική ενδεκάδα της ομάδας του, παρουσιάζοντας μεγάλη βελτίωση σε όλους τους τομείς. Το μοναδικό που έλειπε από τον Σιμάο, ήταν το γκολ. Αυτό ήρθε απέναντι στον Εργοτέλη ανοίγοντας το δρόμο της νίκης στον Παναθηναϊκό, μιας νίκης που τον διατήρησε στην κορυφή. Το… αρνητικό της όλης βραδιάς βέβαια, ήταν η κάρτα που είδε ο Σιμάο και θα χάσει δύο από τα επόμενα παιχνίδια των «πράσινων».

Το next best thing της Παιανίας

Έχοντας από μικρός δείξει το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο, ο Χάρης Μαυρίας δεν άργησε να βρει μια θέση στην, κατά πολλούς, καλύτερη ακαδημία στην Ελλάδα, αυτή του Παναθηναϊκού. Στα 12 του χρόνια, ο νεαρός από τη Ζάκυνθο, πέρασε τις πύλες της Παιανίας και έκτοτε στελέχωσε όλα τα τμήματα υποδομών της ομάδας, φτάνοντας ως την ανδρική, την περίοδο 2010-2011. Με τον Νίκο Νιόπλια στο τιμόνι της ομάδας ο Μαυρίας πήρε το… βάπτισμα του πυρός στις 20 Οκτωβρίου 2010 σε αγώνα Champions League απέναντι στη Ρούμπιν Καζάν.

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, ο οποίος διαδέχθηκε τον Έλληνα τεχνικό, δεν έκανε το λάθος που έγινε με άλλα ταλέντα στο «τριφύλλι» στο παρελθόν. Κλασικό παράδειγμα ήταν το «κάψιμο» του Σωτήρη Νίνη λίγα χρόνια νωρίτερα από τη συνεχή χρησιμοποίηση. Ο Πορτογάλος διέκρινε το ταλέντο του Μαυρία και άρχισε να του δίνει ευκαιρίες, προσεκτικά όμως και κάνοντας χρηστή διαχείριση του νεαρού μέσου, έτσι ώστε σταδιακά να εξελιχθεί και να μπορεί να γίνει ισότιμο μέλος της πρώτης ομάδας.

Φέτος ο Μαυρίας έχει κάτι παραπάνω από τρεις φορές περισσότερα παιχνίδια στα πόδια του, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμα η σεζόν. Σε 18 αγώνες, από τους 22 του πρωταθλήματος, ο νεαρός μέσος έχει πάρει χρόνο συμμετοχής από τον Πορτογάλο και τρεις μέρες πριν τα 18α γενέθλιά του κατάφερε να βάλει και το πρώτο επαγγελματικό γκολ της καριέρας του με τον Παναθηναϊκό. Ένα γκολ που πανηγύρισε… από καρδιάς, με τον «αδερφό» του, Στέφανο Καπίνο.

Ο ρόλος του Φερέιρα

Μεγάλη υπόθεση στην εξέλιξη των δυο νεαρών, αποτελεί βέβαια η παρουσία του Ζεσουάλδο Φερέιρα στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Ο Πορτογάλος αποδεικνύει πως δεν αποκαλείται άδικα «καθηγητής», στην πατρίδα του, αφού έχει καταφέρει να εξελίξει πολύ αρκετούς από τους ποδοσφαιριστές του. Ο 66χρονος τεχνικός, άλλωστε, πόνταρε πολλά στη βελτίωση των νεαρών και στο να πάρει το μέγιστο από κάθε παίκτη του ρόστερ, όταν το καλοκαίρι αποδεχόταν να συνεχίσει σε έναν Παναθηναϊκό με μικρότερο μπάτζετ και με λιγότερους παίκτες - προσωπικότητες.

Ο Φερέιρα έριξε αρκετό βάρος τόσο στη βελτίωση των τεχνικών ικανοτήτων του Σιμάο, καθώς φέτος τον είδαμε να επιχειρεί ακόμα και «σαραντάρες» μπαλιές κι αλλαγή παιχνιδιού, με τον Μοζαμβικανό να κάνει πράγματα που ούτε θα είχε φανταστεί κανείς λίγα χρόνια πριν, όταν στο μυαλό όλων ήταν απλά ένα ακούραστο «τρεχαντήρι» στη μεσαία γραμμή. Την ίδια ώρα, με σωστή τακτική κατάφερε να δώσει στον Μαυρία ευκαιρίες να δείξει το ταλέντο του, χωρίς όμως να πάρουν… αέρα τα μυαλά του νεαρού και χωρίς να τον εκθέσει υπερβολικά υπό το φόβο του… καψίματος.

Πλουραλισμός που δίνει… τίτλο

Ένα στοιχείο που δείχνει φέτος ότι η φιλοσοφία του Παναθηναϊκού άλλαξε και αυτό τον έχει βοηθήσει στο να φτάσει να θεωρείται φαβορί για τον τίτλο, είναι κι ο πλουραλισμός στην επίθεση. Στατιστικό αλληλένδετο με την ανάδειξη παικτών - πρωταγωνιστών σε κάθε αγωνιστική, όπως συνέβη στο Ηράκλειο με τους δυο νεαρούς άσους να σκοράρουν για πρώτη φορά στην καριέρα τους με το «τριφύλλι» στο πρωτάθλημα και να είναι εκ των κορυφαίων της αναμέτρησης, καθώς περισσότεροι από μια ενδεκάδα ποδοσφαιριστές έχουν καταφέρει να βρουν δίχτυα στη φετινή Super League για τον Παναθηναϊκό.

Για την ακρίβεια, 13 ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού έχουν σκοράρει φέτος στο πρωτάθλημα. Αν ανατρέξει κανείς στην περίοδο 2009-2010, όταν οι «πράσινοι» κατέκτησαν για τελευταία φορά τον τίτλο, θα δει πως τότε είχαν σκοράρει σε όλο το πρωτάθλημα μόλις εννέα ποδοσφαιριστές! Αν υπολογίσουμε πως επιστρέφουν σταδιακά και ποδοσφαιριστές όπως ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος «ψάχνει» το γκολ, καθώς στην Κρήτη ήταν εκ των κορυφαίων έχοντας βρει πλέον τα πατήματά του, ο Ρούντολφ και ο Νίνης (που έχει ήδη πετύχει ένα γκολ στην πρεμιέρα), τότε η πολυφωνία στην επίθεση μπορεί να γίνει ακόμα πιο μεγάλο όπλο στα χέρια του Φερέιρα για τη δύσκολη συνέχεια.

Άλλωστε, ο Πορτογάλος είχε εξαρχής ξεκαθαρίσει πως έπρεπε να αλλάξει επιθετική φιλοσοφία η ομάδα του. Από το καλοκαίρι είχε τονίσει πως χρειάζεται ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θα μπορούν να «πατάνε» περιοχή, κάτι που κάνουν Λέτο, Κουίνσι, Κλέιτον, Μαυρίας, Χριστοδουλόπουλος, Νίνης, έτσι ώστε να υπάρχει το στοιχείο του απρόβλεπτου και η επιθετική πολυφωνία στην ομάδα. Κάτι τέτοιο φαίνεται να γίνεται και στον φετινό Παναθηναϊκό, παρά την απώλεια του Λέτο ο οποίος είχε σηκώσει όλο το βάρος στο πρώτο μισό της σεζόν, καθώς οι «πράσινοι» έχουν μπει σε τροχιά τίτλου και δείχνουν πως δύσκολα θα βγουν ως το φινάλε της σεζόν…



Τζόκοβιτς και Μπονμάτι θριάμβευσαν στα «Όσκαρ» των αθλητών - Αποκάλυψη ο Μπέλιγχαμ
Τζόκοβιτς και Μπονμάτι θριάμβευσαν στα «Όσκαρ» των αθλητών - Αποκάλυψη ο Μπέλιγχαμ
Ρέντη: Βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς συγγενών των συλληφθέντων που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν
Ρέντη: Βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς συγγενών των συλληφθέντων που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε το Game 1 των playoffs Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε το Game 1 των playoffs Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ
Η καρδιά των Πρωταθλητών Νάγκετς! Ανατροπάρα at the buzzer από το -20 κόντρα στους Λέικερς
Η καρδιά των Πρωταθλητών Νάγκετς! Ανατροπάρα at the buzzer από το -20 κόντρα στους Λέικερς
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved