Ο δικός του Παναθηναϊκός

Ο δικός του Παναθηναϊκός

Λίγες μέρες πριν το ντέρμπι του Φαλήρου και το Onsports αναλύει πώς ο Παναθηναϊκός έχει αποκτήσει πια τον τρόπο παιχνιδιού που θέλει ο Ζεσουάλδο Φερέιρα.

Ο Πορτογάλος τεχνικός πέρασε ένα διάστημα προσαρμογής με την έλευσή του στην Ελλάδα, δοκίμασε το 90% των παικτών που έχει στο ρόστερ του και από το ξεκίνημα του δεύτερου γύρου – με εξαίρεση το παιχνίδι στη Νέα Σμύρνη και το πρώτο ματς Κυπέλλου με την ΑΕΚ – δείχνει να έχει βάλει τη δική του σφραγίδα στον Παναθηναϊκό, ο οποίος είναι πια αισθητά βελτιωμένος σε σχέση με το ξεκίνημα της σεζόν και δείχνει έτοιμος να κυνηγήσει ως το φινάλε το θαύμα της ανατροπής και της κατάκτησης του τίτλου.

Δοκιμές και mini προετοιμασία

Το ξεκίνημα του Φερέιρα στον πάγκο του Παναθηναϊκού δεν θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολο. Η Μπαρτσελόνα ήταν ο πρώτος αντίπαλος, η ήττα στο ΟΑΚΑ φυσικό αποτέλεσμα, ωστόσο η εικόνα της ομάδας ήταν αυτή που ανησυχούσε και τον ίδιο τον Πορτογάλο. Το πρόβλημα στη φυσική κατάσταση των «πράσινων», δεδομένο, με τον έμπειρο τεχνικό να ετοιμάζει τα πλάνα του για τη συνέχεια και να μιλάει ουσιαστικά για βελτίωση του «τριφυλλιού» με το νέο έτος, κι ενώ ακόμα ήταν 24 Νοεμβρίου 2010.

Στα παιχνίδια που ακολούθησαν, ο Παναθηναϊκός πήρε δύο δύσκολες νίκες απέναντι σε Κέρκυρα και Πανσερραϊκό, ενώ παραδόθηκε αμαχητί στην Δανία και την Κοπεγχάγη, ωστόσο ο Φερέιρα σε αυτό το διάστημα προσπαθούσε να δουλέψει πάνω στην αλλαγή φιλοσοφίας της ομάδας. «Θέλω να είστε μαχητές και η πρώτη λέξη που έμαθα στα ελληνικά ήταν η νίκη», ήταν τα πρώτα του λόγια στην πρώτη ομιλία που έκανε στην Παιανία. Με τις δοκιμές ωστόσο, για να μάθει καλύτερα όλο το ρόστερ που είχε στη διάθεσή του, ο Πορτογάλος διαπίστωσε τις αδυναμίες της ομάδας του, αλλά δεν κατάφερε να αποφύγει και τις «γκέλες» με Αστέρα Τρίπολης και – ακόμα χειρότερα – με τον Ολυμπιακό Βόλου στο ΟΑΚΑ.

Απέκτησε κορμό και άκρα

Με το ξεκίνημα του δεύτερου γύρου, ο Φερέιρα άρχισε σταδιακά να χρησιμοποιεί την ίδια ενδεκάδα και να εδραιώνει ένα σταθερό κορμό στην ενδεκάδα του. Η διακοπή των γιορτών και η άδεια που δόθηκε στους «πράσινους» βοήθησε στο να παρουσιαστεί «φρέσκια» η ομάδα, για αυτό άλλωστε ο Πορτογάλος συναίνεσε στην εξαήμερη άδεια που είχε εγκριθεί επί ημερών Νιόπλια, αφού γνωρίζει καλά το πόσο καταπονημένοι ήταν κάποιοι εκ των ποδοσφαιριστών του, που είχαν πάρει μέρος και στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στην καλύτερη εικόνα του Παναθηναϊκού ωστόσο, συνέβαλε το γεγονός ότι οι «πράσινοι» απέκτησαν επιτέλους και άκρα τη φετινή σεζόν. Οι απουσίες από την αρχή της χρονιάς είχαν ταλαιπωρήσει το «τριφύλλι» με τους Σεμπάστιαν Λέτο, Σωτήρη Νίνη και Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο να συμβάλουν στην βελτίωση της εικόνας της ομάδας του Ζεσουάλδο Φερέιρα. Άλλωστε, ο στόχος του Πορτογάλου ήταν να εφαρμόσει το 4-3-3 με το οποίο ο Παναθηναϊκός έχει γίνει αισθητά καλύτερος το τελευταίο διάστημα. Για να το κάνει όμως αυτό, ήθελε και τα κατάλληλα εργαλεία που στην αρχή της θητείας του δεν τα είχε…

Σκοράρουν κι άλλοι

Ένα από τα βασικά προβλήματα που είχε ο Παναθηναϊκός φέτος, ήταν αυτό της επιθετικής ανάπτυξης και του προσανατολισμού στο παιχνίδι του. Το να ψάχνουν όλοι τον Τζιμπρίλ Σισέ και να περιμένουν από το Γάλλο να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», ήταν η εύκολη λύση αλλά όχι πάντα αποτελεσματική. Κι αυτό γιατί ακόμα και ο σούπερ σταρ του Παναθηναϊκού μπορούσε να μην βρεθεί «στη μέρα του» σε κάποιο ματς ή ο αντίπαλος να βρει τρόπο να τον περιορίσει.

Ο Φερέιρα από τις πρώτες του μέρες στην Παιανία αναζητούσε λύσεις σε αυτό το πρόβλημα και φαίνεται ότι τις βρίσκει τόσο από τα χαφ του όσο και από τους αμυντικούς του. Φυσικά και δεν ήταν πλάνο του Πορτογάλου να παροπλίσει τον Σισέ και πως θα μπορούσε να είναι άλλωστε, όμως οι βοήθειες που έχει πλέον ο Γάλλος στο σκοράρισμα, είναι πολύ σημαντικές και δίνουν βαθμούς στο «τριφύλλι». Στα τελευταία ματς, έχουν σκοράρει οι Νίνης, Ζιλμπέρτο, Κατσουράνης, Βύντρα, Καντέ, Χριστοδουλόπουλος, δείχνοντας ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει και στην επιθετική ανάπτυξη του Παναθηναϊκού.

Συσπείρωση και κλίμα στα αποδυτήρια

Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της εικόνας του Παναθηναϊκού και της αίσθησης αγωνιστικής ανάτασης που αποπνέει, είναι και η συσπείρωση της ομάδας. Το κλίμα στην Παιανία έχει αλλάξει κι αυτό φαίνεται ακόμα και από τους πανηγυρισμούς των παικτών στα γκολ που πλέον θυμίζουν την περσινή ομάδα του νταμπλ, αφού όλοι γίνονται μια «γροθιά». Ο Φερέιρα χειρίστηκε πολύ σωστά τα πειθαρχικά παραπτώματα που έγιναν επί των ημερών του, όπως και τις κόντρες μεταξύ των παικτών, φροντίζοντας να μετατρέψει τα νεύρα και τον εκνευρισμό τους σε τσαμπουκά και πάθος μέσα στο γήπεδο.

Ο Πορτογάλος αποπνέει σεβασμό στα αποδυτήρια, ξέρει πως έχει στην ομάδα του παίκτες - ηγέτες που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία της ομάδας, ωστόσο αυτός είναι το απόλυτο αφεντικό και το δείχνει ακόμα και στις ομιλίες του. Ξέρει πότε να επιβραβεύσει τους παίκτες του, πότε να τους πωρώσει – όπως πριν τα παιχνίδια με ΠΑΟΚ στην Τούμπα και ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ – και πότε να δώσει τις κατάλληλες εντολές και σε ποιόν κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού.

Πιστεύει το «διπλό» στο Φάληρο

Η αλλαγή της εικόνας στην ομάδα του Παναθηναϊκού, οι συνεχόμενες νίκες στα τελευταία ντέρμπι με τους «δικεφάλους» και η πίστη που υπάρχει από όλους στο «πράσινο» στρατόπεδο, έχουν κάνει το Ζεσουάλδο Φερέιρα να πιστεύει πολύ στη νίκη επί του Ολυμπιακού στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ο Πορτογάλος δεν σταματά να λέει πως η ομάδα του έχει δουλέψει πολύ για να μπορεί να διεκδικεί σε κάθε γήπεδο τη νίκη, ενώ παράλληλα θεωρεί υπερβολική τη διαφορά των επτά βαθμών μεταξύ των δύο ομάδων, κάτι που έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη. Το αν θα δικαιωθεί, θα φανεί το βράδυ του Σαββάτου.



Μακάμπι: Χαλάρωμα και πανέτοιμη για τον Παναθηναϊκό AKTOR
Μακάμπι: Χαλάρωμα και πανέτοιμη για τον Παναθηναϊκό AKTOR
Σαν ηφαίστειο που… ξυπνά!
Σαν ηφαίστειο που… ξυπνά!
ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR: «Ακόμα 100 εισιτήρια λόγω ακυρώσεων»
ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR: «Ακόμα 100 εισιτήρια λόγω ακυρώσεων»
Τζόκοβιτς και Μπονμάτι θριάμβευσαν στα «Όσκαρ» των αθλητών - Αποκάλυψη ο Μπέλιγχαμ
Τζόκοβιτς και Μπονμάτι θριάμβευσαν στα «Όσκαρ» των αθλητών - Αποκάλυψη ο Μπέλιγχαμ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved