Μανωλάς: «Κινδυνεύει με αφανισμό η ΑΕΚ»

Μανωλάς: «Κινδυνεύει με αφανισμό η ΑΕΚ»

Ο Στέλιος Μανωλάς μίλησε στη «Real News» για την κατάσταση στην ΑΕΚ και την υπόθεση του ανιψιού του με την Έβερτον.

Προβληματισμένος με την κατάσταση που επικρατεί στην ΑΕΚ είναι η «σημαία» της ομάδας, Στέλιος Μανωλάς. Ο παλαίμαχος αμυντικός της Ένωσης μίλησε στη Real News… έξω από τα δόντια τονίζοντας ότι η ομάδα κινδυνεύει με αφανισμό!

Σου προτάθηκε ποτέ να γίνεις πρόεδρος στην ΑΕΚ;

Ποτέ. Κι ούτε θα το δεχόμουν. Γιατί είμαι της άποψης ότι όταν μία ομάδα έχει τεράστιο μέγεθος και οι ευθύνες είναι πολύ μεγάλες. Σε άλλες, προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, όπως η Γερμανία, το μοντέλο με παλαιούς ποδοσφαιριστές στη στελέχωση ενός συλλόγου – από πρόεδρος έως και προπονητής – όχι μόνο υφίσταται, αλλά και αποδίδει περίφημα. Στην Ελλάδα όλα τα βλέπουμε με καχυποψία και είμαστε λίγο αχάριστοι.

Στη συνάντηση της περασμένης Κυριακής για τη σωτηρία της ομάδας δεν πήγες. Δεν είχε προσκληθείς Και επίσης, τη θεωρείς ειλικρινή;

Αν ήταν ειλικρινής, θα το δείξει ο χρόνος. Είχα προσκληθεί, όμως πάντοτε στη ζωή μου λειτουργούσα βάσει συνείδησης και ενστίκτου. Να συρθώ σε μία διαδικασία που δεν πιστεύω, αν θέλω να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου, δεν θα το έκανε ποτέ.  

Λες, δηλαδή, ότι είναι όλα υποκριτικά;

Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, εκείνοι που κάθισαν στο ίδιο τραπέζι το γνωρίζουν. Ωστόσο, ήταν μία ωραία εικόνα και το έλεγα χρόνια ότι πρέπει να γίνει, αφού από καιρό η ΑΕΚ έπαψε να είναι οικογένεια. Δεν το λέω τώρα που φτάσαμε στο χείλος της καταστροφής.

Από πού πιστεύεις ότι άρχισε το κακό;

Πρώτα έγιναν λάθη διαχείρισης απο την Enic, τεράστιο άνοιγμα, αλλά και ύστερα, πριν και μετά το 2004. Λάθη και παραλείψεις. Ρόλο έπαιξε και η οικονομική κρίση, που δεν επηρέασε μόνο τα έσοδα της ΑΕΚ, αλλά και τις εταιρείες των μετόχων της, αφού, κακά τα ψέματα, άλλα τα κέρδη τους το 2004 και άλλα τώρα. Η ουσία είναι πως η ομάδα βρίσκεται στο σημείο μηδέν.

Αντρίκεια η δήλωση του Ντέμη, «καθένας να πληρώσει τα χρέη του;»

Έτσι θα την εκλάβω. Και θέλω να σου πω ότι το 2004 πίστεψα στο όραμά του. Για δύο χρόνια, πραγματικά, ο Ντέμης έδειξε σπουδαία πράγματα, αφού με μικρό μπάτζετ και φτωχό ρόστερ η ΑΕΚ διεκδίκησε πρωτάθλημα, έπαιξε Champions League και σιγά σιγά φάνηκε ότι βρίσκει το δρόμο της. Το τι έγινε στην πορεία, το ξέρουν μόνο αυτοί που διοίκησαν.

Η δική σου εμπειρία ως τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ ποια ήταν;

Αυτό που έχω να καταθέσω για αυτούς τους εννέα μήνες είναι υπεράριθμο προσωπικό, υψηλοί μισθοί και πανάκριβες μεταγραφές όπως του Κυργιάκου – 1,5 εκατομμύριο ευρώ με την εφορία – του Μπασινά, 1 εκατομμύριο, του Χουανφράν, του Τζιμπούρ. Στον σχεδιασμό μιας ομάδας, μίας εταιρίας, πρέπει και να είσαι σε θέση να προβλέψεις τι έρχεται όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και στην οικονομία γενικότερα, και για αυτό να είσαι συγκρατημένος. Στη Γερμανία, για παράδειγμα ο μεγάλος Μπεκενμπάουερ, δήλωνε αντίθετος με τις ακριβές με τις ακριβές μεταγραφές.

Σωτηρία υπάρχει;

Το βλέπω δύσκολο. Τι να πρωτοθυμηθώ; Ότι έχουμε το παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφών; Και όχι μόνο επί Ντέμη, αλλά και μετά. Από το 2004 μετράμε 120-130 μεταγραφές και, αν προσθέσουμε αυτές επί τις Enic φτάνουμε τις 250. Μόνο οι προμήθειες των μάνατζερ είναι 15-20 εκατομμύρια ευρώ. Φαντάσου, όσο σχεδόν το άνοιγμα της ΠΑΕ. Μακάρι να διαψευστώ, αλλά δύσκολα η ομάδα του χρόνου θα παίζει στη Superleague. Μην έχει την τύχη του μπάσκετ φοβάμαι. Δεν έχει δικαίωμα η ΠΑΕ να κάνει μεταγραφές, ούτε να ανεβάσει ποδοσφαιριστές από τη δεύτερη ομάδα. Τα χρήματα που χρωστάει είναι πάρα πολλά. Τώρα είναι σε χειρότερη κατάσταση από το 2004. Το σχέδιο Τροχανά μπορεί να λειτουργήσει μόνο για το γήπεδο. Να στηρίξω την προσπάθεια, αλλά πως αφού δεν έχω τα χρήματα; Εδώ έρχονται εκκαθαριστικά στους απλούς πολίτες 3 ευρώ, πώς να βρεθούν μετά λεφτά για ποδόσφαιρο; Ποιος θα επενδύσει; Σε τι; Μέχρι το καλοκαίρι μπορεί να μην υπάρχει καν ΑΕΚ. Τι να λέμε, απλώς για να κοροϊδεύουμε τον κόσμο; Είμαι απαισιόδοξος. Τη βλέπω την ΑΕΚ να ψάχνει για ΑΦΜ…

Άρα οι μέτοχοι δεν θα πληρώσουν τα χρέη τους…

Κοντός ψαλμός αλληλούια – θα φανεί αν θα το κάνουν. Να θεωρήσω πάντως, ειλικρινείς τις προθέσεις τους.

Πως σου φαίνεται η εικόνα της ομάδας σήμερα;

Δεν μ’αρέσει. Και ναι με αποτελεί σοβαρή δικαιολογία η οικονομική ανέχεια, όμως και στον Παναθηναϊκό είναι επτά μήνες απλήρωτοι στον 1,5 χρόνο, στον ΟΦΗ έφτασαν Πρωτοδικείο. Σε εμάς δυστυχώς το προτέρημα – ελάττωμα είναι να μεγιστοποιούμε τα προβλήματά μας.

Για τον Κώστα Μανωλά

Τον συμβουλεύουμε, εγώ και οι γονείς του, να κοιτάξει το συμφέρον του. Η καριέρα είναι δική του, η ζωή είναι δική του. Εγώ είπα «όχι» στα εκατομμύρια Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, μα οι εποχές έχουν αλλάξει. Καμία Έβερτον δεν μας πλησίασε επίσημα. Αν σε θέλει κάποιος πολύ, έρχεται και σε βρίσκει ή σε καλεί να πας εκεί. Υπήρχε μία συμφωνία για νέο συμβόλαιο που δεν τηρήθηκε και, ενώ ο Κώστας μπορούσε από 1η Ιανουαρίου να κλείσει σε μία ομάδα για το καλοκαίρι, είπαμε «όχι, το συζητάμε να πάρει και η ΑΕΚ χρήματα». Εννοείται πως σε μία νέα κουβέντα, τα δεδομένα θα αλλάξουν. Αφού σε βλέπουν ως επαγγελματία και όχι ως ιστορία της ομάδας, αλλά ως παίκτη που σου κάνουν ένα συμβόλαιο για να σε πουλήσουν, θα μιλήσεις και εσύ ως επαγγελματίας».



Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε ΠΑΟΚ - Μπριζ, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός και Στέφανο Τσιτσιπά
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε ΠΑΟΚ - Μπριζ, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός και Στέφανο Τσιτσιπά
Ραντεβού με την ιστορία έχουν ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα και ο Ολυμπιακός στην Πόλη!
Ραντεβού με την ιστορία έχουν ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα και ο Ολυμπιακός στην Πόλη!
Elite League: Νίκες για Μίλωνα, Ηρακλή και Ψυχικό
Elite League: Νίκες για Μίλωνα, Ηρακλή και Ψυχικό
Στο Παγκόσμιο Συλλόγων η Ατλέτικο Μαδρίτης
Στο Παγκόσμιο Συλλόγων η Ατλέτικο Μαδρίτης
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved