Τσίκινης στο Onsports: «Πολύ καλή επιλογή ο Γιάχος»

Τσίκινης στο Onsports: «Πολύ καλή επιλογή ο Γιάχος»

Στην πιάτσα λένε πως δεν γίνεσαι διαιτητής, αν δεν σφυρίξεις ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός στην Τούμπα. Ο πρώην διεθνής ρέφερι και τηλεκριτικός διαιτησίας Ηρακλής Τσίκινης απαντά και σχολιάζει τον «εκλεκτό» της ΚΕΔ Θανάση Γιάχο, εν όψει του «καυτού» ντέρμπι.


 

- Συμφωνείτε με την θεωρία πως δεν γίνεσαι ολοκληρωμένος διαιτητής, αν δεν σφυρίξεις ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός στην Τούμπα;

«Για να είμαι ειλικρινής δεν την ασπάζομαι. Σίγουρα πρόκειται για ένα από τα μεγάλα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ξεχωριστή βαρύτητα, ούτως ώστε να ολοκληρώνει έναν διαιτητή. Δεν νομίζω πάντως να υπάρχει διαιτητής, που να μην θέλει να σφυρίξει ένα τέτοιο παιχνίδι. Αποτελεί πρόκληση για τον οποιονδήποτε μια αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό».

- Εάν μπορούσατε να συμβουλέψετε τον Γιάχο τι θα του λέγατε; Σε ποιους τομείς θα εστιάζατε την προσοχή του προκειμένου να βγει «ατσαλάκωτος» από την Τούμπα;

«Το άλφα και το ωμέγα σε όλα τα ματς και κυρίως βέβαια στα ντέρμπι, είναι η αυτοσυγκέντρωση. Το καθαρό μυαλό του διαιτητή. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να διαβάσει το παιχνίδι στο πειθαρχικό κομμάτι και να το διαχειριστεί αναλόγως με τα μαρκαρίσματα και τις αψιμαχίες των παικτών.

Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεαστεί από την καυτή εξέδρα και την ατμόσφαιρα που θα δημιουργήσουν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ. Να προσαρμοστεί στο ματς, ούτως ώστε να καταφέρει να αποδώσει στο μέγιστο βαθμό και να πετύχει στην αποστολή του. Σε τέτοιους αγώνες βέβαια, εκτός από την ικανότητα, ο διαιτητής χρειάζεται και η βοήθεια της τύχης».

- Οι κάρτες οφείλουν να βγαίνουν με ευκολία από το τσεπάκι του από το πρώτο κιόλας σφύριγμα σύμφωνα με το γράμμα του κανονισμού ή μπορεί να φανεί πιο ελαστικός;

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή επιτυχίας. Κάθε ντέρμπι είναι ξεχωριστό. Εχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Ο διαιτητής είναι εκείνος που θα κρίνει πόσο αυστηρός θα φανεί, ανάλογα με τον ρυθμό του αγώνα και τις διαθέσεις των παικτών».

- Ποια είναι η γνώμη σας για τον εν λόγω διαιτητή και εάν θεωρείτε πως αποτελούσε την ενδεδειγμένη λύση για το ντέρμπι της Τούμπας;

«Νομίζω πως το συγκεκριμένο τάιμινγκ διαθέτει εξαιρετική ψυχολογία και αυτό μετράει στα υπέρ του. Είναι καλός διαιτητής και θεωρώ πως αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή από πλευράς ΚΕΔ. Δεν θα έλεγα την ενδεδειγμένη, καθώς έτσι θα απαξίωνα τους υπόλοιπους διαιτητές. Απλά, ο συγκεκριμένος, πληροί όλους τους απαραίτητους όρους για να σηκώσει στις πλάτες το φορτίο ενός τέτοιου σπουδαίου αγώνα».

- Συμφωνείτε πως ο Γιάχος θα πάει στην Τούμπα με «προίκα» την καλή διαιτησία που είχε στο ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στο Καραϊσκάκη;

«Ασφαλώς και αυτό είναι κάτι που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αυτοπεποίθησή του».

-Πόσο μπορεί να τον επηρεάσει η έλλειψη πλούσιων διαιτητικών παραστάσεων από παιχνίδια υψηλής αδρεναλίνης;

«Με εξαίρεση τον Κάκο, όλοι οι υπόλοιποι διαιτητές δεν διαθέτουν μεγάλες εμπειρίες από ντέρμπι. Δεν νομίζω πως πρόκειται για κάτι ανησυχητικό. Το γεγονός μάλιστα πως είναι άφθαρτος, ίσως λειτουργήσει υπέρ του».

- Το σχόλιο σας για την φετινή εικόνα της διαιτησίας;

«Σίγουρα έχουν γίνει κάποια λάθη, τόσο από τους διαιτητές όσο και από τους βοηθούς. Ξεκίνησε πολύ καλά, μετά έκανε... κοιλιά και τώρα επιχειρεί να ξαναβρεί τον ρυθμό της σε μια δύσκολη και κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος. Το ζητούμενο είναι τα σφάλματα να μην επηρεάσουν και να μην παίξουν κανένα ρόλο στην μάχη του τίτλου, καθώς και των ομάδων που θα μπουν στα πλέι οφ και θα υποβιβαστούν. Ελπίζω στο τέλος το ταμείο να θετικό».

- Πώς σας φάνηκε η αποχώρηση του Κύρου Βασάρα και η προαγωγή του Γιώργου Δούρου;

«Υπήρξαν κάποια ζητήματα και κρίθηκε σκόπιμη από την ΕΠΟ η αντικατάσταση του κ.Βασάρα. Ο Κύρος Βασάρας γνωρίζει πολύ καλά την διαιτησία. Το γεγονός ότι αποτελεί μέλος της επιτροπής διαιτησίας της UEFA τα λεει όλα. Εχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον Γιώργο Δούρο. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αφήσουμε την διαιτησία να δουλέψει ήσυχη, ούτως ώστε να μπορέσει ο κάθε διαιτητής να αποδώσει σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητές του».

 



Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: LIVE το Game 2 της σειράς των playoffs της Euroleague
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: LIVE το Game 2 της σειράς των playoffs της Euroleague
Δ. Γιαννακόπουλος: Επέστρεψε στο ΟΑΚΑ και γνώρισε την αποθέωση!
Δ. Γιαννακόπουλος: Επέστρεψε στο ΟΑΚΑ και γνώρισε την αποθέωση!
Επίσημη η παραμονή του Τσάβι στην Μπαρτσελόνα
Επίσημη η παραμονή του Τσάβι στην Μπαρτσελόνα
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Νάτοι, νάτοι οι Πρωταθλητές» - Η ατμόσφαιρα στην «OPAP Arena» κι η αποθέωση
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Νάτοι, νάτοι οι Πρωταθλητές» - Η ατμόσφαιρα στην «OPAP Arena» κι η αποθέωση
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved