Ο Ολυμπιακός και το... τεντωμένο σχοινί!

Ο Ολυμπιακός και το... τεντωμένο σχοινί!

Η απόφαση των διοικούντων την ΠΑΕ Ολυμπιακός - σε συνεννόηση με τον προπονητή της ομάδας, Ερνέστο Βαλβέρδε - να μην προχωρήσουν σε μεταγραφές τον φετινό Γενάρη, είναι αλήθεια ότι ξένισε αρκετά τον φίλαθλο κόσμο των «ερυθρόλευκων», αποδεικνύεται ωστόσο, σωστή…

Η φετινή σεζόν ξεκίνησε με τους πρωταθλητές Ελλάδας να ενισχύονται με αρκετά νέα πρόσωπα, η αλήθεια είναι ωστόσο, ότι κανένα απ’ αυτά (σ.σ. με εξαίρεση ίσως τον Μακούν) δεν προκάλεσε… φρενίτιδα ενθουσιασμού στις τάξεις των οπαδών του Ολυμπιακού.

Η τάση, η οποία επικράτησε στην Πλατεία Αλεξάνδρας, είναι αυτή που θέλει την ομάδα να μην προχωράει σε μία ακόμα κίνηση, όπως αυτές του περασμένου καλοκαιριού, δηλαδή με παίκτες, οι οποίοι απλώς θα συμπλήρωναν το ρόστερ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να κάνουν το… κάτι παραπάνω σε σχέση με τους ήδη υπάρχοντες.


«Καταραμένο» καλοκαίρι...

Γι’ αυτή την απόφαση δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει ούτε την διοίκηση, ούτε την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Άλλωστε για όλους στο «στρατόπεδο» του Ολυμπιακού φαίνεται πως έχουν… σφίξει τα λουριά, ιδιαίτερα μετά τις όχι και τόσο επιτυχημένες επιλογές του περασμένου καλοκαιριού! Οπότε και ο Βαλβέρδε, αλλά και ο Κοβάσεβιτς, θα έπρεπε να σκεφτούν πολύ περισσότερο απ’ ότι ενδεχομένως έκαναν πριν από έξι-εφτά μήνες για το ποιόν ή ποιους θα πρότειναν στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός προσπάθησε να κλείσει έναν ή δύο αξιόλογους ποδοσφαιριστές φέτος τον χειμώνα, ώστε να ενισχύσει πραγματικά την ομάδα… Μόνο που τον Γενάρη οι επιλογές είναι σαφώς λιγότερες σε σχέση με το καλοκαίρι… Και δεν μπορείς να βρίσκεις κάθε χρόνο «λαχεία» τύπου Τζεμπούρ!

Οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν ν’ απαλλαγούν από δύο «βαριά» συμβόλαια, όπως ήταν αυτά των Κοστάντσο και Γέστε, το πιο σημαντικό ωστόσο, είναι ότι έβγαλαν εκτός αποδυτηρίων δύο παίκτες, οι οποίοι έμοιαζαν με «αγκάθι», καθώς οι απολαβές τους ήταν δυσανάλογες τόσο με την προσφορά τους, όσο και με την διάθεσή τους…


Πραγματική ενίσχυση με Κάρολ και Ντιόγκο

Η επιλογή του - πολύπειρου - Ρόι Κάρολ για… παρτενέρ του - φοβερά εξελίξιμου - Μπάλαζ Μέγιερι, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική, καθώς ο διεθνής Β. Ιρλανδός keeper απέδειξε στο πρώτο μισό της σεζόν κάτω από τα δοκάρια του ΟΦΗ ότι μπορεί ν’ αποτελέσει αξιόπιστη λύση εφόσον χρειαστεί, παράλληλα όμως, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά το νεαρό Μαγυάρο να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο, ακόμα ταχύτερα… Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος απόκτησής του, μπορούν να βάλουν στη μεταγραφή Κάρολ το… ταμπελάκι «έξυπνη κίνηση».

«Εσωτερική μεταγραφή» μπορεί, εξάλλου, να χαρακτηριστεί και η επιστροφή Ντιόγκο, καθώς ο νεαρός Βραζιλιάνος έχει δείξει ότι στην δεύτερη εν Ελλάδι θητεία του δεν έχει σχέση με τον ανώριμο παίκτη που γνώρισαν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού προ διετίας… Ο Ντιόγκο έχει τα ποδοσφαιρικά στοιχεία να βοηθήσει, είτε ως παίκτης πίσω από τον φορ, είτε στα άκρα, καθώς έχει τεχνική κατάρτιση, είναι κινητικός, ενώ «βλέπει» και τέρμα… Αν ανέβει ψυχολογικά, «δέσει» με τους συμπαίκτες του και - κυρίως - νιώσει την αγάπη και την εμπιστοσύνη, τόσο του προπονητή του, όσο και των φιλάθλων του Ολυμπιακού, μπορεί ν’ αποδειχθεί «λίρα εκατό» για τους Πειραιώτες…


Η επιλογή του δανεισμού...

Το κομβικό σημείο στο σχεδιασμό του φετινού χειμώνα για τον Ολυμπιακό ήταν καλώς ή κακώς το ότι οι Πειραιώτες δεν ήθελαν να «φορτωθούν» το ρίσκο μίας ακόμα αποτυχημένης μεταγραφής. Γι’ αυτό και προσπάθησαν να εξασφαλίσουν όποιον παίκτη τους ενδιέφερε με τη μορφή δανεισμού, με option αγοράς το προσεχές καλοκαίρι… Μ’ αυτόν τον τρόπο προσπάθησαν οι «ερυθρόλευκοι» ν’ αποκτήσουν τον Φορμίκα, τον Μασάντο και όχι μόνο… Οι Πειραιώτες θέλησαν ν’ αποκτήσουν με σχετικά μικρό κόστος (σ.σ. 400-500.000 ευρώ) όποιον θεωρούσαν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει, με την προοπτική το καλοκαίρι να… βγάλουν από τα ταμεία τους τα εκατομμύρια που θα χρειάζονταν για την εξαγορά των δικαιωμάτων του.

Αυτό - δυστυχώς για τους διοικούντες την ΠΑΕ Ολυμπιακός - δεν κατέστη δυνατό… Με δεδομένη την οικονομική κρίση, που υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά και το ότι φέτος οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν… εξασφαλισμένα - όπως πέρσι - τα εκατομμύρια του Champions League, καθώς η διαφορά των πέντε βαθμών από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό δεν είναι σίγουρο ότι θα καλυφθεί, κρίθηκε φρόνιμο να μην ξοδέψει η διοίκηση 3, 4 ή 5 εκατομμύρια ευρώ σε μία εποχή, που ούτως ή άλλως οι επιλογές στην αγορά δεν ήταν και οι καλύτερες…

Η αλήθεια είναι ότι ούτε αυτή η απόφαση της διοίκησης του πειραϊκού συλλόγου μπορεί να χαρακτηριστεί λανθασμένη. Δεν είναι εποχές που μπορεί μία ομάδα να… σκορπάει εκατομμύρια δεξιά και αριστερά! Εδώ σύλλογοι-κολοσσοί κι έχουν… μαζευτεί πλέον «ζυγίζοντας» πολύ περισσότερο τις κινήσεις τους στο μεταγραφικό «παζάρι», πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει διαφορετικά ένας ελληνικός σύλλογος;


Έλλειψη προγραμματισμού;

Αυτό που θα μπορούσε κάποιος να χρεώσει κυρίως στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού είναι η έλλειψη προγραμματισμού (ή ο κακός προγραμματισμός για άλλους) σ’ ένα τόσο σημαντικό τομέα, όπως είναι η μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας. Διότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί τόσο καιρό το τμήμα scouting και να μη μπορεί να βρεθεί κάποια αξιόλογη περίπτωση ποδοσφαιριστή, ούτε το καλοκαίρι, αλλά ούτε και τώρα! Δεν είναι δυνατόν ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς με το όνομα, το οποίο «κουβαλάει» και τις διασυνδέσεις που έχει να μη μπορεί να προτείνει ποιοτικές λύσεις στη διοίκηση…

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έπραξε ως πολύ έξυπνος επιχειρηματίας τον περασμένο Αύγουστο παραχωρώντας τον Ριέρα στη Γαλατά. Ο Ολυμπιακός πήρε «ζεστό» χρήμα, σε μία δύσκολη εποχή, από τους Τούρκους για έναν παίκτη, ο οποίος έδειχνε ότι δεν μπορούσε να κάνει αυτά, τα οποία περίμεναν αυτοί που τον έφεραν στον Πειραιά. Πολύ σωστά επίσης η διοίκηση δεν βιάστηκε ν’ αντικαταστήσει τον Ισπανό με παίκτες από τα… καλάθια, όπως ο Ασαμόα ή ο Νιχάτ (σ.σ. σταμάτησε το ποδόσφαιρο προ ημερών!), αλλά έδωσε εντολή να βρεθεί ο κατάλληλος για το αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής ενόψει Ιανουαρίου… Αυτό, όμως, δεν έγινε ποτέ!

Όπως και να ‘χει, παρά την σχετική - δικαιολογημένη ίσως - απογοήτευση των φιλάθλων του Ολυμπιακού, οι ερυθρόλευκοι έχουν τις δυνατότητες να ολοκληρώσουν είτε με σχετική, είτε με απόλυτη επιτυχία τη φετινή σεζόν!


Ο «killer» Πάντελιτς και ο Αμπντούν

Αρκεί ο Ερνέστο Βαλβέρδε να πάρει από κάθε παίκτη του ό,τι παραπάνω μπορεί… Ο Μάρκο Πάντελιτς, για παράδειγμα, δείχνει ότι παραμένει ένας από τους πλέον αξιόπιστους σκόρερ που κυκλοφορούν στα ελληνικά γήπεδα! Με μέσο όρο σκοραρίσματος ένα γκολ ανά 58’ , ο Σέρβος αποδεικνύει ότι μπορεί να βοηθήσει μαζί με τον Τζεμπούρ, τον Μιραλάς, αλλά πλέον και τον Ντιόγκο στη γραμμή κρούσης των «ερυθρόλευκων».

Στα άκρα, ο Αμπντούν, ο οποίος είναι αλήθεια ότι έχει ακούσει τη περισσότερη… μουρμούρα (μ’ εξαίρεση τον εκτός συναγωνισμού Κοστάντσο!), μπορεί να μην είναι ο καλύτερος εξτρέμ του κόσμου, σίγουρα όμως δεν είναι αδιάφορος, δουλεύει πολύ στις προπονήσεις και παιχνίδι με παιχνίδι παρουσιάζεται καλύτερος… Το ότι συμβαίνει αυτό, ενώ ακούει τα… σχολιανά του από την εξέδρα, θα πρέπει να πιστωθεί στα υπέρ του, καθώς ο Αλγερινός δείχνει να μπορεί να κλείσει τα αυτιά του και να συγκεντρωθεί στην δουλειά του… Κι αυτό μετράει πολύ σ’ έναν ποδοσφαιριστή!


Μπορεί να πετύχει ακόμα και το απόλυτο!

Το πρωτάθλημα φαντάζει, αυτή την στιγμή τουλάχιστον, η δυσκολότερη αποστολή για τον φετινό Ολυμπιακό… Ο Παναθηναϊκός είναι στο +5, κάτι που σημαίνει ότι οι «ερυθρόλευκοι» για να διατηρήσουν τα σκήπτρα τους οφείλουν να κερδίσουν όλα τα ματς που απομένουν συμπεριλαμβανομένου και του ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, αλλά και να ελπίζουν ότι οι «πράσινοι» θα φέρουν κάπου έστω μια ισοπαλία… Δύσκολο; Ίσως, αλλά σε καμία περίπτωση ακατόρθωτο!

Στο κύπελλο, μετά τον αποκλεισμό - και - του ΠΑΟΚ από τη διοργάνωση, θα πρόκειται περί… αυτοκτονίας (!) αν οι «ερυθρόλευκοι» δεν σηκώσουν την κούπα φέτος! ΟΦΗ (εφόσον αποκλείσει τον Πανσερραϊκό), Ατρόμητος ή Κέρκυρα ή Αστέρας Τρίπολης είναι ομάδες που χρίζουν σεβασμό, αλλά αν ο Ολυμπιακός χάσει το κύπελλο από κάποια εξ αυτών, θα πρόκειται για… βόμβα μεγατόνων!

Στο Europa League, τέλος, οι ερυθρόλευκοι έχουν «χρυσή» ευκαιρία να προχωρήσουν τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Η ρωσική Ρούμπιν Καζάν, χωρίς να είναι αμελητέα ποσότητα, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί «φόβητρο» για τους Πειραιώτες, ιδιαίτερα με τον επαναληπτικό να είναι στο «Γ. Καραϊσκάκης», ενώ το ίδιο ισχύει - εφόσον ο Ολυμπιακός ξεπεράσει τους Ρώσους - και για Σάλτσμπουργκ ή Μέταλιστ. Αν οι πρωταθλητές φτάσουν μέχρι τους «8» της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης, κανείς δεν μπορεί ν’ αποκλείσει - πάντα με σύμμαχο και την τύχη - το ενδεχόμενο να δούμε επιτέλους μια ελληνική ομάδα ακόμα και να σηκώνει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο…

Στην Πλατεία Αλεξάνδρας ευελπιστούν ότι η ομάδα είναι σε θέση ν' ανταποκριθεί σε όλους τους στόχους της και να κλείσει με θετικό πρόσημο την σεζόν. Όπως και να 'χει, πάντως, στο ποδόσφαιρο όπως και στη ζωή, τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος... Και φέτος, είναι αλήθεια, στον Ολυμπιακό επέλεξαν να βαδίσουν σε... τεντωμένο σχοινί! Αν τα καταφέρουν, θα είναι πρώτοι «μάγκες», αν όχι θα χρεωθούν το κόστος των επιλογών. Οχι της μη ενίσχυσης τον Γενάρη, αλλά της κακής απόδοσης ορισμένων επενδυτικών κινήσεων της ενίσχυσης του περασμένου καλοκαιριού.




Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τις έρευνες στα σπίτια των συλληφθένων για τα επεισόδια στου Ρέντη
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τις έρευνες στα σπίτια των συλληφθένων για τα επεισόδια στου Ρέντη
Ψυχολογική τόνωση από Δημήτρη Γιαννακόπουλο
Ψυχολογική τόνωση από Δημήτρη Γιαννακόπουλο
Παναθηναϊκός AKTOR: «Μάρτυρες "καταδρομικής επιχείρησης" εποχής Μπερτομέου - Δείξτε σεβασμό»
Παναθηναϊκός AKTOR: «Μάρτυρες "καταδρομικής επιχείρησης" εποχής Μπερτομέου - Δείξτε σεβασμό»
Conference League, Άστον Βίλα - Ολυμπιακός: Με φιλοξενούμενους οπαδούς οι ημιτελικοί
Conference League, Άστον Βίλα - Ολυμπιακός: Με φιλοξενούμενους οπαδούς οι ημιτελικοί
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved