ΠΑΟΚ next... generation!

ΠΑΟΚ next... generation!

Με οδηγό το νέο αίμα και με το μότο «Ελλάδα έχεις ταλέντο», πορεύεται ο ΠΑΟΚ στην μετά - Βιεϊρίνια εποχή! Στέφανος Αθανασιάδης και Γιώργος Γεωργιάδης, αποτελούν δύο εκλεκτά μέλη της «νουβέλ βαγκ» του Δικεφάλου του Βορρά. Αμφότεροι, απέδειξαν (και) στο ματς με την ΑΕΚ, πως αξίζουν να βρίσκονται στην «ημερήσια διάταξη».

Η οδηγία της διοίκησης προς τον Λάσλο Μπόλονι είναι ξεκάθαρη: «τόπο στα νιάτα». Στην Θεσσαλονίκη δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν αυτό που έπρεπε να γίνεται χρόνια τώρα, σε όλες τις ομάδες της ημεδαπής. Εμπιστοσύνη στις νεαρές ηλικίες και στον Ελληνα ποδοσφαιριστή, ώστε να μην χρειάζονται να δαπανούν κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ!

Το Onsports βάζει στο μικροσκόπιο την «βιτρίνα» της …next generation του ΠΑΟΚ. Ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας των δύο παικτών και τις άγνωστες πτυχές της καριέρας τους, μαζί με τα έργα και τα κατορθώματά τους στην Τούμπα. 

Ο Κλάους και η ξενιτιά

Γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 1988 στο Λάκκωμα Χαλκιδικής. Τον λένε Στέφανο - Nικόλαο Aθανασιάδη ή Kλάους, όπως τον φωνάζουν, από το όνομα που του έδωσε ο Γερμανός νονός του. Ο πατέρας του ήταν ποδοσφαιριστής στην ομάδα του χωριού του, όπως και ο θείος του.

Ε, μετά από όλα αυτά, όπως καταλαβαίνετε δεν ήθελε και πολύ το μήλο να πέσει κάτω από τα μηλιά. Ο πιτσιρικάς φόρεσε κοντό παντελονάκι και άρχισε να τρώει τα γόνατά του στα γήπεδα.

Σε ηλικία μόλις 8 ετών έπαιξε στο Λάκκωμα, ενώ το 1996 εγγράφηκε στα παιδικά τμήματα του ΠΑΟΚ. Το άστρο του άρχισε να λάμπει από τις... τρυφερές κιόλας ηλικίες. Το 1998 αγωνιζόμενος σε τουρνουά με τα τμήματα υποδομής στην Ιταλία, «γυάλισε» στην τοπική ομάδα της Τεργέστης.

Κι επειδή ως γνωστό, στη βράση κολλάει το σίδερο, οι γείτονες χωρίς να χάσουν χρόνο ζήτησαν την μεταγραφή του. Ο 10χρονος τότε Στέφανος μετακόμισε μαζί με τους γονείς του στην Ιταλία, ωστόσο δεν ήταν της μοίρας γραφτό να συμπληρώσει ούτε καν τον «μήνα του μέλιτος» με την νέα του ομάδα.

Η δυσκολία προσαρμογής, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Ιταλοί τον ήθελαν εσώκλειστο στη δική τους σχολή, τον έκαναν να αποχωρήσει πολύ γρήγορα (μαζί με τους γονείς του) από την Τεργέστη.

Την ίδια ακριβώς τύχη είχε και το μετέπειτα πέρασμά του από την Γερμανία. Μετά από κάποια φεγγάρια προπονήσεων στο Βερολίνο με την Χέρτα, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε και πήρε το δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα και τον ΠΑΟΚ.

Το ξεπέταγμα στον ΠΑΟΚ

Στην Θεσσαλονίκη, το κλίμα τον σήκωνε καλύτερα από την ξενιτιά. Από το παιδικό τμήμα μετεπήδησε στο εφηβικό και αμέσως μετά στην δεύτερη ομάδα, με την οποία αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ με 24 γκολ την σεζόν 2006-07. Ανεξίτηλα χαραγμένο στην μνήμη του, έχει μείνει το πρώτο παιχνίδι με την ομάδα των Νέων.

«Θυμάμαι το πρώτο μου παιχνίδι. O Kώστας Mαλιούφας ήταν αυτός που με έβαλε να παίξω σε έναν αγώνα με τον Aρη. Παίζαμε στα Διαβατά και τελικά το παιχνίδι είχε λήξει ισόπαλο 1-1. Kαι από τη νέα χρονιά ξεκίνησα βασικός…», αφηγείται σε παλαιότερη συνέντευξή του. Παρεμπιπτόντως, ο ίδιος προπονητής τον… μετάλλαξε από λίμπερο σε επιθετικό!

Το καλοκαίρι του 2006 υπέγραψε το πρώτο τριετές επαγγελματικό συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ. Εκείνη την περίοδο, ταξίδευε πήγαινε-έλα 60 χιλιόμετρα κάθε μέρα (!) για να παίρνει μέρος στις προπονήσεις της ομάδας και άλλα τόσα για πηγαίνει στο νυχτερινό του σχολείο.

Παιδί της Θύρας 4!

Εκτός από προϊόν των τμημάτων υποδομής του ΠΑΟΚ, αποτελεί και «προϊόν» της Θύρας 4. Αμέτρητα βράδια δεν έκλεισε μάτι, σκεπτόμενος πώς θα είναι το πρώτο του γκολ με την φανέλα της αγαπημένης του ομάδας και το πανηγύρι στα κάγκελα μπροστά από την θύρα των σκληροπυρηνικών οπαδών.

Πιο παλιά, σε ένα παιχνίδι με τον Αρη, έβαλε τρία γκολ και τα πανηγύρισε φορώντας από κάτω μια φανέλα της Θύρας 4! Όχι για γούρι, αλλά για πώρωση! Και επειδή οι οπαδοί μιας ομάδας αρέσκονται παραδοσιακά να σηκώνουν τον πήχη ψηλά, έτσι και ο νεαρός… killer φωνάζει πως στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει υποκατάστατο των τίτλων!

Μπορεί όταν το 1985 ο ΠΑΟΚ σήκωνε για τελευταία φορά το…άγιο δισκοπότηρο του πρωταθλήματος να μην είχε γεννηθεί, ωστόσο στα δύο Κύπελλα που ακολούθησαν στους τελικούς με τον Ολυμπιακό και τον Αρη. του... έδωσε και κατάλαβε!

«Στο τελικό με τον Aρη ήρθαμε κάποια παιδιά για να μαζεύουμε τις μπάλες. Mια όμως από τις εταιρείες-χορηγούς είχε φέρει δικά της άτομα και έτσι εμάς μας διώξανε. Kαλύτερα, γιατί είδα το παιχνίδι από την κερκίδα. Kαι μετά, ξέρεις, τα κλασικά. Στο Λευκό Πύργο και στα πανηγύρια».

Και όπως συνηθίζει χαρακτηριστικά να λεει: «Αν δεν είσαι οπαδός αυτής της ομάδας δεν μπορείς να καταλάβεις, δεν μπορείς να το περιγράψεις με λέξεις, δεν μπορείς να πεις κάτι, ο ΠΑΟΚ είναι ΠΑΟΚ».

Τα γκολ στο Αλκαζάρ

Το επίσημο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ καταγράφηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 2007. Ο τότε τεχνικός του Δικεφάλου Γιώργος Παράσχος, τον χρησιμοποίησε ως αλλαγή στα 13 τελευταία λεπτά της αναμέτρησης με την Λάρισα στην Τούμπα. Η ΑΕΛ θα είναι ξανά η ομάδα που θα του... κάνει παρέα σε μια ακόμη ιστορική στιγμή.

Στις 20 Απριλίου του 2008, σημειώνει τα δύο πρώτα του γκολ με την φανέλα του ΠΑΟΚ κόντρα στην θεσσαλική ομάδα στο Αλκαζάρ, τα οποία θυμάται και ανατριχιάζει! «Τα πρώτα γκολ που σημειώνεις δεν τα ξεχνάς. Αυτό ισχύει για κάθε παίκτη και εγώ θυμάμαι τα τέρματα που είχα σημειώσει στη Λάρισα». Την επόμενη σεζόν 2009-10 παίρνει περισσότερες ευκαιρίες συμμετοχής από τον Φερνάντο Σάντος και κλείνει την σεζόν με 14 συμμετοχές και 2 γκολ.

«Αγροτικό»  και δυναμικό come back στην Τούμπα!

Ο συνωστισμός στην γραμμή κρούσης του Δικεφάλου, θα στείλει δανεικό τον Γιώργο Γεωργιάδη για ένα χρόνο στον Πανσερραϊκό το καλοκαίρι του 2009. Επειτα από ένα γόνιμο χρόνο στις Σέρρες, επιστρέφει ανανεωμένος για να ριζώσει στην Τούμπα. Ο ταλαντούχος και άλλοτε… άγουρος επιθετικός, αρπάζει τις ευκαιρίες του Σάντος από τα μαλλιά και διαγράφει την καλύτερή του σεζόν στην Τούμπα. 28 συμμετοχές και 7 γκολ και άντε μετά από όλα αυτά, να τον κουνήσουν από το ρόστερ.

Μάλιστα, όχι μόνο δεν τον κούνησαν, αλλά τον περασμένο Αύγουστο έσπευσαν να ανανεώσουν το συμβόλαιό - το οποίο ολοκληρωνόταν στην λήξη της αγωνιστικής περιόδου - μέχρι το 2015. Και επειδή το «brand name» του αρχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα και οι εποχές είναι πονηρές, οι διοικούντες τον ΠΑΟΚ έσπευσαν να προσθέσουν και μία ρήτρα εξαγοράς ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ! Και όσοι πιστοί προσέλθετε! 

Νωρίτερα από την ανανέωση του συμβολαίου με τον ΠΑΟΚ, ήρθε η πρώτη πρόσκληση από την Εθνική Ανδρών και το ντεμπούτο με την γαλανόλευκη στις 8 Ιουνίου στην φιλική αναμέτρηση με το Εκουαδόρ.

Ο Ντρογκμπά και ο «δάσκαλος» Σαλπιγγίδης!

Το ίνδαλμά του ακούει στο όνομα Ντιντιέ Ντρογκμπά. Τον θεωρεί ως τον πιο ολοκληρωμένο επιθετικό στην Ευρώπη. Επειδή, πάντως, ο Ιβοριανός του... πέφτει λίγο μακριά, «δάσκαλο» θεωρεί τον συμπαίκτη του στον ΠΑΟΚ, Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Δεν ασπάζεται ιδιαίτερα την άποψη «σκόρερ γεννιέσαι δεν γίνεσαι». Δουλεύει σκληρά στις προπονήσεις με στόχο την βελτίωση στα τελειώματα, την ταχύτητα και την εκρηκτικότητα μέσα στην περιοχή, στοιχεία απαραίτητα για έναν σύγχρονο επιθετικό στο μοντέρνο ποδόσφαιρο.

Δεν χάνει με σκόρερ τον Κλάους

Στο παιχνίδι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ έγραψε το γκολ νούμερο 13 για την τρέχουσα σεζόν, την ώρα που στον ΠΑΟΚ κάνουν τον σταυρό τους να σκοράρει! Το εντυπωσιακό της ιστορίας, είναι πως σε όσα ματς βρίσκει τον δρόμο προς τα δίχτυα ο ΠΑΟΚ δεν χάνει!

Συγκεκριμένα στο πρωτάθλημα έχει σκοράρει σε επτά παιχνίδια με τους Θεσσαλονικείς να μετρούν έξι νίκες και μια ισοπαλία. Στο Κύπελλο σημείωσε γκολ σε ένα ματς (ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 2-0) και ο «Δικέφαλος του Βορρά» έφυγε νικητής, ενώ στο Europa League έχει ξεκλειδώσει τις αντίπαλες άμυνες σε τέσσερα παιχνίδια και η ομάδα του μετράει τρεις νίκες και μία ισοπαλία!

Συνολικά,  έχει πετύχει οκτώ γκολ στο πρωτάθλημα, τέσσερα στο Europa League και ένα στο θεσμό του Κυπέλλου, όντας μαζί με τον Λίνο οι μόνοι που έχουν σκοράρει σε όλες τις διοργανώσεις. Και η καταμέτρηση συνεχίζεται για το πιο «καυτό» πιστόλι του Δικεφάλου. Για τα... στραβά του πόδια, άρχισαν να πηγαινοέρχονται στην χώρα μας ουκ ολίγοι σκάουτερ από το εξωτερικό και είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα αποτελέσει μία από τις μελλοντικές «υπερήφανες πωλήσεις» του ΠΑΟΚ.

Ο Γεωργιάδης και τα... γεννοφάσκια του!

Γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1987. Βάδισε στα χνάρια του πατέρα του Κώστα και του παππού του Δημήτρη (αμφότεροι υπήρξαν ποδοσφαιριστές) και αγάπησε την στρογγυλή θεά. Όχι μόνο αυτός, αλλά και ο μικρός αδερφός του Δημήτρης (παίζει στον Αετό Σερρών) και η αδερφή του Ιωάννα. Οι θείοι του Βασίλης και Στέφανος Μπορμπόκης, αποτέλεσαν έναν ακόμη σοβαρό λόγο για να αρχίσει από μικρή ηλικία τα... χαϊδέματα με την μπάλα.

Εκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες του Αετού Σερρών και αργότερα συνέχισε στην ομάδα του χωριού του, το Μητρούσι, το οποίο παρεμπιπτόντως έχει καλό ποδοσφαιρικό όνομα, βγάζοντας τους αδερφούς Μπορμπόκη και τον Νίκο Αραμπατζή.

Τον ανακάλυψε ο παλαίμαχος άσος του ΠΑΟΚ, Κυριάκος Αλεξανδρίδης και εισηγήθηκε την μεταγραφή του στα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Οπως ο Αθανασιάδης, έτσι και ο Γεωργιάδης, υπήρξε οπαδός του ΠΑΟΚ. Διετέλεσε καθήκοντα ball boy στους αγώνες της ομάδας του 2003.

Το «φάντασμα» της αποπομπής

«Μπουσούλησε» ποδοσφαιρικά στις ακαδημίες του Δικεφάλου. Η πικρία του για το γεγονός πως το καλοκαίρι του 2004 τον έστειλαν πίσω στο χωριό του σε ηλικία 15 χρονών, τον… στοίχειωνε για πολλά χρόνια.

Η επίσημη δικαιολογία ήταν πως δεν έπεισε σε τουρνουά που έλαβε χώρα στα Γρεβενά. Ανεπισήμως η οικογένειά του ειδοποιήθηκε πως πρέπει να εξασφαλίσει τη διαμονή του παιδιού στη Θεσσαλονίκη, αν θέλει να παραμείνει στην ομάδα, καθώς μετά το πρόσφατο παιδομάζωμα δεν υπήρχε θέση για τον ίδιο στους ξενώνες της Νέας Ευκαρπίας.

Ο τότε τεχνικός της ομάδας Νέων Κώστας Μαλιούφας, το έβλεπε το έργο και σαν προφήτης φέρεται να είπε στον νεαρό παίκτη: «Μη σταματάς. Σε ένα, δύο χρόνια ο ΠΑΟΚ μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει για να σε πάρει πίσω» !

Το θρίλερ της επιστροφής και ο Βρύζας

Εφτιαξε το όνομά του στον Πανσερραϊκό με την φανέλα του οποίου αγωνίστηκε για έξι χρόνια (2005-2011), ενώ είχε σχεδόν «ορκιστεί» πως εάν ποτέ του ζητήσουν μελλοντικά να παίξει στον ΠΑΟΚ θα έλεγε όχι. Επειδή όμως πολλές φορές όταν κάνουμε σχέδια η ζωή γελάει, επέστρεψε καβάλα πάνω σε άσπρο λιοντάρι στην Τούμπα! 

«Ήμουν μικρός δεν τα σκεφτόμουν όλα αυτά. Σίγουρα σε ένα μικρό παιδί όλα αυτά μπορούν να γυρίσουν μπούμερανγκ. Μπορεί όλα αυτά τα πράγματα να τον ρίξουν ψυχολογικά και να μην καταφέρει να μην φτάσει πολύ ψηλά. Εγώ δεν ήμουν τέτοιο παιδί. Συνέχισα. Πίστεψα στον εαυτό μου. Γύρισα στο χωριό μου και σκαλοπάτι, σκαλοπάτι έφτασα στην πρώτη ομάδα της πόλης (σ.σ. Πανσερραϊκός) και τώρα είμαι στην πρώτη ομάδα της Ελλάδας…», τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του για την εφηβική περιπέτεια, την απίστευτη αλλαγή συναισθημάτων το προηγούμενο καλοκαίρι...

Ακόμη και ο διάσημος σκηνοθέτης και «μετρ» των ταινιών τρόμου Αλφρεντ Χίτσκοκ, θα ζήλευε εκείνο το θρίλερ. Το «μπραντ ντε φερ» της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ, ανέδειξε  μεγάλο νικητή τον «Δικέφαλο του Βορρά»  ή καλύτερα τον Ζήση Βρύζα!…

Εκεί που ο μεγαλομέτοχος του Πανσερραϊκού Πέτρος Θεοδωρίδης ήταν έτοιμος να φορέσει την κορδέλα στον νεαρό επιθετικό και να τον στείλει «συστημένο» στην Ενωση, ο Ζήσης Βρύζας «σκόραρε» από την Ολλανδία όπου βρισκόταν με την αποστολή του ΠΑΟΚ. 

«Γιώργο, σε περιμένουμε στον ΠΑΟΚ. Θυμάσαι πως σε ήθελα στην ομάδα και πριν τρία χρόνια. Πιστεύουμε στις δυνατότητές μας και σε θέλουμε μαζί μας…», ήταν τα λόγια του Βρύζα στον Γεωργιάδη, μαζί με την πρόταση της ΠΑΕ για τριετές συμβόλαιο με κλιμακωτές αποδοχές Από την στιγμή που ο παίκτης είπε το «ναι», σιγά και μην δεν έπειθε ο Θοδωρής Ζαγοράκης τον «περούκα» να τον δώσει στον ΠΑΟΚ.

Τα δεδομένα άλλαξαν και ο νεαρός από τις Σέρρες, αντί να κατηφορίσει προς την Αθήνα, μετακόμισε στην γειτονική Θεσσαλονίκη, πετώντας στα νερά του Θερμαϊκού τις δυσάρεστες αναμνήσεις από την συμπρωτεύουσα.

Ανοιξε λογαριασμό στο ΟΑΚΑ

Ο Λάσλο Μπόλονι σταδιακά του δίνει ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες, ενώ στο ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ, το γκολ που σημείωσε αποκτά ιστορικό - σημειολογικό χαρακτήρα, δεδομένου πως επρόκειτο για το παρθενικό του με την φανέλα του ΠΑΟΚ. Κορυφαίο παιχνίδι του με την φανέλα του Δικεφάλου αυτό κόντρα στην Τότεναμ στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν». Τα...μισά γκολ που σημείωσαν οι Σαλπιγγίδης και Αθανασιάδης του ανήκουν, αφού προήλθαν από πάσες «πάρε - βάλε».

Στην μετα - Βιερίνια εποχή, βλέπει πιο συχνά να του ανοίγει η πόρτα της ενδεκάδας. Είναι από τους παίκτες που  ευχαριστιούνται να παίζουν με την μπάλα στα πόδια και να.. ανακατεύουν τις αντίπαλες άμυνες, ωστόσο σύμφωνα με τον Μπόλονι χρειάζεται δουλειά στο κομμάτι της τακτικής. Το συμβόλαιό του ολοκλήρώνεται το καλοκαίρι του 2014. Είναι 3 φορές διεθνής με την Εθνική Ανδρών, κάνοντας ντεμπούτο στην φιλική αναμέτρηση με την Αυστρία στις 17 Νοεμβρίου.



Λίβερπουλ: Συμφωνία με Σλοτ, αυτός ο αντικαταστάτης του Κλοπ
Λίβερπουλ: Συμφωνία με Σλοτ, αυτός ο αντικαταστάτης του Κλοπ
Euroleague: Ισοφάρισε η Μονακό τη Φενέρμπαχτσε μετά από ντέρμπι
Euroleague: Ισοφάρισε η Μονακό τη Φενέρμπαχτσε μετά από ντέρμπι
Η απονομή του χρυσού στον Λευτέρη Πετρούνια
Η απονομή του χρυσού στον Λευτέρη Πετρούνια
Basketball Champions League: "Έπεσε" μαχόμενο το Περιστέρι
Basketball Champions League: "Έπεσε" μαχόμενο το Περιστέρι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved