«Θα εφαρμοστούν οι κανονισμοί για Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ»

«Θα εφαρμοστούν οι κανονισμοί για Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ»

Αποφασισμένη παρουσιάζεται η UEFA για να εφαρμόσει τους κανονισμούς και τους νόμους του Financial Fair Play, όπως τονίζουν οι Τζιάνι Ινφαντίνο και Αντρέα Τραβέρσο, με τους Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ να αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Η αθλητική εφημερίδα «Goal» φιλοξενεί δηλώσεις των δύο αξιωματούχων της UEFA, με τον γενικό γραμματέα της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο να τονίζει χαρακτηριστικά: «Είναι γεγονός πως δείχνει αρκετά πράγματα για το ελληνικό ποδόσφαιρο το ότι τρεις ομάδες σας παραπέμφθηκαν στην Πειθαρχική Επιτροπή για παραβίαση των άρθρων του financial fair play. Σαφώς και δεν μπορεί να είναι τυχαίο.

Τιμωρήσαμε ήδη τον ΠΑΟΚ, αλλά του δώσαμε μία δίκαιη δεύτερη ευκαιρία για να προσαρμοστεί. Ακολουθούν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ. Δεν είναι η πρώτη φορά. Με την ΑΕΚ για παράδειγμα είναι γνωστό από παλιά. Ακόμα δεν έχω ξεχάσει το παλιό μίτινγκ για την ΑΕΚ. Πόσο παλιά ήταν; Πριν από 6-7 χρόνια; Θυμάμαι τις κουβέντες με τον Νικολαΐδη. Ήταν μαρτύριο εκείνο το μίτινγκ...

Τα πράγματα είναι απλά. Υπάρχουν κανονισμοί και πρέπει να εφαρμόζονται. Για αυτό και τους έχουμε θεσπίσει. Όταν δεν εφαρμόζονται, έρχονται τιμωρίες. Και οι ελληνικές ομάδες είναι ενήμερες και για τους νόμους και για τις ποινές. Καταλαβαίνω τις δύσκολες συνθήκες που είναι λογικό στην Ελλάδα με όσα συμβαίνουν να έχουν επεκταθεί στο ποδόσφαιρο, αλλά ο κανονισμός των overdue payables (ληξιπρόθεσμων οφειλών) δεν είναι καινούριος. Η μόνη διαφορά που υπάρχει πλέον είναι το monitoring (συνεχείς επιτήρηση).

Το έχω πει και το επαναλαμβάνω. Πρόκειται πλέον για την τελευταία προειδοποίηση της UEFA προς όλους. Από εδώ και πέρα θα πάμε μέχρι τέλους. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Η συνέντευξη του διευθυντή Licensing και Financial Fair Play της UEFA, Αντρέα Τραβέρσο:

- Το γεγονός ότι μετά από έξι μήνες εφαρμογής του κανονισμού του financial fair play τρεις ελληνικές ομάδες έχουν παραπεμφθεί στην Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA κατά πόσο θα πρέπει να… ανησυχεί το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Τα έχουμε ξαναπεί, μην το βλέπεις έτσι, ούτε θα πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η UEFA κάνει focus στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν παντού. Εχεις στα χέρια σου την αναλυτική οικονομική μας παρουσίαση για το 2010 και μπορείς να δεις ότι τα… reds (κόκκινα) δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Για παράδειγμα μπορείς να δεις κόκκινα σε πολλές αγγλικές ομάδες…»

- Ναι, αλλά τρεις ομάδες από την ίδια χώρα, οι τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες, είναι κάτι που συμβαίνει και αλλού; Εχει άλλη χώρα αυτό το… πλεονέκτημα;

«Και εσύ πώς γνωρίζεις ότι δεν υπάρχει; Σαφώς και μπορεί να υπάρχει. Σου έχω μιλήσει για συνολικά 30 ευρωπαϊκές ομάδες που τον περασμένο Σεπτέμβριο αντιμετώπισαν πρόβλημα με τα οικονομικά στοιχεία που παρέδωσαν στο financial control panel και μπήκαν στη σχετική διαδικασία ελέγχου».

- Aπό τις οποίες επίσημα έχουμε πληροφορηθεί μόνο για τον ΠΑΟΚ…

«Ναι, γιατί ο ΠΑΟΚ ήταν η πρώτη ομάδα που πέρασε το κατώφλι της Πειθαρχικής Επιτροπής της UEFA. Kαι αυτό συνέβη γιατί οι υπόλοιπες ομάδες είτε δεν είχαν τόσο άμεσο πρόβλημα όσο αυτό που αντιμετώπιζε ο ΠΑΟΚ είτε έχουν ήδη αποκλειστεί από τη συνέχεια των ευρωπαϊκών κυπέλλων και δεν υπήρχε τέτοια βιασύνη».

- Ο κόσμος στην Ελλάδα αυτό που θα ήθελε να μάθει είναι τα ακριβή ποσά των ληξιπρόθεσμων οφειλών των τριών ελληνικών ομάδων.

«Καταλαβαίνεις ότι αυτό δεν μπορώ να στο πω. Και ίσως να μην είναι και το πιο σημαντικό στοιχείο που θα καθορίσει και την τύχη τους στη συνέχεια».

- Γιατί; Στην παραπομπή τους στην Πειθαρχική Επιτροπή δεν αναφέρονται τα ακριβή ποσά τα οποία οφείλουν και θα πρέπει να τακτοποιήσουν; Περιγράφεται γενικά η κατάστασή τους ως προβληματική;

«Οχι, η παραπομπή τους έχει γίνει με βάση τα ποσά των οφειλών, που οι ίδιες οι ομάδες από τον περασμένο Σεπτέμβριο μας ενημέρωσαν ότι αντιμετωπίζουν. Μας είπαν οι ίδιες οι ομάδες πόσα χρήματα οφείλουν σε ποδοσφαιριστές και σε υπαλλήλους τους. Από εκεί και πέρα στην Πειθαρχική Επιτροπή έχουν κληθεί για να διευκρινίσουν πόσα μπορούν άμεσα να καταβάλουν, πότε θα έχουν τη δυνατότητα να ξεπληρώσουν τα υπόλοιπα και κυρίως να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο πλάνο οικονομικής λειτουργίας που θα εξυπηρετήσει και τα παλιά τους χρέη αλλά και αυτά που στο μεταξύ τρέχουν. Και αυτό γιατί τα χρέη μίας ποδοσφαιρικής ομάδας δεν είναι κάτι το στατικό. Υπάρχουν τα παλιά, έρχονται και οι επόμενες υποχρεώσεις».

- Αυτό ακούγεται ακόμα πιο δύσκολο…

«Το πρόβλημα δεν αφορά μεμονωμένα την αποπληρωμή των χρεών που υπήρχαν τον Σεπτέμβριο γιατί είναι πολύ πιθανό στο μεταξύ να έχουν δημιουργηθεί κι άλλα. Και το financial fair play αυτό ακριβώς κάνει. Παρακολουθεί τη συνολική οικονομική εξέλιξη των ομάδων που μετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Δεν τις φωτογραφίζει σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όπως παλιά με το licensing. Βρίσκονται συνεχώς στο monitor».

- Η διαδικασία ποια ακριβώς είναι; Το πάνελ του financial fair play παρακολουθεί τις οικονομικές καταστάσεις των ομάδων, τις προειδοποιεί ή τις στέλνει απευθείας για τα περαιτέρω στην Πειθαρχική Επιτροπή;

«Το financial control panel με τελευταία ημερομηνία στις 30 Ιουνίου του 2011 εξέτασε τα αναλυτικά στοιχεία και τις καταστάσεις των ομάδων που είχαν εξασφαλίσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Κάποιες ήταν εντελώς ΟΚ από τότε, τις βάλαμε στην άκρη. Κάποιες είχαν πρόβλημα. Εστω κι αν εξασφάλισαν την αδειοδότησή τους, γνώριζαν ότι στις 30 Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να μας ενημερώσουν για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Από αυτό τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι παραμένει το πρόβλημα σε 30 ομάδες. Σε κάποιες μεγαλύτερο και παραπέμφθηκαν στην Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA και σε κάποιες μικρότερο και παραμένουν υπό παρακολούθηση».

- Ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε ακόμη και να έχει αποκλειστεί από τη συνέχεια του Europa League; Και πώς μπορεί να έχουμε τόσο σοβαρές και άμεσες επιπτώσεις σε ομάδες από το ξεκίνημα εφαρμογής του κανονισμού;

«Για τον ΠΑΟΚ η απειλή ήταν άμεση και δεν θα πρέπει να κατηγορείτε τον Ζαγοράκη ότι απλώς την εκμεταλλεύτηκε για να πουλήσει ποδοσφαιριστές. Αν ο ΠΑΟΚ δεν είχε πουλήσει τον Βιεϊρίνια και δεν είχε εισπράξει χρήματα για να τακτοποιήσει μέρος των οφειλών του, σήμερα θα ήταν εκτός Ευρώπης! Αυτό ήταν και το πιθανότερο σενάριο».

- Αυτή η απειλή απομακρύνθηκε πλέον;

«Κάθε άλλο. Στον ΠΑΟΚ δόθηκε απλώς μία δεύτερη ευκαιρία την οποία καλείται να αξιοποιήσει και να πείσει την Επιτροπή ότι μπορεί να παλέψει με τα χρέη του. Μία δεύτερη ευκαιρία, που δεν του δόθηκε χαριστικά. Ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής της UEFA με αξιόπιστο πλάνο αλλά και με πράξεις. Είχε πουλήσει τον Βιεϊρίνια και πέραν τούτου εξήγησε αναλυτικά με συγκεκριμένες ημερομηνίες το πώς από εδώ και πέρα θα αντιμετωπίσει το οικονομικό του πρόβλημα. Αν ανταποκριθεί στο σχέδιό του, τότε κάποια στιγμή θα βγει και από την επιτήρηση. Προς το παρόν παρακολουθείται για να διαπιστωθεί το κατά πόσο μπορεί να εξυπηρετήσει το πλάνο που μας παρουσίασε. Αναγκάστηκε, όμως, να πουλήσει έναν σταρ της ομάδας του, δεν έμεινε στα λόγια… Πήρε μία απόφαση οδυνηρή, που σίγουρα δεν θα άρεσε στους οπαδούς της ομάδας».

- Ποια ακριβώς είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ; Είναι τα ίδια με τον ΠΑΟΚ; Αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο;

«Στην παρούσα φάση εξετάζουμε το ίδιο πράγμα για όλες τις ομάδες. Το κομμάτι του κανονισμού που είναι σε εφαρμογή, αφορά τα overdue payables (ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις). Μιλάμε για το ίδιο πράγμα ακριβώς. Ενα είναι το πρόβλημα για τις ομάδες σας: χρέη από μεταγραφές και από μισθούς ποδοσφαιριστών και υπαλλήλων».

- Και μπορεί με το καλημέρα του νέου κανονισμού να υπάρξουν τόσο σκληρές κυρώσεις, που φτάνουν μέχρι τον αποκλεισμό τους από την Ευρώπη;

«Ο κανονισμός δεν είναι καινούργιος και το ξέρεις!»

- Αναφέρεστε στις ληξιπρόθεσμες οφειλές…

«Βεβαίως, αυτό υπήρχε ανέκαθεν. Απλώς μέχρι πέρυσι οι ομάδες είχαν ένα χρόνο να προετοιμαστούν και να περάσουν το σκόπελο της αδειοδότησης, ενώ πλέον υπάρχει παρακολούθηση σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, το περίφημο monitoring, και πρέπει συνεχώς να είναι εντάξει. Αυτό είναι το καινούργιο στοιχείο. Οτι δεν έπρεπε να χρωστάνε σε ποδοσφαιριστές και υπαλλήλους για να παίζουν στην Ευρώπη είναι κάτι που ισχύει από το 2004 με το licensing. Oι κανονισμοί υπάρχουν, όπως και οι ποινές, δεν τους ανακαλύψαμε τώρα…»

- Αυτό που είναι γνωστό στην Ελλάδα είναι ότι για παράδειγμα το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ είναι πολύ πιο δύσκολο από αυτό του Παναθηναϊκού. Αυτό μπορείτε να το επιβεβαιώσετε;

«Αφενός δεν θα μπορούσα να το κάνω και αφετέρου είναι κάτι που θα το κρίνει η Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA».

- Γιατί; Δεν είναι κάτι το αντικειμενικό;

«Οχι, και θα σου εξηγήσω το γιατί με ένα απλό παράδειγμα. Μπορεί μία ομάδα να έχει οφειλές 100.000 ευρώ και η άλλη 1.000.000 ευρώ και η πρώτη να βρίσκεται σε πολύ πιο δύσκολη θέση».

- Πώς συμβαίνει αυτό;

«Πολύ απλά η ομάδα με τις μεγαλύτερες οφειλές να έχει περισσότερο κόσμο, να διαθέτει πιο πολλές πηγές εσόδων ή να έχει εκείνα τα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί εύκολα, αν εκποιήσει κάποια από αυτά, να εξασφαλίσει τα χρήματα που οφείλει. Και η ομάδα με το μικρότερο χρέος να μην μπορεί καθόλου να το εξυπηρετήσει γιατί δεν έχει αυτές τις δυνατότητες και οι εξηγήσεις της ενώπιον της Πειθαρχικής να μην είναι το ίδιο ρεαλιστικές, επαρκείς και πειστικές».

- Πότε αναμένεται ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ να περάσουν το… μαρτύριο του ΠΑΟΚ στην Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA και τι θα πρέπει να έχουν κάνει έως τότε;

«Απ' όσο γνωρίζω η ημερομηνία δεν έχει ακόμα οριστεί αλλά σε κάθε περίπτωση μέσα στον Φεβρουάριο θα πρέπει αυτή η εκκρεμότητα να έχει τακτοποιηθεί. Το τι θα πρέπει να έχουν κάνει μέχρι τότε είναι ξεκάθαρο. Θα πρέπει χειροπιαστά να μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν ήδη αρχίσει να εξυπηρετούν τις οφειλές τους, ότι έχουν καλύψει κάποιες από αυτές και ότι διαθέτουν επαρκές και ρεαλιστικό πλάνο για το μέλλον».

- Δεν είναι κάτι εύκολο…

«Αντρέα, αυτό που οι ελληνικές ομάδες και όλες οι ευρωπαϊκές ομάδες θα πρέπει να καταλάβουν είναι ότι πλέον οι υποσχέσεις και τα αόριστα λόγια δεν μπορούν να τους καλύψουν. Αυτός ο κανονισμός δεν είναι συμβατός με τα… virtual money (εικονικά χρήματα) που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο. Από εδώ και πέρα αυτό που μετράει είναι οι αποδείξεις, τα έργα και το ξεκάθαρο πλάνο οικονομικής προσαρμογής στα νέα δεδομένα».

- Απ' ό,τι εγώ καταλαβαίνω, πολλές ελπίδες δεν υπάρχουν…

«Ελπίδα υπάρχει, εγώ δεν προεξοφλώ τίποτα, η κατάσταση δεν είναι καταδικαστική, αλλά σου είπα: τώρα πλέον μετράνε τα έργα και όχι τα λόγια…»

- Σας είχα ρωτήσει και πέρυσι… Ποιο ακριβώς είναι το κύριο πρόβλημα για τις ελληνικές ομάδες; Εχω την εντύπωση ότι το βασικότερο είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους παρά η επερχόμενη εφαρμογή του break even rule…

«Θα σου πω ποιο είναι το βασικό πρόβλημα των ομάδων σας. Το βασικό τους πρόβλημα είναι η ρευστότητα και αυτό έχει να κάνει και με τη συνολική οικονομική κατάσταση της χώρας, που έχει άμεση επίπτωση στη μείωση των εσόδων τους. Από την άλλη πλευρά ο καθένας καταλαβαίνει ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες που υπάρχουν στην Ελλάδα ο πρόεδρος ή ο χρηματοδότης, που κατά το παρελθόν κάλυπτε μεγάλο μέρος των ζημιών και των οφειλών, σήμερα δεν έχει την ίδια δυνατότητα. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν είχαν την ευλυγισία της γρήγορης προσαρμογής στα νέα δεδομένα της οικονομικής κρίσης ώστε να προσαρμοστούν άμεσα. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τις δικές σας ομάδες. Ο χρόνος όμως τρέχει και θα πρέπει και οι ελληνικές ομάδες να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Θα πρέπει να μετρήσουν τις πραγματικές τους δυνατότητες και να προσαρμοστούν σε αυτές».

- Με άλλα λόγια έρχεται τώρα η UEFA και το financial fair play ως ποδοσφαιρική τρόικα…

«Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν χρειαστεί ένα ισχυρό σοκ, που θα έρθει εκτός των συνόρων, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό. Ισως να μην πρέπει να το βλέπουμε ως τιμωρία. Η UEFA δεν έρχεται για να πει «πόσα χρωστάτε, πληρώστε τα όλα». Η UEFA έρχεται για να πει ότι βρείτε τον τρόπο για να μπορείτε να είστε βιώσιμες ως ποδοσφαιρικές εταιρείες. Δεν γίνεται να μεταφέρετε τα χρέη σας από χρόνο σε χρόνο, πρέπει κάποια στιγμή να δείτε πώς θα τα αντιμετωπίσετε. Ενα παράδειγμα θα σου πω: δεν γίνεται πλέον μία ομάδα να έχει ρόστερ με 30 ποδοσφαιριστές! Είναι κι αυτό ένα πρόβλημα για τις ομάδες σας. Πώς θα τους πληρώσει; Αν δεις στα αναλυτικά στοιχεία, όλες οι ευρωπαϊκές ομάδες με μεγάλα ρόστερ είναι εκείνες που αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα».

- Η διαδικασία από εδώ και πέρα ποια είναι;

«Η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός θα πρέπει πρώτα να ξεμπερδέψουν με την Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA. Aπό εκεί και πέρα τον Μάρτιο θα πρέπει και πάλι να δείξουν ότι τα πράγματα εξελίσσονται φυσιολογικά. Οπως και ο ΠΑΟΚ. Τον Μάιο θα πρέπει να πάρουν αδειοδότηση από την ομοσπονδία τους και μέχρι τις 30 Ιουνίου να έχουν παρουσιάσει στο financial control panel της UEFA τα αναλυτικά τους στοιχεία για το νέο οικονομικό έτος αλλά και το πώς πάνε τα πράγματα με τα χρέη τους προκειμένου να τους δοθεί η άδεια συμμετοχής στα κύπελλα Ευρώπης της νέας σεζόν. Επόμενη ημερομηνία για νέο έλεγχο είναι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου».

- Μπορεί μία ομάδα να πάρει αδειοδότηση από την ομοσπονδία της τον Μάιο και τον Ιούνιο να μην πάρει άδεια από το financial control panel της UEFA;

«Αν υπάρχει τόσο σοβαρό πρόβλημα, η λογική λέει ότι δεν θα πάρει ούτε καν την αδειοδότηση της ομοσπονδίας. Δεν μπορεί τα χρέη της να δημιουργήθηκαν από τον Μάιο στον Ιούνιο. Από την άλλη πλευρά η UEFA δεν δεσμεύει κάθε ομοσπονδία ποια κριτήρια θα ακολουθήσει για τις εγχώριες διοργανώσεις. Υπάρχουν παραδείγματα που εμείς ως UEFA αποκλείσαμε μία ομάδα από την Ευρώπη, αλλά στη χώρα της έπαιξε κανονικά. Από την άλλη πλευρά υπάρχει και το εξής σενάριο. Μία ομάδα να πάρει άδεια από την ομοσπονδία της τον Μάιο, τον Ιούνιο να διαπιστώσει το πάνελ του FFP ότι υπάρχουν προβλήματα και να κάνει συστάσεις και στην νέα εξέταση του Σεπτεμβρίου να κριθεί ότι δεν έχει συμμορφωθεί με αυτές τις υποδείξεις και να της αφαιρέσει τότε την άδεια συμμετοχής από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».



Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται στην Ελλάδα το καλοκαίρι - Πού θα γίνει ο γάμος (vid)
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται στην Ελλάδα το καλοκαίρι - Πού θα γίνει ο γάμος (vid)
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Με 1.600 φιλάθλους οι Άγγλοι στο «Γ. Καραϊκάκης»
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Με 1.600 φιλάθλους οι Άγγλοι στο «Γ. Καραϊκάκης»
Ο Γουόρνικ δικαιώνει Παναθηναϊκό και Αταμάν για τα σοβαρά διαιτητικά λάθη στο Game1 με τη Μακάμπι
Ο Γουόρνικ δικαιώνει Παναθηναϊκό και Αταμάν για τα σοβαρά διαιτητικά λάθη στο Game1 με τη Μακάμπι
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι και τελικό Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι και τελικό Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved