Το «μαύρο κουτί» της Ξάνθης στο Κύπελλο

Το «μαύρο κουτί» της Ξάνθης στο Κύπελλο

Ο θεσμός του Κυπέλλου, δεν… πάει την Ξάνθη. Πάει και τελείωσε! Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσο επίμονα διεκδικεί η ακριτική ομάδα την διάκριση στην διοργάνωση και πως καταφέρνει, άλλοτε να «αυτοκτονεί» και άλλοτε να της παίρνουν την μπουκιά μέσα από το στόμα…

Από την σεζόν 1995-96 και την πρώτη της παρουσία στους «8» του Κυπέλλου, η Skoda μετράει οκτώ συμμετοχές στην προημιτελική και τρεις στην ημιτελική φάση του δεύτερου τη τάξει εγχώριου θεσμού. Ο τελικός και βέβαια εκείνο το «άγιο δισκοπότηρο». έχουν εξελιχθεί σε σύνδρομο και ανεκπλήρωτο πόθο για τον σύλλογο της Θράκης και περισσότερο απ΄όλους για τον Χρήστο Πανόπουλο. δεδομένου πως η κατάκτηση του Κυπέλλου, αποτελεί διαχρονικά το μεγάλο ποδοσφαιρικό απωθημένο του μεγαλομετόχου.

Με αφορμή το κάζο από τον Πανσερραϊκό και το νέο άδοξο τέλος της περιπέτειας, το Onsports γυρίζει πίσω το ρολόι του χρόνου και θυμάται τις «μαύρες» βραδιές της Ξάνθης στο Κύπελλο τα τελευταία 17 χρόνια.

ΣΕΖΟΝ 2010-11
4η ΦΑΣΗ («32»)
ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ – ΞΑΝΘΗ 0-0 (4-2 πεν.)

Το… χωριό και το μπλόκο στην Καισαριανή!

Σε μία από τις σπάνιες παρουσίες του Χρήστου Πανόπουλου σε εκτός έδρας αναμετρήσεις, η ακριτική ομάδα πίνει το πικρό ποτήρι του αποκλεισμού στην Καισαριανή. Επειτα από ένα μέτριο ποιοτικό ποιοτικά παιχνίδι όπου οι δύο ομάδες έχουν από ένα δοκάρι, φτάνουν να λύσουν τους λογαριασμούς τους στην «ρουλέτα» των πέναλτι.

Χάρη σε δύο άστοχες εκτελέσεις των Κιντάνα και Μπούγκα για την Skoda, ο Εθνικός Αστέρας παίρνει την πρόκριση (με 4-2 στα πέναλτι) στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.
Ο Χρήστος Πανόπουλος αφού χειροκροτεί ιπποτικά τους οικοδεσπότες, κατεβαίνει μαινόμενος στα αποδυτήρια μετά τον αποκλεισμό της ομάδας του και φωνάζει στους παίκτες: «ήσασταν και παραμένετε χωριό».


ΣΕΖΟΝ 2009-10
ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
ΞΑΝΘΗ – ΑΡΗΣ 1-1, ΑΡΗΣ – ΞΑΝΘΗ 3-0

«Εμφραγμα» από τον Νέτο στην… πισίνα!

Σοκ για την Ξάνθη, λύτρωση για τον Άρη στο 94ο λεπτό στα Πηγάδια. Στην «πισίνα» του γηπέδου υπό συνεχή βροχή και σε αγωνιστικό χώροι άξιο μόνο για αγώνα πόλο, λίγα δευτερόλεπτα χωρίζουν την ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη από την πρόκριση στους «4» του Κυπέλλου Ελλάδος. Οι γηπεδούχοι είχαν προηγηθεί στο 70ο λεπτό με τον Ρουμάνο Στίνγκα, ωστόσο το γκολ του Νέτο στο φινάλε, τους παίρνει την μπουκιά μέσα από το στόμα.

Οι δύο ομάδες οδηγούνται σε επαναληπτική αναμέτρηση, τούτη τη φορά στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Φανερά επηρεασμένη από την αναπάντεχη εξέλιξη του πρώτου αγώνα, η Skoda κατεβαίνει με… κομμένα τα πόδια στο ματς, γνωρίζει βαριά ήττα (3-0) και αποχαιρετάει τον θεσμό.

Σεζόν 2008-09
ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
ΞΑΝΘΗ – ΑΕΚ 2-1, ΑΕΚ – ΞΑΝΘΗ 1-0

Ο «νόμος» του Μπλάνκο

Η ΑΕΚ προηγείται με πέναλτι του Μπλάνκο (5΄) στον πρώτο προημιτελικό στα Πηγάδια, ωστόσο οι γηπεδούχοι πραγματοποιούν το «come back» και ανατρέπουν το εις βάρος τους σκορ, με γκολ των Αμπραχαμ (43΄) και Ντόσεκ (68΄).
Στον επαναληπτικό του ΟΑΚΑ το γκολ του... killer Μπλάνκο στο 83΄γέρνει την πλάστιγγα της πρόκρισης υπέρ της Ενωσης και στέλνει στο καναβάτσο στην Ξάνθη.

ΣΕΖΟΝ 2007-08
ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
ΞΑΝΘΗ – ΑΡΗΣ 0-0, ΑΡΗΣ – ΞΑΝΘΗ 1-0

Χωρίς… αντίδοτο στο «Βικελίδης»

Το «στείρο» 0-0 στα Πηγάδια αφήνει ανοιχτή την υπόθεση της πρόκρισης. Η ρεβάνς του «Κλεάνθης Βικελίδης» κρίνεται από το γκολ του Γιάχιτς (72΄) που αποδεικνύεται αρκετό για να στείλει τον Αρη στους «4». Η ομάδα της Θράκης παλεύει το παιχνίδι. ωστόσο δεν βρίσκει το «αντίδοτο» στο γκολ που δέχτηκε και επιστρέφει με άδεια χέρια στην βάση της.

ΣΕΖΟΝ 2006-07
ΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
ΠΑΟ- ΞΑΝΘΗ 0-0, ΞΑΝΘΗ – ΠΑΟ 0-1

Ο Τζιόλης την… βύθισε στα Πηγάδια

Η Ξάνθη στέκεται περίφημα στο πρώτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, περνάει «χειροπέδες» στους παίκτες του Βίκτορ Μουνιόθ και φεύγει με την πολύτιμη «λευκή» ισοπαλία (0-0). Στον επαναληπτικό η ομάδα του τριφυλλιού ξεκινάει με γκολ του Τζιόλη από τα αποδυτήρια (4ο λεπτό) το οποίο φτάνει και περισσεύει για να της δώσει το εισιτήριο για τον τελικό της 5ης Μαΐου στο Βόλο.

ΣΕΖΟΝ 2005-06
ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΞΑΝΘΗ 1-1, ΞΑΝΘΗ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1

Το μαγικό πόδι του «Ρίμπο»

Στο άνευρο και άχρωμο Καραϊσκάκη (εξαιτίας της τέλεσης του αγώνα κεκλεισμένων των θυρών) η Ξάνθη στέκεται όρθια και φεύγει με την ισοπαλία(1-1) από το σπίτι της πειραϊκής ομάδας με γκολ του Λαμπριάκου στο 86΄. Στην ρεβάνς, «μιλάει» το μαγικό αριστερό πόδι του Ριβάλντο.

Ο Βραζιλιάνος άσος - όπως και στον πρώτο προημιτελικό - σκοράρει με απευθείας εκτέλεση φάουλ και υπογράφει την πρόκριση του Ολυμπιακού. Οι ακρίτες εκφράζουν πολλά παράπονα μετά το τέλος του ματς για τις αποφάσεις του διαιτητή της αναμέτρησης - και μετέπειτα τιμ μάνατζερ της ΠΑΕ – Γιώργο Κασναφέρη.

ΣΕΖΟΝ 2004-05
ΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
ΑΡΗΣ – ΞΑΝΘΗ 1-2, ΞΑΝΘΗ – ΑΡΗΣ 0-2

Το… ιππικό του Χατζάρα!

Η Ξάνθη στήνει τη σημαία της στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και με γκολ των Μαχράτζε (31΄) και Καζάκη (88΄) επικρατεί 2-1 του Αρη και προβάρει στον καθρέφτη το κοστούμι του τελικού. Το… ιππικό του Χατζάρα δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα και με δύο γκολ του Μπενίσκου στην ρεβάνς, στέλνει στην… εντατική τους Θρακιώτες με ένα από τα μεγαλύτερα σοκ στην ιστορία του συλλόγου.

ΣΕΖΟΝ 2001-02
ΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
ΞΑΝΘΗ – ΑΕΚ 0-0, ΑΕΚ – ΞΑΝΘΗ (1-0 παρ.)

Την «κρέμασε» ο Παπίλιας

Το 0-0 της πρώτης παράστασης στα Πηγάδια, ανεβάζει το θερμόμετρο της… αδρεναλίνης ενόψει της ρεβάνς στο ΟΑΚΑ. Ο διαιτητής Παύλος Παπίλιας, κλέβει την δόξα από τον σκόρερ της αναμέτρησης Ιλια Ιβιτς. Ο Πειραιώτης ρέφερι ανακαλύπτει επιθετικό φάουλ στον Φερούζεμ και ακυρώνει κανονικό γκολ του Σταύρου Λαμπριάκου στο 18΄.

Η κανονική διάρκεια του αγώνα λήγει 0-0 . Στην παράταση η ΑΕΚ καθαρίζει την... μπουγάδα με γκολ του Ιβιτς στο 106΄.

Λίγα λεπτά με το σφύριγμα της λήξης, η ΠΑΕ Ξάνθη βγάζει ανακοίνωση κατά της διαιτησίας: «Αίσχος, ντροπή, αηδία. Μόνο τέτοια συναισθήματα προκαλούν όσα έπραξε ο διαιτητής Παπίλιας. Υπάρχει διαιτητής, που θα ακύρωνε τέτοιο γκολ; Κρίμα για το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο».

ΣΕΖΟΝ 2000-01
ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
ΠΑΟΚ – ΞΑΝΘΗ 2-0, ΞΑΝΘΗ – ΠΑΟΚ 1-2

«Σκόνταψε» στον τροπαιούχο

Ο ΠΑΟΚ βάζει… υποθήκη πρόκρισης με την νίκη (2-0) στο πρώτο παιχνίδι στην Τούμπα. Ο επαναληπτικός εξελίσσεται σε τυπική διαδικασία για τον «Δικέφαλο του Βορρά». Χωρίς χτυποκάρδια σημειώνει δεύτερη νίκη και φτάνει στον τελικό, όπου κατέκτησε το τρόπαιο με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.


ΣΕΖΟΝ 1998-99
ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΞΑΝΘΗ 3-1, ΞΑΝΘΗ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-0

Ενας Κυπαρίσσης δεν έφτανε!

Με «σημαιοφόρο» τον Βασίλη Καραπιάλη (σημείωσε το πρώτο γκολ και δημιούργησε τα άλλα δύο) ο Ολυμπιακός νικάει 3-1 την Ξάνθη και αποκτά αβαντάζ πρόκρισης. Στην ρεβάνς η ακριτική ομάδα κάνει δύσκολη τη ζωή των Ερυθρολεύκων οι οποίοι τελικά προκρίνονται με την ψυχή στο στόμα. Η Ξάνθη παίρνει την νίκη (1-0 ) με γκολ του Κυπαρίσση(52΄) και φωνάζει για τη διαιτησία του Μπέγκου και των βοηθών Δανούση και Γεωργακόπουλο.

ΣΕΖΟΝ 1997-98
ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
ΠΑΟΚ – ΞΑΝΘΗ 2-0, ΞΑΝΘΗ – ΠΑΟΚ 1-0

Αδύναμος… σφυγμός

Ο πρώτος προημιτελικός στην Τούμπα διεξάγεται μέσα σε βαριά ατμόσφαιρα και στην σκιά του άδικου χαμού του Παναγιώτη Κατσούρη. Ο ΠΑΟΚ φέρνει το παιχνίδι στα μέτρα του και επικρατεί εύκολα (2-0). Στον επαναληπτικό, η Ξάνθη αποκτά… σφυγμό πρόκρισης με το γκολ του Βιλανάκη (13΄) χωρίς όμως να πετύχει ένα ακόμη γκολ που θα της έδινε το «φιλί της ζωής» και θα έστελνε τις δύο ομάδες για τα περαιτέρω στην παράταση…

ΣΕΖΟΝ 1995-96
ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘ. – ΞΑΝΘΗ 4-0, ΞΑΝΘΗ – ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘ. 2-1

«Ναυάγιο» στην Ριζούπολη

Τα… αυγά και τα πασχάλια χάνει η Ξάνθη στην Ριζούπολη. Το 4-0 υπέρ του σαρωτικού Απόλλωνα μετατρέπει σε… φιλικό τον επαναληπτικό αγώνα. Για την ιστορία η ομάδα της Θράκης πήρε την νίκη γοήτρου γοήτρου(2-1) στη ρεβάνς, χάρη σε γκολ των Ζεκερίδη(3΄) και Νέτσα(68΄).



O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved